Argentina putovanja

Naša putovanja kroz Južnu Ameriku imaju nezaobilaznu stanicu u nepreglednim pampasima gdje se nalazi Argentina. Njene stanovnike nazivamo gaučosima, po odgajivačima stoke te njihovog tradicionalnog načina života na rančevima. Buenos Aires, grad na ušću La Plate u Atantski okean, prijestonica je druge po veličini zemlje Južne Amerike, zemlje tanga, fudbala, vina i bifteka, Maradone, pape Franja i Eve Peron. Preko 30% stanovništva zemlje živi u prijestonici i okolini. Fudbal je dio kulture zemlje, ne samo najbitnija sporedna stvar na svijetu. Stadion Boca Juniors La Bombonjera podsjeća na kutiju čokolade zbog svog karakterističnog  oblika sa jednom ravnom tribinom i tri uzdignute u krug. Dok navijači Boke ( "La doche") skaču na tribinama ovog akustičnog stadiona on vibrira i pruža nezaboravni doživljaj za svakog posjetioca. Tango se rodio u siromašnim oblastima Buenos Airesa pa je ovaj popularni ples postao simbol zemlje i UNESCO ga je proglasio nematerijalnim svjetskim kulturnim nasljeđem. Svira se bandoneonom, specifičnom vrstom harmonike. Naše pleme će se pored boravka u Buenos Airesu otisnuti i južnije sve do kraja kontinenta, gotovo do Ognjene Zemlje. Susrest ćemo se sa glečerima kao što je Perito Moreno, istraživati divljinu i osluškivati prirodu. Bilo da otputujemo u Patagoniju ili samo u Buenos Aires duh ove zemlje oplemenjuje poput zvuka gitara bradatih gaučosa. 

Polasci

Putovanja

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Argentina

ARGENTINA

1. OPŠTI PODACI

Površinom osma država svijeta (2.780.400 km2) Argentina ili službeno Republika Argentina prostire se većim dijelom jugoistoka Južne Amerike. Tačnije, Argentina se smjestila na području između Anda na zapadu i Atlantskog oceana na istoku, te na zapadu i jugu graniči s Čileom, na sjeveroistoku s Brazilom i Urugvajem, a na sjeveru s Paragvajem i Bolivijom. Iako osma po površini, Argentina je sa oko 40 milijona stanovnika tek na 31. mjestu na svijetu po broju stanovnika. Glavni grad države, koji ujedno predstavlja i autonomno područje, je Buenos Aires, dok pored njega od važnijih argentinskih gradova izdvajamo Cordobu, Rozario, Mendozu, Tucuman, La Platu i Santa Fe. Argentina je politički uređena kao federativna, demokratska republika te je podijeljena na 23 provincije i autonomno područje grada Buenos Airesa.

Većinu Argentinaca danas čine potomci evropskih doseljenika i to ponajviše Italijana i Španaca, ali su brojni i potomci Njemaca, Britanaca, Francuza. Službeni jezik u Argentini je španski s posebnim naglaskom poznatijim pod nazivom 'castellano'.

2. VIZE

Za državljane Bosne i Hercegovine je potrebna viza za ulazak u zemlju koja se izdaje u Budimpešti uz obavezno prisustvo putnika.

3. VAKCINE I ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Nije potrebna vakcina za ulazak u zemlju. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Ne postoji bojazan od epidemija i zaraznih bolesti.

* Buenos Aires i oblast Patagonije nisu rizične oblasti u kojima vlada zika virus.

4. VREMENSKA ZONA

Vremenska zona u Argentini je UTC -3

5. KLIMA

Gotovo cijela Argentina nalazi se u južnom umjerenom pojasu, a klimatska raznolikost je uslovljena geografskom širinom i reljefom. Najveći dio Argentine ima umjerenu klimu; na krajnjem sjeveru osjećaju se suptropski uticaji (letnje temperature više od 27 °C), na krajnjem jugu klima je oštra, subpolarna. Zbog kišne sjenke na istočnoj strani Anda veliki dio Argentine prima manje padavina što se odražava na biljnom pokrivaču.

6. HRANA

Raj za gurmane! Vjerovatno je najpopularnije argentinsko jelo tradicionalni roštilj - asado. Popularno je i pripremanje janjetine, svinjetine ili jaretine na štapu koji je čvrsto zabijen u zemlju. Hljeb od bijelog brašna nezaobilazan je prilog na stolu, a dulce de leche i empanada neizbježna su argentinska jela. Pored asada i steakova, tu su i drugi roštiljski specijaliteti poput choriza - svinjskih kobasica, morcilla - krvavica i sl. Povrće i salate su važan dio argentinske kuhinje. Krompir, paradajz, luk, zelena salata, patlidžani i tikvice vrlo su visoko rangirani na argentinskoj lestvici namirnica..

Što se vinske ponude tiče, najzastupljenija crna vina su vina sorte criolla, torrontes palomino, malbec, shiraz, sangiovese te barbera, dok se od bijelih tu nalaze vina sorte semillon, chenin blanc, ugni blanc i chardonnay.

7. BEZBIJEDNOST

Opšte stanje sigurnosti u Argentini je na zadovoljavajućem nivou. Ipak, treba strogo voditi računa o ličnim stvarima u Buenos Airesu, posebno u perifernim kvartovima zbog čestih krađa. Preporučuje se da se novac i vrijedne stvari ostavljaju u hostelu.

8. ODJEĆA

Ukoliko u Argentinu putujete u januaru/februaru kada je u ljetna sezona za Buenos Aires vam trebaju isključivo ljetne stvari, lagana i udobna odjeća i obuća. Ukoliko se odlučite za Patagoniju, neophodna je zimska odjeća.

9. NOVAC

Lokalna valuta u Argentini je argentinski pezos. 1 eur - 15 pezosa, 1 $ - 14,5 pezosa

10. STRUJA

Potreban adapter za struju, tip sa tri pljosnata nastavka.

11. SUVENIRI

Argntinsko vino, dres Maradone, mate čaj.