Uzbekistan putovanja

Put svile vodi na putovanje u magičnu zemlju Uzbekistan. Persijsko carstvo nekada je činio upravo i Uzbekistan, kasnije je pokoren od strane Aleksandra Makedonskog, a zatim je bio dio Sovjetskog Saveza, dok je danas samostalna zemlja. Uzbekistan je poznat po proizvodnji pamuka i savršenoj kuhinji čija jela vuku korijene iz perioda vladavine samog Aleksandra Makedonskog. Najpopularnija jela su pilav, laghman (tjestenine – nudle sa mesom i povrćem), samsa (tijesto punjeno lukom ili mesom, krompirom ili bundevom), shurpa (supa), manti (knedle sa mesom ili krompirom), nahud (dinstana piletina ili ovčetina), shashilk (kebab)...
Većinsko islamsko stanovništvo uz hrišćane je stvorilo nevjerovatnu mješavinu kultura koja se ogleda u svim aspektima svakodnevnog života, od arhitekture, preko odjeće, hrane, mirisa, ukusa, muzike, običaja.
Šetnja sokacima i bazarima potpuni je doživljaj, nasmijani ljudi, brkati Uzbeci, štandovi na kojima vas čekaju materijali, keramika, svila, vina, tepisi... Oduševit će vas putovanje u Samarkand ili u glavni grad Uzbekistana Tashkent, baš kao i plave keramičke pločice koje krase džamije, koje se smatraju među najljepšima na svijetu. 

Polasci

Putovanja