Meksiko putovanja

Vodimo vas u zemlju sombrera, brzog gonzalesa, tekile, tortilje i omiljenog čili sosa. U zemlju koja će vas historijom, kulturnim diverztitetom, legendama i nestvarnim prostranstvima kupiti za sva vremena. Dobrodošli u Mexico!

Avanturu počinjemo u gradu Fride Kahlo, gradu gdje su čuvene piramide, nezaobilazne zgrade Televisa, gradu gdje se španski jezik govori kao da ste u sred meksičke sapunice. Obilazimo drevne gradove i lokalitete kulture i tradicije Asteka i Maja. Posjetit ćete nevjerovatne Teotihuakan i Chichen Itzu, gdje ćete šetajući kroz antičke ruševine uživati i u zvucima životinja iz džungle, a iznad vas će preletati šarene ptice.

Kokosovi orasi vise visoko na palmama koje hvataju oblake, dok slušate šum talasa tirkiznog mora, a zlatni pijesak vam miluje stopala – ne sanjate, stvarno ste na Karibima. Sa jungle plemenom obilazite Isla Mujeres, mali raj na zemlji i Playu del Carmen, gdje svi zajedno plešemo, uživamo u muzici marijača i partijamo do jutra u nekom od meksičkih barova na prelijepoj plaži.

Ni jedna posjeta Meksiku nije potpuna bez malo tekile i odlične hrane. Možda se ujutru nećete sjećati svakog momenta izlaska, ali provod je zagarantovan kada se umiješa malo nacionalnog pića Meksika. Jest ćete čokoladu, kakvu nikada niste probali do sada, začinjenu čilijem, cimetom i karanfilićem. A hrana poput: tostade, tamalesa i ceviče-a, punjene morskim plodovima, svinjetinom, piletinom, pasuljem, kukuruzom i preukusnom salsom će vam golicati nepca na svakom koraku putovanja u Meksiko.

Polasci

Putovanja

Video

Pitanja, odgovori i iskustva

Što se tiče glavnog grada, treba biti obazriv i kretati se isključivo po turističkim dijelovima grada. U večernjim satima, u Starom dijelu grada poželjno je kretati se samo oko Glavnog gradskog trga i Glavne ulice ili ići u Novi dio grada – kvartovi Condesa, Roma i Polanco koji su puni barova, restorana i tržnih centara.


Pijte isključivo flaširanu vodu. Prilikom plaćanja računa u restoranima imajte u vidu da se ostavlja bakšiš od 10 %. Ukoliko ne volite ljutu hranu, naglasite u restoranima, zato što se standard ljutog u Meksiku dosta razlikuje od našeg. Vodite računa o cijenama i računima, ne dozvolite da Vam naplate nešto više samo zato što ste turista. 


Za izlet u Teotihuacán se preporučuje udobna odjeća i obuća s obzirom da imate mogućnost penjanja na Piramidu Sunca i Mjeseca. Iz tog razloga se u Vašem prtljagu svakako treba naći udobne patike (ili druga odjeća koja vam odgovara). Preporučuje se nošenje šešira ili kapa kao zaštita od Sunca.


U Starom dijelu grada uglavnom se sve zatvara u ranim večernjim časovima, s obzirom da se noćni život seli u Novi dio grada. 

 1. Najbolje mjesto za izlaske su dijelovi grada oko ulice Reforme- La Condesa, Zona Rosa, Polanco.
 2. Barovi za izlazak- Salon Pata Negra i Wallace Whisky Bar.
 3. U Starom dijelu grada možete posjetiti pivnicu Cerveceria de Barrio preko puta Almeda parka.
 4. Odlazak na trg Garibaldi, mjestu okupljanja marijača.
 5. Preporuka i za najbolji pogled u gradu- popeti se na vidikovac na zgradi Torre Latinoamericana.

Suveniri u Mexico City-ju su za nijansu jeftintiji nego na jugu i mogu se naći na tezgama po gradu ili lokalnim prodavnicama.


Za vrijeme zimskih mjeseci - od novembra do sredine maja u Meksiku vlada sušni period. Međutim treba imati u vidu da se Mexico City nalazi na velikoj nadmorskoj visini te da u ovom periodu ne možete očekivati karipske temperature. Dnevne temperature se kreću od 20-25 stepeni, ali uveče mogu da padnu od 8-15 stepeni, pa to treba imati u vidu prilikom pakovanja za ovaj put (duge pantalone, tanje jakne i duksevi za uveče).


U Mexico City-ju se preporučuje kretanje u grupama, najbolje je koristiti gradski prevoz ili metro. Ukoliko koristite taksi najbolje je da ide više osoba i uvijek zvati ili stopirati isključivo registrovane taksije (rozo-bijele boje sa natpisom CDMX Taxi). 


U Mexico Citiju u Starom dijelu grada možete naći dosta lokalnih restorana, dok u Novom dijelu grada možete pronaći sve od meksičkih, internacionalnih i velikih svjetskih lanaca restorana. 

 1. Ukoliko se nađete u dijelu grada Coyoacan svratite u kafe El Jarocho da probate najbolje krofne i kafu u Mexico City-ju.
 2. Market-pijaca na kojoj možete jesti lokalnu hranu.
 3. Ukoliko želite da se osjećate kao Meksikanac, u parku Chapultepec pored jezera, postoji niz lokalnih restorančića sa plastičnim stolicama ali pravom, ukusnom meksičkom hranom.
 4. Dulcería de Celaya - najstarija prodavnica slatkiša, u srcu grada, izgleda kao zlatarnica. Obavezno probajte kandirane tikvice.
 5. Churrería El Moro – Posjeta Mexico City-ju ne bi bila potpuna bez probavanja tradicionalnih churros-a. Možete ih kombinovati sa čokoladom, cimetom i šećerom.

Cijene hrane su raznovrsne - obroci u lokalnim restoranima se kreću 5-10 eura dok u internacionalnim i luksuznijm restoranima cijene mogu biti više. 


 1. Na glavnom gradskom trgu Zocalo, koji je jedan od najvećih u svijetu-ispred ogromne zastave Meksika
 2. Na vrhu piramide Sunca I Mjeseca u teotihuakanu
 3. Dok šopingujete na plutajucoj pijaci Xocimilco
 4. U bašti “Plave kuće”- kuće u kojoj je živjela Frida Calo
 5. Pored marijača na trgu Garibaldi

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Meksiko

1. OPŠTI PODACI

Meksiko ili, službeno, Sjedinjene Meksičke Države nalazi se u Sjevernoj Americi, zauzima površinu od blizu 2 miliona km2 i graniči se na sjeveru sa Sjedinjenim Američkim Državama, a na jugoistoku sa Gvatemalom i Belizeom. Meksiko takođe izlazi svojim obalama na Tihi ocean na zapadu i Meksički zaliv i Karipsko more na istoku. Ukupan broj stanovnika je blizu 130 miliona dok u Meksiko Sitiju, glavnom i najvećem gradu, živi oko 22 miliona stanovnika. U pretkolumbovskom Meksiku postojale su mnoge indijanske kulture koje su stvorile napredne civilizacije kao što su Olmeci, Tolteci, Zapoteci, Maje i Asteci. Španija je 1521. godine pokorila ovu teritoriju i organizovala je u Novu Španiju. Meksiko je stekao nezavisnost od Španije 1821.godine. Period poslije sticanja nezavinosti obelježile su privredne nestabilnosti, Američko-meksički rat i teritorijalni ustupci SAD, građanski rat, dva carstva i diktatura. Diktatura je 1910. godine dovela do Meksičke revolucije, što je dovelo do donošenja Ustava iz 1917. i uspostavljanja današnjeg političkog sistema. Danas je Meksiko demokratska, federalna republika koja se sastoji od 32 države, tačnije od 31 države i jednog federalnog okruga. Službeni jezik u Meksiku je španski ali je u upotrebi još 62 indijanska jezika, dok je katoličanstvo zvanična religija.

2. VIZE

Za državljane Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore je potrebna viza za ulazak u zemlju. Državljanima Hrvatske viza nije potrebna.

Državljani Bosne i Hercegovine lično apliciraju za izdavanje vize u ambasadi Meksika u Beogradu!

* Putnicima koji posjeduju važeću vizu SAD, nije potrebna viza za Meksiko.

* Prilikom slijetanja u Meksiko, na aerodromu dobijate formulare koje je potrebno popuniti prije imigracione kontrole. Dio formulara zadržavate i čuvate sve do izlaska iz zemlje.

3. ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Nije potrebna vakcina za ulazak u zemlju. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Poželjno je ponijeti lijekove za stomak (probiotike) i ferveks ili neke lijekove za bolove i temperaturu, za svaki slučaj.

4. VREMENSKA ZONA

Meksiko se nalazi u UTC - 6 vremenskoj zoni, -7h u odnosu na Srbiju, BiH, Hrvatsku...

5. KLIMA

Meksiko je klimatski raznolika zemlja. Klimatski se dijeli na tri visinska pojasa. Najniži tierra caliente (vruća zemlja) obuhvata tropske ravnice u istočnom primorju sa visokom temperaturom i velikom količinom padavina. Iznad tog vrućeg pojasa nalazi se tierra templada (umjerena zemlja) sa umjerenom klimom koja je povoljna za život i rad čoveka. Iznad 2.000 m je tierra fría (hladna zemlja) gdje su godišnja doba, a naročito ljeto i zima, izrazita. Unutrašnje zavale i ravnice imaju karakterističnu kontinentalnu klimu sa toplim ljetima i hladnim zimama. Na jugoistoku zemlje su tropske oblasti sa 8–10 vlažnih mjeseci godišnje. Glavni grad, Ciudad de Mexico, se nalazi na nadmorskoj visini od blizu 2300 m sa prosječnom temperaturom od 15 stepeni.

6. HRANA

Hrana u Meksiku je veoma ukusna ali i egzotična i u potpunosti se razlikuje od meksičke kuhinje na koju smo navikli u našim restoranima. Meksičku hranu bije glas da je izuzetno pikantna. Istina, ali napominjemo da hrana u originalu nije začinjena i ljuta, več joj pikantnost daju različiti sosevi koji se naknadno dodaju. Mi vam svakako savjetujemo da probate meksičke spcijalitete kao što su takosi, buritosi, gorditas, kesadilje sa različitim nadjevima i vrstama mesa. U Meksiku takođe postoje i internacionalni restorani, za sve one koji nisu ljubitelji meksičke kuhinje. Najpopularnija pića su svježi voćni sokovi, pivo, tekila i meskal.

7. BEZBJEDNOST

Meksiko spada u zemlje srednjeg rizika. Preporučuje se da se u Meksiko Sitiju ne krećete u određenim zonama grada, van plana i programa puta kao i u nekim dijelovima države Chiapas, Oaxaca kao i graničnim područjima sa Gvatemalom. Karipska regija je bezbijedna i sigurna zona.

8. ODJEĆA

Bez obzira u kom periodu putujete u Meksiko, savjetuje se slojevito oblačenje sa akcentom na ljetnjoj odjeći i udobna obuća za šetnje.

9. NOVAC

Meksički pezos, 1 €=18 pezosa, 1$=17 pezoza

10. STRUJA

Struja je 110 V, potrebno je koristiti adapter sa 2 tanka, pljosnata ulaza (kao za američku teritoriju).

11. SUVENIRI

Tekila, različiti komadi odjeće, obuće i nakita sa meksičkim motivima, tečna vanila, sombrero :)