Maldivi putovanja

Maldivi – najmanja azijska zemlja, sastoji se od 1.192 koralnih ostrva. Tirkizno plavi biseri u sred Indijskog okeana, sa predivnim blještavo bijelim pješčanim plažama, palmama i koralnim grebenima. Sva ostrva Maldiva okružena su lagunama sa kristalno bistrom toplom vodom. Fascinantna priroda, mir i tišina, mogućnosti za ronjenje i surfovanje i ljeto koje se nikad ne završava. Nije rijetkost vidjeti delfine, raže i manje ajkule. Glavni grad Maldiva je Male, a nalazi se na ostrvu Male smještenom u atolu Kaifu, i glavno je središte poslovnih i trgovačkih aktivnosti na Maldivima. Na svakom kutku nalaze se obilježja posvećena islamu. Na ostrvima rastu banana, papaja i mango, te ćete dok traje putovanje na Maldivima uživati u ovim ukusima dok ležite na ležaljci i posmatrate bajkovite zalaske sunca koji ostavljaju bez daha. Ove ostrvske države za 100 godina više neće biti, zato, baš sada je pravo vrijeme da otputujete na ovo nezaboravno rajsko putovanje!

Polasci

Putovanja

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Maldivi

MALDIVI

OPŠTI PODACI:

Maldivi, službeno Republika Maldivi, su ostrvska država u Indijskom okeanu, jugozapadno od Indijskog poluostrva. Sastoje se od oko 1200 ostrva grupisanih u 26 atola, među kojima je oko 200 naseljenih, a ostalih 80 se koristi samo za turizam. Službena religija je Islam, a jezik većine stanovništva je divehi, indoevropski jezik srodan singalskom, glavnom jeziku Šri Lanke. Privreda se temelji na turizmu i ribolovu. Maldivi su pretrpjeli značajnu štetu u cunamiju u Indijskom okeanu u decembru 2004. godine. 
Nudizam je zakonom zabranjen na Maldivima, uključujući i boravak na plažama odmarališta, kupanje ili ronjenje bez kupaćih kostima u blizini brodova sa putnicima. U većini restorana nije dozvoljen boravak u kupaćim kostimima, kako bi se izbjegle neprijatnosti za druge prisutne goste. 

POVRŠINA:
298 km2

BROJ STANOVNIKA:
oko 338.000 

DRŽAVNO UREĐENJE:
Republika od 1965. godine.

GLAVNI GRAD:
Male, oko 70.000 stanovnika

KLIMA:
Tropska klima na Maldivima podrazumjeva prosječnu temperaturu između 29 i 32 stepena Celzijusa, sa povremenim tropskim pljuskovima. Od kraja maja do početka septembra je (jugozapadni) monsunski period u kojem ima povremeno kiše i vjetra, dok je od novembra do aprila (sjeveroistočni) monsun topao i suh. Cijene boravka su najviše u sezoni (decembar-april), naročito u periodu božićnih i novogodišnjih praznika, kada je na Maldivima suho i toplo vrijeme. Period od maja do novembra je takođe topao, ali sa višim stepenom vlažnosti vazduha i većom mogućnošću kiša. Tada na Maldivima ima manje turista, te je lakše pronaći odgovarajući smještaj, koji je pritom povoljniji nego u sezoni.    

NOVAC
Maldivska rufija (MVR) = 100 laresa. Novčanice za MVR 500, 100, 50, 20, 10, 5. Kovanice za MVR 2, 1 i 50, 25, 10, 5, 2 i 1 laresa.

JEZIK:
Divehi. Engleski jezik je u širokoj primjeni kao službeni jezik. U turističkim područjima govore se i drugi jezici.

VIZA:

Nosiocima BH pasoša nije potrebna viza za boravak do 30 dana. 

VAKCINACIJA:

Za putovanje na Maldive nije potrebno posjedovati policu zdravstvenog osiguranja, niti dokaz o vakcinaciji, izuzev ako dolazite iz oblasti zahvaćene žutom groznicom (pojedine oblasti centralne Afrike ili južne Amerike).

BEZBJEDNOST:

Maldivi mogu da budu izloženi opasnosti od cunamija. U ovakvim situacijama, po izdavanju upozorenja o opasnosti od strane Vlade Maldiva, potrebno je pratiti uputstva koja emituju lokalna sredstava javnog informisanja i ponašati se u skladu sa njima.