Južna Koreja putovanja

JUŽNA KOREJA – Pođite na daleki istok u srce nekadašnjeg Baekje kraljevstva Koreje, a danas jednog od najvećih megalopolisa na svijetu s više od 25 miliona stanovnika. Svojevrsna kombinacija tradicionalnog i modernog, prije samo šezdeset i pet godina bila je u ruševinama korejskog rata. Danas je svjedok transformacije o kojoj je moguće samo sanjati, čudo koje diktira svjetski proces modernizacije i urbanizacije. Poznata po specifičnim odnosima sa Sjevernom Korejom i DMZ (demilitarizovana zona koja predstavlja '“ničiju zemlju” između Sjeverne i Južne Koreje) oformljenom nakon rata. Zona je kreirana u međusobnoj saradnji između Sjeverne Koreje, Kine i UN-a 1953. godine. Duga je 250 i široka 4 kilometra, te postoje četiri tunela koji povezuju ove dvije zemlje, a pretpostavlja se da ih je i više. Upoznat ćemo umjetnost i arhitekturu kojom se diče Changdeokgung palata i Hwaseong tvrđava. Obiđite i Jongmio hram i grobnice Joseon dinastije, dok isprobavate lokalnu hranu i piće. Udahnite energiju Koreje dok istražujete njena ostrva, nacionalne parkove, pećine i vodopade.

 

Polasci

Putovanja

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Južna Koreja

JUŽNA KOREJA

  • Južna Koreja je država smještena na južnoj polovini Korejskog poluostrva, na istoku Azije i zvanično je poznata kao Republika Koreja. Sa sjeverne strane se graniči sa Sjevernom Korejom i to je jedina kopnena granica koja je duga 243km. Na zapadu se nalazi Žuto, na jugu Istočnokinesko, a na istoku Japansko more. Glavni grad je Seul.
  • Vize: Za državljane BiH nije potrebna viza za boravak do 30 dana.
  • Zdravstvena situacija: Za ulazak u zemlju nije potrebna nikakva vakcina. Zdravstvena situacija je na zadovoljavajućem nivou, ali putnicima preporučujemo da piju flaširanu vodu. Iako se ne traži posedovanje zdravstvenog osiguranja, preporučuje se putno osiguranje, jer su cijene zdravstvenih usluga visoke. Primjetna je tendencija porasta nivoa zagađenja vazduha tzv. finom prašinom (’’yellow dust’’). Ovi nivoi se mjere svakodnevno, o čemu se stanovništvo obavještava putem sredstava javnog informisanja i odgovarajućih internet aplikacija. U slučaju vrijednosti koje se smatraju nepovoljnim za zdravlje, sugeriše se nošenje zaštitnih maski, koje su jeftine i lako dostupne (apoteke, dragstori, tržni centri, aerodromi, autobuske i željezničke stanice).
  • Vremenska zona: Južna Koreja se nalazi u UTC+09:00 vremenskoj zoni, odnosno + 7h u odnosu na BiH.
  • Klima: Južna Koreja ima vlažnu kontinentalnu/subtropsku klimu sa suvom zimom. Seul ima temperaturnu klimu sa 4 izrazita godišnja doba i razlike između ljetnih i zimskih temperatura su ekstremne. Tokom ljeta, uticaj pritiska donosi toplu, vlažno vrijeme sa temperaturama preko 35 stepeni celzijusovih, dok je zimski period pod uticajem hladnih vazdušnih struja iz Sibira, gdje temperatura pada i do minus 20 stepeni celzijusovih. Monsunski period je karakterističan za period od juna do septembra.
  • Hrana i piće: Koreanska kuhinja predstavlja svojevrsan miks drštvenih i političkih promjena, gdje se primećuje raspon od drevnih agrikulturalnih i nomadskih tradicija na jugu. Kuhinja se bazira prvenstveno na pirinču, povrću i mesu koji se služe uz raznovrsne priloge uz svaki obrok. U pripremi jela se najčešće koristi susamovo ulje, fermentisana pasta od graha, soja sos, so, bijeli luk, đumbir, biber, fermentisana čili pasta i kupus. Najjeftiniji obrok možete da pojedete u restoranima brze hrane i gdje će vas obrok koštati od 5-7eura. Nešto luksuzniji restorani obrok naplaćuju u prosjeku od 10 – 20 eura.
  • Sigurnost: Južna Koreja važi za državu visokog nivoa javnog reda i mira, ali svakako treba biti oprezan prilikom posjete DMZ (demilitarizovanoj zoni/granici sa Sjevernom Korejom) kao i na oprezu od sitnih kriminalaca i krađe.
  • Odjeća: Bilo da putujete u Južnu Koreju u proljeće ili jesen, preporučuje se slojevito oblačenje zbog razlike između jutarnjih i podnevnih temperatura. Svakako vam savjetujemo da ponesete udobnu obuću kao i tanju jaknu za večernje sate.
  • Lokalna valuta: Zvanična valuta u Južnoj Koreji je južnokorejski von (KRW, won) i to je jedino dozvoljeno sredstvo plaćanja. Plaćanje stranom valutom nije dozvoljeno. Prema posljednjem kursu 1e = 1256 vona, 1$ = 1066 vona. Mogu se koristiti platne kartice American Express, VISA, Diners Club i Master Card ali moramo da napomenemo da se često dešavalo da platne kartice ne prolaze, stoga vam savjetujemo da se oslonite isključivo na gotovinu.
  • Struja: Nije potrebno nositi adapter za električnu energiju. Struja u Južnoj Koreji je 220 volti i možete koristiti naše standardne punjače.