Južnoafrička republika putovanja

Na ovoj turi posjećujemo zemlju koja izlazi na dva okeana, u kojoj se nalaze mnogi nacionalni parkovi, egzotičan divlji svijet, jedna od najstarijih planina na Zemlji i vesela prijateljska lica. Ova nevjerovatno bogata zemlja sa 56 miliona stanovnika i tri glavna grada Pretorija, Cape Towna i Bloemfonteina, čini jednu od najrazvijenijih afričkih zemalja. Netaknuta priroda, etnička raznovrsnost, kolijevka čovječanstva i jedina država na svijetu koja se dobrovoljno odrekla programa za izradu nuklearnog oružja.

Naša avantura po Južnoj Africi pružit će nam priliku da vidimo „veliku petorku“ u najpoznatijem Nacionalnom parku Kruger, ronimo sa velikim bijelim ajkulama i puštamo zmajeve na brojnim plažama duž atlantske obale. Družimo se sa pripadnicima Masai i Zulu plemena i učimo po koju riječ od mnogobrojnih jezika koji se ovdje govore – fanagalo, ho, lobedu, nama, puti, san.

Na Boulders plaži ćemo se sunčati rame uz rame sa afričkim pingvinima i piti pivo od kukuruza, a u Cape Townu će nas dočekati prijateljski nastrojeni lokalci i opuštena atmosfera ovog savremenog grada u kojem nikad nije dosadno i koji nazivaju majkom svih gradova. Johanesburg, „Zlatni grad“, važi za grad koji nikad ne spava, a klubovi, barovi i pabovi otvoreni su do ranih jutarnjih sati.

A kada ogladnimo, probat ćemo popularni potjiekos, jelo slično paprikašu koje se tradicionalno kuha u okruglim posudama od livenog gvožđa. Za one hrabrije tu je masonja, poslastica od prženih afričkih crva. U Južnoafričkoj Republici se proizvodi vrhunsko vino, a u proizvodnji piva veliki udio imaju žene, koje su majstori ovog zanata. Upijamo arome ovih napitaka i zaslađujemo se tradicionalnim slatkišima - punjenim pecivima, mliječnim tartom ili malva pudingom.

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Južnoafrička republika

Južnoafrička republika

1. OPŠTI PODACI:

Glavni gradovi: Cape Town, Pretorija, Bloemfontein

Površina: 1.221.037 km²

Broj stanovnika: 57,725,600 (2018.)

Stanovništvo: 80% Afrikanci, 9% druge nacionalnosti

Jezik: afrikanski  i engleski

Vjeroispovijest: 80% hrišćani, 2% muslimani, 2% indusi

Lokalno vrijeme: UTC + 2

Valuta: južnoafrički rand

 

2. VIZE:

Za ulazak na teritoriju Južnoafričke republike državljanima Bosne i Hercegovine potrebna je viza.

 

3. VREMENSKA ZONA je UTC+2, odnosno tokom zimskog računanja vremena razlika između Bosne i Hercegovine i Južnoafričke Republike je 1h, a tokom ljetnjeg računanja je isto vrijeme, jer Južnoafrička Republika ne prelazi na ljetnje računanje vremena.

 

4. ZDRAVSTVENA SITUACIJA:

Voda nije za piće, koristi se isključivo flaširana i izbjegava se led. Flaširana voda se koristi i za pranje zuba.

Za ulazak u Južnoafričku Republiku nije potrebno imati žuti karton (potvrdu o vakcinaciji protiv žute groznice).

Što se tiče lijekova protiv malarije, nije neophodno uzimati, već se o ovome konsultujte sa Vašim ljekarom. Važno je da znate da lijekovi ne štite 100% od malarije i mogu imati neželjena dejstva.

Od lijekova sa sobom ponijeti lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Ponesite obavezno i kremu za sunčanje i Autan.

Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje. Zdravstveno osiguranje možete uzeti u agenciji do 5 dana pred put. Za cijenu osiguranja pozovite agenciju.

 

5. BEZBIJEDNOST:

Južnoafrička Republika je bezbijedna destinacija, ali ukoliko se pridržavate određenih pravila. Ne preporučuju se samostalni izlasci u nebezbijedne zone i na mjestima gdje su velike gužve (lokalne pijace i sl.), posebno ne u večernjim časovima.

 

6. KLIMA

Južna Afrika je uglavnom sušna zemlja. Na klimu JAR utiču njen položaj u umjerenom pojasu i uticaj Atlantskog i Indijskog okeana koji je okružuju sa 3 strane. Jugozapadni dio zemlje ima klimu vrlo sličnu mediteranskoj, što je pogodovalo naseljavanju Europljana. Srednja zimska temperatura kreće se od 7 °C do 13 °C, a srednja ljetnja od 20 °C do 25 °C.

 

7. HRANA:

Kako je JAR multinacionalna i multilingualna, to se odrazilo i na hranu. Dva okeana i mnoštvo rijeka donose razne ribe i plodove mora. Tu je i mnoštvo žitarica i mliječnih proizvoda, a Francuzi su dodali vrsna vina i sireve. Mediteranska klima daje masline i vinovu lozu. Njemci su tu za kupus i kobasice, a Englezi za svoj „fish and chips“ i razne pite. Domaće stanovništvo čine stotine različitih plemena (od kojih su nama najpoznatiji Zului i Bušmani), svemu tome pridodaju sa svojim genijalnim receptima i čudnim načinima kuhanja. Dodajmo tome i druge životinje koje nerijetko završe na stolu, i dobijemo pravi mali kulinarski raj!

 

8. ODJEĆA:

Što se tiče stvari, s obzirom da će temperature biti do 20°C savetujemo da ponesite nešto dužih rukava i nogavica i zbog aviona i večernjih temperatura. U JAR zna biti dosta vjetrovito, pa bi bilo dobro imati i vjetrovku.

U većini smještaja postoji opcija pranja odjeće, jeftina je i operu stvari sasvim dobro. Brzi su i ako im robu date danas, već sutra će biti spremna za novo nošenje.

 

9. NOVAC:

Valuta koja je u opticaju je južnoafrički rand - ZAR.

1eur = 16 ZAR, 1$ = 14 ZAR.

Preporuka je da sa sobom nosite dolare ali isključivo štampane 2006. godine i mlađe.

U većini prodavnica i restorana može se vršiti plaćanje kreditnim karticama. Prilikom plaćanja u restoranima treba tražiti od konobara da naplatu sa kartice vrši pred vama.

Prilikom plaćanja u restoranima očekuje se ostavljanje napojnice u iznosu od 10% od računa (konobari nisu plaćeni posebno za rad).

Na pijacama, prodavnicama suvenira i kod uličnih prodavaca uvijek se cejnkajte, jer je to običaj.

 

10. STRUJA, INTERNET I KOMUNIKACIJA:

Naše mreže u većini slučajeva rade na teritoriji Južnoafričke Republike, odnosno u većim gradovima.

SIM kartice Vodakoma, Sel S ili MTN stranci mogu kupiti uz prezentiranje pasoša i dokaza hotela o rezervaciji. Cijena kartice je oko 1 euro, a dopune se mogu kupiti u svim samoposlugama (Spar, Pik'n'pej, Čekers) i lancima robnih kuća (Vulvorts, Gejm).

Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, ali su Vam potrebi adapteri za utičnice. Ulaz je kao za Veliku Britaniju (tri pljosnata konektora).

Adaptere na samoj destinaciji ne možete nabaviti.

 

11. SUVENIRI:

Od suvenira preporučujemo: rooibos čaj, amarula – poznat afrički liker, Zulu ceremonijalne predmete, Kalahari so, shwe shwe materijal, afričke maske, južnoafrička vina, ukrašena jaja noja..

 

12. DRUGE NAPOMENE:

Ukoliko želite da rentirate vozilo ili motor imajte u vidu da se u Južnoafričkoj republici vozi sa lijeve strane.