Malezija putovanja

Nasmijano pleme Vas vodi na putovanje u Maleziju (Malaysia), koje predstavlja svojevrsni miks modernizma koji se ogleda u neboderima, soliterima, svjetskim bankama i trgovičkim lancima gdje je sve ‘’original copy’’.  

Glavni grad Kuala Lumpur ili "nečisti grad", kako ga je nazvao Žan Kokto, je moderan, automatizovan i čist i u prethodnoj deceniji je prerastao od malog i nerazvijenog južnoazijskog grada u džungli do metropole nezamislivih razmjera. Grad u kome se podjednako miješaju kuture, religije i uticaji Kineza, Hindusa i Malaja. Multietničnost i multikulturalnost ima veliki uticaj na politiku zemlje gdje je Islam ustavom definisan kao državna religija iako je sloboda vjeroispovesti zajamčena. Izvornu kulturu ovog područja stvorila su domorodačka plemena u kombinaciji sa indijskom i kineskom kulturom koji imaju značajan uticaj na cjelokupno društvo nakon britanske vladavine i kolonijalizma. Mirisi i ukusi malezijske kuhinje koji će Vas očarati dok koračate nepreglednom urbanom džunglom kraj koje se nalaze lokalni dućani, kineske i indijske četvrti ali i nezamisliva polja gdje se uzgajaju razne vrste čaja, raznovrsna flora i fauna i misao da zelena boja nikada nije bila ovoliko zelena.  

Petronas kule, šoping, Park Ptica i čuvene Batu pećine (Batu caves) u kojima se nalazi hindu hram na svega nekoliko kilometara od razvijenog Kuala Lumpura donosi određeni nivo mistike koji je prosto opipljiv.  

Langkawi podsjeća na raj sa svojim azurnim vodama koje ljube svoje bijele pješčane plaže, zajedno sa svojim bogatim i živim ekosistemom. Plaže, slapovi i džungle koji su dom nevjerovatne raznolikosti divljih životinja.

Krenite sa nama u istraživanje ove magične azijske zemlje!

Putovanja

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Malezija

Malezija

 • Glavni grad: Kuala Lumpur
 • Površina: 330.000 km²
 • Broj stanovnika: 27 miliona stanovnika
 • Stanovništvo: najbrojniji su Malajci oko 50% i Kinezi 22%
 • Jezik: Malajski i Engleski
 • Vjeroispovijest: Islam 60%, Budizam 20%, Hrišćanstvo 9%, Hinduizam 6% i ostali 5%
 • Nezavisnost: 1963. godina
 • Novac: Malezijski Ringit MYR – 1 EUR=4.7 MYR
  Za potrošnju u Maleziji morate uvijek sa sobom imati lokalnu valutu. Svejedno je da li ćete sa sobom nositi dolare ili eure. Na pijacama, prodavnicama suvenira i kod uličnih prodavaca cjenkajte se. Osim cjenkanja običaj je i ostavljati bakšiš.
  Kreditne kartice i bankomati: Bankomati postoje i lako su dostpni (u Kuala Lumpuru). Kartice ne možete koristiti uvijek. O pojedinostima posavjetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.
 • Vremenska zona: GMT +8
 • Viza: Državljanima BiH nije potrebna viza za ulazak na teritoriju Malezije.
 • Klima: Klima u Maleziji odlikuje se relativno visokim temperaturama (prosečna maksimalna dnevna je 32-34C, noćna oko 23-25C), vlažnost vazduha je visoka, a sunce je izuzetno jako jer se radi o područjima oko ekvatora. Kišni period traje od marta do aprila i od oktobra do novembra, ali se kiša može javiti i u bilo koje doba godine. Uopšteno, suhi period je od maja do septembra.
 • Hrana i piće: Tradicionalna ishrana obuhvata piletinu, govedinu (u vidu roštilja ili gulaša), rižu, povrće i voće, morske plodove i ribu. Odnosno kombinacija azijske i arapske kuhinje. Jela mogu biti izuzetno ljuta, tako da se savjetuje da provjerite prije narudžbe. Ulična hrana se preporučuje (prije svega jer je ovo područje sa tradicijom ulične hrane, možete probati i veliki broj internacionalnih kuhinja, prije svega kinesku), tu su i pržene banane, nasilemak, pivo Anchor. Alkohol nije lako naći i poprilično je skup. Takođe u većini restorana gdje se hrani muslimansko stanovništvo nemojte ni pitati za alkohol. Voće perite flaširanom vodom ili oljuštite.
 • Zdravlje: Za ulazak na teritoriju Malezija, zakonski nije potrebno da primate vakcine, ali se svakako konsultujte sa svojim ljekarom. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Od lijekova sa sobom ponijeti lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Ponesite obavezno i kremu za sunčanje i Autan.
 • Osiguranje: Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje.
 • Sigurnost, bezbjednost i pravila ponašanja: Malzija je bezbijedna destinacija ali morate biti oprezni kada su u pitanju vaše lične stvari, posebno na ulicama, gdje je više gužve ili u metrou. Izbegavajte bilo kakva opojna sredstava, svi opijati su zabranjeni i ilegalni, a za posjedovanje ilegalnih supstanci određuje se smrtna kazna! Vodite računa kad fotografišete, jer ukoliko želite da ulikate nekoga, morate obavezno pitati. S obzirom da se radi o zemlji gdje je većinsko stanovništvo muslimansko, vodite računa i poštujte pravila ponašanja i odijevanja. U razgovoru i pokazivanju ne upirite kažiprst, koristite palac. Sa muškarcima se možete rukovati i to sa obje ruke, ali sa ženama ne, ukoliko ona prva ne pruži ruku. Nije preporučljivo grljenje i ljubljenje u javnosti. Ispred hramova, džamija obavezno se izuvajte. Zabranjeno je da u prevoz i hotele unosite voće Durian i možete platiti kaznu!
 • Odjeća: Od odjeće je potrebna ljetna, laganija garderoba, ali obavezno ponesite sa sobom nešto dugih rukava i nogavica prije svega zboga aviona ali i oblilaska grada i ulaska u džamije ili druga svetilišta. Ponesite i kišobran ili kabanicu ali i šešir, maramu ili kačket.
 • Komunikacija: Naše mreže rade na teritoriji Malezije. Skoro svi smještaji, restorani ili kafići imaju wi-fi.
 • Struja: Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice. Ukoliko imate, možete za svaki slučaj ponijeti adapter za ulaz kao za Veliku Britaniju, sa tri pljosnata izlaza.
 • Iznajmljivanje vozila: Ukoliko želite da rentati vozilo ili motor potrebna vam je međunarodna vozačka dozvola. Za tim nema potrebe jer im gradski prevoz odlično funkcioniše, a taxi je jeftin. Ukoliko korisite taxi, uvijek tražite da Vam uključe taksimetar.
 • Suveniri: Zabranjeno je iznošenje školjki, korala i minerala i drugih predmeta iz prirode, voća prvenstveno manga, duriana. Od suvenira preporučujemo tradicionalnu odjeću i materijale, batik, kafu i slatkiše sa durianom…