Sjedinjene Američke Države

Sjedinjene Američke Države

Sjedinjene Američke države nalaze se u Sjevernoj Americi te se protežu od istočne obale, koja leži na Atlantskom okeanu, do zapadne obale, koja izlazi na Tihi okean. Sjever SAD-a graniči s Kanadom, a južna granica zemlju dijeli od Meksika. SAD se sastoji od 50 saveznih država te je, ovisno o kriterijima mjerenja, treća, odnosno četvrta zemlja svijeta po površini, treća po broju stanovnika te prva po gospodarskoj snazi.

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Sjedinjene Američke Države

Informacije vezane za COVID-19

Za sve putnike koji putuju u SAD, a stariji su od 18 godina, obavezna je potvrda o potpunom cijepljenju s dvije doze najmanje 15 dana prije ulaska u SAD.  Dodatni PCR ili brzi antigenski test od lipnja 2022. više nije potreban.  

Ukoliko ste nedavno preboljeli COVID, umjesto potvrde o cijepljenju moguće je predočiti dokaz o pozitivnom testu na COVID ne stariji od 90 dana te potvrdu liječnika o sposobnosti za putovanje. Sve dodatne informacije o navedenom mogu se pronaći na stranicama američkog CDC-a na sljedećem na sljedećem linku: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/international-travel-during-covid19.html   

Za potrebe ulaska u SAD bit će prihvaćena cjepiva koja su odobrena od strane nadležnih tijela SAD-a te Svjetske zdravstvene organizacije (Moderna, Johnson & Johnson, Pfizer-BioNTech, dvije verzije cjepiva Oxford-AstraZeneca, Sinopharm i Sinovac). Moguće su i kombinacije cjepiva ako su doze primljene u razmaku od najmanje 17 dana.

Izuzetci od zahtjeva za cijepljenje uključuju djecu mlađu od 18 godina i državljane zemalja s manje od 10 posto ukupne stope cijepljenja zbog nedostatka cjepiva. Malodobna djeca do druge godine života ne moraju se niti testirati. Ne cijepljenja djeca mlađa od 18 godina, a starija od 2 godine života, morati će se ponovno testirati unutar 3 do 5 dana nakon ulaska u SAD i u slučaju pozitivnog testa biti će im određena mjera samoizolacije.

Prije polaska putnici trebaju ispuniti obrazac o atestiranju. Obrazac možete pronaći na sljedećem linku: https://www.cdc.gov/quarantine/order-safe-travel.html Ne odnosi se na putnike mlađe od 2 godine. 

O uvjetima ulaska u SAD molimo vas da se i sami informirate na stranicama ministarstva vanjskih poslova: http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/informacije-o-putovanjima/upozorenja/sjedinjene-americke-drzave,118.html

Prilikom povratka tačnije prelaska hrvatske granice svi putnici državljani Bosne i Hercegovine koji posjeduju Hrvatsku putovnicu su dužni predočiti samo pasoš(putovnicu). Više nema nikakvih COVID restrikcija prilikom povratka u Hrvatsku, odnosno Bosnu i Hercegovinu.

Prilikom ulaska u zračnu luku potrebno je imati kod sebe putne dokumente. Molimo da se pridržavate oznaka za održavanje razmaka svugdje gdje su postavljene u zračnim lukama. U zračnoj luci i u avionu potrebno je nositi zaštitnu masku, a u avionu ćete dobiti i higijenski paketić od aviokompanije. Aviokompanije su prilagodile svoje poslovanje i usluge povećanoj zaštiti putnika. Neke od mjera nalažu da se avioni redovito i temeljito čiste i dezinficiraju, svo osoblje nosi zaštitnu opremu, a suhi obroci se poslužuju na letovima dužim od 2 h u paketima. Ukrcaj i iskrcaj putnika odvija se sporije nego inače, kako bi se izbjegle gužve, te vas molimo za strpljenje. Savjetujemo da se pridržavate osnovnih higijenskih mjera, ponesete za sobom zaštitne maske i dezinfekcijsko sredstvo za ruke te da često perete ruke toplom vodom i sapunom. 

Mjere za ulazak u određene zemlje se svakodnevno mijenjaju. Najnovije mjere možete provjeriti na linkovima u nastavku:
https://www.iatatravelcentre.com/world.php
https://mvep.gov.hr/informacije-za-gradjane-244593/konzularne-informacije-22730/preporuke-za-putovanja-22854/upozorenja/245044

Putnici su dužni pridržavati se mjera i uputa koje su na snazi u odredišnoj zemlji, kao i u zemljama tranzita te mjera i uputa navedenim u ovom tekstu i na stranicama MVEP-a. Upućujemo sve putnike da se tijekom cijelog putovanja pridržavaju propisanih mjera, kao i svih osnovnih epidemioloških i higijenskih mjera, nose zaštitne maske na mjestima gdje se nalazi više ljudi, često peru ruke toplom vodom i sapunom te uvijek imaju uz sebe dezinficijens i zaštitnu masku. Agencija ne odgovara za stanja nastala nepoštivanjem propisanih mjera od strane putnika.

 

OPĆI PODACI O ZEMLJI

Sjedinjene Američke države nalaze se u Sjevernoj Americi te se protežu od istočne obale, koja leži na Atlantskom okeanu, do zapadne obale, koja izlazi na Tihi okean. Sjever SAD-a graniči s Kanadom, a južna granica zemlju dijeli od Meksika. SAD se sastoji od 50 saveznih država te je, ovisno o kriterijima mjerenja, treća, odnosno četvrta zemlja svijeta po površini, treća po broju stanovnika te prva po privrednoj snazi.
Površina zemlje: 9,525.067 km2 / 9,833.517 km2 (ovisno o kriterijima mjerenja)
Broj stanovnika: 331,449.281 (2020. g.)
Glavni grad: Washington (689.545 stanovnika, 2020. g.)
Službeni jezik: engleski
Religija: kršćanstvo 63% (protestantizam 40%, katolicizam 21 %,), ateisti 29%
Neovisnost: 4. srpnja 1776. godine

VIZA

Državljanima Bosne i Hercegovine sa Hrvatskom putovnicom nije potrebna viza za ulazak u SAD. Nositelji obične ili diplomatske/službene putovnice prije ulaska u SAD moraju ispuniti prijavu na linku u Elektronskome sustavu za putnu autorizaciju (ESTA): https://esta.cbp.dhs.gov/. Taksa za podnošenje zahtjeva iznosi 14 USD. Putnicima se preporučuje da se prijave u sistem nakon rezervacije putovanja, a ne manje od 72 h prije ukrcaja na let. 

Državljani Bosne i Hercegovine sa Hrvatskom putovnicom čiji su zahtjevi putem ESTA-e odbijeni moraju ispuniti zahtjev za neuseljeničku vizu. Više informacija na: https://ais.usvisa-info.com/hr-hr/niv/information/niv

Putnici koji posjeduju prethodno izdanu valjanu B1/B2 vizu, tj. neuseljeničku vizu, i dalje će moći putovati u SAD s tom vizom u svrhu za koju je izdana, te nisu dužni podnositi zahtjev za odobrenje putovanja putem sustava ESTA. 

VREMENSKA ZONA

Vremenska zona je UTC -6/-7/-8/-9/-10.

KLIMA

Sjedinjene Američke Države zbog veličine na svom teritoriju imaju primjere gotovo svih svjetskih klima. Na jugu SAD-a klima je suptropska, tropska na Havajima i južnoj Floridi, polarna na Aljasci, polusušna u Velikim nizinama, mediteranska na kalifornijskoj obali te sušna u Velikom bazenu i na Jugozapadu.

HRANA I PIĆE

Hrana u SAD-u je vrlo raznovrsna, a prehrambene specifičnosti ovise o kulturno-geografskim regijama. Hamburger je vjerojatno najpoznatije američko jelo. Roštilj je također popularan diljem zemlje, a neka od karakterističnih američkih jela su sendvič Philly cheesesteak (sir i govedina), a u New Yorku hot dog. Na jugu SAD-a hrana se tradicionalno priprema s puno ulja/masti. u Kaliforniji se kuhinja temelji na svježim, lokalnim i sezonskim namirnicama. Posjetitelji mogu birati između široke palete nacionalnih kuhinja koje su svoj put, što zahvaljujući useljenicima, što zahvaljujući međunarodnoj popularnosti (npr. talijanska i francuska kuhinja) pronašle do SAD-a. Vrlo su popularni restorani brze hrane. Neki od najvećih lanaca restorana, koji se ne mogu pronaći u Hrvatskoj, su Chick-Fil-A, Taco Bell (meksička hrana), Wendy's (svježa govedina), Dunkin' (poznati po krafnama, odnosno donutima), Olive Garden (tjestenina), Panda Express (kineska hrana), Chipotle (meksička hrana), itd.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Poželjno je ponijeti lijekove za stomak (probiotike) ili neke lijekove za bolove i temperaturu, za svaki slučaj. Ukoliko ne ponesete, nije strašno, sve se može kupiti i u apotekama. 

OSIGURANJE

Osiguranje nije obavezno, ali se preporučuje. Možete ga uzeti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas u agenciji do 7 dana prije putovanja.

SIGURNOST I PRAVILA PONAŠANJA

Sjedinjene Američke Države generalno su sigurna destinacija za turiste. U velikim se gradovima treba paziti džeparenja, a poželjno je i izbjegavati određene četvrti koje se ne nalaze na uobičajenim turističkim rutama.

ODJEĆA

Ono što ćete ponijeti sa sobom od odjeće ovisi o destinaciji unutar SAD-a te vremenskom periodu putovanja. Putnici više informacija o tome koju odjeću ponijeti dobivaju u završnom pismu desetak do tjedan dana prije putovanja. 

LOKALNA VALUTA

Valuta u SAD-u je američki dolar. 1 USD = 2,01 KM (na dan 25.9.2022.)

KREDITNE KARTICE I BANKOMATI

U SAD-u je na većini mjesta moguće plaćanje kreditnim karticama, a i bankomati su rasprostranjeni.

STRUJA, INTERNET I KOMUNIKACIJA

U SAD-u su nastavci za utičnicu su dvostruki te plosnati. Dakle, potrebno je imati adapter za korištenje elektroničkih uređaja koje ćete nositi sa sobom na putovanje. Adapteri se mogu kupiti u većini dućana elektronske opreme. 

Naše mobilne mreže funkcioniraju u SAD-u, a možete kupiti i lokalnu SIM karticu. WiFi je dostupan u svim smještajima te većini restorana, tako da i na taj način možete održavati kontakt s obitelji i prijateljima.