Kapadokija iz Sarajeva

cijena od
1.350
BAM ,00
sada od
1.050
BAM ,00
trajanje
6 dana
Upit
Upit

Obilazak očaravajuće Kapadokije. Kada bi se naziv ove historijski važne regije preveo na naš jezik, značio bi „Zemlja lijepih konja“. Vijekovima su se na ovim prostorima miješali uticaji Persije, Aleksandra Velikog, rimskih vladara, ranih hrišćana, dok je danas sastavni dio Turske i važno turističko središte. Neobične geografske formacije isklesane su u bijelom kamenu, odnosno u bijelom vulkanskom pepelu. Slike Kapadokije i čuvenih balona obišle su čitav Svijet!


Ruta
Sarajevo
Nevšehir
Urgup
Nevšehir
Sarajevo

Prijevoz
Avion, Lokalni transfer
Smještaj
Pansion
Organizator
Jungle Travel d.o.o. Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Destinacije
Evropa, Turska
Kod putovanja
TR8
Zahtjevnost
Pogodno za djecu
Da
Veličina grupe
Min 10 , Max 12 ,

Plan i program

Okupljanje grupe na aerodromu u Sarajevu dva sata prije leta. Let za Nevšehir sa presjedanjem. Dolazak u Nevšehir. Transfer do hotela. Noćenje.

Prevoz

 • Let Sarajevo - Nevšehir sa presjedanjem u Istanbulu
 • Transfer od aerodroma do smještaja

Smještaj

Monastery Cave Hotel 1 noć

Mjesto

 • Sarajevo
 • Nevšehir
 • Urgup

Doručak i dan za avanturu i istraživanje. Obilazak očaravajuće Kapadokije. Kada bi se naziv ove istorijski važne regije preveo na naš jezik, značio bi „Zemlja lijepih konja“. Vijekovima su se na ovim prostorima miješali uticaji Persije, Aleksandra Velikog, rimskih vladara, ranih hrišćana, dok je danas sastavni dio Turske i važno turističko središte. Neobične geografske formacije isklesane su u bijelom kamenu, odnosno u bijelom vulkanskom pepelu. Slike Kapadokije i čuvenih balona obišle su čitav Svijet! Obilazak Devrent doline, bajkovitih dimnjaka, Avanosa – centra terakote i umetnosti koje traju duže od 3000 godina. Nakon ručka, obilazak Goreme – muzeja na otvorenom i uživanje u najljepšim primjerima vizantijske umjetnosti. Nastavak ka vidikovcu odakle se pruža najljepši pogled na Kapadokiju. Povratak u smještaj. Fakultativni izlet - večernji odlazak i uživanje u plesu derviša, asketa koji plesom padaju u trans moleći se za dobro, nešto što bi svakako trebalo vidjeti i što Vas neće ostaviti ravnodušnim. Noćenje.

Smještaj

Monastery Cave Hotel 1 noć

Hrana

 • Kontinentalni doručak × 1

Fakultativni izleti

Fakultativni izlet – ranojutarnji let balonom iznad Kapdokije uz izlazak sunca i nevjerovatne prizore! Za ovaj dan planiran je još jedan fakultativni izlet – Undergroud tour tokom kog se obilazi podzemni grad, jedno od najinteresantnijih podzemnih naselja u Kapadokiji. Fakultativni izlet nastavljamo u Sobessosu, nedavno otkrivenim mozaicima i arheološkom nalazištu. Nakon ovog lokaliteta upućujemo se ka Keslik manastiru sa starim i očuvanim freskama, a nakon toga idemo u Mustafapašu, stari grčki grad. Povratak u smještaj. Slobodno veče za odmaranje i uživanje u specijalitetima i ukusnoj hrani ili fakultativno odlazak do jedno od turskih hamama. Noćenje.

Smještaj

Monastery Cave Hotel 1 noć

Hrana

 • Kontinentalni doručak × 1

Fakultativni izleti

Slobodan dan ili fakultativni izlet - ATV/OFF road vožnja quad motorima. Vozimo se na brda iznad Kapadokije sa kojih su najljepši pogledi na balone koji se ne mogu prebrajati jer u svakom trenutku se pojavljuju novi. Mogućnost adrenalinske vožnje uz rijeku u dolini Ihlara ili do manastira Selime koji je najveći pećinski samostan u Kapadokiji. Povratak u smještaj. Noćenje.

Smještaj

Monastery Cave Hotel 1 noć

Hrana

 • Kontinentalni doručak × 1

Fakultativni izleti

Slobodan dan. Fakultativno - Turska veče i zajedničko druženje sa lokalnim stanovništvom. Noćenje.

Smještaj

Monastery Cave Hotel 1 noć

Hrana

 • Kontinentalni doručak × 1

Fakultativni izleti

Napuštanje smešaja. Transfer do aerodroma i čekiranje na let za Sarajevo sa presjedanjem. Kraj putovanja!

Prevoz

 • Transfer od smještaja do aerodroma
 • Let Sarajevo - Nevšehir sa presjedanjem u Istanbulu

Mjesto

 • Nevšehir
 • Sarajevo

Hrana

 • Kontinentalni doručak × 1

Polasci i cijene

Za više informacija o polasku poput cijena, popusta, uslova plaćanja, molimo Vas kliknite na polje s polaskom ispod
Računanje...

Uslovi plaćanja: Prilikom prijave plaća se 400 KM. Ostatak se plaća najkasnije do mjesec dana pred put.

Prijavljivanje: Preporučujemo ranije prijave jer je broj mjesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti skeniranu prvu stranu pasoša, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od štampanja avio karata sa pogrešnim imenom. Prijava je validna jedino uz uplatu avansa. Dokumenta za vize potrebno je dostaviti najkasnije mjesec dana pred put. Ukoliko putnici ne dostave dokumenta za vize u navedenom roku, dužni su da sami obezbijede vize za putovanje. Ukoliko putnici sami pribavljaju vize, dužni su da kopiju vize dostave do 15 dana pred put.

Šta je uključeno

Smještaj

Monastery Cave Hotel 5 noći

Prevoz

 • Let Sarajevo - Nevšehir sa presjedanjem u Istanbulu
 • Transfer od aerodroma do smještaja
 • Transfer od smještaja do aerodroma
 • Let Sarajevo - Nevšehir sa presjedanjem u Istanbulu

Hrana

5 × Kontinentalni doručak

Ostalo

 • Organizaciju putovanja i usluge predstavnika agencije na destinaciji na hrvatskom, srpskom ili bosanskom jeziku

Nije uključeno u cijenu

 • Međunarodno zdravstveno osiguranje (može se uzeti u agenciji)
 • Individualne troškove nastale za vrijeme trajanja aranžmana
 • Fakultativne izlete i ulaznice za kulturno historijske spomenike

Fakultativni izleti

Napomena! Termini i cijene fakultativnih izleta su informativni i promjenjivi i ovise o slobodnim terminima po lokalitetima, broju prijavljenih putnika i objektivnim okolnostima.

Performans Derviša

Ples derviša - asketa koji plesom padaju u trans moleći se za dobro, nešto što bi svakako trebalo vidjeti i što Vas neće ostaviti ravnodušnim. Sufiji su među običnim ljudima bili u prošlosti štovani kao sveci, službeni islam ih nije proznavao. Sufijske bratovštine uključivale su derviške redove i fakirski pokret. Red Mevlevi je sufijski red, a ceremonija reda Mevlevi, poznat kao sema, je ozbiljan religijski ritual kojeg izvode derviši u molitvenom transu. Mevlevi vjeruju da duša za vrijeme seme prekida ovozemaljske veze i može se spojiti s božanstvom. Derviš doslovno znači „vrata“, predstavljajući ulaz iz materijalnog u duhovni svijeta. Pazite kako ćete se odjenuti: dugi rukavi i duge hlače ili haljina su obvezni.

Posjeta turskog hamama

Hamam je naziv za tursko ili orijentalno kupatilo, u kojoj se ne čisti samo tijelo, već i duša. Prostor hamama objedinjuje tursku saunu, prostoriju s velikim grijanim kamenim stolom i odmaralište namijenjeno relaksaciji nakon samog rituala. Ritual hamama je čisto uživanje koje uključuje:

 • korištenje parne saune
 • različite pilinge, kao i piling s posebnom rukavicom
 • obloge
 • mnogo pjene i trljanje (gnječenje) tijela.

Pilikom ulaska dobije se PESTEMAL (tradicionalna turska marama) u koju omotate tijelo. Ritual započinje u parnoj sauni (temperatura 45°C, vlaga 100%), koja otvara pore kože cijelog tijela. Nakon sauniranja liježe se na GOEBBECK (grijači kameni stol), na kojem slijedi kneippanje (naizmjenično polijevanje hladnom i toplom vodom po tijelu). Kod svakog posjeta hamamu slijedi peeling tijela s KESE (posebna rukavica). Peelingom odstranjujemo gornji, odumrli sloj stanica kože i time pospješujemo prokrvljenost vezivnog tkiva. Nakon čišćenja kože slijedi masaža, tj. trljanje (gnječenje) tijela pjenom od sapunice. Učinak masaže je trenutačan: nevjerovatno čista i glatka koža, kao i potpuna relaksacija tijela

Let Balonom

Ranojutarnji let balonom iznad Kapdokije uz izlazak sunca i nevjerovatne prizore! Jedno od najuzbudljivijih doživljaja na ovom putovanju. Sam izlet traje oko 3 sata, od čega je let balonom oko 1 sat. Obično se na izlet polazi izmedju 4 i 5 ujutru i traje do 7/8 časova ujutru. U samo “korpu” balona staje 20 do 28 putnika. Sam plan izleta, trajanje i uopšte mogućnost organizovanja zavisi od vremenskih prilika in a to agencija ne može uticati. U cijenu izleta uračunato je: lokalni vodič na engleskom jeziku, pratnja predstavnika agencije, let balonom, prevoz. U cijenu izleta nije uračunato: hrana i piće, napojnice za lokalne vodiče i vozače, individualni troškovi.       
CIJENA IZLETA: na upit

ATV i OFF Road vožnja

Jedinstvena prilika da se odvezete na najpreglednije dijelove Kapadokije odakle možete posmatrati nevjerovatan broj balona kako se njišu iznad veličanstene Kapadokije. 

Turska veče

Turska veče - show lokalnog ansambla (ples, igra, muzika, animacija) u nekom od lokalnih restorana. Večera nije uključena u cijenu.

Smještaj

Monastery Cave Hotel

Monastery Cave Hotel se nalazi u mjestu Mustafapaša nedaleko od grada Urgup, u srcu Kapadokije.  Sve sobe su klimatizovane, sa sopstvenim kupatilom i pristupom WI-FI internetu. Usluga je na bazi noćenja sa doručkom.

Web stranica https://monasterycavehotel.com/en/home/

Prijevoz

Avion

Kliknite na sliku da biste otvorili galeriju

Putnički avion (linijski putnički avion ili komercijalni transportni avion) veliki je avion prvenstveno namijenjen komercijalnom prevozu putnika i tereta.

Lokalni transfer

Kliknite na sliku da biste otvorili galeriju

Kombi prevoz je prevozno sredstvo za manje grupe putnika, najčešće do 15 ljudi.

Važne napomene

Molimo Vas pročitajte pažljivo ove napomene. Smatramo vrlo važnim da naši putnici budu dobro informirani, što omogućuje manje nesporazuma tijekom putovanja te ugodno iskustvo.

Opšte napomene:

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL d.o.o Sarajevo sa licencom 07-02-22-9594/19.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša/podatke pasoša sa kojim će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik provjeri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
 • Svi pasoši moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 mjeseci) od dana povratka u zemlju.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjena pojedinih sadržaja u programu uslijed vanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvidjeti, u vrijeme zaključenja ugovora.
 • Organizator putovanja nije ovlašten i ne cijeni valjanost putnih i drugih isprava.
 • Za sve informacije date usmenim putem agencija ne snosi odgovornost.
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je da sve putnike upozna sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i viziranja i OPĆIM USLOVIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a.
 • Putnici su dužni da dva dana pred put provjere tačno vrijeme i mjesto polaska grupe.
 • Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.
 • U prevoznim sredstvima je najstrožije zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mjestima, i ne smiju ih napuštati na mjestima koja nisu predviđena za pauze (granice, check point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posljedice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, bit će odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povrat novca.
 • Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo da putnika isključi sa putovanja.
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu sa planom i programom puta pauze se prave na 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta.
 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prevoza, putnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.
 • Aranžman je rađen na bazi od minumum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za evropska putovanja.
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za relizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obavještava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana prije datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana prije datuma polaska za evropska putovanja.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz avionom, nakon kupovine aviokarata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju važe uslovi avio kompanija.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i agencija ne može da utiče na okolnosti koje su van njenog dometa.
 • Cijene low cost aranžmana podložne su promjenama i po uplati avansa se provjeravaju tarife i putniku se potvrđuje cijena aranžmana.
 • Agencija ne snosi odgovornost usljed promjena aviokonekcija od strane aviokompanije.
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobijene od strane agencije podložne su promjeni i isključivo zavise od aviokompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ukoliko je to fizički moguće.
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smještajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči da promijeni dio plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku obezbijedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smještaj/drugačija noćenja u smještajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloljetni putnici prilikom putovanja moraju imati ovjerenu saglasnost roditelja.
 • Zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi ovjere računa i povrata poreza iz Evropske Unije (TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o ličnim dokumentima i novcu.
 • Za ovaj aranžman primjenjuju se OPŠTI USLOVI PUTOVANJA uskladjeni sa UTABIH standardom.

Napomene u vezi sa smještajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smještajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi da izađe u susret željama putnika (molimo Vas za razumijevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura).
 • U smještajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu sa pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera.
 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promjena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smještajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan da poštuje pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost usljed sankcionisanja od strane osoblja smještajnog objekta.
 • U nekim smještajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smještajni kapaciteti vrše smještaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u datom trenutku. Agencija nije u mogućnosti da klijentima potvrdi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski ležaj), kao ni spratnost u samom smještaju, osim ukoliko to nije posebno naznačeno Ugovorom. Klijent je uplatom aranžmana saglasan sa tom činjenicom i uslovima smještaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz doplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji sa nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi da plaća doplatu, prihvata da se spoji sa bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i pol saputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neprijatnosti ili neslaganja koje putnici mogu da imaju na putu.

Napomene u vezi sa fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obavezni dio putovanja.
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti da utiče na stvari Van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvata sve uslove lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može uticati na dužinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvata uslove lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uslovima obavijesti saputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguća, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju sa predviđenim itinerarom i uslovima fakultativnog izleta.

Napomene u vezi sa vizama:

 • Putnici su u obavezi da se upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju.
 • Pojedine ambasade zahtjevaju lično prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni da pravila ambasade ispoštuju.
 • Putnici su dužni da dokumenta za viziranje dostave najkasnije mjesec dana prije putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su da sami obezbijede vize za putovanje.
 • Putnici koji ne posjeduju nove biometrijske pasoše BiH dužni su da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju i da sami obezbijede vize za putovanje.
 • Agencija ne garantuje dobijanje vize i nije ovlaštena da utvrđuje validnost dokumenata.
 • U slučaju nedobijanja vize agencija ne snosi odgovornost.