Kenija

Kenija

Ispraznite memorije svojih telefona i kamera, jer broj veličanstvenih prizora i slika koje ćete željeti da zabilježite na našem putovanju u Keniju je beskonačan.

Safari jeste prva pomisao na ovu zemlju, međutim, u njoj se krije još bezbroj bogatstava koja oduzimaju dah. Zlatne travnate ravnice Masai Mare, snježni vrh planine Kenija, blistavost jezera Nakuru, koralni grebeni, plaže od bijelog pijeska, plantaže čaja... Republika Kenija se može pohvaliti i velikim brojem svjetski poznatih nacionalnih parkova i prirodnih rezervata, u kojima se životinje slobodno kreću u svom prirodnom okruženju, na samo par metara od nas.

Imat ćemo priliku da vidimo jedinstveni prirodni fenomen koji je zaštitni znak u ovom dijelu svijeta, i nigdje više - godišnju migraciju miliona gnuova, zebri i drugih životinja u prirodnom rezervatu Serengeti (većinom se nalazi u Tanzaniji, a manji dio u Keniji – rezervat Masai Mara). Posmatrat ćemo čopore gnuova kako prelaze rijeku Maru, zebre u potrazi za vodom i hranom i predatore koji čekaju svoju priliku. Ispred nas se odigrava borba za opstanak i spektakl koji se viđa jednom u životu.

U glavnom gradu Najrobi hranimo mladunčad slonova, pijemo kafu dok hranimo žirafe, i upijamo arome ulične hrane, od grilovanog mesa do ribljih specijaliteta, a zasladit ćemo se preukusnim slatkišima mandazi (krofna) i matoke (kuvana banana).

Posjećujemo selo Masai i posmatramo ples Masai plemena, tradicionalnu nošnju, običaje i neki drugi način života koji se odigrava u Keniji. Najsiromašnije naselje zemlje, Kibera, će nas „spustiti na zemlju“ i podsjetiti da je najvažnije bogatsvo ono koje nosimo u sebi.

Jedinstvena kultura, egzotične pijace, vrela tropska klima, sela koja žive po starim običajima i zvučna melodija divljine... spremni smo za afričku priču!

Putovanja

Video

Pitanja, odgovori i iskustva

Diskutabilno pitanje s obzirom na to da se radi o milionskom gradu u kojem su samo neki dijelovi turistička mjesta. Međutim mentalitet naroda je drugačiji nego kod nas Evropljana. Uglavnom su vedri, nasmijani i hoće da pomognu. S obzirom na to da je grad uvijek prepun ljudi mora se pripaziti na džeparenje, a po gradu ići samo u grupama ili sa turističkim vodičem. Treba imati u vidu da je njihov životni standard veoma nizak i da ima mnogo sirotinje, stoga treba još više pripaziti. 


Vakcina protiv žute groznice je neophodna za ulaz u Keniju, tj. žuti karton koja se dobije prilikom vakcinacije.


Viza je potrebna i radi se putem online aplikacije.


Lokalna kartica se može kupiti samo u prostorijama telefonske kompanije (ima ih više po gradu). Najbolje je kupiti je odmah na aerodromu. Košta oko 10$ (zavisi koliko minuta, interneta…). Potrebno je priložiti pasoš I fotografisati se na licu mjesta.


Na safari treba nositi odjeću neutralnih boja (teget, smeđa, siva…). Dugi rukavi i nogavice su u nacionalnim parkovima obavezni jer postoji opasnost od malarije.


U sklopu hotela postoje barovi koji svako veče imaju organizovanu neku vrstu zabave (karaoke, svirka uživo, DJ…) i prilično su posjećene s obzirom na to da tu dolazi i dosta lokalaca koji ne odsjedaju u hotelu. 


Suvenire kupovati u selu koje obilazimo tokom izleta “Obilazak Mombase”. Selo se nalazi na periferiji grada i zapošljava veliki broj zanatlija koji prave figure različitih stilova, tema i dimenzija…Tu se također mogu kupiti i magneti, slike… U blizini tvrđave Isus koju također obilazimo istog dana postoji dosta uličnih prodavaca koji imaju najrazličitije vrste suvenira. Preporuke - Kanga (tradicionalna odjevna tkanina), drvene skulpture u selu. 


U Keniji ima najmanje padavina od juna do oktobra, pa je zbog toga najbolje putovati u ovom periodu, ali je i ostatak godine topao i može se putovati.


Glavna sredstva transporta u Mombasi su “Matatu” i “Tuk Tuk” . Matatu je minibus. Tuk Tuk je motor sa tri točka koji pored vozača može prevesti 2-3 osobe. Također za turiste postoji i taksi vozilo, mada se rijetko koristi. Cijene svega u Keniji zavise od vještine pregovaranja – tj. cjenkanja. Jedna vožnja od 1 km bi koštala oko 2-3$.


Diana Beach je jedna od najpoznatijih plaža u Keniji, prava plaža Indijskog okeana, sa kristalno plavim morem i bijelim pijeskom. 


I ako je životni standard Kenijaca veoma nizak, cijene za turiste su može se slobodno reći europske. S obzirom na to da se ulična hrana ne preporučuje, restorani drže prilično visoke cijene. Prosječan obrok košta 7-10$. Također, cijene ulaza na neke lokalitete za turiste je znatno skuplji nego za lokalce (npr. U Haller parku ulaz za lokalce košta 4$ dok za turiste košta 14$). Ukoliko se cjenkate spustiće cijene, ali ćete svakako platiti više od lokalne cijene. U Keniji bi trebalo da izdvojite oko 30 $ dnevno. 


Ležaljke se obično dobijaju besplatnu ukoliko uzmete piće. Cijena pića se kreće od 3-10USD.


Safari - Lodge u kojem odsjedamo u nacionalnom parku Tsavo East
Safari – trenuci kada vidimo neke od najegzotičnijih životinja
Masai selo - prilika za fotografisanje sa najpoznatijim plemenom ovog dijela Afrike. 
Tvrđava Isus u Momabasi
Haller park u Mombasi

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Kenija

1. OPŠTI PODACI:

Glavni grad: Najrobi

Površina: 580.367 km²

Broj stanovnika: 44.354.000 (2013.)

Stanovništvo: 99% narodi afričkog porekla iz preko 50 plemena

Jezik: swahili i engleski

Vjeroispovijest: 65% hrišćani, 7% muslimani, ostatak pripadnici tradicionalnih religija

Lokalno vrijeme: UTC + 3

Nezavisnost: 12.decembar 1963.

Valuta: kenijski Šiling

2. VIZE:

Vize za ulazak u Keniju mogu se pribaviti preko Ambasade Kenije u Parizu (tel: +331/5662-2525, faks:+331/4720-4441, website: https://www.embassypages.com/missions/embassy15444/, e-mail: paris@amb-kenya.fr) ili preko internet stranice www.evisa.go.ke. Preko internet stranice odobravaju se turističke vize sa jednim ulazom/izlaskom i maksimalnim rokom važenja do 90 dana, kao i tranzitne i diplomatske vize, a same vize izdaju se na pasoškoj kontroli aerodroma u Najrobiju i Mombasi utiskivanjem pečata u pasoš. Cijena jednokratne vize je 120 KM. Višekratne ulazno-izlazne vize sa maksimalnim važenjem do 6 mjeseci mogu se dobiti u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Kenije, a i u samoj zemlji, u biroima Ministarstva za imigracije. 
Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti najmanje 6 mjeseci, što važi i za regulisanje boravka. 

Neophodna dokumentacija u elektronskoj formi za izradu vize: 
1. Sken prve strane pasoša (u JPG formatu, visoke rezolucije i sa čitljivim i jasnim podacima) 
*Takođe, još jednom napominjemo da za putovanje morate imati validan pasoš koji važi minimum 6 mjeseci od datuma povratka sa putovanja, minimum 3 slobodne strane u pasošu u trenutku putovanja.   
2. Fotografija visoke rezolucije (u JPG formatu) 
3. Cijena vize je 120 KM (sa uslugom viziranja)
*Nakon završenog procesa dobija se elektronska viza na papiru (koju dobijate na polasku na put od predstavnika agencije), a fizički Vam vizu utisnu u pasoš po slijetanju u Keniju. 

3. VREMENSKA ZONA je UTC+3, odnosno tokom zimskog računanja vremena razlika između BiH i Kenije je 2h, a tokom ljetnog računanja je 1h, jer Kenija ne prelazi na ljetno računanje vremena.

4. ZDRAVSTVENA SITUACIJA:

Voda nije za piće, koristi se isključivo flaširana i izbegava se led. Flaširana voda se koristi i za pranje zuba.

Za ulazak u Keniju je neophodno imati žuti karton (potvrdu o vakcinaciji protiv žute groznice).

Što se tiče lijekova protiv malarije, nije neophodno uzimati, već se o ovome konsultujte sa Vašim ljekarom. Važno je da znate da lijekovi ne štite 100% od malarije i mogu imati neželjena dejstva.

Od lijekova sa sobom ponijeti lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Ponesite obavezno i kremu za sunčanje i Autan.

Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje. Zdravstveno osiguranje možete uzeti u agenciji do 5 dana pred put. Za cijenu osiguranja pozovite agenciju.

5. BEZBJEDNOST:

Kenija je bezbijedna destinacija, ali ukoliko se pridržavate određenih pravila. Ne preporučuje se kretanje po mraku i noću, jer se prije svega radi o siromašnim i nerazvijenim područjima i na mjestima gdje su velike gužve (lokalne pijace i sl.) treba voditi računa o džeparenju. Nije preporučljivo da se krećete sa skupocenim nakitom, takođe. Treba izbegavati odlaske u udaljena ruralna područja.

Izbjegavajte prodavce opojnih sredstava, svi opijati su zabranjeni i ilegalni.

Vodite računa kad fotografišete, jer ukoliko želite da uslikate nekoga, morate obavezno pitati.

6. KLIMA

Kenija važi za jednu od zemalja sa najboljom klimom na svijetu tokom cijele godine. Tokom dana temperatura je obično 25-30 °C, a kasno naveče i rano ujutru se spušta do 12-16 °C. U južnim i priobalnim dijelovima Kenije je mnogo toplije i u zavisnosti od godišnjeg doba vlažnost vazduha je veoma velika, a sunce je izuzetno jako jer se radi o područjima oko ekvatora. Temperatura može i pasti, tako da sa sobom obavezno ponestite odjeću dugih rukava i nogavica. Kišni period traje od marta do juna, ali se kiša može javiti i u bilo koje doba godine.

7. HRANA:

Ishrana se uglavnom sastoji od svježeg voća i povrća, kao i tradicionalnih supa i čorbi. Za ručak i večeru u Keniji se obično servira meso (piletina, jagnjetina, svinjetina ili govedina), ali i riba i vegeterijanska jela.

Ulična hrana se ne preporučuje (prije svega jer ovo nije područje sa tradicijom ulične hrane)

8. ODJEĆA:

Od odjeće je potrebna ljetna, laganija garderoba, ali obavezno ponesite sa sobom nešto dugih rukava i nogavica prije svega zbog aviona ali i mogućnosti da temperatura opadne.

Dugi rukavi i nogavice preporučuju se i kao zaštita od komaraca.

Za safari potrebna je odjeća mirnih boja (izbjegavajte tamne boje, crnu, tamno plavu, ali i fluorescentne boje), dugačkih nogavica i rukava jer temperatura može pasti i ispod 15C u nacionalnim parkovima, šešir, kačket, naočare za sunce i maramu kojom možete spriječiti udisanje prašine.

9. NOVAC:

Valuta koja je u opticaju je kenijski šiling - KES.

1eur = 113 KEN, 1$ = 100 KEN.

Preporuka je da sa sobom nosite dolare ali isključivo štampane 2006. godine i mlađe.

Korištenje međunarodnih platnih kartica (VISA i sl) u Keniji je prilično razvijeno, naročito u boljim hotelima, restoranima, samoposlugama i sl. O pojedinostima posavjetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.

U nekim slučajevima možete plaćati i u dolarima, ali spremite sitniji novac.

Na pijacama, prodavnicama suvenira i kod uličnih prodavaca uvijek se cjenkajte, jer je to običaj.

Osim cjenkanja običaj je skoro uvijek i svima ostavljati bakšiš.

10. STRUJA, INTERNET I KOMUNIKACIJA:

Naše mreže u većini slučajeva rade na teritoriji Kenije, odnosno u većim gradovima.

Svi smještaji imaju wi-fi.

Što se tiče električne energije, napon nije isti kao kod nas, ali su Vam potrebi adapteri za utičnice. Ulaz je kao za Veliku Britaniju (tri pljosnata konektora).

Adaptere na samoj destinaciji ne možete nabaviti.

11. SUVENIRI:

Za početak moramo napomenuti da je iznošenje živih životinja, kao i proizvoda od zaštićenih životinjskih vrsta (koža, korali, slonovača itd.) zabranjeno i može dovesti do zatvorske kazne.

Od suvenira preporučujemo: tradicionalnu odjeću i materijale, otirače i košare napravljene od autohtonih vlakana, predmete i skulpture od drveta, kenijsku kafu i čaj, tradicionalnu muziku, nakit, predmete vezane za Massai kulturu..

12. DRUGE NAPOMENE:

Ukoliko želite da rentate vozilo ili motor u Keniji potrebna vam je međunarodna vozačka dozvola ali i dozvola koju morate izvaditi u Najrobiju, u nadležnom ministarstvu.