Kuba

Kuba

Dobrodošli na rajsko ostrvo - Kubu! Zamislite sebe na plaži, okruženi tišinom i oblacima koji lebde iznad palmi, na ovom šarmantnom ostrvu u Karipskom moru. Ali Kubu čini posebnom upravo njen nasmijan narod, koji ne traži mnogo za svoj sretan život - dovoljni su im salsa, kokteli i opuštanje uz kubanske cigare. To je putovanje na Kubu!

Ovaj nevjerovatan doživljaj omogućava nam da provodimo dovoljno vremena u dva najinteresantnija grada, Havanu i Trinidad. Razgledamo popularne turističke atrakcije, ali se također upuštamo u neobične dijelove grada. Posjećujemo Callejon de Hamel, ulicu koja oživi svake nedjelje uz zvuke rumba, gdje možete doživjeti pravu noćnu scenu Havane. I naravno, ne propuštamo vrijeme provedeno na pješčanim plažama tropskog raja poput Varadera!

Ova jedinstvena kombinacija boravka u centru Havane i Trinidada omogućava nam da osjetimo pravu Kubu, da stupimo u kontakt s Kubancima i da upoznamo njihov način života iz prve ruke. Upoznajemo divne ljude koji uživaju u plesu, muzici, hrani i životu, oslobođeni tereta materijalnih stvari.

Uživamo u obilasku stare Havane, vožnji brodićem do tvrđave uz ceremoniju pucanja iz topova, istražujemo rezidencije i kolonijalne kuće. Šetamo ulicama Havanom, uključujući i one kvartove koji nemaju turističke atrakcije, ali su dom Kubanaca i ispunjeni nevjerojatnom atmosferom. Osjećaj vjetra u kosi dok se vozimo u starim automobilima iz 70-ih uz zvuke salse je nezaboravan.

Naša avantura nas dalje vodi do doline Vinales, gdje uživamo u lokalnim kućama, isprobavamo kubansku kafu i cigare. Upoznajemo i ruralno i urbano područje. Nastavljamo putovanje do Trinidada, poznatog šarenog gradića koji je raj za turiste zbog svoje raznovrsne ponude. Uživamo na bijelim pješčanim plažama Otoka Iguana i poluostrva Ancon, istražujemo nacionalni park i posjećujemo memorijalni kompleks poznatog revolucionara Che Guevare.

Vaše putovanje na Karibe je tu - Kuba vas zove! Pridružite se nasmijanom plemenu, i zajedno ćemo otkriti zemlju u kojoj čete ispijati najbolji mojito uz ples i osmijehe.

Polasci

Putovanja

Video

Pitanja, odgovori i iskustva

Za Kubu prema carinskim propisima nije potrebna vakcina, ali Vas savetujemo da pozovete institut za Javno zdravlje i da provjerite.


Za državljanje BiH je potrebna viza/turistička kartica za ulazak na teritooriju Kube. Agencija posreduje u izdavanju turističke kartice.


Treba da obratite pažnju na lokalce koji pokušavaju da Vam prodaju cigare ili da Vas odvedu na neko mjesto gdje se pleše salsa. Često se iza toga kriju loše namjere prema turistima i želja da Vas prevare. Nemojte im vjerovati ukoliko Vam kažu da je festival cigara ili salse. Prvo se raspitajte kod svojih domaćina ili na recepciji hotela i provjerite tačnost te informacije, pa tek onda možete da stupite u kontakt sa njima.  


Kuba je bezbijedna zemlja na kojoj je stopa krimnala jako mala. U svakom slučaju preporučujemo oprez od sitnih krađa i džeparenja. Molimo sve putnike da ne ostavljaju svoje lične stvari bez nadzora ni u jednom trenutku. Šetnja ulicama i noćni izlasci su bezbijedni. U Havani ima jako mnogo policije, i sigurnost je velika, ali se svakako preporučuje oprez.


Preporučujemo da poneste kabanicu, udobnu obuću, nešto na duge rukave jer preko noći može da opadne temperatura i šešir ili kačket za zaštitu od Sunca. Temperature na Kubi su visoke, te Vam savjetujemo da poneste laganu garderobu u kom god periodu da idete. Ponesite obavezno sredstva za ličnu higijenu, šampon, kupku, pastu za zube, vlažne maramice, mlijeko za tijelo i slično, na Kubi ili ne mogu da se kupe ili je to što uspijete da nađete skuplje nego kod nas. Takođe ponesite i kreme za sunčanje i neko sredstvo protiv komaraca. Ne zaboravite na papuče za plažu, šešire i kačkete za zaštitu od sunca.
*Za izlet Guanayara preporučujemo da ponesete:  patike, kabanicu i duksericu.  
*Za izlet jahanje konja ponesite duge udobne pantalone.


Najbolje plaže koje možete posjetiti prilikom putovanja na Kubu su plaže na sjevernim ostrvima tzv. cayo. Ukoliko ste ljubitelj pješčane bijele pudersate plaže, preporučujemo da obiđete ostrva Cayo Santa Maria i Cayo Coco. Ukoliko više volite neistražene plaže, ali pogodne za ronjenje, onda Vam preporučujemo jug i plaže koje se nalaze u blizini Punta Cadiz. U blizini Havane nalazi se i plaža Santa Maria, omiljeno mjesto turista i Kubanaca za odmor od užurbanog i bučnog grada.  


Cijene ležaljki i suncobrana se mijenjaju u zavisnosti od lokacije. Turistički posjećene plaže imaju nešto skuplje cijene u odnosu na gradske i lokalne plaže. U Varaderu cijena ležaljki iznosi 2 cuc-a, dok je cijena suncobrana 3 cuca. Na nešto manjim plažama cijene suncobrana i ležaljki iznose od 1 – 2 cuc-a. Postoji mogućnost da u ljetnjim mjesecima zbog velikih gužvi ne možete da  nabavite ležajku ni suncobran, tako da Vam preporučujemo odlazak na plažu u ranim jutarnjim satima. U okviru hotela ležajke i suncobrani se ne naplaćuju. 


Ovo pitanje je induvidualno i mijenja se od osobe do osobe i od dužine trajanja programa. Za program Kuba 17 dana preporučujemo da poneste oko 800 eura.


Sezona na Kubi traje od novembra do maja, jer je to sušni period.


Od hrane preporučujemo da probate:
1. Ropa vieja- sitno sejckana govedina ili svinjetina u kombinaciji sa povrćem, crnim pasuljem i rižom
2. Tostones- pržena banana punjena sirom i šunkom
3. Camarrones- kozice spremane u bijelom luku ili enčilada sosu
4. Flan - kolač od mlijeka i karamele.

Cijena obroka zavisi od mjesta gdje ćete jesti, uglavnom se u restoranima ručak kreće od 10 do 15 cuc.

Top 5 mjesta koje možete posjetiti u Havani:
1. Los Nardos je otmjen restoran, koji se nalazi u Staroj Havani u ulici Paseo de Prado, odmah preko puta zgrade Capitolio. Cijena ručka je od 8 – 12 cuc.
2. KM Zero je otvoren restoran, sa lijepom tradicionalnom muzikom. Nalazi se u ulici Brasil u Staroj Havani, cijena obroka je od 10 - 15 cuc.
3. Porto Havana je restoran na 11. spratu sa prelijepim pogledom na Havanu i more, nalazi se u Vedadu u ulici Calle 9 izmedju Calle E i Calle D, cijena obroka je od 10- 12 cuc
4. La Delicia je lokalna kafeterija, hrana se jede na drvenim stolovima na ulici, malo lokalno mjesto. Nalazi se u ulici Avenida de Belgica, preko puta zgrade Bacardi, cijena
ručka iznosi od 2-4 cuc.
5. Ulica Espada je kaldrmisana ulica u španskom stilu sa velikim brojem restorana i velikim izborom hrane, nalazi se u Staroj Havani u blizini muzeja Revolucije.

Top 5 mjesta koje možete posjetiti u Trinidadu:
1. Sol y Son je restoran za zanimljivom baštom i interesantnim jelovnikom. Cijene obroka se kreću od 8 do 12 cuc.
2. La Adita je restoran sa dobrom kubanskom i italijanskom hranom. Cijene obroka su od 8 do 15 cuc.
3. Trinidad Colonial restoran sa raznovrsnom ponudom morske hrane i dobre muzika. Cijena obroka od 10 do 15 cuc.
4. Pivnica Santa Ana je prostor sa dobrom muzikom, pivom i hranom. Cijene su od 5 do 7 cuc.
5. Restoran Jazz odličan izbor kubanske kuhinje. Cijena obroka od 7 do 12 cuc.

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Kuba

1. OPŠTI PODACI

Kuba je ostrvska država u Centralnoj Americi. Glavni i najveći grad je Havana sa oko 2 miliona stanovnika dok čitava država ima 11 miliona stanovnika. Sa južne strane izlazi na Karipsko more dok na sjeveru izlazi na Meksički zaliv i Atlanski ocean. Po državnom uređenju Kuba je republika.

Površina zemlje: 109,884 km²

Broj stanovnika: 11 miliona

Glavni grad: Havana

Nacionalnost: Kubanci

Zvanični jezik: španski

Vjeroispovijest: zvanično ateistička država, ali oko 60% katolici, oko 20% tradicionalne religije

Nezavisnost: 20.05.1902.

2. VIZA

Za državljanje BiH je potrebna viza/turistička kartica. Agencija posreduje u izdavanju turističke kartice.

3.VREMENSKA ZONA

Vremenska zona je UTC -5.

4. KLIMA

Na Kubi vlada tropska klima. Prosječna godišnja temperatura je 25°C, u januru prosječna temperatura je 21°C dok je u julu prosječna temperatura 27°C. Period od novembra do aprila je sušni period godine, dok je period od maja do oktobra kišni. U septembru i oktobru povremeno se javljaju uragani. Takođe Kubu odlikuje visoka vlažnost vazduha.

5. HRANA

Kuhinja na Kubi se bazira prije svega na ribljim specijalitetima i morski plodovima, ali su isto tako zastupljene i sve vrste mesa. Prilog koji ide uz gotovo svako jelo jeste riža, Moros y Cristianos tj. riža i crni grah. Nacionalno jelo je Ropa Vieja - govedina sa povrćem. Na Kubi postoji puno vrsta voća i povrća koje ne rastu u Evropi (gvajaba, ananas, malanga, juka...). Preporučuje se konzumiranje hrane isključivo iz restorana osim voća i povrća kojeg ima na pijacama. Cijene su kao i u Evropi (okvirno obrok između 10-15 eura). Bitno je napomenuti da se obavezno mora konzumirati flaširana voda!

6. VAKCINE I ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Vakcinacija nije neophodna za putnike koji putuju na Kubu, ali se savjetuje da se putnici individualno informišu sa svojim ljekarom. Poželjno je ponijeti lijekove za stomak (probiotike), ferveks ili neke lijekove za bolove i temperaturu, za svaki slučaj. Takođe, tamo ima komaraca, pa bi bilo dobro da ponesete i Autan kao i kreme za sunčanje. Sve ove preparata potrebno je ponijeti na Kubu jer tamo ne postoje veliki supermarketi i gotovo ih je nemoguće pronaći na samoj destinaciji.

7. OSIGURANJE

Za ulazak na Kubu neophodno je da kod sebe imate međunarodno zdravstveno osiguranje. Možete ga uzeti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas u agenciji do 5 dana pred put - Sarajevo osiguranje, do 30 000 eura ste osigurani.

8. BEZBJEDNOST

Situacija na Kubi je bezbjedna i stopa kriminala je jako niska. U svakom slučaju savjetuje se oprez od sitnih krađa i džeparenja u velikim gradovima i turističkim mjestima. Šetanje ulicom je slobodno i bez problema čak i u večernjim satima. Droga je ilegalna pojava i kao takva kažnjiva zakonom.

9. ODJEĆA

S obzirom na visoke temperature tokom cijele godine na put je potrebno ponijeti ljetnu odjeću. U zimskim mjesecima se preporučuje nošenje i nešto dugih rukava i nogavica za uveče. Preporučuje se da ponesete i neku stariju odjeću koju možete pokloniti vašim domaćinima na kraju putovanja. Ukoliko se odlučite i za izlet tracking do vodopada neophodno je ponijeti i udobne patike. Ponesite i šešire ili kačkete kao zaštitu od sunca.

10. NOVAC

Kuba je zemlja koja ima 2 valute - CUC tj. konvertibilni pezos i CUP tj. pezos ili moneta nacional. Vama će na putu trebati samo CUC i to je valuta koju dobijate kada u mjenjačnici mijenjate novac. Kurs iznosi 1 eur = 1,1 CUC. Novac možete mijenjati I u CUP ali tu valutu možete koristiti samo na pijaci u nekim manjim lokalnim radnjama, a odnos je 1 CUC = 23 CUP. Novac se mijenja u mjenjačnicama koje su državne tako da je kurs svuda identičan. Na put nosite eure s obzirom da su na dolare visoke provizije. Savjetuje se nošenje gotovine jer plaćanje karticama nije zastupljeno, a bankomati nisu uvijek u funkciji i nema ih na puno mjesta.

11.KOMUNIKACIJA

Naše mobilne mreže funkcionišu na Kubi. Što se tiče interneta on na određenim mestima (wi-fi parkovi, lobiji velikih hotela) ali se kartice za internet kupuju i okvirno koštaju 1h = 2 eura. Iz tog razloga ne preporučuje se nošenje laptopa s obzirom da konekcije nisu uvijek dobre. Takođe nije moguće kupiti kubansku karticu za mobilni telefon.

12.STRUJA

Potrebno je ponijeti adapter sa dva tanka ulaza.

12.TOPLA PREPORUKA

Kuba je jedna interesantna i vesela zemlja! Nigdje nećete vidjeti toliko nasmijanih ljudi spremnih da zaplešu svakog trenutka. Na Kubi ćete uživati u muzici, koktelima i plažama sa bijelim pijeskom. Ali pored toga imat ćete priliku da obiđete i ruralne dijelove Kube i da se upoznate sa načinima pravljenja čuvenih kubanskih cigara. Za one koji vole i malo aktivni odmor imat ćete priliku i da pješačite kroz prašume i da se kupate ispod samog vodopada. Kuba ima dosta toga da ponudi tako da ćete imati priliku i da odmorite i da istražujete!