Zanzibar putovanja

Sinonim za raj ili hedonizam – ostrvo Zanzibar.  Ostrvo začina je tropsko ostrvo na koje su kroz svoju historiju uticaj imale persijska, arapska, portugalska i britanska kultura. Zanzibar  je služio kao mjesto za predah trgovačkih putnika na relaciji Europa-Indija.  

Mirisi cimeta, vanile i kakaoa vladaju ovim ostrvom. Morski plodovi su vam uvijek na dohvat ruke, a priroda, vodeni i podvodni svijet koji vas okružuju su fascinantni. Zanzibar je prije svega ostrvo divnih, nasmijanih i nevjerovatno opuštenih i usporenih ljudi. Sve je u osmijehu, i sve što poželite kroz osmijeh ćete i dobiti, ali ne zaboravite, i vi ste ti koji treba da budete nasmijani. 

Kada dođete ovdje, zaboravite na sve, samo se opustite i prepustite čarima ove daleke destinacije, zvucima talasa, toploj vodi okeana, prašnjavom snježno bijelom pijesku, zvucima prirode i nemojte da vas uplaši po koji jak i tup zvuk, to je samo udarac kokosa o pod i još par trenutaka do potpunog uživanja.  

Posebnu čar ima glavni grad Stone Town, košnica koja nikada ne spava, gdje je sve drugačije, ubrzano, živahno, šareno i potpuno opčinjavajuće. Grad od nekih 100.000 stanovnika, kolijevka kulture i vjekovne tradicije, grad brodova i raskošnih palata, grad arapskih utvrđenja i britanskih vila, sve jedno uz drugo, načičkano uz obalu Indijskog okeana. Neizostavne znamenitosti ovog šarmantnog gradića su kuća Fredija Merkjurija ( Freddie Mercury), Arapska tvrđava, Kuća čuda i, naravno, lokalna pijaca začina.  

Na sjeveru ostrva nalaze se najljepše plažeKendwa i Nungwi, a tu je i biser istoka, mjesto Paje, gdje se možete oprobati u kajt surfing. Posebnu draž ima i mjesto Michamvi u kojem se nalaze poznati restoran The Rock i naša omiljena chill zona – Kae funk beach bar. Čekamo vas u raju!

Polasci

Putovanja

Video

Pitanja, odgovori i iskustva

Zanzibar je bezbijedno ostrvo u toku dana, naročito na lokacijama koje su turistički aktivne. Lokalci su izuzetno prijateljski nastrojeni prema turistima I vole da se druže I upoznaju nove ljude. Šta više, većina lokalaca je spremna da vam sama pomogne oko bilo čega, ne tražeći zauzvrat ništa. Iako su lokalci generalno druželjubivi I predusretljivi, treba uzeti u obzir da se ipak na Zanzibaru njeguje tradicija trgovanja I cjenkanja. U uskim I isprepletanim ulicama Stone Town-a postavljene su suvenirnice, tezge I prodavnice raznih artikala, te šetnja kroz njih može da predstavlja problem pojedincima koji nisu navikli na svijet trgovine koji je poznat u islamskom, a naročito arapskom svijetu. Pojedini trgovci su jednostavno previše uporni u namjeri da prodaju svoje artikle turistima. Situacija je malo drugačija noću. Preporučljivo je kretati se u grupi kada padne noć. Iako je sve relativno bezbijedno, a u gradu je takođe postavljen video nadzor, ne treba rizikovati. Noćni život privlači razne profile ljudi, što lokalaca, što stranih turista, te se preporučuje oprez kada se odlazi u noćni provod.


Vakcina nije potrebna, kao ni lijekovi protiv malarije. Od lijekova je jedino potrebno ponijeti probiotike, ukoliko bude nekih stomačnih problema, lijekove protiv bolova ili za snižavanje temperature. Takođe je preporučljivo ponijeti kreme za sunčanje I neke preparate protiv komaraca.


Za ulazak na Zanzibar je potrebna viza koja se dobja na aerodromu. Viza košta 50 dolara. Za dobijanje vize potrebno je popuniti formular koji se preuzima na aerodromu I priložiti fotografiju dimenzija 3,5 X 4,5 na bijeloj pozadini.


Najbolje vrijeme za posjetu je tokom čitave godine, izuzev perioda između marta I maja, kada je kišna sezona. 


Pažnju treba obratiti na ulične prodavce koji često mogu da budu naporni u želji da prodaju suvenire. U stanju su da neumorno prate turiste, što može nekome da bude neprijatno. Na Zanzibaru postoji Masai manjina, koja uglavnom drži do sebe I rade kao obezbijeđenje pri hotelima I suvenirnicama. Pojedini lokalci su shvatili da je turistima interesantno ako se oblače kao Masai ratnici, ali se iza te njihove persone nerijetko kriju loše namjere prema turistima I često pokušavaju da prodaj ilegalne supstance. Svako korišćenje supstanci je zakonski zabranjeno I treba izbjegavati bilo kakve ponude.


Zanzibar je država u kojoj živi preko 90% muslimimanskog stanovništva. Obzirom da je u pitanju ljetovalište, lokalno muslimansko stanovništvo ne pravi problem oko načina odjevanja, naročito ne turista. Poprilično su liberalni po pitanju oblačenja, naročito u Stone Town-u, koji je I najpopularnija turistička destinacija na Zanzibaru. Preporučljivo je da se prilikom pješačke ture I obilaska Stone Town-a, pristojno obučemo, s obzirom da se obilazi Hindu hram, kao I Anglikanska katedrala I nekadašnja tržnica robova. S tim u vezi, iz pijeteta I poštovanja prema žrtvama, treba se pristojno obući. Međutim, ko želi da se upusti u istraživanje šireg područja grada, neka se obuče pristojno I neka vrijedne stvari ostavi u sefu smještaja ili kod osobe od povjerenja. 

Takođe se preporučuje da se ponesu patike za ježeve kada je izlet Stone Town I Prison Island u pitanju, jer ima morskih ježeva na plaži ostrva gdje se nalazi zatvor. Takođe se savjetuje da se patike za ježeve ponesu kada se ide na izlet Plavi safari. Na izletu je oseka neobično jaka, voda može da se povuče I više stotina metara, otkrivajući tanak sloj morske trave I kamena, gdje morski ježevi žive. Teško ih je ugledati pa je potrebno ponijeti patike protiv morskih ježeva ili deblje papuče/japanke. Ukoliko I dođe do uboda, nije ništa strašno. Bodlje morskih ježeva nije otrovno, a poslije nekog vremena I samo otpadne.


Najveći izbor suvenira nalazi se u ulici Gizenga u Stone Town-u.  Gizenga se spaja sa ulicom Kenyatta, koja je glavna ulica u Stone Town-u I nalazi se nedaleko od glavne pošte I kuće Fredija Merkjurija, tako da se lako nalazi. Duž te ulice postoji veliki broj suvenirnica, koje su načičkane jedna pored druge. U takvim radnjama obavezno je cjenkanje tako da pored novca, treba se naoružati I strpljenjem, jer cjenjanke može da potraje. Cijena suvenira u Stone Town-u je neobično visoka za standarde Zanzibara, neko bi čak rekao da su cijene poprilično europske. To je I logično, s obzirom da suvenire uglavnom kupuju turisti. Jeftiniji suveniri mogu se kupiti na izletu Blue safari, na ostrvu koje se zove Kwale, koje se posjećuje na tom izletu. Suveniri mogu biti duplo, a nerijetko, I tri puta jeftiniji nego oni u gradu. Uglavnom se od suvenira kupuju magneti u obliku Masai ratnika, raznobojne marame I šalovi sa arapskim I afričkim motivima, tabla za Bao šah ili ( swahili šah), tradicionalna Masai odeća, afričke maske I totemi, slike sa prizorima iz safarija, afričkog svakodnevnog života itd.


Iako je u pitanju afrička zemlja, Zanzibar je sa turstičke tačke gledišta skup u odnosu na standard stanovnika koji na Zanzibaru žive. Naročito kada je u pitanju restoran The Rock, gdhe je za obrok potrebno odvojiti u prosheku između 20 I 30 dolara. Hrana u restoranima u Stone Town-u takođe se kreće između 5 I 20 dolara po obroku, dok se cijene pića u restoranima I klubovima kreću između 2 I 10 dolara, u zavisnosti od vrste pića. Za Zanzibar je preporučljivo imati minimum 20 dolara dnevno, a za potpuni užitak I bezbrižno trošenje prepručuje se 50 dolara dnevno. Zlatna sredina bila bi 30-40 dolara za trošenje po danu.


Lokalni broj može da se kupi na improvizovnim trafikama koje se nalaze u  glavnoj ulici Kenyatta u  Stone Town-u, ili u posebnim prodavnicama sa opremom za mobilne telefone, gdje se obično prodaju sim kartice za telefone ( Zantel, Tigo…) Sve kartice funkcionšu tako što se aktiviraju paketu putem sms-a, koji, u zavisnosti od uplaćene količine novca, daju određeni broj gigabajta za internet i određeni broj sms poruka I poziva ( inostranih ili lokalnih)


Zanzibar je ostrvo prije svega za opuštanje I uživanje na plaži. Njihova filozofija života može se svesti na dvije riječi – hakuna matata, što može da se prevede kao “Nema problema”. Kod lokalaca je sve hakuna matata I sve je lagano I spontano. Tako može I da se definiše noćni život Zanzibara. Ako izuzmemo Fullmoon žurku, koja se organizuje u Kendwi, selu na sjeveru ostrva, Zanzibar ne može da se pohvali noćnim provodom kakav postoji u Europi. Najveći izbor klubova je u Stone Town-u I to čak četiri noćna kluba!

  • 1. Taperia: Restoran/klub gdje obično počinje izlazak u Stone Town-u. Često se održavaju uživo svirke lokalnih bendova I savršena je priprema za dalji provod. Obično kreće okupljanje u Taperiji oko 20:30 I traje do 23:00 ( vikendom I do 01:30)
  • 2. 6 Degrees South: Ako niste znali, Zanzibar se nalazi 6 stepeni južno od Ekvatora. Ukoliko I po dolasku na Zanzibar zaboravite gdje se nalazi ostrvo, tu je klub 6 degrees south da vas podsjeti. Obično je ovaj klub sljedeća stanica, nakon što se Taperia isprazni. Nalazi se na samoj obali, nedaleko od čuvenog hotela Africa House I okuplja mahom turiste. Često se održavaju karaoke večeri u klubu.
  • 3. Tatu: Ukoliko se neko previše izblamirao pjevajući karaoke, utočište može da pronađe u diskoteci Tatu. Nalazi se odmah prekoputa diskoteke 6 Degrees South. Ovo mjesto okuplja lokalce I turiste podjednako I odlično je mjesto noćne ptice jer žurke traju do ranih jutarnjih sati, budući da je posljednja stanica u začaranom trouglu klubova u Stone Town-u.
  • 4. Bwawani: Samo za one koji su spremni za izlazak do jutarnjih sati. Žurka u ovoj diskoteci kreće tek kada se isprazne svi pomenuti klubovi u Stone Town-u, što je obično negdje oko 01:30 – 02:00 ujutru. Do diskoteke se stiže taksijem, koji košta 7000TSH ( oko 3 dolara).

Po noćnom provodu poznat je I Nungwi gdje na samoj plaži postoji veliki broj beach barova/restorana, klubova I diskoteka ( Cocobello, Gerry’s, Istanbul, Cholos…) dok se u resortu Kendwa rocks često održavaju Fullmoon žurke koje traju do ranih jutarnjih sati.


Ukoliko imate slobodnog vremena, a želite da iskusite kako se lokalci kreću po ostrvu, onda svakako treba probati vožnju u lokalnom prevozu koji se zove dala dala. U pitanju je omanji kombi, sa krovom ili bez krova koji je pravljen za najviše deset osoba, ali prevozi prosječno 30ak osoba. Ovo je najzastupljeniji vid prevoza na Zanzibaru I svi stanovnici Zanzibara preferiraju ovaj vid prevoza. Jeftin je čak I za njihove standarde, ali je, naravno, kvalitet prevoza očajan.  Ovakvim prevozom, čitavo ostrvo se može obići za 20ak dolara. Svakako je drugačiji u odnosu na bilo šta na šta smo mi navikli. Naravno, ko želi da se vozi dala dalom ide na sopstvenu odgovornost. Često se kvare zbog opterećenja, a dešava se da policija zaustavi one koje smatraju da su previše opterećeni. U tom slučaju, vozač staje prije policijske kontrole I izbacuje polovinu ljudi iz prevoza, kako bi prošao kontrolu. Najsigurniji vid prevoza je ipak taksi. Taksi je dostupan gotovo u svakom trenutku, ali su cijene daleko više nego za dala dalu. Sa jednog na drugi kraj ostrva taksisti voze obično za 30 do 50 dolara, dok se takođe može iznajmiti vozilo sa vozačem, I cijena se kreće između 50 I 80 dolara.


Stone Town nema plaže. Makar ne one koje su isključivo za kupanje. Može da se kupa I u Stone Town-u, ali treba imati u vidu da je Stone Town prije svega aktivna luka, sa dugom tradicijom ribarenja I moreplovstva. Estetski plaže nisu najljepše, ali su odlična opcija za osvježavanje nakon cjelodnevnog izleta. Najbolje plaže nalaze sa na mjestima koja su predviđena planom I programom. U pitanju su plaže u Kendwi I Nungwiju na sjeveru ostrva, koje su najbolje za kupanje, zatim plaže u Pajeu I Michamviju, koje su odlične I za kupanje I za uživanje/sunčanje/slikanje. Takođe je kupanje predviđeno I na izletu Plavi safari.


U zavisnosti od vrsta masaže, cijene se kreću između 20 I 50 dolara. Postoje brojni lokali u Stone Town-u, Kendwi I Nungwiju koji pružaju usluge masiranja.


Od hrane treba probati lokalnu brzu hranu koja se svake večeri priprema na dokovima Stone Town-a. Kada padne noć, u dijelu grada koji se zove Forodani, zbog istoimenog vrta, iznose se tezge I počnje priprema raznolike brze hrane. Izlazak na Forodani je zaista poseban doživljaj. Čitav grad noću dobija posebnu boju I šarm, čemu doprinose I lokalci koji se u velikom broju okupljaju u vrtu, koje važi za mjesto sastajanja, druženja I neobaveznog ćaskanja do duboko u noć. Naravno, svu hranu treba probati na sopstvenu odgovornost. Iako je sve lijepo pripremljeno I ukusno, lokalci su jednostavno navikli na takvu vrstu hrane, dok kod turista degustacija lokalne hrane potencijalno moze dovesti do stomačnih problema. Za one hrabre i dobro naoružane aktivnim ugljem i probioticima, preporučuju se lignje, jastozi, šavarma, pileći/goveđi ražnjići, Zamzibar pica… Ko želi da istražuje lokalnu kuhinju, preporučuje se restoran Lukman, nedaleko od Anglikanske katedrale. Lukman važi za restoran koji najbolje priprema lokalnu hranu walinyama i walikuku, odnosno, govedina sa rižomm i piletina sa rižomm u posebnom sosu od povrća ili voća. Takođe pravi odličan chipsimayai. Naziv jela je komplikovan, ali je u pitanju prosta hrana, krompir sa kajganom koja se služi sa salatom od povrća. Za one koji ne žele da eksperimentišu, preporučuju se brojni restorani, sa europskom kuhinjom, koji se nalaze u Stone Town-u, Kendwi i Nungwiju.


1. The Rock
2. Michamvi zaliv
3. Sukovi u Stone Town-u
4. Kajt surfing u Pajeu
5. Zalazak sunca u Kendwi

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Zanzibar

Tanzanija i Zanzibar

VIZE:

Za ulazak na teritoriju Tanzanije (kojoj i ostrvo Zanzibar pripada) državljanima BiH su potrebne vize. Viza se dobija prilikom ulaska u zemlju (na aerodromu), i košta 50 dolara. Nije potrebno podnositi dokumentaciju, već samo popuniti formular i ponijeti fotografiju na bijeloj pozadini dimenzija 3,5 x 4,5. Viza se izdaje sa rokom važenja od 3 mjeseca. Kada se prelazi na Zanzibar (u turi Tanzanija i Zanzibar), u luci se prolazi pasoška kontrola i dobija viza za Zanzibar, bez doplate. 

Na teritoriji Tanzanije ne postoji ambasada Republike Srbije, već je odgovorna ambasada u Adis Abebi (Etiopija). Takođe ni Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Slovenija, nemaju svoje ambasade.

Sa sobom ponesite i kopiju pasoša (za svaki slučaj)

Može se dogoditi da Vam umjesto plaćanja novčanicama, zatraže da vizu platite karticom (ovo se češće dešava ako putujete direktno na Zanzibar).

Na turu Tanzanija i Zanzibar leti se aviokompanijom Turkish Airlines (u avionu imate hranu i piće, presijeda se u Istanbulu), a na Zanzibar Fly Dubai (presijedanje u Dubaiju) ili Turkish Airlines (presijedanje u Istanbulu).

Vremenska zona je UTC+3, odnosno tokom zimskog računanja vremena razlika između BiH i Tanzanije je 2h, a tokom ljetnog računanja je 1h, jer Tnazanija ne prelazi na ljetno računanje vremena.

Voda nije za piće, koristi se isključivo flaširana i izbjegava se led. Flaširana voda se koristi i za pranje zuba.

Što se tiče lijekova protiv malarije, nije neophodno uzimati, već se o ovome konsultujte sa Vašim ljekarom. Važno je da znate da lijekovi ne štite 100% od malarije i mogu imati neželjena dejstva.

Od lijekova sa sobom ponijeti lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Ponesite obavezno i kremu za sunčanje i Autan.

Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje. Zdravstveno osiguranje možete uzeti u agenciji do 5 dana pred put. Za cijenu osiguranja pozovite agenciju.

Na Zanzibaru vodite računa o ježevima, meduzama i kokosovim orasima.

Plima i oseka -  Na Zanzibaru su plima i oseka izuzetno izražene. Kada je oseka nemoguće je kupanje, a kada je plima (2 puta dnevno) uživamo u kupanju. Voda je često veoma topla.

Klima u Tanzaniji i na Zanzibaru odlikuje se relativno visokim temperaturama (prosječna maksimalna dnevna je 28-33C, noćna oko 15-20C), vlažnost vazduha je visoka, a sunce je izuzetno jako jer se radi o područjima oko ekvatora. Temperatura može i pasti, tako da sa sobom obavezno ponestite odjeću dugih rukava i nogavica. Kišni period traje od marta do juna, ali se kiša može javiti i u bilo koje doba godine.

Tradicionalna ishrana obuhvata piletinu, govedinu (u vidu roštilja ili gulaša), rižu, povrće i voće, a na Zanzibaru i morske plodove i ribu.

Ulična hrana se NE preporučuje (prije svega jer ovo nije područje sa tradicijom ulične hrane)

Voće perite flaširanom vodom ili oljuštite.

Tanzanija i Zanzibar su bezbijedne destinacije, ali ukoliko se pridržavate određenih pravila. Ne preporučuje se kretanje po mraku i noću, jer se prije svega radi o siromašnim i nerazvijenim područjima. Nije preporučljivo da se krećete sa skupocenim nakitom, takođe.

Izbjegavajte prodavce opojnih sredstava, svi opijati su zabranjeni i ilegalni.

Ne preporučuje se da sami obilazite Dar es Salaam.

Vodite računa kad fotografišete, jer ukoliko želite da uslikate nekoga, morate obavezno pitati.

Od odjeće je potrebna ljetna, laganija garderoba, ali obavezno ponesite sa sobom nešto dugačkih rukava i nogavica prije svega zboga aviona ali i moguće je da temperatura opadne noću i na Zanzibaru.

Dugi rukavi i nogavice preporučuju se i kao zaštita od komaraca.

Za izlet na Materuni vodopade ponesite udobnu obuću za tracking kroz džunglu, kabanicu, pantalone, kupaći.

Za safari potrebna je odjeća mirnih boja (izbjegavajte tamne boje, crnu, tamno plavu, ali i fluorescentne boje), dugačkih nogavica i rukava jer temperatura može pasti i ispod 15C u nacionalnim parkovima, šešir, kačket, naočare za sunce i maramu kojom možete spriječiti udisanje prašine.

Na Zanzibaru Vam je potrebna ljetna garderoba i odjeća za plažu, ali i nešto duže (zbog komaraca, odlaska na izlete i u selo, i obilazak Stone Town gde se morate pristojno obući, jer se radi o mjestu gdje je većinsko stanovništvo islamske vjeroispovijesti). Za izlet u Jozani šumu poželjno je da imate zatvorenu obuću ili nešto straije zbog terena kojim se krećemo. Za izlet na Blue safari poželjno je da imate nešto u čemu možete da hodate kroz vodu (zbog oštrih korala, algi, ježeva).

Valuta koja je u opticaju je Tanzanijski šiling TZS.

1 eur = 2320 TZS, 1$ = 2180 TZS.

Preporuka je da sa sobom nosite dolare ali isključivo štampane 2006. godine i mlađe.

Bankomati postoje ali nisu lako dostpni. Kartice ne možete koristiti uvijek. O pojedinostima posavjetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.

Okviran trošak na turi Tanzanija i Zanzibar je 400-500 eura i više, a samo Zanzibar oko 200-300 eura i više.

U nekim slučajevima možete plaćati i u dolarima, ali spremite sitniji novac i jedan dolar će Vam računati oko 2000 TZS.

Na pijacama, prodavnicama suvenira i kod uličnih prodavaca uvijek se cjenkajte, jer je to običaj.

Osim cjenkanja običaj je skoro uvijek i svima ostavljati bakšiš.

Naše mreže u većini slučajeva rade na teritoriji Tanzanije, odnosno u većim gradovima. Na Zanzibaru postoji mogućnost da uopšte nećete imati mrežu.

Svi smeštaji imaju wi-fi.

Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, ali su Vam potrebi adapteri za utičnice. Ulaz je kao za Veliku Britaniju (tri pljosnata).

Adaptere na samoj destinaciji ne možete nabaviti.

Ukoliko želite da rentati vozilo ili motor na Zanzibaru potrebna vam je međunarodna vozačka dozvola ali i dozvola koju morate izvaditi na Zanzibaru, u nadležnoj policijskoj stanici, ili u Stone Town ako želite da vozite po cijelom ostrvu.

Putnicima koji su smješteni u Teddy’s Place preporučujemo da u sobama nikako ne ostavljaju hranu, grickalice i slično jer mogu na taj način privući neželjene goste u sobu. Hranu ostavite na recepciji gdje će nam je najbolje čuvati.

Na turi Tanzanija i Zanzibar postoji cjelodnevna vožna od Mošija do Dar es Salaam, koja traje oko 10 sati (zavisno od gužve, može trajati i do 12 sati). Vozimo se lokalnim autobusima.

 

Tanzanija

Glavni grad: Dodoma

Površina: 945.087 km²

Broj stanovnika: 36.481.000 (2005)

Stanovništvo: 99% narodi afričkog porijekla iz preko 130 plemena

Jezik: Swahili i Engleski

Vjeroispovijest: 30-40% hrišćani, 30-40% muslimani, ostatak pripadnici tradicionalnih religija.

Lokalno vrijeme: UTC + 3

Osnivanje: 26. april 1964.

Nezavisnost: Tanganjika 1961, Zanzibar 1963.

Valuta: Tanzanijski Šiling

 

Zanzibar

Najveći grad: Stone Town

Broj stanovnika: oko 800.000

Vjeroispovijest: 99% muslimanskog stanovništva

Suveniri: za početak moramo napomenuti da je zabranjeno iznošenje školjki, korala i minerala i drugih predmeta iz prirode.

Od suvenira preporučujemo: čuvene slike tehnike Tingatinga, tradicionalnu odjeću i materijale, predmete i skulpture od drveta, kafu sa Kilimandžara, tradicionalnu muziku, nakit, predmete vezane za Maasai kulturu, začine sa Zanzibara...