Japan putovanja

Vodimo vas u Japan, ostrvsku zemlju istočne Azije koja predstavlja izolovan svijet jedinstvene kulture i pejzaža. Kao rijetko gdje na planeti, u Japanu je kontrast modernog i tradicionalnog kreirao neodoljiv sklop koji se nije reflektovao samo na arhitekturu i umjetnost već i na ljude i njihov duh.  

Najveći dio površine Japana zauzimaju planine, a ova zemlja je poznata i po dosta aktivnih vulkana. Zemlja je sastavljena od preko 6800 ostrva od kojih su najveća Honshū, Hokkaido i Kyushu i Shikoku.  

Tokyo je glavni grad Japana, a Tokyo Metropolis oblast je najveća aglomeracija na svijetu i sastoji se od preko 26 gradova i 8 sela koji su vremenom srasli u jedan grad. U njoj živi preko 35 miliona ljudi. Mnogobrojni muzeji, kultura i religija su jedan od razloga zbog kojih ovaj grad posjeti više miliona stranih turista. Čuvene su i gejše - žene koje proučavaju drevne umjetnosti, japanski ples i muziku. Njihovo ime u prevodu znači djevojke umjetnosti, i one bi trebalo da znaju da pjevaju, plešu, da budu upoznate sa slikarstvom, kaligrafijom, ceremonijom čaja, a moraju da znaju i da sviraju Šamisen, ručni bubanj, flautu i druge instrumente.  

Čitav Japan pripada „vatrenom pojasu Pacifika”, a sam pogled na planinu Fuji je nešto što se ne zaboravlja. Za Fuji se vezuju mnogobrojni mitovi i misterije.  

Nara, poznatija i kao „destinacija snova”, grad je u Japanu kojim dominiraju jeleni i srne koji se i danas slobodno šetaju ulicama grada. Promovišemo mir u svijetu putovanjem u Hiroshimu – prvi grad na svijetu na koji je bačena atomska bomba pred završetak Drugog svjetskog rata, dok obilazimo i glavni ekonomski centar Japana – Osaku, gdje moderno nadvladava tradicionalno.  

Nasmijano pleme Vas vodi u zemlju samuraja, sušija, čaja, trešnjinog cvijeta i budućnosti -  u nevjerovatni Japan!

Video

Pitanja, odgovori i iskustva

Japan je jedna od najbezbijednijih zemalja na svijetu. Kada ste na putovanju u Japanu, više je potrebno da vodite računa o ostalim turistima I njihovim namjerama, nego o samim Japancima. Stanovnici Japana su divni, pošteni, obzirni i dobroćudni ljudi. Državni sistem im je takav, da se djeca od malih nogu uče pravim vrijednostima. Pored njihove učtivosti, ono što će učiniti da se još više osjećate sigurno su sigurnosne kamere na svakom koraku, koje pokrivaju skoro svaki dio grada. S obzirom na sve ove podatke, na putovanju u Japan možete krenuti bez ikakvih strahova za svoju bezbjednost. 


Za ulazak na teritoriju Japana nije potrebno primiti bilo kakavu vakcinu.


Za državljane Bosne i Hercegovine potrebna je viza za Japan koja se vadi u ambasadi Japana u Sarajevu. Cijena je 43,00 KM.


Lokalna kartica košta oko 70usd za 10 dana, tako da nema potrebe da izdvojite toliku sumu novca za to. U svim smještajima, kafićima, restoranima i sličnim mjestima je odlična pokrivenost wi-fi internetom, pa Vam preporučujemo da koristite online vidove komunikacije.


Za putovanje u Japan Vam nije potrebna nikakva specifična odjeća. U sve lokalitete možete ući bez obaveznih propisa za oblačenje. Svakako Vam savjetujemo da ponesete udobnu odjeću i obuću, jer na ovoj destinaciji praktično svaki dan imate obilaske.


Naša preporuka je da posjetite Golden Gai kvart. U njemu se nalazi mnoštvo malih, uskih barova u koje staje oko desetak osoba. Ovdje ćete sigurno pronaći bar koji je baš po Vašem ukusu. Naravno, kada ste u Japanu, ne smijete propustiti karaoke, najpoznatiji vid zabave Japanaca. Karaoke barove ćete pronaći na svakom koraku.


Suvenire bi trebalo da kupujete oko Senso Ji-a jer su u tom dijelu najpovoljniji. Takodje, u Nikku možete kupovati sitnice po prihavtljivim cijenama. Sa putovanja u Japan se ne možete vratiti bez sitnica sa motivima gejši, samuraja, Kokeshi lutki, malih Tori vrata. Cijena suvenira se kreće od 10eur pa naviše.


Najpopularnije vrijeme za posjetu Japanu je za vrijeme cvjetanje trešnje – Sakure, a to je proljeće mart, april i maj mjesec. Cvjetanje trešnje svake godine počinje u različito vrijeme, jer ono zavisi od toga koliko je zima bila duga i hladna, pa se tako može dogoditi da jedne godine cvjetanje bude početkom marta, a već sljedeće godine to bude krajem aprila.

Pored ovog najpopularnijeg perioda za putovanje u Japan, dobro vrijeme će Vas poslužiti u septembru i oktobru.


U Japanu je najbolje kretati se metroom. Nevjerovatna tačnost vozova, brzina i odlična povezanost idu u prilog tome da svako od turista treba da koristi samo metro kao prevoz u Japanu.

Taksi možete koristiti samo ukoliko Vam je prijeko potreban. Start je oko 4eur, dok je svaki kilometer oko 2eur.


Dnevno se u Japanu troši između 30 i 50eur. Prosjek novca koji naši putnici potroše na turi od 12 dana je oko 450eur.


Ono što obavezno morate probati od hrane u Japanu je: sushi, sashimi, ramen, okonomiyaki, yakitori, yuba.

U Japanu ćete nailaziti na štandove sa izvrsnom hranom, jedan takav dio ćete pronaći u Nakamise dori u Asakusi, gdje obavezno morate probati njihove slatkiše. 

Yoshinoya brza hrana – naša topla preporuka, da za jako malo novca probate odličnu hranu. Govedje supe, ramen, suši i to za oko 2 do 3 dolara. 

Takodje u Tokyu ćete nailazita na suši restorane gdje se on služi na trakama, najviše ih ima oko oko Shibuye. Suši ovdje košta oko 3usd, a dobijete oko 5 komada.

Savjetujemo Vam da uvijek tražite manje i intimnije restorane, jer u njima obroci obično koštaju oko 10usd, a hrana je odlična.Takvih restorana imate u blizini Yoyogi stanice metroa u Tokyu.

U Kyotu ne smijete propustiti local night market. Za malo novca ćete piti mochu, jesti sladoled sa mosjom, piti japansko kraft pivo i probati suši.


  1. Shibuya raskrsnica u Tokyu– raskrsinca sa najvećim prometom ljudi na svijetu.
  2. Kinkakuji hram u Kyotu – budistički hram i jedna od najpoularnijih građevina u Japanu, poznatija i kao Zlatni Paviljon.
  3. Plutajuća Tori vrata u Hiroshimi– takođe jedan od najpoznatijih motiva Japana.
  4. Fushimi Inari prolaz u Kyotu – prolaz koji je napravljen od stotina Tori kapija koje stoje jedna pored druge.
  5. Arashiyama prolaz bambusa u Kyotu – staza koja je okružena bambusima visokim po nekoliko desetina metara.

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Japan

1. OPŠTI PODACI

Japan je ostrvska država u istočnoj Aziji smeštena na lancu ostrva istočno od Azijskog kontinenta, na zapadnom rubu Pacifičkog oceana sjeverno od Istočnokineskog mora. Japan čini arhipelag od više od 3000 ostrva od kojih su najveća ostrva: Hokkaido, Honshu, Shikoku i Kyushu koji čine više od 97% površine. Dva japanska slova koja označavaju ime Japana znače "izvor sunca" pa se tako cijela zemlja često naziva "Zemlja izlazećeg sunca". Japan je planinska zemlja, budući da oko 80% površine čine planine. Oko 66% površine prekriveno je šumama. Po državnom uređenju Japan je ustavna parlamentarna monarhija s carem na čelu. Japan je deseta zemlja svijeta po broju stanovnika s nešto manje od 128 miliona, od kojih 99% čine Japanci. Glavni grad je Tokyo koji sa susjednim gradovima ima oko 32 miliona stanovnika te je najveće metropolitansko područje svijeta.

2. VIZE

Za državljane Bosne i Hercegovine potrebna je viza za Japan koja se vadi u ambasadi Japana u Sarajevu. Cijena je 43,00 KM.

3. ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Za ulazak u zemlju nije potrebna vakcina. Situacija u pogledu nivoa radioaktivnog zračenja je normalizovana (voda, tlo, vazduh, hrana) i predstavlja predmet svakodnevne opsežne analize japanskih organa. Zdravstvena situacija u Japanu je zadovoljavajuća. Voda iz česme je bakteriološki ispravna i sigurna za piće. Ipak, mi preporučujemo našim putnicima da piju flaširanu vodu.

4. VREMENSKA ZONA

Japan se nalazi u UTC+09:00 vremenskoj zoni, odnosno + 7h u odnosu na Bosnu i Hercegovinu.

5. KLIMA

Japan ima umjerenu klimu i 4 izrazita godišnja doba, ali zbog velike udaljenosti od sjevera prema jugu klima varira od regije do regije. Krajnji sjever je zimi vrlo hladan, dok krajnji jug ima suptropsku klimu. Na klimu osim toga utiču sezonski vjetrovi koji pušu sa kontinenta prema oceanu zimi i u suprotnom smjeru ljeti. Kasni juni i rani juli su kišni period (osim u Hokkaidu), kada se nad Japanom nalazi sezonska kišna fronta (baiu zensen). U kasno ljeto i ranu jesen se iz tropskih područja niskog pritiska iznad ekvatora razvijaju tajfuni i prolaze od jugozapada prema sjeveroistoku, često donoseći obilne kiše.

6. HRANA I PIĆE

Postoje dvije japanske kuhinje – i obje su tradicionalne. Jedna  je tradicionalna u pravom smislu te riječi sa jelima koja su se vijekovima nalazila na trpezi prije šezdesetih godina XIX vijeka i japanskog otvaranja prema zapadu, i druga koja zapravo predstavlja uvođenje novih sastojaka i poznatih jela pripremljenih na japanski način. Budući da je Japan ostrvska zemlja, u pripremanju jela široko se koriste sve vrste morske ribe, rakova i morskih plodova u svim oblicima. Kao obavezna jela na japanskoj trpezi nalaze se razne vrste supa, skoro obavezan prilog uz svako glavno jelo je kuhana riža umjesto koje se vrlo često služi i tjestenina, dok se glavno jelo sastoji uglavnom od mesa ili ribe – kuhane, pržene ili grilovane. U pripremanju hrane koriste se i sve vrste povrća i voća, veliki broj začina od kojih je soja sos gotovo obavezan sastojak tako da je japanska hrana uglavnom veoma bogato začinjena i u poređenju sa ostalim kuhinjama znatno slanija ali i mnogo manje masna. Veoma često se meso, pogotovu riba, služi termički neobrađeno kao tradicionalni suši ili sašimi. Kada je riječ o cijenama obroka u restoranu, one variraju od mjesta gdje jedete. Najjeftiniji obrok možete da pojedete u restoranima brze hrane gdje većina Japanaca jede i gdje će vas obrok koštati od 5-7 eura. Nešto luksuzniji restorani obrok naplaćuju u prosjeku od 10-20 eura.

7. SIGURNOST

Japan važi za državu visokog nivoa javnog reda i mira, bez rizika od oružanih sukoba i sa niskom stopom kriminala u poređenju sa drugim razvijenim zemljama. Japan je, međutim, zemlja visokog rizika od prirodnih nepogoda.

8. ODJEĆA

Bilo da putujete u Japan u proljeće ili jesen, preporučuje se slojevito oblačenje zbog razlike između jutarnjih i podnevnih temperatura. Svakako vam savetujemo da ponesete udobnu obuću kao i tanju jaknu za večernje sate.

9. LOKALNA VALUTA

Zvanična valuta u Japanu je jananski jen (JPN, Yen) i to je jedino dozvoljeno sredstvo plaćanja. Plaćanje stranom valutom nije dozvoljeno.

Prema posljednjem kursu 1 euro = 125 jena, 1$ = 103 jena. Mogu se koristiti platne kartice American Express, VISA, Diners Club i Master Card a u bankomatima kartice sa oznakom Cirrus, PLUS, Maestro i Visa Electron ali moramo da napomenemo da se često dešavalo da platne kartice ne prolaze u Japanu, stoga vam savetujemo da se oslonite isključivo na gotovinu.

10. STRUJA

Potrebno je ponijeti adapter za električnu energiju. Struja u Japanu je 100 volti (Amerika 120V, Evropa 230V) . Adapter je sa 2 tanka pljosnata ulaza.