Kolumbija putovanja

Putovanje u Kolumbiju – zemlju mitskog El Dorada. Zemlja čiji je glavni grad Bogota, koju zovu Atinom Latinske Amerike, a jedan od turistički zanimljivih gradova je i Medeljin, u kome je živio Pablo Escobar. U njegovo vrijeme Medeljin je bio mjesto vječne borbe između kartela, ali je sada ovaj grad prava urbana prijestolnica koja promoviše kulturu i modernu umjetnost! Kolumbija kao jedinstvenu atrakciju ima stijenu El Penon de Guatape. Ova džinovska monolitska stijena u sred ravnih krajeva izgleda kao da je “zašivena”, a u stvari su to cik-cak stepenice koje vode do samog vrha odakle se pruža nevjerovatan pogled na jezera i ostrvca Guatape. Cartagena je jedan od najljepših kolonijalnih gradova zbog svojih prelijepih zgrada u šarenim bojama, kaldrmastih ulica i salsa ritmova privlači najveći broj turista u Kolumbiji. U kristalno plavom moru uživat ćete u malom ribarskom selu zvanom Taganga. U blizini se nalazi i najljepši nacionalni park u Kolumbiji – Tayrona.

Polasci

Putovanja

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Kolumbija

1. OPŠTI PODACI

Republika Kolumbija je država koja se nalazi na sjeverozapadu Južne Amerike. Na sjeveru i sjeverozapadu izlazi na Karipsko more, a na zapadu na Veliki Tihi ocean. Kolumbija je po površini četvrta najveća država u Južnoj Americi. Jedan od glavnih proizvoda ove zemlje je kafa.

Površina zemlje: 1,141,748 km2

Broj stanovnika: 49 miliona

Glavni grad: Bogota (8 miliona)

Nacionalnost: Kolumbijci ( pretežno mestici)

Zvaničan jezik: Španski

Vjeroispovest: Katolici

Nezavisnost: 07.08.1819. godine

2. VIZA

Za državljane Bosne i Hercegovine NIJE potrebna viza za ulazak u zemlju i boravak do 90 dana.

3. VREMENSKA ZONA

Vremenska zona je UTC -5.

4. KLIMA

Kolumbija je ogromna zemlja i stoga je karakteriše više klimatskih zona: kišne šume, savane, pustinje i planine. U glavnom gradu Bogoti prosječna godišnja temperatura je 15°C, a najtopliji mjeseci su mart i april sa temperaturom od oko 20°C. Takođe magla je česta pojava. Medellin se nalazi u tropskom pojasu ali s obzirom da se grad nalazi na 1500 m nadmorske visine prosječna godišnja temperatura je 22°C i ne mijenja se puno tokom godine. Situacija je još povoljnija na obalama Kariba gdje su prosječne temperature 27°C. Sušni period u ovom dijelu države traje od novembra do maja.

5. HRANA

Kolumbijska hrana je veoma raznovrsna, zahvaljujući geografskoj raznolikosti, tropskoj klimi i uticaju mnogih imigrantskih populacija - praktično svaki departman ima neke svoje specijalitete. Kolumbijsa kuhinja nudi različite vrste hrane sa dosta mesa. Kao glavni prilozi najčešće se dodaju kukuruz i pasulj. Najpopularniji doručak, skoro svuda uključuje i arepu, nešto između hljeba i palačinke od kukuruznog brašna, često punjenu jajetom. Kolumbija se može pohvaliti i sa oko 250 vrsta voća i skoro isto toliko vrsta povrća, od onih nama poznatih (ananas, banane, mango) do nekih potpuno jedinstvenih (feihoe, nispero, juka...). Specijaliteti ove kuhinje su i čorbe. Čorba san cocho se ravi od ribe ili od piletine i mesa, uz dodatke svih mogućih članova porodice krompira (bijeli, crveni i kreolski krompir, jam i juka), i bijelog luka. Ajiaco je teška supa na bazi krompira koja je naročito popularna u i oko Bogote. Dodatni sastojci uključuju rezanu piletinu, male komade kukuruza, kapar i pavlaku. Ajiaco se obično služi uz rižu i svjež avokado. Možete se „zasladiti“ i sa ćićaronesima -  nekom vrstom njihovih čvaraka. U svakom slučaju u Kolumbiji nećete ostati gladni!

6. VAKCINE I ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Vakcinacija nije obavezna za putnike koji putuju u Kolumbiju. Naši putnici individualno odlučuju da li žele da se vakcinišu ili ne. Najbolje je pozvati i konsultovati se sa ličnim ljekarom. Poželjno je ponijeti lijekove za stomak (probiotike), ferveks ili neke lijekove za bolove i temperaturu, za svaki slučaj. Ukoliko ne ponesete, nije strašno, sve se može kupiti i u apotekama tamo. Takođe, tamo ima komaraca, pa bi bilo dobro da ponesete i Autan, a možete i tamo uzeti sredstva protiv komaraca.

7. OSIGURANJE

Osiguranje nije obavezno, ali je preporučljivo. Možete ga uzeti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas u agenciji do 5 dana pred put - Sarajevo osiguranje, do 30 000 eura ste osigurani.

8. BEZBJEDNOST

Strani turisti su izloženi riziku od pljačke, posebno u velikim gradovima. Potrebno je pridržavati se uobičajenih pravila ponašanja: kretanje samo na mjestima predviđenim za turiste i bez nošenja skupocjenog nakita i veće količine novca.

9. ODJEĆA

Spakujte se slojevito i ponesito što manje stvari! S obzirom da su u Bogoti prosječne temperature 15°C za ovaj grad potrebno je ponijeti topliju odjeću (jaknice, pantalone, dukseve...). U drugim dijelovima zemlje (Medellin i obala Karipskog mora) su visoke temperature i s toga se preporučuje nošenje lagane ljetne garderobe. Takođe preporučuje se nošenje šešira i kapa za dane koje ćemo provoditi na plaži.

10. NOVAC

Kao i u drugim latinoameričkim zemljama, najprihvaćenija strana valuta je američki dolar koji iznosi 1 USD = 2.900 pezosa. Euro ne može da se promijeni u većini mjenjačnica, osim u najvećim bankama. Prihvataju se najpoznatije svjetske platne kartice, prvenstveno Visa i Master Card.

11. KOMUNIKACIJA

Naše mobilne mreže funkcionišu u Kolumbiji, a svakako možete kupiti i lokalnu SIM karticu. WiFi imate u svim smještajima i restoranima, tako da ćete na taj način održavati kontakt sa porodicom i prijateljima.