Argentina

Argentina

Naše putovanje kroz Južnu Ameriku ima nezaobilaznu stanicu u nepreglednim pampasima gdje se nalazi Argentina. Njene stanovnike nazivamo gaučosima, po odgajivačima stoke te njihovog tradicionalnog načina života na rančevima. Broj stanovnika ove zemlje je blizu 45 miliona.

Buenos Aires, glavni grad na ušću La Plate u Atantski okean, prijestolnica je druge po veličini zemlje Južne Amerike, zemlje tanga, fudbala, vina i bifteka, Maradone, pape Franja i Eve Peron. Preko 30% stanovništva zemlje živi u prijestolnici i okolini. 

Fudbal je dio kulture zemlje, ne samo najbitnija sporedna stvar na svijetu. Stadion kluba Boca Juniors “La Bombonjera” podsjeća na kutiju čokolade zbog svog karakterističnog  oblika sa jednom ravnom tribinom i tri uzdignute u krug. Dok navijači Boce ("La doce") skaču na tribinama ovog akustičnog stadiona on vibrira i pruža nezaboravni doživljaj za svakog posjetioca. Tango se rodio u siromašnim oblastima Buenos Airesa pa je ovaj popularni ples postao simbol zemlje i UNESCO ga je proglasio nematerijalnim svjetskim kulturnim naslijeđem. Svira se bandoneonom, specifičnom vrstom harmonike. U gradu se pored toga nalaze i druge veličanstvene znamenitosti.

Naše pleme će se pored boravka u Buenos Airesu otisnuti i južnije sve do kraja kontinenta, gotovo do Ognjene Zemlje. Susrest ćemo se sa glečerima kao što je Perito Moreno, istraživati divljinu i osluškivati prirodu. Bilo da otputujemo u Patagoniju ili samo u Buenos Aires duh ove zemlje i život oplemenjuje poput zvuka gitara bradatih gaučosa. 

Dobrodošli u Argentinu!

Video

Pitanja, odgovori i iskustva

Opšte stanje sigurnosti je na zadovoljavajućem nivou, ali treba voditi računa od džeparenja i sitnih krađa. Ne preporučuje se šetanje perifernim dijelovima grada Buenos Airesa, niti odlazak do favela. Svoje lične stvari uvijek držite kod sebe, vodite računa kada mijenjate novac ili podižete novac sa bankomata, nemojte to raditi noću niti u zavučenim dijelovima grada. Ne preporučujemo da sami šetate noću, ukoliko to radite budite na oprezu.  

Ne dozvolite da Vas zavaraju boje naselja La Boca u  Buenos Airesu, iako šarenolika i vesela, nije bezbijedna za turiste tokom večeri ili ukoliko istražujete zabačene ulice ovog naselja.  

Ukoliko posjećujete Kordobu, imajete na umu da je rizik od džeparenja i prevare visok. Najbolje je da svoje stvari čuvate u sefu hotela i da vodite računa prilikom nošenja skupih fotoaparata i telefona. Ukoliko posjećujete Rosario, najbolje je da se držite pješačke zone Oroño Bv. i da izbjegnete južni dio grada.  

 


Vakcinacija protiv žute groznice nije obavezna, ali se preporučuje. Najbolje je pozvati Institut za Javno zdravlje i provjeriti sve detalje. Poželjno je ponijeti probiotike, ferveks i/ili neke lijekove za bolove i temperaturu, za svaki slučaj. Ukoliko ne ponesete, nije strašno, sve se može i tamo kupiti u apotekama.


Za državljane Bosne i Hercegovine je potrebna viza za ulazak u zemlju koja se izdaje u Budimpešti uz obavezno prisustvo putnika.


Lokalni broj možete da kupite u prodavnicama Claro ili Movistar. Najvažnije je da tražite prepaid liniju i da imate pasoš sa sobom. Prodavca zamolite da Vam aktivira liniju uz pomoć Vašeg pasoša. Uz lokalni broj možete da imate mobilne podatke, međutim mnogi hoteli, hosteli i restorani imaju WiFi tako da uvijek možete biti u kontaktu sa svojom porodicom i prijateljima.


Prilikom putovanja u Argentinu savjetujemo da naučite osnove španskog jezika, iako se dijalekt u Argentini razlikuje, jezik Vam može pomoći pri lakšem snalaženju, s obzirom da su Argentinci druželjubiv narod. Preporučujemo da se ne oslanjate na bankomate, već da nosite novac u kešu, najbolje je ponijeti dolare. Nemojte očekivati da će išta slijediti strogi tajming, već se naoružajte strpljenjem i imajte na umu moguće kašnjenje.  


Ukoliko idete na izlet do Iguasu vodopada preporučujemo da ponesete kabanicu, sredstvo protiv komaraca i udobnu obuću. Savjetujemo i nošenje specijalnih torbica, koje možete nositi ispod majice ili jakne, tako da Vaše vrijednosti uvijek budu uz Vas i izbjegnete mogućnost džeparenja. 


1. La Perta Roja – opušten bar u San Telmu gdje izlaze lokalci.
2. Madero Tango – odličan tango show koji možete rezervisati uz večeru po cijeni od 40 eura.
3. Plazoleta Julio Cortazar – trg na kom se nalaze mnogi klubovi i barovi.
4. Museum – klub napravljen u staroj zgradi, nalazi se u San Telmu
5. Avenida Corrientes – ulica sa tradicionalnim duhom Buenos Airesa, koja je ispunjena pozorištima, kafićima, picerijama i knjižarama


Nije ni čudo što je Argentina poznata po svojoj koži jer je jedan od najvećih svjetskih proizvođača mesa. Sa više od 200 kožara, imaju izvanrednu proizvodnju visokokvalitetnih i izdržljivih proizvoda, kao što su jakne, obuća i torbe. Pravi je raj ako volite kupovinu.
Argentina se danas s pravom slavi i kao jedan od najboljih proizvođača malbečkog vina na svijetu. Zahvaljujući nadmorskoj visini i klimi u regionu, blizu planina Anda, argentinska vinska zemlja sposobna je da proizvede snažno i raskošno vino. Argentina je trenutno vodeći proizvođač malbeka u svijetu.
Ulica Florida u Buenos Airesu, bogata je raznim suvenirnicama, kao  i  San Telmo pijaca. Tako da su to odlična mjesta gdje možete kupiti dobro argentinsko vino, posude za čaj-mate i predmete izrađene od kože.


Smatramo da je proljeće, period od oktobra do decembra, i jesen, od aprila do juna, najbolje vrijeme za posjetu Argentine, tada ćete biti u prilici da izbjegnete gužve koje stvaraju turisti i da putujete u vrijeme kada su u Argentini povoljnije cijene.  


U Buenos Airesu možete da koristite metro, autobus i taxi. Najlakše je koristiti metro, kartu kupujete na stanici i koristite je tokom svog putovanja i za metro i za autobus. Dijelove grada poput Palerma možete da obiđete šetajući , dok do naselja La Boca preporučujemo da idete autobusom broj 29. Postoje i bicikli za iznajmljivanje, koji su pogodni da na zanimljiv način obiđete čitav grad.


Za putovanje u Argentinu savjetujemo da pripremite budžet od 50 dolara za dan. Potrošnja je individalna stvar, ali imajte na umu da je Argentina manje povoljna u odnosu na ostale države Južne Amerike. Što se nova tiče, savjetujemo Vam da novac mijenjate u zvaničnim mjenjačnicama i bankama, a ne na ulici. Takođe savjetujemo da nosite novije novčanice, koje nemaju nikakvih oštećenja, jer je moguće da nećete moći da ih zamijenite ili će kurs biti lošiji.  


1. T–Bone steak, najkvalitetnije parče mesa. – 20 $
2. Asado - argentinski tradicionalni roštilj. – 10$  
3. Dulce de leche - neizbježan slatkiš omiljen Argentincima. – 3$
4. Provoleta - narezani diskovi sira prekriveni začinskim biljem. – 3$
5. Empanadas - punjena tijesta sa mesom i slatkim krompirom. – 4$


1.Naselje La Boca u Buenos Airesu.  
2.Slikanje ispred glečera Perito Moreno  
3.Iguasu vodopadi  
4.Vulkan Lanin  
5.Regije vina u Mendozi  


1. La Posada de 1820 - Ulica Tucuman 501, restoran sa odličnim steak-ovima.  
2. Sigue la Vaca - odličan „all you can eat „ meni u dijelu grada Puerto Madero.
3. Restorani u naselju La Boca - šareno naselje sa mnogim restoranima.
4. Buenos Aires Verde - restoran u naselju Palermo.  
5. Fayer - Izraelsko-argentinski restoran u Palermu.

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Argentina

ARGENTINA

1. OPŠTI PODACI

Površinom osma država svijeta (2.780.400 km2) Argentina ili službeno Republika Argentina prostire se većim dijelom jugoistoka Južne Amerike. Tačnije, Argentina se smjestila na području između Anda na zapadu i Atlantskog oceana na istoku, te na zapadu i jugu graniči s Čileom, na sjeveroistoku s Brazilom i Urugvajem, a na sjeveru s Paragvajem i Bolivijom. Iako osma po površini, Argentina je sa oko 40 milijona stanovnika tek na 31. mjestu na svijetu po broju stanovnika. Glavni grad države, koji ujedno predstavlja i autonomno područje, je Buenos Aires, dok pored njega od važnijih argentinskih gradova izdvajamo Cordobu, Rozario, Mendozu, Tucuman, La Platu i Santa Fe. Argentina je politički uređena kao federativna, demokratska republika te je podijeljena na 23 provincije i autonomno područje grada Buenos Airesa.

Većinu Argentinaca danas čine potomci evropskih doseljenika i to ponajviše Italijana i Španaca, ali su brojni i potomci Njemaca, Britanaca, Francuza. Službeni jezik u Argentini je španski s posebnim naglaskom poznatijim pod nazivom 'castellano'.

2. VIZE

Za državljane Bosne i Hercegovine je potrebna viza za ulazak u zemlju koja se izdaje u Budimpešti uz obavezno prisustvo putnika.

3. VAKCINE I ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Nije potrebna vakcina za ulazak u zemlju. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Ne postoji bojazan od epidemija i zaraznih bolesti.

* Buenos Aires i oblast Patagonije nisu rizične oblasti u kojima vlada zika virus.

4. VREMENSKA ZONA

Vremenska zona u Argentini je UTC -3

5. KLIMA

Gotovo cijela Argentina nalazi se u južnom umjerenom pojasu, a klimatska raznolikost je uslovljena geografskom širinom i reljefom. Najveći dio Argentine ima umjerenu klimu; na krajnjem sjeveru osjećaju se suptropski uticaji (letnje temperature više od 27 °C), na krajnjem jugu klima je oštra, subpolarna. Zbog kišne sjenke na istočnoj strani Anda veliki dio Argentine prima manje padavina što se odražava na biljnom pokrivaču.

6. HRANA

Raj za gurmane! Vjerovatno je najpopularnije argentinsko jelo tradicionalni roštilj - asado. Popularno je i pripremanje janjetine, svinjetine ili jaretine na štapu koji je čvrsto zabijen u zemlju. Hljeb od bijelog brašna nezaobilazan je prilog na stolu, a dulce de leche i empanada neizbježna su argentinska jela. Pored asada i steakova, tu su i drugi roštiljski specijaliteti poput choriza - svinjskih kobasica, morcilla - krvavica i sl. Povrće i salate su važan dio argentinske kuhinje. Krompir, paradajz, luk, zelena salata, patlidžani i tikvice vrlo su visoko rangirani na argentinskoj lestvici namirnica..

Što se vinske ponude tiče, najzastupljenija crna vina su vina sorte criolla, torrontes palomino, malbec, shiraz, sangiovese te barbera, dok se od bijelih tu nalaze vina sorte semillon, chenin blanc, ugni blanc i chardonnay.

7. BEZBIJEDNOST

Opšte stanje sigurnosti u Argentini je na zadovoljavajućem nivou. Ipak, treba strogo voditi računa o ličnim stvarima u Buenos Airesu, posebno u perifernim kvartovima zbog čestih krađa. Preporučuje se da se novac i vrijedne stvari ostavljaju u hostelu.

8. ODJEĆA

Ukoliko u Argentinu putujete u januaru/februaru kada je u ljetna sezona za Buenos Aires vam trebaju isključivo ljetne stvari, lagana i udobna odjeća i obuća. Ukoliko se odlučite za Patagoniju, neophodna je zimska odjeća.

9. NOVAC

Lokalna valuta u Argentini je argentinski pezos. 1 eur - 15 pezosa, 1 $ - 14,5 pezosa

10. STRUJA

Potreban adapter za struju, tip sa tri pljosnata nastavka.

11. SUVENIRI

Argntinsko vino, dres Maradone, mate čaj.