Dubai akcija iz Sarajeva

cijena od
1.580
BAM ,00
sada od
1.180
BAM ,00
trajanje
5 dana
Prijavi se Upit
Upit

Vodimo vas na putovanje u Dubai, jedan od sedam emirata, poznat po luksuznom šopingu, modernoj arhitekturi i noćnom životu.

Dubai je danas jedna od najmodernijih i najaktuelnijih turističkih destinacija zahvaljujući brojnim atrakcijama kao što su Burdž Kalifa (Burj Kalifa), koja je ujedno i najviša zgrada na svijetu, Burdž Al Arab (Burj Al Arab), ostrvo The Palm, Dubai Mall, najveći tržni centar na svijetu.

Iskoristite priliku da se sunčate i kupate na Džumeira plaži (Jumeirah beach) na kojoj su smješteni i neki od najekskluzivnijih hotela.

Doživite spoj istoka i zapada u jednom i svoj odmor učinite nezaboravnim sa nasmijanim plemenom.


Ruta
Sarajevo
Abu Dhabi
Dubai
Abu Dhabi
Sarajevo

Prijevoz
Avion, Lokalni transfer
Smještaj
Hotel
Organizator
Jungle Travel d.o.o. Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Grupna putovanja
Daleke destinacije
Destinacije
Ujedinjeni Arapski Emirati
Kod putovanja
AE10
Zahtjevnost
Pogodno za djecu
Da
Veličina grupe
Min 10 , Max 15 ,

Plan i program

Plan putovanja vrijedi za polaske 15. 10. 2023

Sastanak na aerodromu u Sarajevu, dva sata prije leta. Let iz Sarajeva za Abu Dhabi u poslijepodnevnim satima. Dolazak u Abu Dhabi u kasnim večernjim satima po lokalnom vremenu. Transfer do smještaja u Dubaiju. Avantura može da počne! 

Prevoz

 • Avio karta sa svim taksama na relaciji Sarajevo - Abu Dhabi, u ekonomskoj klasi uključujući ručni prtljag - ruksak dimenzija 40x30x20cm
 • Transfer od aerodroma do smještaja

Smještaj

Al Khoory Courtyard Hotel 1 noć

Mjesto

 • Sarajevo
 • Abu Dhabi
 • Dubai

Dan počinjemo istraživanjem lokalne kulture u Al Seefu, području kulturne baštine i zadivljujućim pogledom na Dubai Creek. Kratka šetnja i prilika za užinu u Arabian Tea House. Nastavljamo šetnju kroz Al Fahidi, područje kulturne baštine očuvane i netaknute originalne infrastrukture. Ovdje ćemo vidjeti tvrđavu i muzej Dubaija izgrađenu 1971. godine koji je najstarija zgrada u Dubaiju. Odavde sa tradicionalnim čamcima (Abra) prelazimo na drugu stranu Dubai Creeka i šetamo tradicionalnim tržnicama začina i zlata (Spice Souk i Gold Souk). Naš dan se nastavlja prema Dubai Frame-u, jednoj od najpoznatijih atrakcija u gradu. Zatim se zaustavljamo da vidimo Muzej budućnosti. Neobično arhitektonsko zdanje od čelika i stakla, srebrne boje u obliku elipse. Muzej budućnosti je priznat od strane National Geographic-a kao jedan od 14 najljepših muzeja na svijetu. Zastajemo da vidimo palaču Zabeel, rezidenciju i administrativno sjedište vladajuće kraljevske porodice Dubaija. Nastavljamo do Kite Beach-a, jedne od najpopularnijih plaža u Dubaiju gdje imamo slobodnog vremena za ručak i uživanje u zalasku sunca. Povratak u smještaj oko 19:00 sati i mogućnost šetnje Dubai Marinom i JBR-om.

Smještaj

Al Khoory Courtyard Hotel 1 noć

Mjesto

 • Dubai

Hrana

 • Doručak × 1

Fakultativni izleti

Nakon doručka imamo slobodno vrijeme za uživanje na plaži. U popodnevnim satima odlazimo u Dubai Mall, najveći shopping centar na svijetu prepun zabavnih i rekreativnih aktivnosti, koji se nalazi pored najviše zgrade na svijetu, Burj Khalife. Sa više od 1.200 prodavnica i stotinama lokala za hranu i piće, Dubai Mall prostire se na više od milion kvadratnih metara - što je površina približna 200 fudbalskih terena. Slobodno vrijeme za kupovinu i razgledavanje. Prilika da se popnete na 125. sprat Burj Khalife odakle se pruža panoramski pogled od 360 stepeni na Arapski zaliv. Nakon toga idemo da se slikamo i divimo rasplesanim fontanama. Bićemo svjedoci najviše fontane na svijetu koja ima magičnu predstavu sa vodom, muzikom i svijetlom. Slobodno vrijeme provodimo u Souk Al Bahar. Smješten u srcu grada, ovaj popularni centar je kombinacija šopinga, zabave i restorana. S pogledom na fontanu Dubaija i Burj Khalifu, ova lokacija je savršena za uživanje u pogledu na najviši toranj na svijetu. Povratak u smještaj oko 22:00 sata. Slobodno vrijeme.

Smještaj

Al Khoory Courtyard Hotel 1 noć

Mjesto

 • Dubai

Hrana

 • Doručak × 1

Fakultativni izleti

Jutarnji sati su slobodni za uživanje na plaži ili za šetnju. Oko 14:00h idemo sa 4x4 džipovima kroz pustinjsku avanturu. Tokom uzbudljive vožnje pustinjskim dinama, stižemo do prve destinacije da posmatramo zalazak sunca. Nastavljamo vožnju kroz dine kako bismo konačno stigli do našeg kampa. Ovdje imate priliku da jašete kamile ili isprobate dizajniranje kane na ruci ili stopalima. Nastavljamo sa ukusnom tradicionalnom večerom i šišom (poznata arapska nargila), dok uživamo u vatrenom performansu i plešemo oko logorske vatre. Povratak u smještaj oko 22:00 sata. Slobodno vrijeme.

Smještaj

Al Khoory Courtyard Hotel 1 noć

Mjesto

 • Dubai

Hrana

 • Doručak × 1

Fakultativni izleti

Nakon doručka, odjava iz hotela. Transfer do aerodroma. Let za Sarajevo i povratak. Kraj putovanja.

Prevoz

 • Transfer od smještaja do aerodroma
 • Avio karta sa svim taksama na relaciji Abu Dhabi - Sarajevo, u ekonomskoj klasi sa uključenim ručnim prtljagom - ruksak dimenzija 40x30x20cm

Mjesto

 • Dubai
 • Abu Dhabi
 • Sarajevo

Hrana

 • Doručak × 1

Polasci i cijene

Za više informacija o polasku poput cijena, popusta, uslova plaćanja, molimo Vas kliknite na polje s polaskom ispod
Učitavanje…
Učitavanje…
Učitavanje…

Uslovi plaćanja: Cijene aranžmana objavljene na web stranici izražene su sa uračunatim popustom i vrijede za plaćanje gotovinom u poslovnici ili uplatu na transakcijski račun agencije.

Prilikom prijavljivanja plaća se avans u iznosu od 400 KM, a ostatak sume plaća se u agenciji ili putem banke najkasnije 30 dana pred put. 

Nudimo vam mogućnost plaćanja NA RATE karticama UniCredit banke. Mogućnost odabira plaćanja od 2 do 24 rate. 

Za kartično plaćanje primjenjuju se regularne cijene aranžmana, bez mogućnosti ostvarivanja popusta za gotovinsko plaćanje i vrijedi za sva putovanja ukoliko putnik aranžman plaća u poslovnici karticom -  jednokratno ili shopping karticom na rate.

Prijavljivanje: Preporučujemo ranije prijave jer je broj mesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti skeniranu prvu stranu pasoša, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od štampanja avio karata sa pogrešnim imenom. Prijava je validna jedino uz uplatu avansa. Dokumenta za vize potrebno je dostaviti najkasnije mesec dana pred put. Ukoliko putnici ne dostave dokumenta za vize u navedenom roku, dužni su da sami obezbede vize za putovanje. Ukoliko putnici sami pribavljaju vize, dužni su da kopiju vize dostave do 15 dana pred put.

Šta je uključeno

Smještaj

Al Khoory Courtyard Hotel Primjer 4 noći

Prevoz

 • Avio karta sa svim taksama na relaciji Sarajevo - Abu Dhabi, u ekonomskoj klasi uključujući ručni prtljag - ruksak dimenzija 40x30x20cm
 • Transfer od aerodroma do smještaja
 • Transfer od smještaja do aerodroma
 • Avio karta sa svim taksama na relaciji Abu Dhabi - Sarajevo, u ekonomskoj klasi sa uključenim ručnim prtljagom - ruksak dimenzija 40x30x20cm

Hrana

4 × Doručak

Nije uključeno u cijenu

 • Fakultativne izlete i ulaznice za kulturno historijske spomenike
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje (može se izvaditi u agenciji do 7 dana pred put)
 • Individualne troškove nastale za vrijeme trajanja aranžmana
 • Viza za UAE (agencija može posredovati pri apliciranju)
 • Doplata za dodatni prtljag (10 kg. ili 20 kg.)
 • UAE turistička taksa (2,5$ osoba po danu)
 • Odabir sjedišta u avionu

Fakultativni izleti

Napomena! Termini i cijene fakultativnih izleta su informativni i promjenjivi i ovise o slobodnim terminima po lokalitetima, broju prijavljenih putnika i objektivnim okolnostima.

Dubai - Dnevni paket izleta

Kliknite na sliku da biste otvorili galeriju
Cijena: 55,00 USD

*** PAKET POSJETA JE BESPLATAN ZA PRVIH 8 PRIJAVA! ***

U ovom paketu izleta obići ćemo navedene atrakcije:

 • Al Seef - Istražujemo lokalnu kulturu u  Al Seefu , području baštine i zadivljujućim pogledom na  Dubai Creek . Kratka šetnja i prilika za užinu u Arabian Tea House.
   
 • Al Fahidi - Područje kulturnog naslijeđa očuvane i netaknute originalne infrastrukture. Ovdje ćemo vidjeti tvrđavu Dubaija i muzej izgrađen 1971. godine koji je najstarija zgrada u Dubaiju!
   
 • Grand Souk - Sa tradicionalnim čamcima (Abra) prelazimo na drugu stranu  Dubai Creeka i šetamo tradicionalnim tržnicama začina i zlata ( Spice Souk i Gold Souk ).
   
 • Dubai Frame - Posjeta  Dubai Frame-u , jednoj od najpoznatijih atrakcija u gradu! Pravimo fotografije za pamćenje.
   
 • Muzej budućnosti - Neobično arhitektonsko zdanje od čelika i stakla, srebrne boje u obliku elipse. Muzej budućnosti je priznat od strane National Geographic-a kao jedan od 14 najljepših muzeja na svijetu. Fascinantan futuristički prizor! Dobrodošli u budućnost!
   
 • Palata Zabeel - Rezidencija i administrativno sjedište vladajuće kraljevske porodice Dubaija.
   
 • Kite Beach - Posjeta jednoj od najpopularnijih plaža u Dubaiju gdje imamo slobodno vrijeme za ručak i uživanje u zalasku sunca!

Trajanje aranžmana: 10 sati

U cijenu je uključeno: Organizovani prevoz po planiranom planu i programu, predstavnik agencije.

Modern Dubai Tour

Kliknite na sliku da biste otvorili galeriju
Cijena: 40,00 USD

Posjeta Dubai Mall-u , najvećem trgovačkom centaru na svijetu prepunom zabavnih i rekreativnih aktivnosti, koji se nalazi pored najviše zgrade na svijetu, Burj Khalife. Sa više od 1.200 prodavnica i stotinama lokala za hranu i piće, Dubai Mall prostire se na više od milion kvadratnih metara - što je površina približno 200 fudbalskih terena. Imamo slobodnog vremena za kupovinu i razgledanje. Na ovo obilasku imat ćemo priliku popeti se na 125. sprat Burj Khalife odakle se pruža panoramski pogled od 360 stepeni na Arapski zaliv. Nakon toga idemo da se slikamo i divimo rasplesanim fontanama. Bićemo svjedoci najviše fontane na svijetu koja ima magičnu predstavu sa vodom, muzikom i svijetlom. Slobodno vrijeme provodimo u Souk Al Bahar. Smješten u srcu grada, ovaj popularni centar je kombinacija šopinga, zabave i restorana. S pogledom na fontanu Dubaija i Burj Khalifu, ova lokacija je savršena za uživanje u pogledu na najviši toranj na svijetu.

Trajanje izleta: 8 sati

U cijenu izleta uključeno je: Organizovan prevoz po planiranom planu i programu, predstavnik agencije.

U cijenu izleta nije uključeno: 
- Ulaz u Burj Khalifa 124. i 125. sprat - 45 USD po osobi
 

Pustinjski safari, jahanje kamila i tradicionalna večera

Kliknite na sliku da biste otvorili galeriju
Cijena: 55,00 USD

Izlet počinje u popodnevnim satima kroz pustinju Dubaija sa nekoliko zaustavljanja za fotografisanje. Tokom uzbudljive vožnje kroz pustinjske dine, stižemo do prve destinacije da posmatramo prekrasan zalazak sunca. Nastavljamo vožnju kroz dine kako bismo konačno stigli do našeg kampa. Ovdje imate priliku da jašete kamile i isprobate dizajniranje kane na ruci ili stopalima. Nastavljamo sa ukusnom tradicionalnom večerom i šišom (poznata arapska nargila), dok uživamo u vatrenom performansu i plešemo oko logorske vatre.

Trajanje izleta: 7 sati

U cijenu izleta uključeno je: Organizovani prevoz džipom 4x4 po planiranom planu i programu, predstavnik agencije, večera i sve aktivnosti predviđene programom.

Smještaj

Al Khoory Courtyard Hotel

Kliknite na sliku da biste otvorili galeriju
Ovo je primjer smještaja koji možete očekivati. Stvaran smještaj može biti drugačiji, ali sličan u onome što nudi.

Al Khoory Courtyard Hotel se nalazi u oblasti Al Qouz u Dubaiju. Područje poznato po živopisnim umjetničkim i kulturnim centrima, umjetničkim galerijama, bezbrojnim restoranima i kafićima.

Hotel ima bazen na krovu, potpuno opremljen fitnes centar, wellness i spa centar idealan za vaš odmor. A sa ljetne terase se divimo horizontu centra Dubaija.

Svaka soba je klimatizovana, sa sopstvenim toaletom i bežičnim internetom u cijelom hotelu. Usluga je bazirana na noćenju s doručkom.

Web stranica https://alkhooryhotels.com/courtyard/

Adresa Al Waha St - Al Quoz - Al Quoz 3 - Dubai - United Arab Emirates

Ostali polasci za Ujedinjeni Arapski Emirati

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Važne napomene

Molimo Vas pročitajte pažljivo ove napomene. Smatramo vrlo važnim da naši putnici budu dobro informirani, što omogućuje manje nesporazuma tijekom putovanja te ugodno iskustvo.

Opšte napomene:

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL d.o.o Sarajevo sa licencom 07-02-22-9594/19.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša/podatke pasoša sa kojim će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik provjeri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
 • Svi pasoši moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 mjeseci) od dana povratka u zemlju.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjena pojedinih sadržaja u programu uslijed vanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvidjeti, u vrijeme zaključenja ugovora.
 • Organizator putovanja nije ovlašten i ne cijeni valjanost putnih i drugih isprava.
 • Za sve informacije date usmenim putem agencija ne snosi odgovornost.
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je da sve putnike upozna sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i viziranja i OPĆIM USLOVIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a.
 • Putnici su dužni da dva dana pred put provjere tačno vrijeme i mjesto polaska grupe.
 • Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.
 • U prevoznim sredstvima je najstrožije zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mjestima, i ne smiju ih napuštati na mjestima koja nisu predviđena za pauze (granice, check point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posljedice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, bit će odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povrat novca.
 • Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo da putnika isključi sa putovanja.
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu sa planom i programom puta pauze se prave na 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta.
 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prevoza, putnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.
 • Aranžman je rađen na bazi od minumum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za evropska putovanja.
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za relizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obavještava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana prije datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana prije datuma polaska za evropska putovanja.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz avionom, nakon kupovine aviokarata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju važe uslovi avio kompanija.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i agencija ne može da utiče na okolnosti koje su van njenog dometa.
 • Cijene low cost aranžmana podložne su promjenama i po uplati avansa se provjeravaju tarife i putniku se potvrđuje cijena aranžmana.
 • Agencija ne snosi odgovornost usljed promjena aviokonekcija od strane aviokompanije.
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobijene od strane agencije podložne su promjeni i isključivo zavise od aviokompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ukoliko je to fizički moguće.
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smještajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči da promijeni dio plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku obezbijedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smještaj/drugačija noćenja u smještajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloljetni putnici prilikom putovanja moraju imati ovjerenu saglasnost roditelja.
 • Zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi ovjere računa i povrata poreza iz Evropske Unije (TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o ličnim dokumentima i novcu.
 • Za ovaj aranžman primjenjuju se OPŠTI USLOVI PUTOVANJA uskladjeni sa UTABIH standardom.

Napomene u vezi sa smještajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smještajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi da izađe u susret željama putnika (molimo Vas za razumijevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura).
 • U smještajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu sa pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera.
 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promjena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smještajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan da poštuje pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost usljed sankcionisanja od strane osoblja smještajnog objekta.
 • U nekim smještajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smještajni kapaciteti vrše smještaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u datom trenutku. Agencija nije u mogućnosti da klijentima potvrdi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski ležaj), kao ni spratnost u samom smještaju, osim ukoliko to nije posebno naznačeno Ugovorom. Klijent je uplatom aranžmana saglasan sa tom činjenicom i uslovima smještaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz doplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji sa nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi da plaća doplatu, prihvata da se spoji sa bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i pol saputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neprijatnosti ili neslaganja koje putnici mogu da imaju na putu.

Napomene u vezi sa fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obavezni dio putovanja.
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti da utiče na stvari Van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvata sve uslove lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može uticati na dužinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvata uslove lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uslovima obavijesti saputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguća, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju sa predviđenim itinerarom i uslovima fakultativnog izleta.

Napomene u vezi sa vizama:

 • Putnici su u obavezi da se upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju.
 • Pojedine ambasade zahtjevaju lično prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni da pravila ambasade ispoštuju.
 • Putnici su dužni da dokumenta za viziranje dostave najkasnije mjesec dana prije putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su da sami obezbijede vize za putovanje.
 • Putnici koji ne posjeduju nove biometrijske pasoše BiH dužni su da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju i da sami obezbijede vize za putovanje.
 • Agencija ne garantuje dobijanje vize i nije ovlaštena da utvrđuje validnost dokumenata.
 • U slučaju nedobijanja vize agencija ne snosi odgovornost.