Island

Od Jules Vernea do svjetski poznatog serijala ‘’Igra prijestola’’, Island (Iceland) je svojom opčinjavajuće oštrom prirodom uspio da nadahne brojne književne i naučne poduhvate. Zemlja Vikinga posljednja je država u Europi koju su naselili emigranti iz Skandinavije i Velike Britanije. Ona je i dalje jedna od najrazuđenijih država na svijetu, sa svega 3 stanovnika po kilometru kvadratnom. Aktivni vulkani, jarke zelene doline, vodopadi, glečeri i fjordovi, crne pješčane plaže i zaglušujuće rijeke čine Island svojim, karakternim i avanturističkim.

Istkana nitima nepredvidljivošću prirode, sudaru leda, vatre, vode i vazduha, ovo vulkansko ostrvo predstavlja i 'najzeleniju' zemlju na svijetu sa netaknutom prirodom i tendencijom ka smanjenju upotrebe fosilnih goriva i motora sa unutrašnjim sagorijevanjem. 

Od Reykjavika, glavnog grada zemlje ponoćnog sunca preko veličanstvenog gejzira i ‘zlatnog vodopada’ Gullfoss, prirode ove fascinantne zemlje oblikovane vulkanskim erupcijama, zatim čuvene Plave lagune (Blue lagoon), pa sve do Reynisfjara plaže sa crnim pijeskom - sve to pojednako ostavlja bez riječi one koji posjete Island.