Uzbekistan

Uzbekistan

Dobrodošli u potpuno nevjerovatnu i gotovo pa magičnu zemlju Centralne Azije koja je nekada bila dio velikog i moćnog Persijskog carstva – Uzbekistan!

Poznata po proizvodnji pamuka i savršenoj kuhinji čija jela vuku korijene iz perioda vladavine samog Aleksandra Makedonskog. Nezavisnost je stekla ne tako davne 1991. godine, a od tada, glavni i najveći grad je Taškent.

Ovu neobičnu zemlju naseljava negdje oko 30 miliona stanovnika. Danas većinsko islamsko stanovništvo ali i hriščani, mješavinom svojih kultura stvorili su nevjerovatnu kombinaciju svjetova koja se ogleda u svim aspektima svakodnevnog života, od arhitekture, preko odjeće, hrane, mirisa, ukusa, boja, muzike, običaja. Ovdje je i priroda potpuni sklad suprotnosti, pustinja i planina i šuma, vrelih ljeta ali i mogućeg snijega tokom kratkih zima.

Šetnja sokacima i bazarima potpuni je doživljaj, nasmijani ljudi, brkati Uzbeci, štandovi sa pregršt odjeće, materijala, keramike, svile, vina, tepiha, veza probudit će sva Vaša čula. Istraživanje Taškenta i Samarkanda i drugih mjesta kupit će Vas, baš kao i plave keramičke pločice koje krase džamije, koje se smatraju među najljepšima na svijetu. 

Pođite sa nama i otkrijte ovu zemlju na Putu Svile!

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Uzbekistan

Uzbekistan

Opšti podaci: Interesantna zemlja u Centralnoj Aziji, nekada dio velikog Persijskog carstva, kasnije pokorena od strane Aleksandra Makedonskog, dio Sovjetskog Saveza a danas samostalna zemlja bogate historije. Poznata po proizvodnji pamuka i nevjerovatnoj kuhinji čija jela vuku korijene iz perioda vladavine Aleksandra Makedonskog.

Glavni grad: Taškent

Površina: 447,400km²

Broj stanovnika: oko 30 miliona stanovnika

Stanovništvo: Uzbeci 80%, Rusi 5.5%, Tadžici 5%, Kazahstanci 3%, Tatari 1.5%, ostali 5%

Jezik: uzbekistanski, ruski, tadžikistanski.

Vjeroispovijest: muslimani 88%, pravoslavci 9%, ostali 3%

Nezavisnost: 1991. godina

Valuta: Sum UZS – 1 EUR=9620 UZS

Za potrošnju u Uzbekistanu morate uvijek sa sobom imati lokalnu valutu.

Kreditne kartice i bankomati: Bankomati postoje ali se ne može osloniti na njih. Kartice ne možete koristiti uvijek i preporučuje se gotovinsko plaćanje. O pojedinostima posavjetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.

Vremenska zona: GMT +5

Viza: Za nosioce BiH pasoša nije potrebna viza za ulazak na teritoriju Uzbekistana u trajanju od 30 dana. 

Klima: Najbolje vrijeme za posjetu je od marta do jula i od septembra do oktobra. Ljeti temperature dostižu i 40C. Jesenje temperature su prijatne a krajem oktobra očekuju se temperature oko 10C. Tokom jeseni, proljeća i zime moguće su kiše, pljuskovi i snijeg, ali su povremeni i kraći, nego na primjer u europskim zemljama.

Hrana i piće: Tradicionalana ishrana obuhvata jela kao što su pilav (na bazi riže), laghman (testenine-nudle sa mesom i povrćem), samsa (tijesto punjeno lukom ili mesom, krompirom ili bundevom), shurpa (supa), manti (knedle sa mesom ili krompirom), nahud (dinstana piletina ili ovčetina), shashilk (kebab), hlejbovi...

Zdravlje: Za ulazak na teritoriju Uzbekistana, zakonski nije potrebno da primate vakcine, ali se svakako konsultujte sa svojim ljekarom. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Od lijekova sa sobom ponijeti lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje.

Osiguranje: Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje.

Sigurnost, bezbijednost i pravila ponašanja: Bezbijednosna situacija u Uzbekistanu je stabilna. Moguća su sitna džeparenja i krađe. Vodite računa kad fotografišete, jer ukoliko želite da uslikate nekoga, morate obavezno pitati. Ispred hramova, džamija obavezno se izuvajte. Poželjno je ostavljati bakšiš.

Ojdeća: Obavezno ponesite sa sobom nešto dugačkih rukava i nogavica prije svega zboga aviona ali i oblilaska grada i ulaska u džamije ili druga svetilišta. Ponesite i kišobran ili kabanicu ali i šešir, maramu ili kačket. Osim garderobe koju inače pakujete, za putovanja tokom proljeća i jeseni potrebno je ponijeti udobnu obuću, jaknu sa zaštitom od vjetra, duks ili džemper. U pustinjskim i planinskim područjima temperaturne razlike između dana i noći su velike. Tokom posjete vjerskih objekata, ženama se preporučuje da veći dio ruku i nogu bude pokriven kao i glava i kosa. Prilikom ulaska u vjerske objekte potrebno je da se izujete.

Komunikacija: Naše mreže uglavnom rade u Uzbekistanu ali ne na čitavoj teritoriji, imajući u vidu da se obilaze i mjesta koja su daleko od većih gradova. Skoro svi smještaji, restorani ili kafići imaju wi-fi.

Struja: Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice.

Suveniri: Od suvenira preporučuju tradicionalnu odjeću i materijale, keramiku, svilu, vina, tepihe, vezeni predmeti...