Čile

Čile

Između Pacifika i Anda, Atacame i Patagonije, decenijama se razvijao Čile, nastao u borbi inovativnih preduzimača iz Europe i ratobornih Mapuče Indijanaca, Aljendea i Pinočea. Danas, Čile jeste najrazvijenija država Južne Amerike ali i dalje na ulicama Valparaisa možete osjetiti da je Čile rođen u najljepšim stihovima Pabla Nerude. Boemski, rustični šmek je zadržao opirući se itekako razvijenoj industrijalizaciji. 

Ova zemlja neobičnih reljefa gdje je klima raznovrsna pruža nezaboravne trenutke posmatranja čistog zvjezdanog neba usred pustinje, osmatranja Licancabur vulkana, zalaska u Mjesečeve doline, boravka u mjestima koja su nalik onima u western filmovima ili najukusnije čaše vina u restoranima Belaviste gdje je hrana najukusnija. Nedaleko od ove zemlje nalaze se i najizolovanija mjesta na svijetu kao što su Uskršnja Ostrva. Fascinatnu čileansku zemlju prolazimo od San Pedra de Atacame do Santiago de Chilea sa odlaskom u kolijevku zemlje – raznobojnu luku Valparaiso

Velika južnoamerička tura ne bi bila to što jeste da nije obilaska ove velike zemlje i njenih brojnih zanimljivosti (neobična karta, zastava i grb, stanovništvo). 

Jungle pleme vas vodi kroz čitavu zemlju od najsuvlje pustinje na svijetu Atacame preko urbanog Santiaga do hladnih fjordova Patagonije  gdje vam dobrodošlicu žele pingvini.

Video

Pitanja, odgovori i iskustva

Carinski propisi ne nalažu vakcinu za Čile kao obaveznu. Međutim preporučujemo da se konsultujete sa svojim ljekarom prije putovanja. Od zona koje posjećujete u Čileu zavisi i potreba vakcine, radi vaše sigurnosti najbolje je da se informišete na vrijeme.


Za državljane Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore nije potrebna viza za ulazak u zemlju.


Za posjetu Čilea preporučujemo da imate laganiju odjeću ukoliko  posjećujete Atakamu, ali naravno i zimsku za večernje sate. Ukoliko želite da posjetite neke od predjela Anda, ponesite gojzerice i odjeću za planinarenje. Za posjetu Santijagu nije Vam neophodna nikakva specifična odjeća. 


Najbolje vrijeme za posjetu Čileu zavisi od regiona u koji putujete. Mjeseci od oktobra do marta su najtopliji i najdostupniji za posjetioce koji kreću u Patagoniju, na jug zemlje. Dok su Santijago, Centralne doline i pustinja Atakama destinacije koje možete posjetiti tokom cijele godine.


Čile je nešto skuplja zemlja poredeći sa Peruom ili Bolivijom. Savjetujemo Vam da ponesete dolare, mada ukoliko imate eure ponesite i njih. Savjetujemo Vam da novčanice ne budu oštećene i da budu nove. Trošak je individualna stvar, te naša preporuka je da ponesete 500 eura za putovanje od 10 dana. 


 1. Patio Bellavista - najbolje mjesto za izlazak i chill u Santijagu, bezbroj barova na jednom mjestu.
 2. La Piojera - lokalni bar koji se nalazi se u blizini Centralne pijace.
 3. Club Orixas - noćni klub sa tematskim večerima latino muzike, salse i bachate.
 4. Club Burdel - noćni klub, nalazi se u Rekoleti.
 5. Tramonto Bar – noćni bar sa odličnim pogledom na cijeli grad, nalazi se dalje od historijskog centra u ulici Nueva Costanera.

Čile je poznat po proizvodima od drveta, lazulita, kože i vune. Ukoliko želite da kupite nakit od lazulita preporučujemo da posjetite male rukotvorne radnje i u njima se dogovorite za cijenu nakita. Posjetite pijacu Santa Lucia i tamo možete naći veliki broj suvenira po povoljnijim cijenama. Patio Bellavista je popularno mjesto za šoping s obzirom da se ovdje nalazi više od 50 različitih radnji za nakit, međutim ovdje cijene mogu biti nešto više u odnosu na pijacu i manje lokalne radnje. 


Santijago de Chile nudi nekoliko javnih vrsta prevoza, veoma raznovrsnih i sa različitim cijenama u skladu sa vašim zahtjevima. Najpovoljniji je Metro, ujedno i najlakši za korištenje. Preporučujemo da inslirate i Uber da biste se lakše prevozili u ovom velikom gradu i svakako savjetujemo da se uspnjačom vozite do vidikovca sa kog se pruža pogled na cijeli grad.


Ukoliko se na putovanju u Čile odlučite da idete na masažu, preporučujemo Vam da posjetite Massage Express Spa, nalazi se u ulici Moneda 843, cijene masaže se kreću od 10 eura pa naviše. Možete isprobati masažu rađenu toplim vulkanskim kamenjem u kombinaciji sa tradicionalnim uljima. 


 1. Cazuela de Ave- pileća supa sa povrćem i knedlama. 5 €
 2. Palta Reina- punjen avokado. 8 €
 3. Pastel de choclo- kukuruzno jelo sa mljevenim mesom. 10€
 4. Carbonada- goveđa supa sa raznim povrćem. 8 €
 5. Churrasco a la cazuela- teletina u bijelom vinu sa povrćem. 15 €

 1. Galindo restoran - Lokalni restoran koji peruansku hranu sprema na tradicionalan način.
 2. Ocean`s Pacific Buque Madre – Restoran sa odličnim morskim specijalitetima.
 3. Puerto Bellavista – Mjesto sa velikim brojem lokalnih i stranih restorana i barova, sa posebnom energijom, mjesto gdje se okpljaju mladi, stari, lokalci, turisti..
 4. Ambrosia restoran – Porodični bistro gdje se meni mijenja u zavisnosti od sezone i mogućnosti nabavke svježih namirnica.
 5. Mercado Central - Centralna pijaca, sa bogatim ribljim menijem.

 1. Plaza Mayor – glavni trg u Santijagu koji je zadržao kolonijalni duh.
 2. Ulica Bandera – šarena ulica moderne umjetnosti.
 3. Brdo Santa Lucia – vidikovac sa pogledom na grad.
 4. Patio Bellavista – mjesto sa lokalnim restoranima i kafićima
 5. Brdo San Cristobal- Najljepši vidikovac u Santijagu sa pogledom na cijeli grad, do kog možete doći uspinjačom.

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Čile

ČILE

1. OPŠTI PODACI

Republika Čile je država koja se nalazi u Južnoj Americi, karakteristična po svom uskom i dugom pojasu koji zauzima između planinskog vijenca Anda i Tihog oceana. Graniči se sa Peruom, Bolivijom i Argentinom, a na zapadu je široko otvoren ka Pacifiku. Na površini od 756.950 km2 živi nešto malo manje od 17 miliona stavovnika. Glavni i najveći grad je Santiago de Chile. Danas je Čile jedna od najrazvijenijih i najuticajnijih zemalja Latinske Amerike sa uglednom vojskom i rastućom privredom. Čile predvodi Latinsku Ameriku u ljudskom razvoju, dohotku po glavi stanovnika, ekonomskom razvoju i niskoj stopi krininala.

2. VIZE

Za državljane Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore nije potrebna viza za ulazak u zemlju.

3. VAKCINE I ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Nije potrebna vakcina za ulazak u zemlju. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Ne postoji bojazan od epidemija i zaraznih bolesti.

4. VREMENSKA ZONA

Čile se nalazi u UTC -4 vremenskoj zoni.

5. KLIMA

Raznolikost u pogledu prirodnih karakteristika Čilea uslovili su i takvu klimu. Na sjeveru je najsuhlja pustinja na svijetu Atakama, u središnjem dijelu je sredozemna klima, dok je na samom jugu oceanska klima. U najvećem dijelu zemlje su izražena sva 4 godišnja doba.

6. HRANA

Čileanska kuhinja je miješavina tradicionalne kuhinje sa španskim specijalitetima, nastala pod brojnim uticajima, od kojih je more najznačajniji od njih, zbog čega su riba i morski plodovi glavni sastojci mnogih jela. Za razliku od južnoameričke kuhinje za koju najčeše kažemo da je začinjena, čileanska kuhinja je blaga, bazirana na sviježim sastojcima. Jedno od najpopularnijih jela koje nikako ne bi trebalo propustiti je curanto. Curanto je jelo od mesa, školjki, ribe i povrća, koje se tradicionalno priprema u rupi iskopanoj u zemlji, gdje se svi sastojci peku na vatri, poprimajući pomalo zemljani i dimljeni ukus, a zatim krčkaju u kotliću dok jelo ne bude gotovo. Tipična čileanska jela su Arrollado de Chancho – komadići svinjetine urolani u slaninu i umočeni u čili sos, Carbonada – goveđa supa s raznim povrćem, krompirom, lukom, mrkvom, brokolijem, zelenim biberom i peršunom, Cazuela de Ave – pileća supa s komadićima mesa, krompirom, graškom ili grahom, rižom ili knedlama, Empanada de Pino – lisnato tijesto punjeno komadićima mesa, lukom, maslinama, suhim grožđem i komadićima kuhanog jajeta, zapečeno u rerni, Palta Reina – avokado presuhečen napola i punjen tunjevinom i preliven majonezom, Pastel de Choclo – tipično ljetno jelo, kukuruz i meso, sijeckani luk, sitno sijeckana piletina, komadići kuhanog jajeta i masline, zapečeni u rerni. Kada je riječ o nacionalnom piću, svakako su najpopularnija čileanska vina koja se smatraju za jedna od najkvalitetnijih u svijetu. Takođe, za nacionalno piće se smatra i pisko, rakija od grožđa od koje se dobija čuveni koktek pisco sour, miješavina rakije od piska, bijelanceta i soka od limuna. Zanimljivo je da se Čile i dan danas spori sa Peruom oko pisca.

7. BEZBJEDNOST

Bezbjednost u Čileu je na zadovoljavajućem nivou dok u rizične zone spada samo centar glavnog grada Santiago de Chile, gdje se ne preporučuje kretanje noću. Ostali dijelovi zemlje su bezbijedni.

8. ODJEĆA

Ukoliko u Čile putujete u januaru/februaru kada je u ljetna sezona za Santiago de Chile vam trebaju isključivo ljetne stvari, lagana i udobna odjeća i obuća. Ukoliko se odlučite za Patagoniju, neophodna je zimska odjeća.

9. NOVAC

Lokalna valuta je čileanski pezos. 1 $ - 680 pezosa, 1 eur - 770 pezosa. Moguće je mijenjati kako dolare tako i eure, a može se plaćati i platnim karticama.

10. STRUJA

Struja u Čileu je 220V i nije potrebno koristiti adapter.