Mauricijus

Mauricijus

Netaknuta priroda, plavo more, šarenilo cvijeća  i sitan bijeli pijesak... dobrodošli u rajski svijet!

Sve ovo može da se vidi na turističkim slikama i fotografijama, međutim, Mauricijus je pravi izbor i za sve one željne rekreacije i sporta. Ovo je destinacija koja će zadovoljiti i želje najzahtjevnijeg avanturiste jer pruža vrhunsko planinarenje, kite surfing i ronjenje. Masivni koralni greben okružuje čitavo ostrvo i  predstavlja pravi užitak za iskusne ronioce.

Pored predivnih plaža i laguna koje su zaštitni znak ostrva, planinska unutrašnjost bogata je prašumama, vodopadima, planinarskim stazama i divljim svijetom. Zelene šume obezbijeđuju dom za rijetke biljne i životinjske vrste, kao što je leteća lisica koja se samo ovdje može vidjeti. U čuvenom Casela parku doživjet ćemo safari avanturu i vidjeti zebre, nojeve, žirafe, kamile, lavove, tigrove, na Tamarin plaži delfine i kitove, a u selu Chamarel džinovske kornjače.

Glavni grad je Port Louis sa lukom i citadelom koja dominira gradom, a značajni su pijaca, luksuzni kvart Caudan Riva, hipodrom Champ de Mans, Palata vlade... Na planini Le Pouce (engl. The Thumb) nalazi se Nacionalni park. Ime je dobila po vrhu čiji izgled podsjeća na palac, a sa njega se pruža predivan pogled na grad i okolinu.

Sjeverni dio ostrva nudi najbolju kombinaciju plaža, tradicionalne hrane i noćnog života. Partijamo na plaži uz poznate zvuke DJ-a dok nam visoke palme prave hlad za ispijanje šarenih koktela od ruma i lokalnog Phoenix piva. Pravimo najbolje fotografije za instagram dok u rukama držimo velike plodove ananasa i kokosa.

Probat ćemo tradicionalna jela kao što je dholl puri (palačinka punjena graškom i mješavinom začina), škampe u ljutom sosu, pržene nudle i riblje specijalitete pripremljene na sve moguće načine.

Gostoljubivi Mauricijus ne nudi samo lijepo vrijeme i fantastične plaže, već kulturni identitet vrijedan istraživanja. Budi dio još jedne Jungle avanture!

Polasci

Putovanja