Nepal putovanja

Vodimo vas na putovanje u Nepal – zemlju koja će vam se uvući pod kožu. Zahvaljujući fenomenalnim prirodnim predjelima koji vas okružuju i pitomim ljudima doživjet ćete potpuni mir…Ljudi Nepala su različitih religija koji žive u slozi i u skladu sa prirodom, zaštićeni od zapadnih utjecaja.  
Osam od deset najviših svjetskih vrhova nalazi se upravo u ovoj čudesnoj zemlji. 

Glavni grad Nepala je Kathmandu i jedan je od najfascinantnijih gradova na svijetu. Na svakom koraku nailazite na šarene hramove i male kapele, kao i mnogobrojne Budine statue i zastavice u pet različitih boja budizma koje štite od zlih duhova. Čuveni trg Durbar (Kraljevski trg), hram žive boginje Kumari, Stara kraljevska palata, velelijepiHram majmuna (Budanat stupa) i hram Pashupatinath posvećen bogu Šivi, jedno je od najvažnijih budističkih svetilišta i važno mjesto hodočašća u Nepalu. Nagarkot je mjesto gdje ćete uživati u pogledu na vrhove Himalaja i veličanstveni Mount Everest. Očekuje vas šetnja kroz oblake i punjenje baterija uz magiju Himalaja...

Polasci

Putovanja

Video

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Nepal

NEPAL

1. OPŠTI PODACI

Glavni grad: Katmandu (oko 2 miliona stanovnika)

Površina: 147.181 km²

Broj stanovnika: 31.5 miliona

Jezik: Nepalski ali možete koristiti i Engleski

Vjeroispovijest: hinduizam preko 80%, budizam oko 9%, islam oko 4%

Lokalno vrijeme: UTC + 5:45h

Valuta: Nepalski Rupij

2. VIZE

Za ulazak na teritoriju Nepal, državljanima BiH su potrebne vize koje se dobijaju prilikom ulaska u Nepal. Nije potrebno podnositi dokumentaciju, već samo popuniti formular i ponijeti fotografiju na bijeloj pozadini dimenzija 3,5 x 4,5. Cijena je 30 dolara ili 25 eura. Na teritoriji Nepala ne postoji ambasada Republike BiH, već je odgovorna ambasada u New Delhiju (Indija). Sa sobom ponesite i kopiju pasoša.

3. LET

Presijedanje na letu je u Dubaiju. Ukoliko želite da izađete sa aerodroma i posjetite Dubaji morate imati vizu, za čije izdavanje zahtjev podnosite prije polaska na putovanje.

Na turu Nepal leti se aviokompanijom Fly Dubai (presijedanje u Dubaiju).

4. VREMENSKA ZONA

Vremenska zona je UTC + 5:45. Nepal ne prelazi na ljetne računanje vremena, tako da je zimi 4:45h ispred BiH, a ljeti 3:45h ispred.

5. VAKCINE I ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Za ulazak na teritoriju Nepala vakcinacija nije potrebna. Voda nije za piće, koristi se isključivo flaširana. Od lijekova sa sobom ponijeti lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Ponesite obavezno i kremu za sunčanje i Autan. Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje. U Nepalu vodite računa o pijavicama na trackingu.

6. KLIMA

Nepal ima tipičnu monsunsku klimu. Suhi period je od oktobra do maja, dok je vlažni (monsunski) period od juna do septembra. Intervali između ova dva glavna perioda – od septembra do novembra i od marta do maja – smatraju se najpogodnijim za boravak u Nepalu. Proshečna maksimalna dnevna je 16 u januaru - 25 C u julu, noćna i najniža oko 2 u januaru -17 C u junu. Dakle raspon temperature u Katmanduu je između 15-30 C.

Situacija u vezi zemljotresa: Nepal je veoma trusno područje ali je bezbijedno. Šteta od prošlogodišnjeg zemljotresa se sanira, tako da je bezbijedno otići u ovu zemlju.

7. HRANA

Tradicionalna ishrana obuhvata piletinu, govedinu (u vidu roštilja ili gulaša), rižu, povrće i voće. Voće perite flaširanom vodom ili oljuštite. Obavezno probajte jelo Momo, Lasi, piletinu sa medom i bambusom, piletinu sa karijem. Jela mogu biti veoma ljuta tako da ukoliko niste ljubitelj to morate naglasiti prilikom narudžbe. Obavezno probajte čuveno pivo Everest.

8. BEZBJEDNOST

Nepal je bezbijedna destinacija. Noću nije poželjno kretati se po ulicama, pogotovo ne van grupe. Izbjegavajte prodavce opojnih sredstava, svi opijati su zabranjeni i ilegalni. Vodite računa kad fotografišete, jer ukoliko želite da uslikate nekoga, morate obavezno pitati. Ispred hramova se izuvajte i vodite računa o sljedećem: često ćete morati da skinete sve predmete od kože sa sebe, ne smijete se penjati na hinduističke hramove, nikako ne smijete fotografisati Kumari.

9. ODJEĆA

Od odjeće je potrebna proljetna i ljetna laganija garderoba, ali obavezno ponesite sa sobom nešto dugih rukava i nogavica prije svega zboga aviona ali i moguće je da temperatura opadne, prije svega noću. Dakle obavezno ponesite i duks i nekoliko pari pantalona. Udobna obuća se podrazumijeva zbog obilazaka gradova, trackinga, istraživanja džungle. Dugi rukavi i nogavice preporučuju se i kao zaštita od komaraca.

10. NOVAC

Valuta koja je u opticaju je Nepalski Rupij i vrijedi u odnosu 1 eur = 120 rupija, 1$ = 107 rupija.

Svejedno je da li ćete ponijeti dolare ili eure. U ponekim mjenjačnicama se možete cjenkati za kurs, ukoliko se radi o većem iznosu. Bankomati postoje ali nisu lako dostupni. Kartice ne možete koristiti uvijek. O pojedinostima posavjetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.

Na pijacama, prodavnicama suvenira i kod uličnih prodavaca uvijek se cjenkajte, jer je to običaj. Osim cjenkanja običaj je skoro uvijek i svima ostavljati bakšiš.

11. IZLETI

Na putovanju u Nepal svi fakultativni izleti iznose okvirno oko 150 eura.

12. KOMUNIKACIJA

Naše mreže u većini slučajeva ne rade na teritoriji Nepala. Skoro svi smještaji imaju wi-fi.

13. STRUJA

Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas i nisu vam potrebi adapteri za utičnice.

14. POSEBNA NAPOMENA

Na putovanju u Nepal postoji cjelodnevna vožnja od Katmandua do Pokare i od Pokare do Nagarkota.

15. SUVENIRI

Ukoliko kupujete predmete vezane za budizam, savjetujemo da ne uzimate glave Bude, jer se to smatra neprikladnim.

Od suvenira preporučujemo: tradicionalnu odjeću i materijale, predmete i skulpture od drveta, tradiconalnu muziku, nakit, predmete vezane za religije hinduizam i budizam, proizvode od pašmine i jakove vune, predmete proizvedene u tibetanskim izbjegličkim kampovima…