Brazil putovanja

Putovanje u Brazil je samba, Rio de Janeiro i njegove vesele karaoke odnosno njegovi stanovnici, kupanje u Atlantiku i Caipirinha kokteli. Putovanje u Rio de Janeiro je put ka hedonizmu uz obilazak plaža Ipanema i Copacabana. Tu je i fudbal koji se od jutra do mraka igra na ulicama i na plažama. Nezaboravne fotografije napravit ćete na mjestima Pedra do Telegrafo i Arraial do Cabo, gdje se beskrajna plava i zelena boja slivaju u raskošnu vegetaciju. Oduševit će vas Foz de Iguacu i moćni vodopadi Iguacu, čudo prirode. Brazilska kultura je bogati miks portugalskih uticaja, lokalne indijanske tradicije i doprinosa kulture afričkih robova koji su ovdje dovođeni u eri kolonijalizma, što će svakako doprinijeti da se lakše zaljubite u Brazil i da mu se često vraćate.

 

Polasci

Putovanja

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Brazil

BRAZIL

1. OPŠTI PODACI 
Brazil je federalno ustrojena republika sa preko 209 miliona stanovnika. U glavnom gradu Braziliji (osnovanom tek 1960. godine) prisutno je oko 4,2 miliona ljudi.  Od 182. godine je Brazil se izborio zanezavisnost od Portugala.

2. VIZA
Viza za Brazil nije potrebna za boravak do 90 dana.

3. VREMENSKA ZONA:
Vremenska zone u Brazilu su UTC -5, UTC -4 i UTC -3. Nama je važna vremenska zona u kojoj se nalazi Rio de Janeiro a to je UTC-3 (-5 sati u odnosu na nas).

4. KLIMA
Brazil zahvata više klimatskih pojaseva: pustinjski, ekvatorijalni, tropski, suptropski, okeanski i stepski. Rio se nalazi u tropskoj klimatskoj zoni. Ljeta su suha i najviša temperatura je oko 26 stepeni dok su zimi najviše temperature do 32 stepena. Prosječna temperatura mora je između 23-24 stepena.

5. HRANA I PIĆE

Brazilska kuhinja vuče svoje korjene iz portugalske te je njen ukus umnogome evropeizovan. Izuzetak su dodaci iz Afro kuhinje (poput acaraje). Glavni sastojci uz obroke su riža, pomfrit, jaja i sl. U Brazilu jako vole njihova peciva poznata kao empanade. Feijoada je  čuveno jelo gde se meša crni pasulj sa mesom obično svinjskim. Nacionalni slatkiš je cocadas koji se pravi od kokosa.
Cachaca je brazilska nacionalna rakija. U pitanju je napitak od šećerne trske, a koristi se najviše u spravljanju čuvenog koktela caipirinhe.

Obavezno se kupuje flaširana voda u prodavnicama!

6. ZDRAVLJE
Dokaz o vakcinaciji protiv žute groznice nije neophodan za gradove poput Rija ili Sao Paula ali nadležni brazilski organi mogu da zatraže žuti karton prilikom putovanja iz Brazila u druge latinoameričke zemlje.

7. OSIGURANJE
Osiguranje nije obavezno ali ga svakako preporučujemo za daleke destinacije. Možete ga uplatiti u bilo kojoj osiguravajućoj kući i ponijeti na put, ili ga možete uplatiti kod nas u kancelariji do 5 dana pred put -  Sarajevo osiguranje.

8. SIGURNOST I BEZBJEDNOST
Brazil je država u kojoj turisti treba da se kreću u gradovima koji imaju svoje turističke zone. One su u neprestanom prisustvu policije i turisti se mogu bezbijedno kretati. Posjeta pacifikovanim favelama bez lokalnog vodiča nipošto se ne preporučuje.

9. ODJEĆA
Što se tiče stvari, ponesite ljetnu garderobu i spakujte što manje stvari. Ponesite i nesto dužih rukava i nogavica zbog aviona. Takođe uvijek savjetujemo da u ručnom prtljagu za svaki slučaj stavite i neke stvari koje vam mogu zatrebati u slučaju da se prtljag izgubi.

U slučaju eventualnih pljuskova tokom vašeg boravka preporučuje se da nosite kišobran ili kabanicu sa sobom.

10. LOKALNA VALUTA
Nacionalna valuta u Brazilu jeste brazilski Real (BLR). Jedan Euro je oko 4,23 Reala do dok je odnos za jedan Dolar oko 3,56 Reala.


11. KOMUNIKACIJA
Naše mreže uglavnom imaju pokrivenost u čitavom Brazilu. Za slučaj da vam je internet neophodan neprestano postoji varijanta uzimanja lokalnih SIM kartica. Internet postoji takođe u smještaju i u restoranima.

Peru