Singapur

Singapur

Savršenstvo i utopija 21. vijeka – Singapur (Singapore)!  

Idemo na putovanje u grad-državu na samom jugu Malajskog poluostrva koji je i druga najveća luka na svijetu i koji je apsolutni paradoks uzburkane i haotične Azije. ‘’Lavlji grad’’ ili ‘’Azijski Gibraltar’’ je 1819. godine bio malajsko ribarsko selo na ušću singapurske rijeke pažljivo stacioniran duž puta začina. Danas je jedan od visoko modernizovanih gradova na svijetu poznat po brzoj izgradnji, visoko razvijenoj privredi i bescarinskoj trgovini i jedan je od četiri azijska tigra pored Hong Konga, Južne Koreje i Tajvana.  

Obilazimo arhitektonska zdanja poznata jedino iz naučno fantastičnih filmova poput Avatara – Gardens by the Bay – popularna šuma koja se sastoji od pametnih (smart) drveća na solarni pogon koji uveče priređuju nezaboravni šou. Nalazi se odmah iza Marina Sand Bay hotela i pokriva više od 100 hektara zemljišta u centralnom dijelu Singapura i predstavlja pokušaj vlade da Singapur transformiše od pojma ‘’Gradske bašte’’ do ‘’Grada unutar bašte’’ a sve zarad poboljšanja kvaliteta života. Budućnost nam nikad nije bila bliža i na dohvat ruke nego sada.

Lutamo ulicama Male Indije (Little India) i kineske četvrti (Chinatown) kako bismo upoznali i stare dijelove grada, dok sa ljubaznim stanovnicima pričamo o historiji ovog čudesnog grada-države.

Provjerit ćemo takođe, da li važe stroga pravila i zakoni u Singapuru, da li je dozvoljeno žvakanje žvaka, dobacivanje na ulici ili prelazak ulice van pješačkog prelaza.  

Singapure, nasmijano pleme dolazi!  

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Singapur

Singapur

 • Glavni grad: Singapur
 • Površina: 700 km²
 • Broj stanovnika: 5.4 miliona stanovnika
 • Stanovništvo: Kinezi 74%, Malajci 13%, Indijci 9%, ostali 4%
 • Jezik: engleski, malajski, tamilski (indijski), mandarinski (kineski)
 • Vjeroispovijest: budizam 33%, hrišćanstvo 19%, neopredjeljeni 18%, islam 14%, taoizam 11%, hinduizam 5%.
 • Nezavisnost: 1965. godina
 • Valuta: Singapusrki dolar SGD – 1 EUR=1.6 SGD. Za potrošnju u Singapuru morate uvijek sa sobom imati lokalnu valutu. Kreditne kartice i bankomati: Bankomati postoje i lako su dostupni. Kartice možete koristiti skoro svuda i uvijek, osim na pijacama ili prilikom kupovine ulične hrane. O pojedinostima posavjetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.
 • Vremenska zona: GMT +8
 • Viza: Državljanima BiH viza za ulazak na teritoriju Singapura nije potrebna.
 • Klima: Klima u Singapuru odlikuje se relativno visokim temperaturama (prosječna najviša je 30-33C, a najniža oko 23-25C), vlažnost vazduha je visoka, a sunce je izuzetno jako jer se radi o područjima oko ekvatora. Kišni period traje od novembra do marta i od juna do septembra, ali se kiša može javiti i u bilo koje doba godine. Uopšteno, pod kišom se podrazumijeva i popodnevni tropski pljusak. Generalno, kiša ne predstavlja problem jer se radi o ekvatorijalnim područjima sa relativno visokim temperaturama i dosta sunčanih sati.
 • Hrana i piće: Tradicionalna ishrana obuhvata rižu, nudle, piletinu, govedinu, povrće i voće, morske plodove i ribu. Jela mogu biti izuzetno ljuta, tako da se savjetuje da provjerite prije narudžbe. Ulična hrana se preporučuje (prije svega jer je ovo područje sa tradicijom ulične hrane, možete probati i veliki broj internacionalnih kuhinja, prije svega kinesku koja je dosta zastupljena). Hrana u restoranima može biti dosta skupa ali u okviru pijaca uvijek se nalaze lokalni restorani i obilje ulične hrane, gdje možete lijepo i jeftino jesti. U ponudi su i kineska, tajlandska, vijetnamska, korejska kuhinja i druge. Alkohol je poprilično skup. Takođe u većini restorana gdje se hrani muslimansko stanovništvo nemojte ni pitati za alkohol. Probajte pivo Tiger ali i koktel Singapore Sling. Voće perite flaširanom vodom ili oljuštite. Od jela obavezno probati čili krabe, katong laksu, slatkiše na bazi durijana...
 • Zdravlje: Za ulazak na teritoriju Singapura, zakonski nije potrebno da primate vakcine, ali se svakako konsultujte sa svojim ljekarom. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Od lijekova sa sobom ponijeti lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Ponesite obavezno i kremu za sunčanje i Autan.
 • Osiguranje: Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje.
 • Sigurnost, bezbjednost i pravila ponašanja: Singapur je izuzetno bezbijedna destinacija ali morate biti oprezni kada su u pitanju vaše lične stvari, posebno na ulicama, gde je više gužve ili u metrou. Izbjegavajte bilo kakva opojna sredstava, svi opijati su zabranjeni i ilegalni, a za posjedovanje ilegalnih supstanci određuje se kazna od 10 godina, 20.000$ ali čak i smrtna kazna! Vodite računa kad fotografišete, jer ukoliko želite da ulikate nekoga, morate obavezno pitati. Ispred hramova, džamija obavezno se izuvajte. Zabranjeno je da u prevoz i hotele unosite voće Durian i možete platiti kaznu! Na teritoriju Singapura zvanično je zabranjeno unositi cigarete i žvake. Ukoliko u Vašem prtljagu imate cigarete može se desiti da morate platiti porez. Pušenje je dozvoljeno samo kod naznačenih mjesta. Zabranjeno je opijanje na ulici. Bakšiš je skoro uvijek uključen u račun.
 • Odjeća: Od odjeće je potrebna ljetna, laganija garderoba, ali obavezno ponesite sa sobom nešto dugih rukava i nogavica prije svega zboga aviona ali i oblilaska grada i ulaska u džamije ili druga svetilišta. Ponesite i kišobran ili kabanicu ali i šešir, maramu ili kačket. Za posjetu budističkim i hindu hramovima mora se ispoštovati kodeks oblačenja: pokrivena ramena, dekolte i koljena. Što se tiče oblačenja za svakodnevnu varijantu, u Singapuru je kodeks oblačenja poprilično slobodan.
 • Komunikacija: Naše mreže rade na teritoriji Singapura. Skoro svi smještaji, restorani ili kafići imaju wi-fi.
 • Struja: Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice. Ukoliko imate, možete za svaki slučaj ponijeti adapter za ulaz kao za Veliku Britaniju, sa tri pljosnata izlaza.
 • Iznajmljivanje vozila: Ukoliko želite da rentate vozilo ili motor potrebna vam je međunarodna vozačka dozvola. Za tim nema potrebe jer im gradski prevoz savršeno funkcioniše.
 • Suveniri: Od suvenira preporučujemo tradicionalnu odjeću i materijale, batik, začine, čajeve... Zabranjeno je iznositi školjke, korale i druge predmete iz prirode.