Šri Lanka

Šri Lanka

Vodimo vas na neobično putovanje u zemlju koju zovu biser Indijskog okeana - Šri Lanku. Zemlja koja miriše na čaj i začine, a predstavlja pravi historijski rudnik, jer ovdje možete vidjeti budističke hramove, kolonijalne crkve, kao i ostatke drevnih gradova. 

Šetat ćete kroz džunglu u potrazi za životinjama i hramovima, vidjet ćete kako izgleda drvo kakaa i cimeta, saznat ćete kako se pravi čaj ali i osjetiti ukus najskupljeg čaja na svijetu, krstariti tuk-tukom užurbanim ulicama šrilankanskih gradova. Imat ćete priliku da hranite, mazite i kupate slonove u sirotištu za slonove (Pinnawala), kao i da vidite kako se rađaju male kornjače na mjestu kao što je farma kornjača.

Očarat će vas Sigiriya, lavlja stijena, smještena u sred džungle, koju je izgradio kralj Kasapa u 5. vijeku, kao svoju prijestonicu. Dok se penjemo uz stotine stepenika, uživamo u prastarim slikama i grafitima na kamenu, a nestašni majmuni pokušavaju nas zabavljaju i uspijevaju da ukradu hranu koju nosite.

Dambula, jedan od najsloženijih kompleksa pećina u Aziji, krije hram, brojne statue Bude u različitim fazama nirvane, statue kraljeva i raznih hindu božanstava. A popet ćete se i uz preko 5000 stepenika - Adamov vrh, najposjećenije mjesto hodočašća i mjesta koje je sveto kako za Budiste tako i za Hinduse, Hrišćane i Muslimane. Iza svakog ugla ćete osjetiti različite mirise. Iz restorana će vas privlačiti mirisi i ukusi hrane sa Šri Lanke, karija, rotija, punjenog sa čime god poželite, morskih plodova, ribe i riže. Sa pijace će vas dozivati ukusi svježeg voća i svježe ceđenih sokova, neko od voća ćete prvi put vidjeti u životu.

Pred kraj putovanja opuštamo se na kilometrima dugim plažama Hikkaduwa-e. Uživajte u zavučenim plažnim barovima, pod suncobranom i sa sokom od cijeđenog voća u ruci. Razbacane surf daske i preplanuli momci i djevojke na talasima će upotpuniti pogled ka horizontu. 

Probudite se rano ujutru i sa terase gledajte u najljepši izlazak sunca, a ostatak dana iskoristite da istražujete male galerije, u kupovini suvenira i uz hranu Šri Lanke u restoranima u glavnoj ulici ovog ribarskog i turističkog mjesta.

Svuda vas pozdravljaju nasmijana lica lokalaca, koji će svoje malo uvijek podijeliti, koji cijene svoju zemlju i poštuju majku prirodu. Doživjet ćete neki drugačji svijet, gdje vrijeme sporije teče, gdje su ljudi sretni, saobraćaj haotičan, hrana mirisna, čaj obavezan, a okean topao.

Putovanje na Šri Lanku je tu - nasmijano pleme te čeka!

Putovanja

Pitanja, odgovori i iskustva

1.  The Empire café, kod ulaza u Hram Budinog zuba  i za hranu i za piće.
2.  Vege restoran Sri Krishna dosai sa veoma povoljnim cijenama.
3.  Kandyan King Seafood restoran-je popularan restoran koji služi najbolje specijalitete morske hrane po pristupačnim cijenama.
4.  Balaji Dosai je restoran u kom se služi popularna Indijska hrana i odličan vegeterijanski meni.
5.  White House Restoran Kandy popularno mjesto među lokalcima i turistima sa odličnim ambijentom.

1. Supa sa morskim plodovima -cijene su oko 2$.
2. Spring Rolls/Proljećne rolnice kombinacija povrća i mesa urolovano u tijesto i prženu na ulju. Cena je oko 4 $.
3. Goan riblji kari- popularno jelo na Šri Lanki je miks ribe, karija, povrća, chilli papričice, cimeta i kokosovog mlijeka. Cijena se kreće od 3-5$.
4. Tandoori piletina je jelo pripremljeno na tradicionalan način, veoma popularno među lokalcima. Cijena ovog obroka je od 3-5$
5.Paper Dosa nešto slično palačinkama kod nas, koje se jedu sa raznim sosevima. Cijena je oko 2-3$.


U Kandy-u i na svim izletima iz Kandy-a je apsolutno bezbijedno. Kontrole na ulazima su pojačane od aprila 2019. godine, tako da na mjestima  gdje su veća okupljanja, hramovima i slično možete biti potpuno rasterećeni i bezbrižni. U augustu za vrijeme festivala su bile pojačane kontrole zbog velikog broja vjernika i turista koji su posjećivali  festival i posmatrali svečane povorke na ulicama. Izuzetne mjere bezbijednosti!


U Kandy-u je najbolje suvenire kupovati na pijaci gdje je i najveći izbor – čajevi, začini, ajurvedski preparati, ulja, kreme i slično. Mada je shopping dobar i u supermarketima jer su cijene npr. za ajurvedske preparate odštampane na samim pakovanjima i prilagođene su lokalnom stanovništvu (tj. izuzetno su povoljne).


Masaža u Hikkaduwi je skoro obavezno iskustvo i na svakih 50 metara ima po jedan centar za masažu, uglavnom ajurvedsku. Poželjno je ići u grupi jer se dobijaju I količnski popusti, a imaju uglavnom dovoljno masera na usluzi. Preporuka su centri koji imaju i ljekara s kojim se možete unaprijed posavjetovati i koji vam mogu odrediti i  neku ajurvedsku terapiju uz svakodnevnu tj. višednevnu masažu.


Cijela Hikkaduwa je shopping lokacija gjde se prodavnice suveniraa, zantatske, krojačke radnje smjenjuju sa salonima za masažu, kafićima i restoranima.


U Hikkaduwi je izuzetno bezbijedno u bilo koje doba dana i noći. Ima dosta pasa lutalica, tako da jedino na to treba obratiti pažnju, ali su izuzetno miroljubivi.


Tuk-tuk je je najpovoljniji i najbrži I izuzetno jeftin 0,5-1-2€ po gradu, dok se za odlazak npr. do okolnih plaža ili do grada Gola u spostvenoj režiji preporučuje i lokalni autobus – nezaboravno autentično iskustvo, ali izuzetno nekomforno jer su autobusi uvijek prepuni.


Potrebno je pokriti ramena i koljena na ulasku u hramove i Hram Budinog zuba i hramove u Dambuli.


Preporuka je da se obavezno nose kabanice jer u svako doba godine s obzirom na monsunsku klimu kiša može da se pojavi, a dobra kvalitetna kabanica je pravi izbor. Kišobran je takođe u redu, ali kabanica neka bude prioritet. Takođe za izlete u Sigiruju, na Adamov vrh obavezno ponijeti obuću za pješačenje ili čak planinarenje.


1.Roti No.1 restoran brze hrane u kojem se sprema nekoliko desetina vrsta rotija, specifično tijesto punjeno svim mogućim namirnicama I njihovim kombinacijama – povrće, meso, voće, sir, namazi I slično.
2.Get Fresh- tradicionalana i internacionalna kuhinja popularna na Šri Lanki.
3.Red Lobster – riba i morski plodovi su pravi specijaliteti u ovom restoranu.
4.The Den – je omiljeni restoran kako lokalcima, tako i turistima sa svojim raznovrsnim menijem morskih specijaliteta.
5.Mika Wu – je idealno mjesto za ljubitelje poslastica od voća i lasija, tradicionalnog jogurta. 


Najbolje vrijeme za posjetu je tokom naše zime, kraj godine i početak kalendarske godine od novembra do marta, mada ako želite da izbegnete gužve, odlično vrijeme je tokom našeg proljetnog i ljetnjeg perioda – od maja do avgusta. Klima je monsunska, sa dva perioda od kojih je jedan možda samo za nijansu suhlji, ali je izražena visoka vlažnost vazduha i visoke temperature tokom cijele godine. Kišne padavine su vrlo specifične i ima ih tokom cijele godine, što svakako utiče na bujnu vegetaciju i brojne plantaže čaja kojima obiluje ovo ostrvo. 


Cijene hrane i pića su vrlo pristupačne na većini mjesta, kao i cijene suvenira. Veću količinu novca treba izdvojiti za masaže i višednevne ajurvedske tretmane, kao i za kupovinu nakita sa dragim i poludragim kamenjem- najpoznatiji je mjesečev kamen. Za putovanje od 10 dana na Šri Lanku preporučujemo da ponesete oko 500$.


1.Sigirija, Lavlja stijena je možda jedno od najljepših mjesta za fotografisanje i simbol je same Šri Lanke, tako da je i ispred same stijene koja se poput nekog meteorita smjestila u velikoj dolini koja je okružuje, ali I sa samog vrha stijene na kome se nalaze ostaci palate drevnih vladara i ,,puca ‘’ pogled kilometrima unaokolo na predivne pejzaže Šri Lanke.

2. Dambula – kompleks pećina hramova sa brojnim statuama Bude unutar njih i jedno od najsvetijih mjesta Šri Lanke. Važna je samo napomena da se na fotografijama nikada ne okreću leđa statuama bude i da se izbagavaju popularni selfiji.

3.Adamov vrh – izazovno putovanje od 5500 stepenika od podnožja do vrha na kome se nalazi otisak stopala , svetog stopala ili Sri Pada za koje Budisti smatraju da je Budino, Hrišćani da je Adamovo, Hinduisti da je Šivino, predstavlja hodočašće i  pomaže u pomjeranju sopstvenih granica, ali na tom putu ćete naići i na prizore i prirode i djela ljudskih ruku ispred kojih ćete napraviti fantastične fotografije. Ova planina se zove još i planinom leptira, pa takođe možete da naiđete i na kolonije ovih insekata koji su takođe simbol trasformacije kroz koju i sami prolazite na putu ka vrhu.

4. Hram Budinog zuba u Kandy-u i kompleks građevina koje su sada muzeji, a u ne tako davnoj prošlosti dijelovi kraljevske palate, pružaju bezbroj interesantnih kadrova naročito za vrijeme festivala u augustu ili drugih značajnih datuma kada vjernici bosonogi, što i  vi treba da budete, otvorenog srca i uma prinose darove u vidu cvijeća i voća.

5. Kraljevska botanička bašta Peradeniya je prelijepo mjesto na kome ćete cvjetati i vi, a tako ćete zračiti i na fotografijama. Ova botanička bašta u Kandy-ju dom je orhideja i tu ćete pronaći  više od stotinu različitih vrsta ovog kraljevskog cvijeta. Takođe fotografije u ogromnom prostranstvu vrtova unutar bašte sa najrazličitijom vegetacijom  mogu da budu možda i među najljepšima sa Šri Lanke.

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Šri Lanka

ŠRI LANKA

OPŠTI PODACI O ZEMLJI

Demokratska Socijalistička Republika Šri Lanka je ostrvska država u južnoj Aziji. Zauzima ostrvo Šri Lanku (u prošlosti zvan i Cejlon) te nekoliko manjih ostrva u Indijskom oceanu, jugoistočno od Indijskog poluostrva. Većinu zemlje zauzimaju nizije i brežuljkasta područja

Površina zemlje: 65.610 km2, 119. po veličini u svijetu;

Broj stanovnika: 19.607.519

Glavni grad: Colombo

Nacionalnost: Dvije najveće zajednice su Singalezi, uglavnom Budisti (75%) i Tamili čija je religija tradicionalno Hinduizam (18%). Na ostrvu živi i značajna sunitska muslimanska zajednica (7%) čiji pripadnici govore tamilskim jezikom.

Službeni jezik: singaleški i tamilski

VIZA

Za državljane BiH obvezna je viza za odlazak na Šri Lanku. Cijena vize je 120,00 KM i vadi se online prije samog odlaska na putovanje. Pasoš u trenutku putovanja mora vrijediti još minimalno 6 mjeseci, a viza je odobrena u okviru od 24 sata od predaje zahtjeva. Stoga, vizu je dovoljno vaditi i dvije sedmice prije polaska, a sve potrebne informacije za vađenje vize dobit ćete od agencije.

VREMENSKA ZONA

UTC + 6, što znači 5 sati unaprijed u odnosu na BiH.

KLIMA

Klima je monsunska. Rijeke MahawelliBala i Gelani obiluju vodom samo u kišno doba godine. Tropska je vegetacija veoma bujna, a pješčane obale obrasle su mangrovama. Godišnja količina padavina u jugoistočnim krajevima je oko 5 000 mm, a u sjevernima 1 000 mm. Prosječna godišnja temperatura na 1 000 m visine je 24.5, a u primorskoj ravnici 27.3 stepeni Celzijusovih.

HRANA I PIĆE

Šri Lanka je nadaleko poznata po dobroj kuhinji, naročito začinima i predstavlja mješavinu tajlandske, kineske i indijske kuhinje. Moguće je naći i zapadnjačku hranu - pizze, sendviče, paste, salate. Bitno je napomenuti da se za piće koristi isključivo flaširana voda. Svakako preporučujemo uživati u tradicionalnoj kuhinji i probati svježu ribu, curry, rotty, cotty i klasičnu azijsku kuhinju koja se bazira na riži, ribi, piletini, svježem voću i povrću. Dobro je znati da stavljaju šećer u gotovo sve i u cijeđeno voće, i u voćne salate, a na većini mjesta, čak i u omlete pa ako niste veliki ljubitelj slatkog recite im kad naručujete da ćete bez šećera.

Od alkohola, najviše se pije pivo, ledeno hladni Lion, koji posebno prija na visokim stepenima vlage koji vladaju na Šri Lanci.

ZDRAVLJE

Najbolje je da sami nazovete Institut za tropske i infektivne bolesti, ali po našem dosadašnjem iskustvu nema potrebe za vakcinacijom. U svakom slučaju, odluka je na Vama. Uvijek preporučujemo putnicima da za daleka putovanja ponesu probiotike, lijekove za prehladu i temperaturu za svaki slučaj. Takođe, ponesite i neko sredstvo protiv komaraca (Autan).

OSIGURANJE

Nije obavezno ali je svakako preporučljivo. Možete ga uplatiti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas do 5 dana pred putovanje. 

SIGURNOST

Šri Lanka je zemlja gdje su stanovnici uglavnom budisti te su vrlo miroljubivi. Potrebno je paziti na vlastite stvari i imati na oku torbu i vrijedne stvari, kako biste se zaštitili od džeparoša. Situacija na Šri Lanci je stabilna i mirna, te nema nikakvih opasnosti od bilo kakvih sukoba. Naveče se preporučuje kretanje u grupicama od troje ili više ljudi kako ne bi bilo nikakvih problema.

ODJEĆA

Što se tiče stvari, ponesite ljetnu garderobu i spakujte što manje stvari. Ponesite i nešto dužih rukava i nogavica zbog aviona i obilaska hramova. Takođe uvijek savjetujemo da u ručni prtljag za svaki slučaj stavite i neke stvari koje Vam mogu zatrebati u slučaju da se prtljag izgubi. Savjetujemo da prtljag uvijete u zaštitnu foliju na aerodromu u Beogradu.

U većini smještaja postoji opcija pranja odjeće, jeftina je i operu robu sasvim dobro. Brzi su i ako im robu date danas, već sutra će biti spremna za novo nošenje. Takođe, tamo ćete moći i kupiti svašta, od dimija, kratkih majčica pa sve do kupaćih kostima.

LOKALNA VALUTA

Možete nositi eure ili dolare. Odnos je 1 eur = 176 rupija ; 1 dolar oko 130 SLR. Postoji mogućnost korištenja kartica, prije svega na bankomatima, ali ne treba se previše oslanjati na to. Provizije koje se uzimaju nisu velike, ali treba provjeriti s matičnom bankom.

Za sve fakultativne izlete potrebno vam je oko 200 €.

Ukoliko se ipak odlučite koristiti kreditne kartice, svakako najavite odlazak u inostranstvo svojoj matičnoj banci, jer znaju blokirati kartice radi nepoznate aktivnosti iz inostranstva te je tada potrebno dan do dva da Vam odblokiraju karticu.

KOMUNIKACIJA

Naše mreže funkcionišu na Šri Lanki. Što se tiče cijena roaminga, provjerite na stranicama Vaših mobilnih operatera. Možete kupiti i lokalne kartice koje nisu skupe. Što se tiče interneta i wi fi, konekcija zna biti sporija, ali je sasvim dovoljna za osnovnu komunikaciju.

TOPLA PREPORUKA

Šri Lanka je još uvijek turstički neistraženi dragulj koji se svakako isplati istražiti. Poznata je po začinima i zelenom čaju. Odvažite se na avanturu po bivšem Cejlonu, uživajte u osmijehu srdačnog stanovništa, okrijepite se najboljim zelenim čajem u cijelom svijetu i uživajte u prirodi koja oduzima dah. Ponesite sa sobom mnoštvo začina, od kurkume i cimeta do vanile, te po povratku u BiH oživite mirise Šri Lanke u vlastitoj kuhinji.