Jordan

Jordan

Neobično putovanje u kraljevinu na Bliskom Istoku! Pođite sa nama na purovanje u Jordan, zemlju sa najnevjerovatnijim čudom antičkog svijeta, gradom u kamenu Petrom, koja je na bucket listi za posjetu svakog svjetskog putnika.      

Prvo mjesto za posjetiti je glavni grad Jordana , magični Amman. Za ovaj grad kažu da je najliberalniji grad u arapskom svijetu, sa pristupačnim cijenama, uskusnom hranom i prijatnim vremenom i u januaru. Putovanje u Jordan je putovanje u jedinu zemlju na bliskoistočnom području koja nema naftu!    

Vodimo vas na izlet u veliki broj biblijskih mjesta koja se ovdje nalaze, među kojima je i izlet u poznate gradove Sodomu i Gomoru. Čeka vas planina Nebo i nevjerovatan pogled na dolinu i Mrtvo more, a po predanju Mojsije se baš tu popeo da bi vidio Obećanu Zemlju. 

Doživite Mrtvo more i kupanje u jezeru u kom je koncentracija soli u vodi najviša na svijetu, a upravo zbog slaniteta ovdje je nemoguće potonuti! Oduševit će vas gradić Wadi Musa, poznat kao „Mojsijeva dolina“, kao i čuvena Petra, jedno od najneobičnijih mjesta na svijetu. Ne propušta se ni nestvarna Wadi Rum pustinja, koju zovu „Dolina Mjeseca“.

Putovanja

Video

Pitanja, odgovori i iskustva

Dok mediji često prikazuju napetost na cijelom Bliskom Istoku, znajte da je Jordan veoma sigurna zemlja. Poznatiji je još i kao oaza mira na Bliskom Istoku. Prema izveštaju Svjetskog ekonomskog foruma, čak je sigurnije od Njemačke ili Velike Britanije. Možete primijetiti snažno sigurnosno prisustvo i detektore metala u hotelima i javnim zgradama, turističku policiju na većim lokacijama i vojne kontrolne punktove oko graničnih zona. Kao rezultat toga, putnici mogu pouzdano istraživati zemlju. Jedina stvar koja može zasmetati je nedostatak cijena u prodavnicama, pa kako vas trgovac procijeni, takvu cijenu ćete i dobiti. 


Državljanima Bosne i Hercegovine je potrebna viza za Jordan, a pribavlja se prilikom slijetanja na aerodrom u Amanu i košta 40 Jod (oko 56$). Ponesite obavezno i dvije fotografije, ne starije od 6 mjeseci, na bijeloj pozadini, dimenzija 3.5 cm  x 4.5 cm.


Zain je mobilni operater na Bliskom Istoku. SIM kartice možete kupiti u njihovoj radnji, ali ne postoji mogućnost kupovine na aerodromu, ili u prodavnici kao u nekim državama. Dok su cijene SIM kartica visoke, WiFi je lako dostupan. 


Najviše na garderobu, odnosno da obevezno budete pokriveni za vrijeme izleta, što se prije svega odnosi na duge nogavice.


Svedeno oblačenje žena je poželjno u Jordanu zbog poštovanja prema njihovoj kulturi i prilikom obilaska religijskih objekata na planini Nebo.


Alkohol je veoma skup zbog preovlađujućeg islama. Najjeftiniji je u Akabi kao posebnoj zoni. U Wadi Musi popularna je noćna posjeta Petri i Cave Bar koji se nalazi pored ulaza u sam lokalitet. 
U Ammanu klubovi i barovi su često u okviru hotela. 


Cijeli stari grad u Ammanu je veliki bazar idealan za kupovinu rukotvorina. 

Možete kupiti maramu jordanku. Kod nas je poznatija marama palestinka, britanski izum osmišljen da napravi razliku između ionako srodnih naroda Palestine i Jordana. Jordanska marama je crveno-bijela, dok je palestinska crno-bijela.

Magnete možete najpovoljnije kupiti u Petri, a damama se posebno preporučuje kozmetika za kožu sa Mrtvog mora.


Najbolje vrijeme za obilazak lokaliteta je od marta do maja. Snijeg u Ammanu može padati u januaru i februaru. Ako ste se odlučili za ronjenje u Akabi, najbolje vrijeme je od septembra do ranog novembra. Posjetu Jordanu generalno preporučujemo tokom cijele godine.


Jordan izlazi na more samo kod Akabe. U centru grada je plaža koju možete posjetiti, ali najzanimljivija je duga plaža na putu ka granici sa Saudijskom Arabijom. Pod vodom su tenk, avion, olupine brodova i korali koji snorkeling čine posebno zanimljivim.


Potrošnja je individualna i zavisi naravno od vaših potreba i planova za shoping. Prosječne cijene hrane u restoranima su u opsegu od 7 do 15 eura. Za putovanje od 10 dana u Jordan preporučujemo da ponesete 400 eura. 


Arapska hrana je izuzetna. Od jela se izdvajaju:

Humus - najpoznatije jelo sa Levanta. Riječ je o namazu, umaku ili pasti koja se pravi od leblebija i tahinija. Obično se jede uz hljeb, a pored vrhunskog ukusa, ističe se po ogromnoj hranljivoj vrijednosti.

Šavarma - Pravi se od mesa isječenog na tanke kriške i ređanog u oblik kupe. Originalno se u njenom spremanju koristi jagnjeće ili ovčije meso, dok se danas sve više koriste piletina, ćuretina, govedina i teletina.

Manakiš - poznat i kao manakeš ili manaješ, takođe je popularno levantsko jelo. Prvenstveno se sastoji od tijesta nadevenog majčinom dušicom, sirom ili mljevenim mesom. Može se presavijati ili rezati poput italijanske pizze, i služiti za doručak ili ručak.

Falafel – Pržene loptice od leblebija, koje se mogu služiti u restoranima, ili kao brza hrana. Može biti i punjen, poput pite, pa se tada dodaju razne salate i humus. Pored toga, falafel se može poslužiti i uz salatu ili neki veći obrok.  

Mutabal - umak ili namaz od patlidžana sličan kao baba ganuš, ali po mnogima boljeg ukusa. Pored oguljenog, pečenog patlidžana stavlja se bijeli luk, jogurt, tahini i sok od limuna.

Mansaf - tradicionalno jelo pravljeno od jagnjetine. Jagnjetina se kuha u ferementisanom jogurtu, nakon čega se služi sa rižom ili žitaricama.

Zarb - predstavlja beduinski način spremanja mesa, riže i piletine. Jelo se sastoji od jagnjećeg ili pilećeg mesa, ponekad začina i povrća, a priprema se tako što se lonac sa jelom stavi na vreo ugalj, i potom zakopa u pijesak.

Knafe - tradicionalno istočnjačko jelo pravljeno od tijesta. Ovo tijesto se potapa u saldak sirup, koji se potom nadograđuje sa sirom i drugim sastojcima poput oraha. 


  1. Svaka lokacija u pustinji Wadi Rum je magična i čini se da je svaka fotografija dobro kadrirana.
  2. Prolaz Sik ka Trezoru u Petri
  3. Ćilim na stijeni preko puta Trezora u Petri
  4. Tenk ispod vode u Akapskom zalivu ili plutanje u Mrtvom moru.
  5. Kafić sa pogledom na Manastir u Petri

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Jordan

JORDAN

Opšti podaci: Bliskoistočna zemlja nevjerovatne i burne istorije i potpuno otvorenih i prijatnih ljudi. Graniči se sa Sirijom, Irakom, Saudijskom Arabijom i Izraelom. Pustinje, rijeke, planine pružaju se duž čitave zemlje, a u samom središtu nalazi se i gradu u kamenu – Petra, lokalitet zaštićen od strane UNESCO-a. Na teritoriji ove zemlje nalazi se i najslanije jezero na svijetu – Mrtvo more.

Glavni grad: Aman

Površina: 89.342km²

Broj stanovnika: 10.2 miliona stanovnika

Stanovništvo: Arapi 98%, ostali 2%

Jezik: arapski i engleski

Vjeroispovijest: muslimani 97%, hrišćani 2%, ostali (budisti, hindusi, jevreji) 1%

Nezavisnost: 1946. godina

Valuta: jordanski dinar: 1 EUR=0.88 JOD; 1 USD= 0.71 JOD

Za potrošnju u Jordanu morate uvijek sa sobom imati lokalnu valutu.

Kreditne kartice i bankomati: Bankomati postoje ali se ne može osloniti na njih. Kartice ne možete koristiti uvijek i preporučuje se gotovinsko plaćanje. O pojedinostima posavjetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.

Vremenska zona: GMT +3

Viza: Državljanima Bosne i Hercegovine je potrebna viza za Jordan, a pribavlja se prilikom slijetanja na aerodrom u Amanu i košta 40 Jod (oko 56$). Ponesite obavezno i dvije fotografije, ne starije od 6 mjeseci, na bijeloj pozadini, dimenzija 3.5 cm  x 4.5 cm.

Klima: Klima u Jordanu je tipična pustinjska sa visokim dnevnim temperaturama i niskim noćnim. Temperature u toku dana se kreću između 20 i 32˚C, dok noću mogu da padnu na 10-ak stepeni, tako da imajte to u vidu prilikom pakovanja.

Hrana i piće: Tradicionalna ishrana obuhvata piletinu, jagnjetinu na više načina, hljeb, salate i jela koja su karakteriistična za Bliski Istok, primjera radi jela slična falafelu, humusu. Tu su i slatkiši sa slatkim sirom, baklave... Obavezno probajte čaj i kafu. Alkohol je poprilično skup. Takođe u većini restorana gdje se hrani muslimansko stanovništvo alkohola obično nema u ponudi. Voće perite flaširanom vodom ili oljuštite. Cijene hrane su pristupačne, što nije slučaj sa alkoholnim pićima.

Zdravlje: Za ulazak na teritoriju Jordana, zakonski nije potrebno da primate vakcine, ali se svakako konsultujte sa svojim ljekarom. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Od lijekova sa sobom ponijeti lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Neophodno je da sa sobom ponesete i kremu za sučanje.

Osiguranje: Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje.

Sigurnost, bezbjednost i pravila ponašanja: Gradovi i mjesta koja obilazimo na turi su relativno bezbjedna, ali svakako savjetujemo da budete oprezni i pažljivi kada su u pitanju vaše lične stvari (kao i u bilo kom evropskom ili nekom drugom gradu). Nemojte ići sami da šetate i istražujete, a u večernjim i noćnim satima savjetujemo da se ne odvajate od grupe. Nemojte ići u sjeverne dijelove Jordana, pogranične dijelove prema Siriji i Iraelu. U svakom slučaju izbegavajte teme vezane za političku situaciju na pomenutom regionu, posebno razgovore o Izraelu. Vodite računa kad fotografišete, jer ukoliko želite da uslikate nekoga, morate obavezno pitati. Bakšiš i cjenkanje dio su tradicije.

Odjeća: Molimo Vas da obratite pažnju na način odjevanja. Šorcevi i suknje iznad koljena, kao i gola ramena i topovi sa dubokim dekolteom su zabranjeni prilikom posjete vjerskih objekata. Svedenije oblačenje koje važi za vjerske objekte važi i za svakodnevne šetnje. Dakle, birajte svedeniju garderobu, ali sa obzirom na to da se očekuju temperature između 20 i 30 stepeni, gdje je subjektivni osjećaj znatno veći gledajte da garderoba bude od laganijeg materijala. Obavezno ponesite i nešto dužih rukava i nogavica kada noću zahladni ali i za letove. Ponesite i udobniju obuću za istraživenje Petre kao i maramu (za pripadnice ženskog pola) koja će Vam biti od koristi prilikom šetanja po suncu ili prilikom posjete vjerskih objekata. Muškarci se ne mogu kretati bez majice.

Komunikacija: Naše mreže rade na teritoriji Jordana. Skoro svi smještaji, restorani ili kafići imaju wi-fi.

Struja: Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice.

Suveniri: Od suvenira preporučujemo tradicionalnu odjeću i materijale, nakit, rukotvorine beduina, začine, čajeve, kafu, keramiku, proizvode sa Mrtvog mora, marame... Zabranjeno je iznositi školjke, korale i druge predmete iz prirode.