Tajland Bangkok i Phuket iz Sarajeva

cijena od
2.730
BAM ,00
sada od
2.330
BAM ,00
trajanje
10 dana
Upit
Upit

Tajland(Thailand) je zemlja ostrva, egzotičnih plaža, kristalnog mora, noćnog provoda, budizma, magije i avanture. Putovanje na Tajland je prava riznica interesantnih priča satkanih od kulture i filozofije, nevjerovatnih predjela i prelijepih plaža.

Putovanje započinjemo i završavamo u Bangkoku, gradu sa najdužim imenom na svijetu. Grad anđela, kako drugačije vole da ga nazivaju, neće Vas ostaviti ravnodušnim. Tajlandski hramovi i jedna od najpoznatijih pijaca na svijetu, samo su neka od mjesta gdje ćete stvoriti najljepše uspomene. 

Nakon užurbane prijestonice, čekaju nas najljepše plaže na TajlanduDane provodimo na Phuketu, gdje uživamo na nevjerovatnim Phi Phi ostrvima i drugim izletima koje Vam ostavljamo da sami otkrijete  kada se uputite na ovo neobično putovanje sa nama... 

Navedeni obilasci su besplatni: Freedom plaža, Paradise plaža, Karon plaža, Kata plaža, Banana plaža


Ruta
Sarajevo
Istanbul
Bangkok
Phuket
Bangkok
Istanbul
Sarajevo

Prijevoz
Avion, Lokalni transfer
Smještaj
Hotel
Organizator
Jungle Travel d.o.o. Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Destinacije
Azija, Tajland
Vrste putovanja
Daleke destinacije
Kod putovanja
TH22
Zahtjevnost
Pogodno za djecu
Da
Veličina grupe
Min 10 , Max 15 ,

Plan i program

Plan putovanja vrijedi za polaske 15. 5. 2023

Okupljanje grupe na međunarodnom aerodromu u Sarajevu dva sata prije leta. Let iz Sarajeva u jutarnjim satima sa presijedanjem u Istanbulu. Dolazak u Istanbul i konekcija na let za Bangkok. 

Prevoz

 • Aviokarta sa svim taksama na relaciji Sarajevo - Istanbul, u ekonomskoj klasi

Mjesto

 • Sarajevo
 • Istanbul

Dolazak u Bangkok u ranim jutarnjim satima. Presijedanje na let za Phuket. Dolazak u Phuket i transfer do smještaja. Phuket je najveće i najpoznatije tajlandsko ostrvo, koje je sa kopnom povezano sa dva mosta koja se nalaze na sjevernom kraju ostrva. Turizam je naravno najzastupljenija djelatnost, a Phuket je od davnina privlačio mnoge putnike. Kupanje, masaže, prelijepe plaže, bijeli pijesak, tirkizno, toplo more, fenomenalni zalasci sunca i izleti do obližnjih ostrva učint iće da se osjećate kao u raju. Vrijeme rezervisano isključivo za uživanje! Noćenje.

Prevoz

 • Aviokarta sa svim taksama na relaciji Istanbul - Bangkok, u ekonomskoj klasi
 • Aviokarta sa svim taksama na relaciji Bangkok - Phuket, u ekonomskoj klasi
 • Transfer od aerodroma do smještaja

Smještaj

Hotel R Mar Resort & Spa Phuket 4* 1 noć

Mjesto

 • Istanbul
 • Bangkok
 • Phuket

Prvo odlazimo na vidikovac Karon View Point – mjesto odakle se svako divi panoramskom pogledu. Sa ovog mjesta se pružaju pogledi na najljepše plaže -Kata Noi, Karon i Kata Lai, te je zato lokalno nazvan Khao Saam Haad što znači Brdo tri plaže. Zatim posjećujemo Vat Chalong, najljepši i najpoznatiji manastir na Phuketu. Dolazimo u srce grada Phuketa. Mameći preduzetnike sa Arapskog poluostrva, Kine, Indije i Portugala, grad Phuket postao je šareni spoj kulturnih uticaja. Danas je Stari grad dokaz historije Phuketa, ali takođe je i hipstersko srce ostrva, koje posebno privlači umjetnike i muzičare. Svraćamo u viševjekovne hôrng tăa•ou – lokalne dućane. Noćenje. 

Smještaj

Hotel R Mar Resort & Spa Phuket 4* 1 noć

Hrana

 • Doručak × 1

Fakultativni izleti

Krećemo ka statui Velikog Bude (Big Buddha). Statua je visoka 45 metara, napravljena je od armiranog betona, a presvučena bijelim mermerom koji sija, tako da se vidi skoro iz svakog dijela Phuketa. Nalazi se na vrhu Nakerd brda i predstavlja najsvetije mjesto na Phuketu. Stvorena je u čast preminulog kralja Rame IX. Pored nje se nalazi statua Malog Bude, zlatne je boje i stvorena je u čast kraljice Sirikit, supruge kralja Rame IX. Poslije Velikog Bude, odlazimo to rta Promthep Cape odakle se pruža nevjerovatan pogled i gdje možemo napraviti fenomenalne fotografije. Povratak u smještaj. Noćenje.

Smještaj

Hotel R Mar Resort & Spa Phuket 4* 1 noć

Hrana

 • Doručak × 1

Fakultativni izleti

Današnji dan je namjenjen za odlazak do čuvenih Phi Phi ostrva. Katamaranom razgledamo najpoznatiji zaljev "Maya Bay" koji je prikazan u filmu „Plaža“ sa Leonardo DiCapriom. Zatim idemo do Phi Phi Lai-a upravo u laguni Pileh i uživamo u plivanju u ovom nevjerovatnom prirodnom bazenu, okruženom liticama, inače poznatim kao „Smaragdna laguna“. Plovimo duž „Vikinške pećine“ prije nego što napravimo još jednu stanicu na „Monkey Beach“ gdje ponovo možete uživati u plivanju i možda vidjeti divlje majmune na plaži. Nastavljamo do Koh Phi Phi Don gdje će ručak biti poslužen u hotelskom restoranu. Poslije ručka, možete uživati u kratkoj šetnji po plaži i prodavnicama na Phi Phi Donu. Polazak sa Phi Phi Don na ostrvo Kai, gdje ronimo između prelijepih koralnih grebena i šarenih riba ili se jednostavno opuštamo na plaži. Povratak na pristanište Phuketa i povratak u hotel. Noćenje.

Smještaj

Hotel R Mar Resort & Spa Phuket 4* 1 noć

Hrana

 • Doručak × 1

Fakultativni izleti

Ovo ostrvce je dio arhipelaga manjih krečnjačkih stijena, koje se izdižu iz mora žad zelene boje u kojim su skrivene pećine bogate stalaktitima i stalagmitima. Naša prva stanica za početak je Panak ostrvo, odakle se kanuima upuštamo u istraživanje zaliva i pećine. Nakon toga, nastavljamo ka James Bond ostrvu Kao Tapu i Kao Ping- ostrvo poznato po snimanju čuvenog 007 filma ‘’Čovjek sa zlatnim pištoljem’’. Nakon toga, idemo na ručak, a poslije ručka, idemo u selo Panje plutajuće selo, gdje ćemo sa lokalnim vodičem istražiti kako to lokalci žive na plutajućem selu u sred mora! Nakon istraživanja sela, idemo na kupanje na prelijepu, bijelu plažu Naka. Vrijeme za kupanje, odmaranje, i pravljenje fotografija života! Povratak u smještaj. Noćenje.

Smještaj

Hotel R Mar Resort & Spa Phuket 4* 1 noć

Hrana

 • Doručak × 1

Fakultativni izleti

U jutarnjim satima napuštamo smještaj u Phuketu i odlazimo na aerodrom. Let za Bankok u podnevnim satima. Dolazak u Bangkok i transfer do smještaja. Bangkok – glavni grad Kraljevine Tajland i najmnogoljudniji grad ove zemlje. Spada u top tri najposjećenija grada na svijetu. Gužva u saobraćaju, velika vlažnost vazduha, visoke temperature, nasmijani ljudi, papreni mirisi, građevine od zlata, hramovi, samo su sitnice koje će učiniti da ovaj grad nikad ne zaboravite. Veče provodimo u nekom od najpoznatijih nebodera sa pogledom na nepregledna svjetla Bangkoka. Zabava i osmijesi do jutra. Noćenje. 

Prevoz

 • Aviokarta sa svim taksama na relaciji Phuket - Bangkok, u ekonomskoj klasi

Smještaj

Picnic Hotel Bangkok 1 noć

Mjesto

 • Bangkok

Hrana

 • Doručak × 1

Kraljevska Palata čija je izgradnja započeta 1782. godine, tokom vladavine kralja Rame I, osnivača Čakri dinastije, a potom postaje kraljevska rezidencija. U okviru Palate smješten je i Hram Smaragdnog Bude, najveća tajlandska svetinja, figura Bude isklesana od zelenog žada. Potom posjećujemo Hram Zore (Wat Arun), Hram Ležećeg Bude (Wat Pho) sa ogromnom statuom dužine 46 metara i visine 15 metara, koja predstavlja prelazak Bude u nirvanu. Povratak u smještaj. Noćenje.

Smještaj

Picnic Hotel Bangkok 1 noć

Hrana

 • Doručak × 1

Fakultativni izleti

Obilazimo Train market taman na vrijeme da vidimo kako voz kreće iz stanice i prolazi tačno kroz sredinu pijace. Prodavci ubrzano podižu tende i sklanjaju sve što smeta vozu da prođe. Voz odlazi, a mi razgledamo i kupujemo raznovrsno voće, povrće, cvijeće... Iza ne tako poznatog naziva Damnoen Saduak stoji jedna od najpoznatijih atrakcija Tajlanda - plutajuća pijaca. Na oko 100 km jugoistočno od Bangkoka nalazi se malo trgovačko mjesto ispresijecano kanalima izgrađenim još u XVlll vijeku. U duhu starih tajlandskih zemljoradnika krećući se čamcem kroz zelenkastu vodu polako se približavaju trgovci sa raznolikim ponudama. Starice sa slamenim šeširima uz osmijeh nude najrazličitija jela, poslastice i sokove od egzotičnog voća na isti način kao i stotinama godina unazad. Povratak u Bangkok. Noćenje. 

Smještaj

Picnic Hotel Bangkok 1 noć

Hrana

 • Doručak × 1

Fakultativni izleti

U ranim jutarnjim satima odjavljujemo se iz hotela. Transfer do aerodroma u Bangkoku. Let za Sarajevo sa presijedanjem u Istanbulu. Dolazak u Sarajevo u večernjim satima. Kraj putovanja. 

Prevoz

 • Transfer od smještaja do aerodroma
 • Aviokarta sa svim taksama na relaciji Bangkok - Istanbul, u ekonomskoj klasi
 • Aviokarta sa svim taksama na relaciji Istanbul - Sarajevo, u ekonomskoj klasi

Mjesto

 • Bangkok
 • Istanbul
 • Sarajevo
Za više informacija o polasku poput cijena, popusta, uslova plaćanja, molimo Vas kliknite na polje s polaskom ispod
Učitavanje…

Uslovi plaćanja: Cijene aranžmana objavljene na web stranici izražene su sa uračunatim popustom i vrijede za plaćanje gotovinom u poslovnici ili uplatu na transakcijski račun agencije.

Prilikom prijavljivanja plaća se avans u iznosu od 400 KM, a ostatak sume plaća se u agenciji ili putem banke najkasnije 30 dana pred put. 

Nudimo vam mogućnost plaćanja NA RATE karticama UniCredit banke. Mogućnost odabira plaćanja od 2 do 24 rate. 

Za kartično plaćanje primjenjuju se regularne cijene aranžmana, bez mogućnosti ostvarivanja popusta za gotovinsko plaćanje i vrijedi za sva putovanja ukoliko putnik aranžman plaća u poslovnici karticom -  jednokratno ili shopping karticom na rate.

Prijavljivanje: Preporučujemo ranije prijave jer je broj mesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti skeniranu prvu stranu pasoša, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od štampanja avio karata sa pogrešnim imenom. Prijava je validna jedino uz uplatu avansa. Dokumenta za vize potrebno je dostaviti najkasnije mesec dana pred put. Ukoliko putnici ne dostave dokumenta za vize u navedenom roku, dužni su da sami obezbede vize za putovanje. Ukoliko putnici sami pribavljaju vize, dužni su da kopiju vize dostave do 15 dana pred put.

Šta je uključeno

Smještaj

Hotel R Mar Resort & Spa Phuket 4 Primjer 5 noći
Picnic Hotel Bangkok Primjer 3 noći

Prevoz

 • Aviokarta sa svim taksama na relaciji Sarajevo - Istanbul, u ekonomskoj klasi
 • Aviokarta sa svim taksama na relaciji Istanbul - Bangkok, u ekonomskoj klasi
 • Aviokarta sa svim taksama na relaciji Bangkok - Phuket, u ekonomskoj klasi
 • Transfer od aerodroma do smještaja
 • Aviokarta sa svim taksama na relaciji Phuket - Bangkok, u ekonomskoj klasi
 • Transfer od smještaja do aerodroma
 • Aviokarta sa svim taksama na relaciji Bangkok - Istanbul, u ekonomskoj klasi
 • Aviokarta sa svim taksama na relaciji Istanbul - Sarajevo, u ekonomskoj klasi

Hrana

7 × Doručak

Ostalo

 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije na destinaciji
 • Sve transfere prema planu i programu puta
 • Navedeni obilasci na Phuketu: Freedom plaža, Paradise plaža, Karon plaža, Kata plaža, Banana plaža

Nije uključeno u cijenu

 • Međunarodno zdravstveno osiguranje (može se uzeti u agenciji)
 • Individualne troškove nastale za vrijeme trajanja aranžmana
 • Fakultativne izlete i ulaznice za kulturno historijske spomenike
 • Doplata za jednokrevetnu sobu (na upit)
 • Vizu za Tajland sa jednim ulaskom (agencija može posredovati pri apliciranju)

Fakultativni izleti

Napomena! Termini i cijene fakultativnih izleta su informativni i promjenjivi i ovise o slobodnim terminima po lokalitetima, broju prijavljenih putnika i objektivnim okolnostima.

Phuket City Tour

Cijena: 35,00 EUR

Phuket City Tour - Prvo odlazimo na vidikovac Karon Viev Point – mjesto odakle se svako divi panoramskom pogledu. Sa ovog mjesta se pružaju pogledi na najljepše plaže -Kata Noi, Karon i Kata Lai, te je zato  lokalno nazvan Khao Saam Haad što znači Brdo tri plaže. Zatim posjećujemo Vat Chalong, najljepši i najpoznatiji manastir na Phuketu. Dolazimo u srce grada Phuketa. Mameći preduzetnike sa Arapskog poluostrva, Kine, Indije i Portugala, grad Phuket postao je šareni spoj kulturnih uticaja. Danas je Stari grad dokaz istorije Phuketa, ali takođe je i hipstersko srce ostrva, koje posebno privlači umjetnike i muzičare. Svraćamo u viševjekovne hôrng tăa•ou – lokalne dućane. Grad Phuket ostaje divan osvježavajući kulturni odmor od ostrvskih plaža. Cijena izleta obuhvata: stručnog licenciranog vodiča na engleskom jeziku tokom cijelog izleta i organizovan prevoz po predviđenom itinereru.

Statua Velikog Bude i rt Promthep Cape

Cijena: 35,00 EUR

Krećemo ka statui Velikog Bude (Big Buddha). Statua je visoka 45 metara, napravljena je od armiranog betona, a presvučena bijelim mermerom koji sija, tako da se vidi skoro iz svakog dijela Phuketa. Nalazi se na vrhu Nakerd brda i predstavlja najsvetije mjesto na Phuketu. Stvorena je u čast preminulog kralja Rame IX. Pored nje se nalazi statua Malog Bude, zlatne je boje i stvorena je u čast kraljice Sirikit, supruge kralja Rame IX. Poslije Velikog Bude, odlazimo to rta Promthep Cape odakle se pruža nevjerovatan pogled i gdje možemo napraviti fenomenalne fotografije. Povratak u smještaj u kasnim večernjim satima. Cijena izleta uključuje: organizovan prevoz po predviđenom itinereru i stručnog licenciranog vodiča na engleskom  jeziku. 

Koh Phi Phi (Maya Bay) i Kai Island

Cijena: 50,00 EUR

Današnji dan je namjenjen za odlazak do čuvenih Phi Phi ostrva. Katamaranom razgledavamo najpoznatiji Maya Bay zaliv koji je prikazan u filmu „Plaža“ sa Leonardom Dicapriom. Zatim idemo do Phi Phi Lai-a upravo u laguni Pileh i uživamo u plivanju u ovom nevjerovatnom prirodnom bazenu, okruženom liticama, inače poznatim kao „Smaragdna laguna“. Plovimo duž „Vikinške pećine“ prije nego što napravimo još jednu stanicu na „Monkey Beach“ gdje ponovo možete uživati u plivanju i možda vidjeti divlje majmune na plaži. Nastavljamo do Koh Phi Phi Don gdje će ručak biti poslužen u hotelskom restoranu. Poslile ručka, možete uživati u kratkoj šetnji po plaži i prodavnicama na Phi Phi Donu. Polazak sa Phi Phi Don-a na ostrvo Kai, gdje ronimo između prelijepih koralnih grebena i šarenih riba ili se jednostavno opuštamo na plaži. Povratak na pristanište Phuketa i povratak u hotel. Cijena izleta uključuje: ručak, organizovan prevoz po predviđenom itinereru i stručnog licenciranog vodiča na engleskom jeziku.       

James Bond ostrva

Cijena: 55,00 EUR

Ovo ostrvce je dio arhipelaga manjih krečnjačkih stijena, koje se izdižu iz mora žad zelene boje u kojima su skrivene pećine bogate stalaktitima i stalagmitima. Naša prva stanica za početak je Panak ostrvo, odakle se kanuima upuštamo u istraživanje zaliva i pećine. Nakon toga, nastavljamo ka James Bond ostrvu Kao Tapu i Kao Ping- ostrvo poznato po snimanju čuvenog 007 filma ‘’Čovjek sa zlatnim pištoljem’’. Nakon toga, idemo na ručak,a poslije ručka, idemo u selo Panje (Panyee) plutajuće selo, gde ćemo sa lokalnim vodičem istražiti kako to lokalci žive na plutajućem selu u sred mora! Nakon istraživanja sela, idemo na kupanje na prelijepu, bijelu plažu Naka. Vrijeme za kupanje, odmaranje, i pravljenje fotografija života! Cijena izleta uključuje: ručak, organizovan prevoz po predviđenom itinereru i stručnog licenciranog vodiča na engleskom  jeziku.

Obilazak Bangkoka (Bangkok City tour)

Cijena: od 55,00 EUR do 60,00 EUR

Na ovom izletu ćete imati priliku da vidite sve najbitnije i najljepše znamenitosti grada Bangkoka, a ovo je planirani itinerer: Polazak iz hotela u jutarnjim satima i transfer do Kraljevske palate (Grand Palace) i Hrama Smaragdnog Bude (Wat Phra Kaew). Kraljevska palata predstavlja najveću turističku atrakciju u Bangkoku. Kratka šetnja do sljedećeg lokaliteta - Hrama Ležećeg Bude (Wat Pho). Ovaj hram se nalazi odmah pored Kraljevske palate i jedan je od najstarijih i najvećih hramova u Bangkoku sa površinom od 8 hektara. Ovdje možete vidjeti preko 1000 prikaza Bude! Ipak, najveća atrakcija je statua „Ležećeg Bude“, po kojoj čitav kompleks i nosi naziv. Statua je duga 46 m, visoka 15 m i predstavlja Budu u stanju nirvane, na kraju svojih reinkarnacija. Wat Pho je također poznat po tradicionalnoj školi tajlandske masaže. Kratka šetnja do rijeke i prelazak brodićem na drugu stranu do Hrama Zore (Wat Arun). Ovaj hram je jedan od najpoznatijih simbola cijelog Tajlanda i često prati svako njegovo predstavljanje. Transfer do kuće Džim Tompsona. Ovaj muzejski kompleks se sastoji od 6 tradicionalnih kuća od tikovog drveta, čiji su dijelovi dovoženi iz različitih dijelova Tajlanda. Sve u ovom kompleksu je autentično i odiše duhom i tradicijom Tajlanda. Kućice su okružene baštom i bujnim neobičnim rastinjem, pa predstavljaju pravu oazu u centru Bangkoka. Povratak u hotel u popodnevnim satima.

Cijena izleta obuhvata:

 • ulaznicu za Grand Palace i Wat Phra Kaew
 • ulaznicu za Wat Pho
 • ulaznicu za Wat Arun
 • ulaznicu za Jim Tompson's house
 • stručnog licenciranog vodiča na engleskom jeziku tokom cijelog izleta
 • organizovan prevoz po predviđenom itinereru

*Za ovaj izlet je potrebno ponijeti garderobu prikladnu za ulazak i obilazak budističkog hrama.

Plutajuća pijaca i Maeklong Train Market

Cijena: 45,00 EUR

Polazak iz hotela u ranim jutarnjim satima. Stižemo na pijacu na pruzi taman na vrijeme da vidimo kako voz kreće iz stanice i prolazi tačno kroz sredinu pijace. Prodavači užurbano podižu tende i sklanjaju sve što smeta vozu da prođe. Turisti i kupci se trčećim korakom pomjeraju kako bi šine ostale oslobođene za nesmetan prolazak voza. Čuje se glasna sirena kao signal i svi uzbuđeno stojimo i čekamo. Voz nailazi, mašemo putnicima iz voza, kao i oni nama. Čim ode voz, vraćamo se detaljnom razgledanju pijace i kupovini raznovrsnog voća, povrća, cvijeća, mesa i ribe. Ova linija saobraća svakodnevno po nekoliko puta na relaciji Meaklong – Banlaem, a sama vožnja traje oko 90 minuta. Polazak na plutajuću pijacu ,,Damnoen Saduak’’. Iza ne tako poznatog naziva ,,Damnoen Saduak’’ stoji jedna od najpoznatijih atrakcija Tajlanda – plutajuća pijaca. Na oko 100 km jugoistočno od Bangkoka nalazi se malo trgovačko mjesto ispresjecano kanalima izgrađenih još u XVIII vijeku. U duhu starih tajlandskih zemljoradnika, krećući se čamcem kroz zelenkastu vodu, polako se približavaju trgovci sa raznolikim ponudama. Starice sa slamnatim šeširima uz osijmeh nude najrazličitija jela, poslastice i sokove od egzotičnog voća, na isti način kao i stotinama godina unazad. Nakon vožnje čamcem imaćemo malo slobodnog vremena da prošetamo i kopnenim dijelom pijace. Povratak u hotel u kasnim popodnevnim satima.

Cijena izleta obuhvata:

 • stručnog licenciranog vodiča na engleskom jeziku
 • organizovan prevoz po predviđenom itinereru
 • vožnju čamcem
 • ulaznice za sve lokalitete navedene u programu

Smještaj

Hotel R Mar Resort & Spa Phuket 4*

Kliknite na sliku da biste otvorili galeriju
Ovo je primjer smještaja koji možete očekivati. Stvaran smještaj može biti drugačiji, ali sličan u onome što nudi.

Hotel Hotel R Mar Resort & Spa Phuket 4* ili sličan na Phuketu. Smeštajni je objekat koji raspolaže dvokrevetnim i trokrevetnim sobama sa sopstvenim kupatilom. Ovaj hotel posjeduje bazen i restoran, a udaljen je samo nekoliko minuta hoda od plaže Patong i tržnog centra Jungceylon. Usluga je na bazi noćenja sa doručkom.

Web stranica https://www.rmarresortandspa.com/

Adresa 33 Soi Rat-U-Thid 200 Pee 1
Rat-U-Thid 200 Pee Rd. Patong
Kathu
Phuket Thailand 83150

Picnic Hotel Bangkok

Kliknite na sliku da biste otvorili galeriju
Ovo je primjer smještaja koji možete očekivati. Stvaran smještaj može biti drugačiji, ali sličan u onome što nudi.

Savršeno mjesto za opuštanje i istraživanje grada. Samo 5 minuta od Victory Monument BTS stanice, u blizini tržnice Pratunam i drugih popularnih trgovačkih zona. MRT se povezuje direktno na BTS SkyTrain i omogućava pristup svim najpoznatijim mjestima u Bangkoku za nekoliko minuta. Sobe su prostrane i klimatizovane sa besplatnim bežičnim internetom. Svaka soba ima mini frižider, sef, TV ravnog ekrana i sopstveno kupatilo. 

Web stranica https://www.picnichotelbkk.com/

Adresa 39 Rang Nam Alley
Khwaeng Thanon Phaya Thai
Ratchathewi
Bangkok 10400
Thailand

Pitanja, odgovori i iskustva

Bangkok je prilično bezbijedan grad, jedino na šta treba da obratite pažnju, kao i u većini gradova na svijetu, su džeparoši. S obzirom na to, sve lične stvari držite uz sebe, nemojte nositi sav novac sa sobom, pasoš možete ostaviti u smještaju, a kopiju nositi sa sobom.

 


Potrebna Vam je viza da biste ušli na teritoriju Tajlanda. Za vizu se aplicira nekih mjesec dana prije početka putovanja. Agencija može posredovati u procesu viziranja ili istu možete sami pribaviti u nadležnom konzulatu. 


Ukoliko želite da kupite lokalnu karticu kako biste imali lakšu komunikaciju, tu kupovinu možete obaviti u marketima “7/11” gdje će Vam radnici vrlo rado pomoći da aktivirate karticu sa tajlandskim brojem. 
Ukoliko Vam kartica nije potrebna i svu komunikaciju možete obaviti preko internet, wi-fi je dostupan u svim objektima, od hotela gdje ćete biti smješteni, do restorana, kafića i barova.


Sigurno ćete se u Bangkoku barem jednom voziti u tuk-tuku i to Vam od srca preporučujemo, jedino na šta morate da obratite pažnju je to da Vam torba uvijek bude u krilu. 


Tajland je jedna od najpoznatijih turističkih destinacija, sa mnoštvom turista iz cijelog svijeta. Ne postoje pravila oblačenja na samoj ulici, ali ukoliko planirate da posjećujete hramove I palate morali biste da imate duge panatalone, haljine ili suknje, majice bez dekoltea sa kratkim rukavima. Na ovakvim lokalitetima Vam odjeća ne smije biti providna Ili uska, a prsti na nogama moraju biti prekriveni, pa je najbolje da nosite patike ili zatvorene sandale. 


Bangkok je grad koji nikada ne spava. Ukoliko volite noćni život I provod do ranih jutarnjih časova na pravom ste mjestu. U ulici Khao San postoji pregršt barova, za svačiji muzički ukus, a nemojte se iznenaditi ukoliko Vas nepoznato društvo povuče sa sobom da im se priključite u đuskanju. Najpoznatiji klubovi su: “Insanity” u kome ćete pretežno slušati r’n’b ritmove, a tu su I “Sugar club” , “RCA” , “Room 66” , “Levels”. Na Tajlandu se napalaćuje ulaz u sve klubove. 


U Bangkoku se sve dogadja na ulici, pa je zbog toga i suvenire najbolje kupovati na ulici. Niže cijene suvenira ćete pronaći van glavnih turističkih zona, a ukoliko želite dodatno da spustite cijenu cjenkanje je neizbježno.
Ukoliko želite da kupovinu suvenira obavite na jednom mjestu, preporučujemo Vam MBK centar, gdje možete naći razne skulpture od drveta, domaću kozmetiku, garderobu od svile, unikatni nakit I još mnogo toga.
Za klasičan šoping preporučujemo Vam sljedeće tržne centre: Platinum shopping mall, Central world i Siam discovery.
Suveniri koje obavezno morate ponijeti sa sobom sa Tajlanda su: mirišljavi štapići, kokosovo ulje, figure Bude, ukrasne svetiljke, svila…


Na Tajlandu preovladava tropska monsunska klima. Suha sezona je u periodu od novembra do aprila, a temperature su ljetnje tokom cijele godine.


U Bangkoku nije teško pronaći prevoz, prije nego što pomislite da Vam je potreban, on će pronaći Vas. Najjednostavniji i najautentičniji vid prevoza je tuk-tuk, za njega se obavezno cjenkajte, a nemojte da pristajete na cijenu višu od 5eur. 
Ukoliko želite da imate udobniju vožnju, onda odaberite taksi, morate obratiti pažnju da li je uključen taksimetar, a cijena ne bi trebalo da prelazi 3eur. Kod vožnje taksijem vrlo često se dogadja da taksisti ne žele da uključe taksimetar, u tom slučaju se za cijenu vožnje dogovorite prije nego što ista počne. 


Svakako je trošak individualna stvar i zavisi od osobe do osobe, ali prosjek koji putnici troše na ovoj destinaciji je između 300eur i 600eur, u zavisnosti od toga koliko tura traje. 


Jedna od prvih misli koja Vam prođe kroz glavu kada čujete Tajland je sigurno masaža. Salone za masažu ćete viđati na svakom koraku, ali ih svakako najviše ima u glavnim ulicama Khao San I Rambuttri. Cijene se razlikuju prema vrsti masaže koju odaberete I prema vremenu trajanja iste. Cjenovni opseg masaža je od 3eur do 15eur. 


Pad Thai na ulici oko 1.5eur / restoran oko 2eur
Fried rice na ulici oko 1eur/ restoran oko 1.5eur
Spring rolls oko 1.5eur
Papaya salad oko 1eur
Coconut soup oko 2eur
Mango sticky rice (Mango u kokosovom mleku sa slatkim pirincem) oko 2.5eur

Restorani: 
U Bangkoku je prava čar jesti u improvizovanim restoranima koji se nalaze na ulici. Lokalci će Vas u ovim restoranima poslužiti direktno sa svoje tezge na kojoj pripremaju hranu. Svako jelo je svježe i ukusno, a cijene su jako pristupačne. Na ovakve restorane možete naići u svakom dijelu Bangkoka, a najviše ih ima u glavnim turističkim ulicama kao što su Khao San I Rambuttri. Pored pripremljenih jela uvijek možete kupiti svježe voće, tajlandski sladoled I još mnogo toga što Vam tajlandska kuhinja može pružiti.

Restorani “My darling” I “Green”
Ukoliko želite udobniju i laganiju atmosferu za razliku od uličnih restorana Bangkoka, preporučujemo Vam restorane “My darling” I “Green” koji se nalaze u ulici Rambuttri. Cijene su pristupačne, a hrana je uvijek svježa. U ova dva restorana obavezno morate probati Pineapple fried rice, odnosno rižu posluženu u ananasu. Za desert treba probati Mango sticky rice – sjeckani mango sa slatkom rižom u kokosovom mlijeku. Tajland je pravi raj za sve sladokusce i ljubitelje egzotičnih ukusa. 

Restoran “River Barge”
Ukoliko želite sebi da priuštite romantičnu večeru sa pogledom na rijeku Chao Praya, onda je ovaj restoran pravi izbor za Vas. Nalazi se u sklopu hotela “Chatrium” I zbog toga postoji mogućnost da imate buffet obrok, a pored toga imaju i a la’ carte meni. Posebnu čar ima to što kuhari pripremaju hranu ispred Vas uz lokalnu muziku. Do ovog restorana možete doći taksijem ili tuk-tukom. Cijena večere se kreće od 20-30eur po osobi, što ovaj restoran čini za nijansu skupljim od restorana u centru grada.


1. Kraljevaska palata – na jednoj fotografiji možete prikazati svu moć kraljevine Tajlanda, dok pozirate između zidova ukrašenih zlatom. 
2. Wat Arun pagoda – iako samo ime govori da je ovo hram zore, ipak je najbolje da se fotografišete ovdje pred zalazak sunca, kada hram poprima potpuno drugačiju boju uslijed prelamanja svjetlosti. 
3. Rooftop Majapahit – U ovom baru ćete moći da se fotografišete uz najšarenije koktele u Bangkoku. 
4. Lebua skybar – Uživat ćete u pogledu na Bangkok i postat će Vam jasnije koliko je on veliki grad. Imat ćete priliku da sa koktelom u ruci pozirate uz nevjerovatan pogled na grad. Ukoliko niste znali, u ovom baru je sniman film “Hangover”.
5. Wat Pho – je jedan od najpoznatijih lokaliteta u Bangkoku. Imat ćete priliku da na fotografijama zabilježite svu velelepnost budističkih hramova i jednu od najvećih statua Bude na svijetu. 


Potrebna Vam je viza da biste ušli na teritoriju Tajlanda. Za vizu se aplicira nekih mjesec dana prije početka putovanja. Agencija može posredovati u procesu viziranja ili istu možete sami pribaviti u nadležnom konzulatu.


Phuket je, pored Bangkoka, najpoznatija destinacija za izlaske na Tajlandu. Phuket nikada ne spava, tako da ćete sigurno na njemu naći klub ili bar koji je baš po Vašem ukusu. Neki od njih su: “Red hot” , “Monsoon” , “Tiger pub” , “Illusion club” , “Funk bar”


Na Tajlandu prevladava tropska monsunska klima. Suha sezona je u periodu od novembra do aprila, a temperature su ljetne tokom cijele godine.


Svakako je trošak individualna stvar i zavisi od osobe do osobe, ali prosjek koji putnici troše na ovoj destinaciji je između 300€ i 600€, u zavisnosti od toga koliko tura traje.


Jedna od prvih misli koja Vam prođe kroz glavu kada čujete Tajland je sigurno masaža. Salone za masažu ćete viđati na svakom koraku, ali ih svakako najviše ima u glavnim ulicama. Cijene se razlikuju prema vrsti masaže koju odaberete I prema vremenu trajanja iste. Cjenovni opseg masaža je od 3eur do 15eur.


Phuket je prilično bezbijedan, jedino na šta treba da obratite pažnju, kao i na svim turističkim destinacijama, su džeparoši. S obzirom na to, sve lične stvari držite uz sebe, nemojte nositi sav novac sa sobom, pasoš možete ostaviti u smještaju, a kopiju nositi sa sobom.


Ukoliko želite da kupite lokalnu karticu kako biste imali lakšu komunikaciju, tu kupovinu možete obaviti u marketima “7/11” gdje će Vam radnici vrlo rado pomoći da aktivirate karticu sa tajlandskim brojem. 

Ukoliko Vam kartica nije potrebna i svu komunikaciju možete obaviti preko internet, wi-fi je dostupan u svim objektima, od hotela gdje ćete biti smješteni, do restorana, kafića i barova.


Preporučuje se brižljivo čuvanje ličnih dokumenata i novca zbog rizika od pljačke i džeparenja. Šetanje ulicom u kasnim večernjim satima preporučljivo je jedino ako niste sami. Droga je ilegalna pojava, i kao takva kažnjiva zakonom, i zatvorom.


Za Phuket Vam ne treba ništa specifično od odjeće, potrebno je da sa sobom nosite samo ljetnju I garderobu za plažu.


Na Phuketu se sve dogadja na ulici, pa je zbog toga i suvenire najbolje kupovati na ulici. Niže cijene suvenira ćete pronaći van glavnih turističkih zona, a ukoliko želite dodatno da spustite cijenu cjenkanje je neizbježno.
Na glavnoj ulici uz plažu možete pronaći radnje sa domaćom kozmetikom, uljima I kremama po veoma pristupačnim cijenama. 


Najbolje vrijeme za posjetu Phuketa je od novembra do aprila, ali vremenske prilike dozvoljavaju putovanja tokom čitave godine.


Na Phuketu nije teško pronaći prevoz, prije nego što pomislite da Vam je potreban, on će pronaći Vas. Najjednostavniji i najautentičniji vid prevoza je tuk-tuk, za njega se obavezno cjenkajte, a nemojte da pristajete na cijenu višu od 5eur. 
Ukoliko želite da imate udobniju vožnju, onda odaberite taksi, morate obratiti pažnju da li je uključen taksimetar, a cijena ne bi trebalo da prelazi 3eur. Kod vožnje taksijem vrlo često se dogadja da taksisti ne žele da uključe taksimetar, u tom slučaju se za cijenu vožnje dogovorite prije nego što ista počne.


Svaka plaža na Phuketu je pravi egzotični raj. Svuda ćete zateći dosta beach barova, kristalnu plavu boju mora i zlatan pijesak. Najbolje među njima su definitivno sljedeće:
Patong beach 
Freedom 
Paradise 
Kata Noi 
Bangtao 


Da biste imali svoju ležaljku na plaži potrebno je samo da naručite piće u baru čije su ležaljke.


Night market –Bangla road street

Bangla je jedna od glavnih ulica u Patongu. Do nje možete doći pheške, s bzirom na to da se nalazi u centru grada. Na samom početku ulice organizuje se Night market sa lokalnom hranom. Pijaca počinje sa radom od 18h i otvorena je sve do 1h poslije ponoći. Ponuda je šarenolika, od ribe i morskih plodova, preko ražnjića sa raznim vrstama mesa i povrća, pa sve do čuvenog pad thai-ja i riže u raznim varijantama i sosevima. Izbegavajte prerađene mesne proizvode poput salama i kobasica na roštilju. Ukoliko niste ljubitelj ljute hrane nemojte zaboraviti da kažete “Mai pad” što u prevodu znači “Ne ljuto”.

“Sole Mio” restoran

Sole Mioje mali restoran, do koga možete doći laganom šetnjom po plaži. Idealan je za posmatranje zalaska sunca. Ponuda je raznovrsna, pored tajlandske kuhinje služe I internacionalna jela po pristupačnim cijenama.

“Khon Kaen BBQ”

Ovaj restoran preporučujemo onima koji vole da eksperimentišu sa hranom i ukusima i ljubiteljima morksih plodova. Restoran je malo udaljeniji od centra Pathonga, pa je zbog toga najbolje da do njega idete taksijem ili tuk-tukom. Trik ovog restorana je to što Vam nude mogućnost da sami pripremate svoju hranu. Možete sami pripremiti papaja salatu, ispržiti ribu ili pripremiti supu sa nudlama I povrćem. Naravno, lokalci su tu da Vam asistiraju prilikom pripreme hrane. Cijene su pristupačne.


 1. Hram Velikog Bude
 2. Karon beach view point
 3. Zalazak sunca na Kata plaži (Kata rocks)
 4. Šarene kućice u Sino-Portugese stilu u Walking street-u u Phuket town-u
 5. Maya zaliv

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Ovim putem obavještavamo sve naše putnike da je predstavnik naše agencije isključivo pratilac Vaše grupe na putovanju i da po striktnom zakonu Kraljevine Tajland njemu kao stranom državljaninu nije dozvoljeno da govori javno na bilo kom lokalitetu (aerodrom, hramovi, plaže, turističke atrakcije itd...). Sve potrebne informacije predstavnik agencije će Vam dati u hotelu ili tokom transfera do lokaliteta. Na fakultativnim izletima Vas prate licencirani lokalni vodiči angažovani od strane lokalne agencije.

 

Važne napomene

Molimo Vas pročitajte pažljivo ove napomene. Smatramo vrlo važnim da naši putnici budu dobro informirani, što omogućuje manje nesporazuma tijekom putovanja te ugodno iskustvo.

Opšte napomene:

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL d.o.o Sarajevo sa licencom 07-02-22-9594/19.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša/podatke pasoša sa kojim će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik provjeri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
 • Svi pasoši moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 mjeseci) od dana povratka u zemlju.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjena pojedinih sadržaja u programu uslijed vanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvidjeti, u vrijeme zaključenja ugovora.
 • Organizator putovanja nije ovlašten i ne cijeni valjanost putnih i drugih isprava.
 • Za sve informacije date usmenim putem agencija ne snosi odgovornost.
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je da sve putnike upozna sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i viziranja i OPĆIM USLOVIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a.
 • Putnici su dužni da dva dana pred put provjere tačno vrijeme i mjesto polaska grupe.
 • Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.
 • U prevoznim sredstvima je najstrožije zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mjestima, i ne smiju ih napuštati na mjestima koja nisu predviđena za pauze (granice, check point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posljedice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, bit će odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povrat novca.
 • Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo da putnika isključi sa putovanja.
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu sa planom i programom puta pauze se prave na 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta.
 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prevoza, putnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.
 • Aranžman je rađen na bazi od minumum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za evropska putovanja.
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za relizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obavještava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana prije datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana prije datuma polaska za evropska putovanja.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz avionom, nakon kupovine aviokarata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju važe uslovi avio kompanija.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i agencija ne može da utiče na okolnosti koje su van njenog dometa.
 • Cijene low cost aranžmana podložne su promjenama i po uplati avansa se provjeravaju tarife i putniku se potvrđuje cijena aranžmana.
 • Agencija ne snosi odgovornost usljed promjena aviokonekcija od strane aviokompanije.
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobijene od strane agencije podložne su promjeni i isključivo zavise od aviokompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ukoliko je to fizički moguće.
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smještajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči da promijeni dio plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku obezbijedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smještaj/drugačija noćenja u smještajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloljetni putnici prilikom putovanja moraju imati ovjerenu saglasnost roditelja.
 • Zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi ovjere računa i povrata poreza iz Evropske Unije (TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o ličnim dokumentima i novcu.
 • Za ovaj aranžman primjenjuju se OPŠTI USLOVI PUTOVANJA uskladjeni sa UTABIH standardom.

Napomene u vezi sa smještajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smještajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi da izađe u susret željama putnika (molimo Vas za razumijevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura).
 • U smještajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu sa pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera.
 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promjena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smještajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan da poštuje pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost usljed sankcionisanja od strane osoblja smještajnog objekta.
 • U nekim smještajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smještajni kapaciteti vrše smještaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u datom trenutku. Agencija nije u mogućnosti da klijentima potvrdi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski ležaj), kao ni spratnost u samom smještaju, osim ukoliko to nije posebno naznačeno Ugovorom. Klijent je uplatom aranžmana saglasan sa tom činjenicom i uslovima smještaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz doplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji sa nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi da plaća doplatu, prihvata da se spoji sa bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i pol saputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neprijatnosti ili neslaganja koje putnici mogu da imaju na putu.

Napomene u vezi sa fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obavezni dio putovanja.
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti da utiče na stvari Van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvata sve uslove lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može uticati na dužinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvata uslove lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uslovima obavijesti saputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguća, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju sa predviđenim itinerarom i uslovima fakultativnog izleta.

Napomene u vezi sa vizama:

 • Putnici su u obavezi da se upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju.
 • Pojedine ambasade zahtjevaju lično prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni da pravila ambasade ispoštuju.
 • Putnici su dužni da dokumenta za viziranje dostave najkasnije mjesec dana prije putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su da sami obezbijede vize za putovanje.
 • Putnici koji ne posjeduju nove biometrijske pasoše BiH dužni su da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju i da sami obezbijede vize za putovanje.
 • Agencija ne garantuje dobijanje vize i nije ovlaštena da utvrđuje validnost dokumenata.
 • U slučaju nedobijanja vize agencija ne snosi odgovornost.