Brazil

Brazil

Da li ste priželjkivali dane u ritmovima sambe, odmora među veselim kariokama kako nazivaju stanovnika Rio de Janeira, kupanje u Atlantiku i lagano ispijanje kaipirinja koktela? 

Odmor od naših velikih južnoameričkih avantura najčešće pravimo u Brazilu odnosno Riju – prijestolnici hedonizma. Pored nas su plaže Ipanema i Copacabana koje vas opuštaju uz zvuke bossa nove. Pored plaže se nalazi prepoznatljivo šetalište čije je mozaike u obliku talasa koji vas mame radio poznati brazilski arhitekta Roberto Marks. Okolo su hoteli, kafići, restorani, pijesak i more – idealna kombinacija za sva vasa čula. Za one koji žele dodatnu rekreaciju tu je fudbal koji se od jutra do mraka igra na ulicama i na plažama. 

Neumoljivim putnicima ostaje da istraže i spektakularna mjesta koja pružaju nezaboravne fotografije poput Pedra do Telegrafo i Arraial Do Cabo gdje se beskrajna plava i zelena boja slivaju u raskošnu vegetaciju. Tu vas čekaju netaknute plaže i prozirne vode kao i mnoštvo velikih kaktusa između kojih vas čeka vaša šoljica kafe ili koktela. 

Ukoliko želite otići još dalje u najmoćniju prirodu Brazila onda zavirite u Foz de Iguazu i raširite ruke pred moćnim vodopadom Iguazu. Iguazu vodopadi su čudo prirode koje se nalazi na tromeđi Brazila, Argentine i Paragvaja. Za panoramsko slikanje brazilska strana vodopada važi kao izuzetna. Pored nevjerovatnih vodopada okruženje je kao iz dokumentaraca o pririodi – prava i iskonska džungla oko nas. Čitavo područje oko samih vodopada proglašeno je za Nacionalne parkove koji se nalaze na UNESCO-voj listi Svjetske baštine. 

U cjelini, brazilska kultura je bogati miks portugalskih uticaja, lokalne indijanske tradicije i doprinosa kulture afričkih robova koji su ovdje dovođeni u eri kolonijalizma. Taj amalgam svakako je doprinio da se lakše zaljubite u Brazil i da mu se često vraćate. Aranžmani i putovanja za Brazil su vrijeme i iskustva koja ćete vječito pamtiti.

Bom dia Brasil!

Putovanja

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Brazil

BRAZIL

1. OPŠTI PODACI 
Brazil je federalno ustrojena republika sa preko 209 miliona stanovnika. U glavnom gradu Braziliji (osnovanom tek 1960. godine) prisutno je oko 4,2 miliona ljudi.  Od 182. godine je Brazil se izborio zanezavisnost od Portugala.

2. VIZA
Viza za Brazil nije potrebna za boravak do 90 dana.

3. VREMENSKA ZONA:
Vremenska zone u Brazilu su UTC -5, UTC -4 i UTC -3. Nama je važna vremenska zona u kojoj se nalazi Rio de Janeiro a to je UTC-3 (-5 sati u odnosu na nas).

4. KLIMA
Brazil zahvata više klimatskih pojaseva: pustinjski, ekvatorijalni, tropski, suptropski, okeanski i stepski. Rio se nalazi u tropskoj klimatskoj zoni. Ljeta su suha i najviša temperatura je oko 26 stepeni dok su zimi najviše temperature do 32 stepena. Prosječna temperatura mora je između 23-24 stepena.

5. HRANA I PIĆE

Brazilska kuhinja vuče svoje korjene iz portugalske te je njen ukus umnogome evropeizovan. Izuzetak su dodaci iz Afro kuhinje (poput acaraje). Glavni sastojci uz obroke su riža, pomfrit, jaja i sl. U Brazilu jako vole njihova peciva poznata kao empanade. Feijoada je  čuveno jelo gde se meša crni pasulj sa mesom obično svinjskim. Nacionalni slatkiš je cocadas koji se pravi od kokosa.
Cachaca je brazilska nacionalna rakija. U pitanju je napitak od šećerne trske, a koristi se najviše u spravljanju čuvenog koktela caipirinhe.

Obavezno se kupuje flaširana voda u prodavnicama!

6. ZDRAVLJE
Dokaz o vakcinaciji protiv žute groznice nije neophodan za gradove poput Rija ili Sao Paula ali nadležni brazilski organi mogu da zatraže žuti karton prilikom putovanja iz Brazila u druge latinoameričke zemlje.

7. OSIGURANJE
Osiguranje nije obavezno ali ga svakako preporučujemo za daleke destinacije. Možete ga uplatiti u bilo kojoj osiguravajućoj kući i ponijeti na put, ili ga možete uplatiti kod nas u kancelariji do 5 dana pred put -  Sarajevo osiguranje.

8. SIGURNOST I BEZBJEDNOST
Brazil je država u kojoj turisti treba da se kreću u gradovima koji imaju svoje turističke zone. One su u neprestanom prisustvu policije i turisti se mogu bezbijedno kretati. Posjeta pacifikovanim favelama bez lokalnog vodiča nipošto se ne preporučuje.

9. ODJEĆA
Što se tiče stvari, ponesite ljetnu garderobu i spakujte što manje stvari. Ponesite i nesto dužih rukava i nogavica zbog aviona. Takođe uvijek savjetujemo da u ručnom prtljagu za svaki slučaj stavite i neke stvari koje vam mogu zatrebati u slučaju da se prtljag izgubi.

U slučaju eventualnih pljuskova tokom vašeg boravka preporučuje se da nosite kišobran ili kabanicu sa sobom.

10. LOKALNA VALUTA
Nacionalna valuta u Brazilu jeste brazilski Real (BLR). Jedan Euro je oko 4,23 Reala do dok je odnos za jedan Dolar oko 3,56 Reala.


11. KOMUNIKACIJA
Naše mreže uglavnom imaju pokrivenost u čitavom Brazilu. Za slučaj da vam je internet neophodan neprestano postoji varijanta uzimanja lokalnih SIM kartica. Internet postoji takođe u smještaju i u restoranima.

Peru