Filipini

Filipini

Dobrodošli na Filipine (The Philippines), za koje se, bez i malo pretjerivanja, slobodno  može reći raj na zemlji. More najljepše tirkizne boje puno šarenih ribica zapljuskuje obale ostrva koje krase plaže sa najfinijim bijelim pijeskom.  

Putovanje koje će Vas ostaviti bez daha.  Tropska priroda, koralni sprudovi i naravno nasmijani mještani, čine Filipine posebnim. Filipinci su izuzetno ljubazni, miroljubivi i blagi ljudi. Uživat ćete u njihovom društvu, sjedeći u sijenci neke palme i posmatrajući okolinu. Zadivit će Vas njihova skromnost i jednostavnost.  

Zavlačimo se u najdublji kraj džungle i skrivene pećine dok prelazimo zip-line-om tropske razdaljine i upoznajemo lokalna plemena. Odsječeni od civilizacije spoznajemo pravi smisao života. Udišemo punim plućima miris mora dok nam pejzaži ostaju urezani duboko u sjećanju.

Netaknuta priroda, nepregledne plaže i brojne aktivnosti će vam samo zagolicati maštu tako da ćete poželjeti da se ubrzo ovdje i vratite.

Putovanja

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Filipini

Filipini

 • Država u jugoistočnoj Aziji. Obuhvata arhipelag sa više od 7000 ostrva koji čine tri celine. Sjeverno od Filipina nalazi se Tajvan; Vijetnam se nalazi sa zapadne strane Južnokineskog mora; prema jugozapadu Sulusko more odvaja Filipine od ostrva Borneo. S obzirom na to da se nalazi u Vatrenom pojasu Pacifika i blizine ekvatora, Filipini su izloženi zemljotresima i tajfunima ali obiluju velikim prirodnim bogatstvom što ih svrstava među zemlje za najraznovrsnijom florom i faunom. Zahvaljujući svom vulkanskom porijeklu ostrva obiluju rudama i procjenjuje se da su Filipini, poslije Južnoafričke Republike, na drugom mjestu po rezervama zlata i jedna od zemalja sa najvećim rezervama bakra na svijetu ali zbog velike gustine stanovništva i brige za očuvanje životne sredine, sva rudna bogatstva su uglavnom neiskorištenja. Pored ruda, zahvaljujući vulkanskom zemljištu, zemlja obiluje geotermalnom energijom.
 • Površina zemlje: 298.170 km2, 64. zemlja po veličini u svijetu
 • Broj stanovnika:102 miliona stanovnika
 • Glavni grad:Manila
 • Viza: Za nosioce BH pasoša potrebna je viza za turistički boravak na Filipinima i pribavlja se prije samog putovanja. Agencija može posredovati u izdavanju iste, a cijena viziranja sa uslugom obrade dokumentacije je 150,00 KM.
 • Vremenska zona:UTC +8, znači 7 sati unaprijed u odnosu na BiH.
 • Klima: Filipini imaju umjereno tropsku klimu koju karakteriše velika vlažnost i vrućina i prisutna su tri godišnja doba: suho i veoma toplo godišnje doba koje traje od marta do maja; kišna sezona koja traje od juna do novembra i suho godišnje doba koje traje od decembra do februara. Temperature se kreću u rasponu od 21 do 32 stepeni celzijusovih mada mogu biti i znatno više ili niže u zavisnosti od godišnjeg doba.
 • Hrana i piće: Hrana je vrlo raznovrsna, takoreći tipično azijska. Ima puno riže, ribe, nudli, piletine, voća i povrća.
 • Zdravlje: Vakcinacija nije obavezna. Naši putnici individualno odlučuju da li žele da se vakcinišu ili ne. Poželjno je ponijeti lijekove za stomak (probiotike), ferveks ili neke lijekove za bolove i temperaturu, za svaki slučaj. Ukoliko ne ponesete, nije strašno, sve se može kupiti i u apotekama tamo. Takođe, tamo ima komaraca, pa bi bilo dobro da ponesete i Autan, a možete i tamo uzeti sredstva protiv komaraca, iz iskustva, njihova sredstva su jača.
 • Osiguranje: Osiguranje nije obavezno ali ga svakako preporučujemo za daleke destinacije. Možete ga uplatiti u bilo kojoj osiguravajućoj kući i ponijeti na put, ili ga možete uplatiti kod nas u kancelariji do 5 dana pred put - Sarajevo osiguranje, a imate pokriće do 30.000 eura.
 • Sigurnost i bezbjednost: Svim posjetiocima se savjetuje da budu oprezni. Preporučuje se brižljivo čuvanje ličnih dokumenata i novca zbog rizika od pljačke i džeparenja. Šetanje ulicom u kasnim večernjim satima preporučljivo je jedino ako niste sami. Droga je ilegalna pojavai kao takva kažnjiva zakonom i zatvorom.
 • Odjeća: Spakujte što manje stvari! Svuda možete da perete veš. Ta usluga je jako povoljna, otprilike 1 euro po kilogramu, veš vam brzo bude gotov i lijepo ga operu i slože. S obzirom na visoke temperature, nosite laganu garderobu. Treba vam duks ili neka lagana jakna i neke duge nogavice za vožnju autobusima (koji su klimatizovani). Ponesite neke udobne patike za obilaske. Kod obilaska kulturno – istorijskih znamenitosti, konkretno hramova, napominjemo da je obavezno pokrivanje nogu i ramena, tako da obratite pažnju i na to prilikom pakovanja. Ako bilo šta zaboravite, od garderobe, kozmetike, obuće, bez brige, sve tamo imate da kupite.
 • Lokalna valuta: Valuta na Filipinima je filipinski pezos, a odnos valuta je 1 EUR=59.8 PHP. Takođe, ne preporučujemo da se oslanjate na plaćanje karticama, pa je bolje da novac ponesete u gotovini.
 • Kreditne kartice i bankomati: Bankarski sistem je razvijen, tako da ćete brojne banke i bankomate naći u zemlji. Za tačnu visinu provizije bi trebalo da provjerite sa matičnom bankom. Naša preporuka je da ipak ponesete gotovinu. Korištenje kreditnih kartica je moguće, ali to morate prethodno najaviti svojoj banci, kako ne biste imali problema sa blokiranjem kartice. Mjenjačnice takođe imate na svakom koraku, dostupne tokom cijelog dana.
 • Komunikacija: Naše mreže funkcionišu na Filiipinima, a najlakše će Vam biti da uzmete lokalnu SIM karticu. Takođe, internet kafea ima svuda i wi-fi je dobro rasprostranjen.