Madagaskar

Madagaskar

Madagaskar je ostrvska zemlja smještena u Indijskom okeanu, jugoistočno od afričkog kontinenta. Glavni grad je Antananarivo.

Ova zemlja je poznata po svom jedinstvenom biodiverzitetu i bogatoj kulturi. Geografski, Madagaskar je četvrto po veličini ostrvo na svijetu, s raznolikim pejzažima koji uključuju tropske prašume, planine, pustinje i obalu s prelijepim plažama. Ostrvo je dom za mnoge endemske biljne i životinjske vrste, što ga čini jednim od najvažnijih područja za očuvanje biodiverziteta na svijetu.

Ljudi Madagaskara, poznati kao Malagasi, potiču iz različitih etničkih grupa koje su se tokom stoljeća doseljavale na ostrvo, uključujući afričke, azijske i polinezijske uticaje. Ova raznolikost se ogleda u jezicima, kuhinji, muzici i tradicijama Malagasija. Ekonomija Madagaskara se zasniva na poljoprivredi, pri čemu su najvažniji usjevi pirinač, kafa, vanilija i začini.

Madagaskar je poznat i po svojim jedinstvenim turističkim atrakcijama, uključujući nacionalne parkove sa divljim životinjama poput lemura i baobaba, prelijepim plažama duž obale, kao i kulturnim atrakcijama poput tradicionalnih sela i historijskih lokaliteta.

Polasci

Putovanja