Malezija

Malezija

Malezija je po uređenju ustavna monarhija koja se nalazi u jugostočnoj Aziji, djelimično na kopnu- Istočna Malezija (Malajsko polustrvo), a djelimično na ostrvu Borneo- Zapadna Malezija (zauzima oko trećinu površine ostrva). Sačinjena je od 13 saveznih država i tri savezne teritorije. Zahvaljujući investicijama u nove tehnologije i naftnu industriju, Malezija je postala jedna od najbogatijih zemalja regiona.

Malezija je odličan izbor destinacije kako za putnike koji vole urbana putovanja, tako i za avanturiste, zaljubljenike u prirodu, ali i ljubitelje historije i različitih kulturnih uticaja.

Stanovništvo Malezije čine brojne etničke grupe, među kojima su najbrojniji Malajci, a značajan je uticaj kineskih i indijskih doseljenika. Postoje zajednice domorodačkih naroda, kojima se garantuje pravo na sopstveni jezik i kulturu. Najzastupljenija je islamska religija (61% stanovništva), a značajan broj stanovništva pripada budističkoj (19,8%), hrišćanskoj (9,2%) i hinduističkoj vjeri (6,3%). Iako je islam dominantan, u zemlji vlada visok stepen vjerske tolerancije, a Ramazan, Božić, Kineska nova godina i indijski festival Divali su svi proglašeni za nacionalne praznike.

O raznolikosti i bogatom etničkom nasljeđu Malezijaca najbolje govori nevjerovatna gastronomija ove zemlje i stotine šarenih festivala koji se održavaju širom nje. Njena raznovrsnost je ujedno i jedna od glavnih turističkih atrakcija. 

Krenite sa nama u istraživanje ove magične azijske zemlje!

Putovanja

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Malezija

Malezija

 • Glavni grad: Kuala Lumpur
 • Površina: 330.000 km²
 • Broj stanovnika: 27 miliona stanovnika
 • Stanovništvo: najbrojniji su Malajci oko 50% i Kinezi 22%
 • Jezik: Malajski i Engleski
 • Vjeroispovijest: Islam 60%, Budizam 20%, Hrišćanstvo 9%, Hinduizam 6% i ostali 5%
 • Nezavisnost: 1963. godina
 • Novac: Malezijski Ringit MYR – 1 EUR=4.7 MYR
  Za potrošnju u Maleziji morate uvijek sa sobom imati lokalnu valutu. Svejedno je da li ćete sa sobom nositi dolare ili eure. Na pijacama, prodavnicama suvenira i kod uličnih prodavaca cjenkajte se. Osim cjenkanja običaj je i ostavljati bakšiš.
  Kreditne kartice i bankomati: Bankomati postoje i lako su dostpni (u Kuala Lumpuru). Kartice ne možete koristiti uvijek. O pojedinostima posavjetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.
 • Vremenska zona: GMT +8
 • Viza: Državljanima BiH nije potrebna viza za ulazak na teritoriju Malezije.
 • Klima: Klima u Maleziji odlikuje se relativno visokim temperaturama (prosečna maksimalna dnevna je 32-34C, noćna oko 23-25C), vlažnost vazduha je visoka, a sunce je izuzetno jako jer se radi o područjima oko ekvatora. Kišni period traje od marta do aprila i od oktobra do novembra, ali se kiša može javiti i u bilo koje doba godine. Uopšteno, suhi period je od maja do septembra.
 • Hrana i piće: Tradicionalna ishrana obuhvata piletinu, govedinu (u vidu roštilja ili gulaša), rižu, povrće i voće, morske plodove i ribu. Odnosno kombinacija azijske i arapske kuhinje. Jela mogu biti izuzetno ljuta, tako da se savjetuje da provjerite prije narudžbe. Ulična hrana se preporučuje (prije svega jer je ovo područje sa tradicijom ulične hrane, možete probati i veliki broj internacionalnih kuhinja, prije svega kinesku), tu su i pržene banane, nasilemak, pivo Anchor. Alkohol nije lako naći i poprilično je skup. Takođe u većini restorana gdje se hrani muslimansko stanovništvo nemojte ni pitati za alkohol. Voće perite flaširanom vodom ili oljuštite.
 • Zdravlje: Za ulazak na teritoriju Malezija, zakonski nije potrebno da primate vakcine, ali se svakako konsultujte sa svojim ljekarom. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Od lijekova sa sobom ponijeti lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Ponesite obavezno i kremu za sunčanje i Autan.
 • Osiguranje: Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje.
 • Sigurnost, bezbjednost i pravila ponašanja: Malzija je bezbijedna destinacija ali morate biti oprezni kada su u pitanju vaše lične stvari, posebno na ulicama, gdje je više gužve ili u metrou. Izbegavajte bilo kakva opojna sredstava, svi opijati su zabranjeni i ilegalni, a za posjedovanje ilegalnih supstanci određuje se smrtna kazna! Vodite računa kad fotografišete, jer ukoliko želite da ulikate nekoga, morate obavezno pitati. S obzirom da se radi o zemlji gdje je većinsko stanovništvo muslimansko, vodite računa i poštujte pravila ponašanja i odijevanja. U razgovoru i pokazivanju ne upirite kažiprst, koristite palac. Sa muškarcima se možete rukovati i to sa obje ruke, ali sa ženama ne, ukoliko ona prva ne pruži ruku. Nije preporučljivo grljenje i ljubljenje u javnosti. Ispred hramova, džamija obavezno se izuvajte. Zabranjeno je da u prevoz i hotele unosite voće Durian i možete platiti kaznu!
 • Odjeća: Od odjeće je potrebna ljetna, laganija garderoba, ali obavezno ponesite sa sobom nešto dugih rukava i nogavica prije svega zboga aviona ali i oblilaska grada i ulaska u džamije ili druga svetilišta. Ponesite i kišobran ili kabanicu ali i šešir, maramu ili kačket.
 • Komunikacija: Naše mreže rade na teritoriji Malezije. Skoro svi smještaji, restorani ili kafići imaju wi-fi.
 • Struja: Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice. Ukoliko imate, možete za svaki slučaj ponijeti adapter za ulaz kao za Veliku Britaniju, sa tri pljosnata izlaza.
 • Iznajmljivanje vozila: Ukoliko želite da rentati vozilo ili motor potrebna vam je međunarodna vozačka dozvola. Za tim nema potrebe jer im gradski prevoz odlično funkcioniše, a taxi je jeftin. Ukoliko korisite taxi, uvijek tražite da Vam uključe taksimetar.
 • Suveniri: Zabranjeno je iznošenje školjki, korala i minerala i drugih predmeta iz prirode, voća prvenstveno manga, duriana. Od suvenira preporučujemo tradicionalnu odjeću i materijale, batik, kafu i slatkiše sa durianom…