Sejšeli

Sejšeli

Sejšeli su ostrvska republika, koju čini arhipelag ostrva smještenih u Indijskom okeanu, na oko 1600 kilometara od istočnih obala Kenije i Tanzanije. Kosmopolitski Sejšeli su danas mješavina afričkih, europskih i azijskih naroda, različitih rasa, kulture i religija

Uticaji svih naroda ogledaju se u njihovoj tradiciji, običajima, kuhinji, muzici, plesovima i umjetnosti. Izgradnja kuća prilagođena je životu u tropskim područjima, sa kućama strmih krovova. 

Sejšeli su dom mnogobrojnih rijetkih primjeraka biljaka i životinja, i ponosni su da im je čak oko 50% površine zemlje pod zaštitom u vidu nacionalnih parkova i rezervata. Sejšeli imaju preko 115 ostrva, među najpoznatijim je ostrvo Mahe sa glavnim gradom Viktorija.  

Putovanje na Sejšele nudi nam razne aktivnosti poput:

  • Istraživanja voda Indijskog okeana ronjenjem,
  • Upoznavanje različitih životinjskih i biljnih vrsta ovog arhipelaga, poput najmanjih žaba na svijetu do najtežih kopnenih kornjača,
  • Posjete bazaru gdje možete kupiti razne vrste voća i povrća,
  • Isprobavanje tradicionalnih jela i ulične hrane poput kari hobotnice (curry octopus).

Polasci

Putovanja

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Sejšeli

1. OPŠTI PODACI:

Glavni grad: Viktorija

Površina: 459 km²

Broj stanovnika: 94.228 (2016.)

Stanovništvo: većinom Francuzi, Afrikanci, Indijci I Kinezi

Jezik: francuski, engleski, kreolski

Vjeroispovijest: hrišćani - rimokatolici

Lokalno vrijeme: UTC + 4

Nezavisnost: 26.jun 1976.

Valuta: sejšelska rupija

2. VIZE:

Viza za Sejšele nije potrebna za državljane Bosne i Hercegovine za turistički boravak do 90 dana. Pasoš mora biti važeći najmanje 6 mjeseci po povratku sa puta (minimum 2 slobodne strane). Molimo nosioce pasoša Republike Hrvatske, Srbije, Crne Gore i ostalih nacionalnosti da vizni režim za Sejšele provjere u matičnoj ambasadi.

3. VREMENSKA ZONA je UTC+4, odnosno tokom zimskog računanja vremena razlika između BiH i Sejšela je 3h, a tokom ljetnog računanja je 2h, jer Sejšeli ne prelaze na ljetno računanje vremena.

4. ZDRAVSTVENA SITUACIJA:

Voda nije za piće, koristi se isključivo flaširana i izbjegava se led. Flaširana voda se koristi i za pranje zuba.

Nijedna vakcina nije neophodna za ulazak na Sejšele.

Što se tiče lijekova protiv malarije, nije neophodno uzimati jer na Sejšelima malarije nema, ali se o ovome konsultujte sa Vašim ljekarom. Važno je da znate da lijekovi ne štite 100% od malarije i mogu imati neželjena dejstva.

Od lijekova sa sobom ponjieti lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Ponesite obavezno i kremu za sunčanje i Autan.

Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje. Zdravstveno osiguranje možete uzeti u agenciji do 5 dana pred put. Za cijenu osiguranja pozovite agenciju.

5. BEZBJEDNOST:

Sejšeli su bezbijedna destinacija, ali se savjetuje da dragocenosti čuvate u smještaju jer uvijek postoji mogućnost krađe na ulicama ili plažama.

6. KLIMA:

Sejšeli tokom čitave godine imaju sličnu temperaturu gdje noći rijetko kada idu ispod 24 stepena, a dan rijetko prelazi 33. Možete očekivati stalnu smjenu oblaka i sunca, bujno zelenilo i vlažnost vazduha, jer ipak je ovo tropska destinacija.

7. HRANA:

Sejšelska kuhinja nastala je pod uticajem francuske, britanske, indijske, afričke i arapske kuhinje, te je tako kreirana sasvim jedinstvena kuhinja, gdje su najznačajnije namirnice one koje se nalaze u njihovom okruženju: plodovi mora, ribe, kao i raznorazno tropsko voće i začini. Posebno đumbir, kari i čili. Skoro svako jelo ima barem jedan od ova tri začina u sebi.

8. ODJEĆA:

Od odjeće je potrebna ljetna, laganija garderoba, ali obavezno ponesite sa sobom nešto dugih rukava i nogavica prije svega zbog aviona ali i eventualne mogućnosti da temperatura padne.

9. NOVAC:

Valuta koja je u opticaju je sejšelska rupija - SCR.

1eur = 15 SCR, 1$ = 13 SCR.

Preporuka je da sa sobom nosite dolare, jer je to najšire prihvaćena valuta na Sejšelima.

U boljim hotelima i u glavnom gradu postoje bankomati i sve usluge se mogu platiti karticama ili u stranim valutama (eurima i dolarima), a isto važi i za rent-a-car. O pojedinostima posavjetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.

10. STRUJA, INTERNET I KOMUNIKACIJA:

Naše mreže u većini slučajeva rade na teritoriji Sejšela.

Svi smještaji imaju wi-fi.

Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, ali su Vam potrebi adapteri za utičnice. Ulaz je kao za Veliku Britaniju (tri pljosnata konektora).

Adaptere na samoj destinaciji ne možete nabaviti.

11. SUVENIRI:

Od suvenira preporučujemo: Takamaka rum, Coco de mer – morski kokos (vrlo je važno imati autentičnu potvrdu o kupovini, tj. dobiti certifikat jer je od 2017. godine uveden zakon koji strogo pazi na krijumčarenje ove vrste, bez prave potvrde možete završiti i u zatvoru), nešto sa motivima kornjača koje su zaštitni znak Sejšela, eterična ulja, kreolski nakit i umjetnička djela, marame, haljine.

12. DRUGE NAPOMENE:

Ukoliko želite da rentate vozilo ili motor na Sejštelima nije Vam potrebna međunarodna vozačka dozvola.

Uvijek provjeravajte rok trajanja svega što kupujete na Sejšelima.