Kolumbija

Kolumbija

Nekada u davno vrijeme, na tlu Kolumbije, živio je kralj plemena Muiska koji je sebe polivao zlatnim prahom i skakao u jezero blizu Bogote tako da se po legendi „Zlatni grad“ skriva na dnu ovog jezera. Mitski El Dorado, otud, nalazi se upravo u Kolumbiji i motiv je svim posjetiocima ove zemlje da je vjekovima istražuju. 

Bogota je glavni i najveći grad Kolumbije a zovu je i Atinom Latinske Amerike, a grad ima 57 muzeja, 35 biblioteka, 20 trgova, 162 nacionalna spomenika, 45 teatara i 20 kulturnih centara. S druge strane Medellin je bio poznat isključivo po Pablo Escobaru „kralju droge“ koji je ovdje živio. Pablo Escobar je navodno zarađivao oko 420 miliona dolara nedjeljno i u jednom momentu bio sedmi najbogatiji čovjek na svijetu! Za to vrijeme Medellin je bio mjesto vječne borbe između kartela i nosio je reputaciju „ozloglašenog grada“ ali je sada ovaj grad prava urbana prijestolnica koja promoviše kulturu i modernu umjetnost! 

Naime u ovom gradu naići ćete na izložbu skulptura na otvorenom čuvenog umjetnika Botera, ali i na čitave kvartove sa prelijepim grafitima čiji su autori podstaknuti od strane gradskih vlasti da ih stvaraju. 

Jedna od jedinstvenih atrakcija u Kolumbiji je i stijena El Penon de Guatape. Ova džinovska monolitska stijena u sred ravnih krajeva izlgleda kao da je „zašivena“, a u stvari su to cik-cak stepenice koje vode do samog vrha. Ako ih savladate pružit će vam se nevjerovatan pogled na jezera i ostrvca Guatape. 

Nezaobilazna tačka putovanja u Kolumbiju je i jedan od najljepših kolonijalnih gradova koji možete posjetiti u Latinskoj Americi - Kartagena. Danas ovaj grad upravo zbog svojih prelijepih zgrada u šarenim bojama, kaldrmastih ulica i salsa ritmova privlači najveći broj turista u Kolumbiji. Grad je poznat i kao mjesto u kom je svoju karijeru započeo čuveni Gabriel García Márquez, čije je djelo „Sto godina samoće“ jedno od najprodavanijih djela na španskom jeziku. U kristalno plavom moru uživat ćemo u malom ribarskom selu zvanom Taganga. U blizini se nalazi i najljepši nacionalni park u Kolumbiji- Tajrona. Prelijepe plaže sa bijelim pijeskom, prozračna morska voda, palme i kokosi. Sve što je potrebno za pravi odmor. 

Uputite se sa nama na ovo nevjerovatno i jedinstveno putovanje u zemlju smaragda, kafe, Escobara, Markesa, netaknutih plaža i veličanstvenih kolonijalnih gradova! 

Kolumbija - aranžmani po sniženoj cijeni I jedinstveno putovanje u zemlju kafe, prelijepih plaža i interesantnih gradova!

Video

Pitanja, odgovori i iskustva

Kolumbija se smatra bezbijednom državom u Južnoj Americi, bez obzira na njenu burnu historiju mnoga politička pitanja su riješena i vlada nastoji da podigne turizam na neki viši nivo. Treba voditi računa od sitnih krađa i džeparoša, ali na ulicama se nalazi veliki broj policije i uvijek im se možete obratiti za pomoć.

Trudite se da ne nosite skup nakit, skupe kamere i telefone na ulici, jer na taj način možete sebe da izložite opasnosti. 


Vakcinacija nije obavezna za putnike koji putuju u Kolumbiju. Naši putnici individualno odlučuju da li žele da se vakcinišu ili ne. Najbolje je pozvati i konsultovati se sa ličnim ljekarom.


Za državljane Bosne i Hercegovine nije potrebna viza za ulazak u Kolumbiju i boravak do 90 dana


1. Na prvom mjestu je zasigurno klub Theatron- klub koji prima 4000 ljudi, ima 14 soba sa različitim muzičkim sadržajem. Ulaz košta oko 15 eura sa nacionalnim pićem uključenim u cijenu do 2:00h. Otvoreno je petkom i subotom.
2. Andres Carne de Res - je restoran ali ujedno i klub. Udaljen je od Bogote 45 minuta, ali zasigurno vrijedi posjetiti ga. Predivan ambijent koji oplemenjuje poznata kolumbijska muzika.
3. Colombian Pub odlično mjesto ukoliko želite da vidite kako izleda pravi kolumbijski izlazak uz ritmove regeton muzike. Otvoreno je tokom cijele nedjelje, nalazi se u zoni T, koja je bogata raznim barovima i klubovima.
4. El Tibiri bar - najpoznatije mjesto u Medellinu. Pogodno je za velike ljubitelje svih latino ritmova od salse do afrorumbe, otvoren je od srijede do nedjelje.
5. Alquimico tipično karipsko mjesto gdje možete uživati u raznovrsnim voćnim koktelima, nalazi se u Cartageni i jedno je od najboljih chill mjesta.


U historijskom centru svakog kolumbijskog grada nalaze se šarene suvenirnice. Od suvenira je najbolje ponijeti nakite od emeralda, čajeve od koke, ogrlice Muiska naroda.


Najbolje vrijeme za putovanje u Kolmbiju je od novembra do marta.


Kolumbijska hrana:

  1. Na prvom mjestu je definitivno ajiaco (ahiako) supa - tradicionalno jelo sa piletinom i kukuruzom, koje služe uz rižu i avokado. - cijena 6$
  2. Arroz atollado ovo jelo je kombinacija riže i piletine, svinjetine i govedine, uz dodatak krompira, luka i paprike. - cijena 8$
  3. Pargo riba - tipična za sjever Kolumbije, služi se sa prženom bananom, rižom i kokosom. - cijena 10$
  4. Bandeja Paisa je miks svega što Kolumbijci vole, mljeveno meso, jaje, crni pasulj i riža. - cijena 7$
  5. Vaše jutro ne bi smjelo da počne bez arepa (palačinke) i empanada (punjena peciva). - cijena 2$

Naše mobilne mreže funkcionišu u Kolumbiji, a možete kupiti i lokalnu SIM karticu (Movistar, Claro, Tigo). Lokalni broj možete da nabavite veoma jednostavno, najbolja mreža je Claro, obratite se prodavcu da Vam pomogne da aktivirate liniju. WiFi je pristupačan u hotelima i restoranima, tako da na taj način možete održavati kontakt sa porodicom i prijateljima.


Neki gradovi u Kolumbiji se nalaze na velikim visinama, npr. Bogota i potrebno je da se spremite da postoji mogućnost da dobijete visinsku bolest. Visinska bolest su poremećaji u organizmu koji nastaju tokom boravka na velikim visinama. Moguće je da osjetite vrtoglavicu, mučninu i glavobolju.  U tom slučaju pijte što više čajeva od koke, unosite dovoljno tečnosti, žvaćite lišće koke i krećite se polako, dok se Vaš organizam ne navikne na velike visine.


S obzirom na to da su u Bogoti prosječne temperature između 10 i 20°C za ovaj grad potrebno je ponijeti topliju odjeću (jakne, pantalone, dukseve, ali i kišobran za svaki slučaj). Preporučujemo slojevito oblačenje. Prosječna temperatura u Medellinu je oko 25ºC (proljetna/ljetnja garderoba). Na obali Karipskog mora su visoke temperature te se toga preporučuje nošenje lagane ljetnje garderobe. Ponesite i kupaći kostim. Takođe preporučuje se nošenje šešira i kapa za dane koje ćemo provoditi na plaži. Od obuće, najvažnije je da ponesete udobne patike za pješačenje.

Ukoliko posjećujete Ande obavezno spremite kabanicu jer posjeduju veliki broj kišnih dana godišnje. Bez obzira da li idete u ljetnjem periodu spakujte i jesenju garderobu upravo za predjele oko Anda.


Taksi u Kolumbiji je jako povoljan, ali morate voditi računa o bezbijednosti. Najbolje je da na recepciji hotela uvijek naručite taksi ili da instalirate aplikacije Easy Tappsi ili Uber, koje Vam mogu pomoći da bezbijedno naručite vozilo. Cijena taksija ukoliko idete od južnog dijela grada do sjevernog iznosi oko 15000 pesosa što je jednako 4 eura. 


Playa Blanca/Isla de Barú je plaža koja se nalazi u blizini Kartagene, pješčana plaža i prelijepa tirkizna boja mora.
Nacionalni park Tajrona posjeduje plažu u svom sastavu sa vrlo bogatom florom i faunom, nalazi se u blizini Santa Marte.
Rosario ostrva su mala ostrva bogata koralnim plažama. Svaka plaža je drugačija od prethodne i sigurno ćete naći nešto baš po Vašem ukusu.


Savjetujemo da za putovanje u Kolumbiju pripremite budžet od 50 dolara za svaki dan. Ovo je individualna stavka gdje trošak zavisi od šopinga i ostalih individualnih aktivnosti.

Što se novca tiče, valuta u Kolumbiji je kolumbijski pezos (COP). Kao i u drugim latinoameričkim zemljama, najprihvaćenija strana valuta je američki dolar koji iznosi 1 USD = 3.420 pezosa. Euro ne može da se promijeni u većini mjenjačnica, osim u većim bankama. Prihvataju se najpoznatije svjetske platne kartice, prvenstveno Visa i Master Card. Naša preporuka je da nosite gotovinu i da se ne oslanjate na kartice. Plaćanje karticom moguće je u većim supermarketima, restoranima i šoping centrima. Podizanje novca najčešće je sa bankomata (za proviziju bi trebalo da se konsultujete sa matičnom bankom). 


·         Vidikovac Monserat u Bogoti
·         Zapaquira grad i trg
·         Šarene ulice Cartagene i žene u tradicionalnim nošnjama
·         Grad Guatape je jedan od fotogeničnijh gradova u Kolumbiji
·         Naselje Comuna 13 u Medellinu

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Kolumbija

1. OPŠTI PODACI

Republika Kolumbija je država koja se nalazi na sjeverozapadu Južne Amerike. Na sjeveru i sjeverozapadu izlazi na Karipsko more, a na zapadu na Veliki Tihi ocean. Kolumbija je po površini četvrta najveća država u Južnoj Americi. Jedan od glavnih proizvoda ove zemlje je kafa.

Površina zemlje: 1,141,748 km2

Broj stanovnika: 49 miliona

Glavni grad: Bogota (8 miliona)

Nacionalnost: Kolumbijci ( pretežno mestici)

Zvaničan jezik: Španski

Vjeroispovest: Katolici

Nezavisnost: 07.08.1819. godine

2. VIZA

Za državljane Bosne i Hercegovine NIJE potrebna viza za ulazak u zemlju i boravak do 90 dana.

3. VREMENSKA ZONA

Vremenska zona je UTC -5.

4. KLIMA

Kolumbija je ogromna zemlja i stoga je karakteriše više klimatskih zona: kišne šume, savane, pustinje i planine. U glavnom gradu Bogoti prosječna godišnja temperatura je 15°C, a najtopliji mjeseci su mart i april sa temperaturom od oko 20°C. Takođe magla je česta pojava. Medellin se nalazi u tropskom pojasu ali s obzirom da se grad nalazi na 1500 m nadmorske visine prosječna godišnja temperatura je 22°C i ne mijenja se puno tokom godine. Situacija je još povoljnija na obalama Kariba gdje su prosječne temperature 27°C. Sušni period u ovom dijelu države traje od novembra do maja.

5. HRANA

Kolumbijska hrana je veoma raznovrsna, zahvaljujući geografskoj raznolikosti, tropskoj klimi i uticaju mnogih imigrantskih populacija - praktično svaki departman ima neke svoje specijalitete. Kolumbijsa kuhinja nudi različite vrste hrane sa dosta mesa. Kao glavni prilozi najčešće se dodaju kukuruz i pasulj. Najpopularniji doručak, skoro svuda uključuje i arepu, nešto između hljeba i palačinke od kukuruznog brašna, često punjenu jajetom. Kolumbija se može pohvaliti i sa oko 250 vrsta voća i skoro isto toliko vrsta povrća, od onih nama poznatih (ananas, banane, mango) do nekih potpuno jedinstvenih (feihoe, nispero, juka...). Specijaliteti ove kuhinje su i čorbe. Čorba san cocho se ravi od ribe ili od piletine i mesa, uz dodatke svih mogućih članova porodice krompira (bijeli, crveni i kreolski krompir, jam i juka), i bijelog luka. Ajiaco je teška supa na bazi krompira koja je naročito popularna u i oko Bogote. Dodatni sastojci uključuju rezanu piletinu, male komade kukuruza, kapar i pavlaku. Ajiaco se obično služi uz rižu i svjež avokado. Možete se „zasladiti“ i sa ćićaronesima -  nekom vrstom njihovih čvaraka. U svakom slučaju u Kolumbiji nećete ostati gladni!

6. VAKCINE I ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Vakcinacija nije obavezna za putnike koji putuju u Kolumbiju. Naši putnici individualno odlučuju da li žele da se vakcinišu ili ne. Najbolje je pozvati i konsultovati se sa ličnim ljekarom. Poželjno je ponijeti lijekove za stomak (probiotike), ferveks ili neke lijekove za bolove i temperaturu, za svaki slučaj. Ukoliko ne ponesete, nije strašno, sve se može kupiti i u apotekama tamo. Takođe, tamo ima komaraca, pa bi bilo dobro da ponesete i Autan, a možete i tamo uzeti sredstva protiv komaraca.

7. OSIGURANJE

Osiguranje nije obavezno, ali je preporučljivo. Možete ga uzeti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas u agenciji do 5 dana pred put - Sarajevo osiguranje, do 30 000 eura ste osigurani.

8. BEZBJEDNOST

Strani turisti su izloženi riziku od pljačke, posebno u velikim gradovima. Potrebno je pridržavati se uobičajenih pravila ponašanja: kretanje samo na mjestima predviđenim za turiste i bez nošenja skupocjenog nakita i veće količine novca.

9. ODJEĆA

Spakujte se slojevito i ponesito što manje stvari! S obzirom da su u Bogoti prosječne temperature 15°C za ovaj grad potrebno je ponijeti topliju odjeću (jaknice, pantalone, dukseve...). U drugim dijelovima zemlje (Medellin i obala Karipskog mora) su visoke temperature i s toga se preporučuje nošenje lagane ljetne garderobe. Takođe preporučuje se nošenje šešira i kapa za dane koje ćemo provoditi na plaži.

10. NOVAC

Kao i u drugim latinoameričkim zemljama, najprihvaćenija strana valuta je američki dolar koji iznosi 1 USD = 2.900 pezosa. Euro ne može da se promijeni u većini mjenjačnica, osim u najvećim bankama. Prihvataju se najpoznatije svjetske platne kartice, prvenstveno Visa i Master Card.

11. KOMUNIKACIJA

Naše mobilne mreže funkcionišu u Kolumbiji, a svakako možete kupiti i lokalnu SIM karticu. WiFi imate u svim smještajima i restoranima, tako da ćete na taj način održavati kontakt sa porodicom i prijateljima.