Namibija

Namibija

Da li ste spremni za autentičnu Afričku avanturu? Jungle pleme vas vodi u Namibiju, prvobitnu prapostojbinu plemena Bušmana, Damara i Mamaka. Ova zemlja netaknute prirode je svjetsko izvorište dijamanstskog dragog kamenja, kao i raznih drugih ruda.

Na našoj neobičnoj avanturi jedna od glavnih baza za istraživanje će nam biti Swakopmund, gdje ćemo imati priliku da istražimo najstariju pustinju na svijetu Namib. Ovu pustinju razdvaja visoravan u kojoj leži glavni grad, a svoje ime je dobila po nevjerovatnom prostranstvu. Nakon pustinje se selimo na prelijepe plaže Swakopmunda, da uživamo u pravom tropskom uživanju i spremimo se za odlazak u Walvis Bay, gdje nas čekaju razne adrenalinske aktivnosti.  

Priča se nastavlja na sjeveru, gdje ćemo imati prilike da upoznamo i doživimo autentičnu svakodnevicu sa veselim stanovnicima Himba plemena, a zatim uživati u nevjerovatnom safariju u Etosha Nacionalnom parku - Nekadašnjem najvećem rezervatu životinja na svijetu.  

Da li ste spremni na avanturu života? Doći ćemo kao turisti, a napustit ćemo ovaj afrički dragulj kao pravi svjetski putnici, što će zapravo i biti najbolji suvenir sa ovog putovanja.

Putovanja

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Namibija

Namibija

Namibija je država u južnoj Africi na obali Atlantskog okeana. Graniči na sjeveru s Angolom, na sjeveroistoku sa Zambijom, na istoku s Bocvanom, na jugu sa Južnoafričkom Republikom. Namibija je postala nezavisna od Južne Afrike 1990. i spada među mlađe svjetske države.

Površina zemlje: 825.418, 33. po veličini u svijetu;

Broj stanovnika: 1.820.916

Glavni grad: Windhoek

Nacionalnost: Većina stanovnika Namibije su crnci (87%), uglavnom iz naroda Ovambo koji čini oko polovinu stanovništva. U zemlji žive i velike grupe Nama i Bušmanakoji se izgledom vrlo razlikuju od ostalih crnačkih naroda u Namibiji. Bijelaca je oko 6%, što je među najvećim procentima u supsaharskoj Africi. Većina bijelaca i miješanih govori "afrikans" i južnoafričkog su porijekla, a manji broj potiče iz Njemačke i Velike Britanije.

Službeni jezik: Iako je engleski službeni jezik, većina bijele populacije govori "afrikans" ili njemački koji su bili službeni do nezavisnosti 1990. Jezik domaćeg stanovništva je ovambo ili neki od manjih jezika. Najbrojnija religija je hrišćanstvo, a među hršćanima najviše je pripadnika Luternaske crkve.