Bali

Bali

Putovanje na Bali je nikad bliže! Bali akcija ili Bali Ubud kombinacija. Izbor je na vama, a cijena za Bali je nevjerovatna kao i samo ostrvo.

Java na zapadu i Lombok na istoku okružuju indonežanska provinciju sa središtem u Denpasaru, fascinantno ostrvo sa izobiljem riže, kokosove palme, kafe, kakaa i duhana… 

Fenomenalne plaže i nevjerovatna boja mora - destinacija Bali

Ostrvo Bali je jedno od 17.508 ostrva koje Republika Indonezija sa ponosom predstavlja. Bilo je pod vlašću Holandije, sve dok ga tokom Drugog svjetskog rata nisu zauzeli Japanci. Ime ostva Bali znači i „Jutro svijeta“, „Ostrvo bogova“ i  „Posljednji raj na zemlji“. 

Smješten u predjelu ekvatora - stotine kilometara duge pješčane plaže i veliki talasi, predstavljaju mamac za hedoniste i surf. U unutrašnjosti ostrva prelazit ćemo rižna polja, riječne brzake, penjati se na vulkanske kratere visine preko 3000m, čekati izlazak sunca sa pogledom na vulkan Agung, zavlačiti u pećine i tropske šume. Na Baliju postoji šest vulkanskih kupa i dvije tektonske ploče, okruženih prelijepom prirodom u kojoj živi oko 280 vrsta ptica čija pjesma u kombinaciji sa mirisima ostrva čini da se osjećamo kao u raju. 

Druželjubiv i prijatan narod čija kalendarska godina broji samo 210 dana, žive za ceremonije i proslave gdje je balinežanski ples uvijek u centru dešavanja. Raskošna hinduistička arhitektura gdje svaka kuća posjeduje sopstveni hram dekorisan šarenim reljefnim elementima i skulpturama odjevenih u sarong dominiraju Balijem. 

Idemo na Bali putovanje nasmijani i dok posmatramo najljepše zalaske sunca Indijski okean nam daje mir. Gdje je naskuplja kafa na svijetu? Baš tu, na "ostrvu Bogova".

Bali sezona je gotovo čitave godine i aranžman je pogodan i za putovanje sa djecom. Krenimo zajedno u avanturu. 

Putovanja

Video

Pitanja, odgovori i iskustva

Iako je Bali prelijepa i popularna destinacija za odmor, treba voditi računa od krađa. Svoje dragocenosti čuvajte i ne ostavljajte bez nadzora. 


1. Seminyak plaža- 5 km duge zlatne plaže, bogate barovima i odličnim restoranima.
2. Nusa Dua plaža- prelijepa bijelo pudersata plaža je pogodna za porodice ali i za avanturiste koji žele da se oprobaju u nekom od vodenih sportova koje nudi upravo ova plaža.
3. Jimbaran Bay- je pogodna za ljubitelje morske hrane i zalaska sunca.
4. Plaža Amed- je pravo mjesto za ljubitelje ronjenja i za istraživanje morskog svijeta.
5. Bingin plaža-odlična je za surfere i sa boho energijom.


Preporučujemo Vam neke od sljedećih mjesta za masažu: 
-Carla spa Ubud 
-Midas spa Ubud

Oba salona se nalaze u centru Ubuda i u svojoj ponudi imaju tradicionalnu balinežansku masažu.

Cijena masaže zavisi od vrste masaže i dužine trajanja, uglavnom se kreću u rasponu od 100 000-400 000 rp.


Lokalni broj se može pronaci u marketima mini mart,cirkle k . Zamolite radnika da Vam pomognu sa registracijom i aktivacijom broja. Cijena lokalne kartice se kreće u rangu od 170 000-400 000rp.


Vaše putovanje planirajte tako da se datumi ne poklapaju sa praznikom Nyepi. U vrijeme tih dana je sve na Baliju, pa čak i aerodrom, zatvoreno. Uvijek se prikladno oblačite, pokrivajući ramena i koljena, i ponašajte se na odgovarajući način tokom posjete hramovima.


Od odjeće vam savjetujemo da poneste ljetnju odjeću. Za ulazak u hramove je neophodno da imate sarang, posebne marame koje prekrivaju noge, važi i za muškarce i za žene. Možete ih nabaviti na Baliju.


Na Ubud Art Marketu možete pronaći prekrasne svilene šalove, ručno tkane torbe, košare ili kape i mnoge druge ručno rađene predmete.

Ako ste na odmoru na Baliju, Ubud Art Market je sjajno mjesto za kupovinu suvenira koji ćete ponijeti kući.


Najbolje vrijeme za posjetu Baliju je u periodu od juna do oktobra.


Na Baliju je najbolje zaustavljati taksi na ulici, ono što je važno jeste da se dogovorite za cijenu prije nego što uđete u vozilo. Postoji mogućnost iznajmljivanja automobila i motora, s tim da cijena rentiranja zavisi od perioda Vašeg putovanja. 


1. Bali swing
2.Padma resort
 3.Goe Gajah
 4.Monkey forest
 5. Bali bird park


1.  Potato Head Beach Club- Ovaj bar se nalazi  na bazenu pored plaže i  jedan je od najboljih dnevnih klubova Balija - postoje privatni kreveti, odlični kokteli, restoran i nevjerovatan pogled.
2.  Sky Garden- Prostran klub koji se nalazi u centru Kute. Ovaj klub sadrži više nivoa sa različitim tipovima muzike.
3.  Deus Ex Machina - Temple of Enthusiasm je chill mjesto, sa odličnom hranom, muzikom i neobičnim koktelima. Nalazi se u mjestu Cangg
4.  Pretty Poison- Klub gdje možete da sjedite i gledate nastup skejtera uz muziku koju pušta Dj. Ovo neobično mjesto sa odličnom energijom se nalazi u Cnaggu.
5.  LXXY Bali- Glamurozni, visokoenergetski noćni klub u kome nastupaju poznati DJ-evi, nalaze se bife i terasa na krovu sa bazenom, nalazi se u Kuti.


1. Warung restorani na Baliju su svakako nešto što ne smijete da zaobiđete. Mjesta sa tipičnom lokalnom hranom i lokalnom energijom.

2. Jimbaran restoran je predivan restoran na plaži. Preporučujemo odlazak u večernjim satima kada je ovaj restoran posebnom osvijetljen.

3. Beach bar La Brisa je idealno mjesto za zdrav doručak i dobru kafu, ovaj restoran definitivno budi dobar početak dana.

4. Strawberry Fields je restoran koji ima raznovrsan meni i odlične voćne i alkoholne koktele.

5. La Plancha je pravo chill mjesto na plaži sa šarenim lazy bag-ovim i suncobranima.   

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Bali

Indonezija

 • Glavni grad: Jakarta
 • Površina: 1.904.569 km², od toga kopno 1.811.569 km²
 • Broj stanovnika: 260 miliona stanovnika (Bali oko 4 miliona stanovnika)
 • Stanovništvo: indonežanski narodi oko 80%, Malajci 3.7%, Kinezi 1.2%, ostali 15%
 • Jezik: indonežanski, engleski, malajski
 • Vjeroispovijest: Islam 88%, Hrišćanstvo 8%, Hinduizam 2%, Budizam 1%, ostali 1% (Bali - Hinduizam 94%, Islam 5%)
 • Nezavisnost: 1950. godina
 • Valuta: Indonežanska rupija IDR – 1 EUR=16700 IDR
  Kreditne kartice i bankomati: Bankomati postoje ali se ne može osloniti na njih. Kartice ne možete koristiti uvijek. O pojedinostima posjavetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.
 • Vremenska zona: GMT +7 (Yogyakarta), GMT +8 (Bali)
 • Viza: Državljanima BiH viza za ulazak na teritoriju Indonezije nije potrebna.
 • Klima: Klima u Indoneziji odlikuje se relativno visokim temperaturama (prosječna najviša je 30-32C, najniža oko 22-25C), vlažnost vazduha je visoka, a sunce je izuzetno jako jer se radi o područjima oko ekvatora. Glavna sezona za posjetu ovih područja je od juna do septembra, ali se u vidu mora imati da se kiša može javiti i u bilo koje doba godine jer se radi o ekvatorijalnim područjima.
 • Hrana i piće: Tradicionalna ishrana obuhvata rižu, nudle, piletinu, govedinu (Yogyakarta), svinjetinu (Bali) povrće i voće, morske plodove i ribu. Jela mogu biti izuzetno ljuta, tako da se savjetuje da provjerite prije narudžbe. Ulična hrana se preporučuje (prije svega jer je ovo područje sa tradicijom ulične hrane, možete probati i veliki broj internacionalnih kuhinja). Alkohol je poprilično skup. Takođe u većini restorana gdje se hrani muslimansko stanovništvo nemojte ni pitati za alkohol. Probajte kopi luvak kafu ali i domaće alkoholno piće Arak, pivo Bintang. Voće perite flaširanom vodom ili oljuštite. Od jela obavezno probati nasi kampur, nasi goreng (na bazi riže), mie goreng (na bazi nudli), gado gado (salata sa barenim krompirom), rendang (govedina), babi guling (svinjetina). Običaj je ostaviti bakšiš.
 • Zdravlje: Za ulazak na teritoriju Indonezije, zakonski nije potrebno da primate vakcine, ali se svakako konsultujte sa svojim ljekarom. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Od lijekova sa sobom ponijeti lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Ponesite obavezno i kremu za sunčanje i Autan.
 • Osiguranje: Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje.
 • Sigurnost, bezbjednost i pravila ponašanja: Indonezija je bezbijedna destinacija ali morate biti oprezni kada su u pitanju vaše lične stvari, posebno na ulicama, gdje je više gužve ili u metrou. Posebno obratiti pažnju na stvari prilikom večernjeg šetanja po Yogyakarti ili izlaska na Baliju. Izbjegavajte bilo kakva opojna sredstava, svi opijati su zabranjeni i ilegalni, a za posjedovanje ilegalnih supstanci određuje se smrtna kazna! Vodite računa kad fotografišete, jer ukoliko želite da ulikate nekoga, morate obavezno pitati. S obzirom da se radi o zemlji gdje je većinsko stanovništvo muslimansko, vodite računa i poštujte pravila ponašanja i odijevanja. Ispred hramova, džamija obavezno se izuvajte. Zabranjeno je da u prevoz i hotele unosite voće Durian i možete platiti kaznu! U svakodnevnom životu najviše se koristi desna ruka, jer se lijeva smatra nečistom. Ne okretati stopala ka drugim ljudima. Obavezno voditi računa o majmunima, može ih biti svuda, nisu agresivni ali vas i u igri mogu ogrebati. Takođe vole da kradu stvari od turista. Izbegavati kontakt očima sa majmunima.
 • Odjeća: Od odjeće je potrebna ljetna, laganija garderoba, ali obavezno ponesite sa sobom nešto dugih rukava i nogavica prije svega zboga aviona ali i oblilaska grada i ulaska u džamije ili druga svetilišta. Ponesite i kišobran ili kabanicu ali i šešir, maramu ili kačket. Za posjetu budističkim i hindu hramovima mora se ispoštovati kodeks oblačenja: pokrivena ramena, dekolte i koljena. Preporuka je da sa sobom ponesete maramu ili da na samoj destinaciji kupite sarong (tradicionalni komad odjeće) koji ćete vezivati oko struka prilikom ulaska u hramove.
 • Komunikacija: Naše mreže rade na teritoriji Singapura. Skoro svi smještaji, restorani ili kafići imaju wi-fi.
 • Struja: Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice. Ukoliko imate, možete za svaki slučaj ponijeti adapter za ulaz kao za Veliku Britaniju, sa tri pljosnata izlaza.
 • Iznajmljivanje vozila: Ukoliko želite da rentate vozilo ili motor potrebna vam je međunarodna vozačka dozvola. Ukoliko se odlučite morate biti izuzetno oprezni jer je stanje u saobraćaju poprilično haotično. Druga opcija je iznajmljivanje auta i vozača.
 • Suveniri: Od suvenira preporučujemo tradicionalnu odjeću i materijale, batik, kopi luvak kafu, Garam slatke cigare sa karanfilićem, začine, čajeve, statuice hindu božanstava... Zabranjeno je iznositi školjke, korale i druge predmete iz prirode.