Jordan akcija iz Sarajeva

Jordan akcija iz Sarajeva

cijena od
2.480
BAM ,00
sada od
1.980
BAM ,00
trajanje
9 dana
Prijavi se Upit
Upit

Iskoristite Jordan akciju i pođite sa nama u obećanu zemlju na Bliskom Istoku. Jordan je pustinjska zemlja bez nafte, ali zemlja u kojoj se nalazi najnevjerovatnije čudo antičkog svijeta koje ćete imati priliku da vidite, a to je jedinstvena Petra, grad u kamenu.

Glavni grad Jordana je Aman, a zemlju naseljava nešto više od 5 miliona stanovnika. Čuveni Lorens od Arabije predvodio je arapsko stanovništvo u velikim bitkama protiv Otomanske imperije.

Nećemo propustiti priliku da vas povedemo i u nestvarnu Wadi Rum pustinju, koju zovu „Dolina Mjeseca“ i koja će vam zauvijek ostati u pamćenju.

Izaberite neki od aranžmana za Jordan, jedinu zemlju na ovom području koja nema naftu. Veliki broj historijskih mjesta nalaze se ovdje, među kojima su i gradovi poput Sodome i Gomore. I zapamtite, ako Vas neko ponudi obrokom, ljubazno odbijte prva tri puta a onda srdačno prihvatite.

Obilasci uključeni u cijenu aranžmana: 1. Lokalni obilazak, 2. Obilazak Amana, 3. Obilazak džamije Kralja Abdulaha, 4. Obilazak Citadele, 5. Obilazak Rimskog teatra, 6. Obilazak planine Nebo, 7. Obilazak Mrtvog mora, 8. Obilazak Akabe, 9. Obilazak bazara u Akabi.


Ruta
Sarajevo
Abu Dhabi
Amman
Wadi Musa
Wadi Rum
Aqaba
Amman
Abu Dhabi
Sarajevo

Prijevoz
Avion, Lokalni transfer
Smještaj
Hotel
Organizator
Jungle Travel d.o.o. Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Destinacije
Azija, Jordan
Grupna putovanja
Daleke destinacije
Kod putovanja
JO10
Zahtjevnost
Pogodno za djecu
Ne
Veličina grupe
Min 10 , Max 15 ,

Plan i program

Okupljanje na međunarodnom aerodromu u Sarajevu dva sata prije leta. Priče o egzotičnom krajevima i smješkanje dok čekate na let. Let iz Sarajeva za Abu Dhabi u 18:20h.

Prevoz

 • Avio karta sa svim taksama na relaciji Sarajevo - Abu Dhabi - Amman, u ekonomskoj klasi uključujući ručni prtljag - ruksak dimenzija 40x30x20cm

Mjesto

 • Sarajevo
 • Abu Dhabi

Dolazak u Abu Dhabi u 01:35h. Slobodno vrijeme do polaska za Jordan. Let za Jordan u 05:40h. Dolazak na aerodrom u Amman u 08:00h. Transfer do hotela. Odlaganje stvari u hotelu. Polazak na Amman City Tour. Idemo u obilazak grada Amman. Amman, glavni grad Kraljevine Jordan. U gradu živi nešto više od 4 miliona stanovnika i smatraju ga najliberalnijim gradom u arapskom svijetu. Broj turista je i dalje mali ali u posljednjim godinama se povećava. Bogato nasljeđe i duh istoka sve više privlače pažnju putnika širom svijeta. Grad koji je stvoren za istraživanje i uživanje u čarima Istoka. Obilazimo čuvenu Citadelu, smještenu na jednom od sedam brda Amana sa koje se pruža nevjerovatan pogled na sam grad. Obilazimo hramove, muzej, Omayyad palatu i brojne druge lokalitete. Izlet nastavljamo vožnjom do čuvenog Rimskog Teatra u samom srcu grada pa nas ovaj dan nekako šeta između Rima i Akropolja dok koračate sokacima pustinjskog grada Istoka. Upoznavanje sa ulicama glavnog grada Jordana nastavljamo vožnjom i posjetom džamiji Kralja Abdulaha, pa sve do povratka u “Novi Aman” i šetnju čuvenom ulicom duge “Rainbow Street”. Nezaboravno iskustvo! Povratak u hotel. Slobodno vrijeme! Noćenje u Ammanu.

Prevoz

 • Transfer od aerodroma do smještaja

Smještaj

Amman Hotel 1 noć

Mjesto

 • Amman

Hrana

 • Doručak × 1

Mogućnost fakultativnog obilaska grada Jerash. Povratak u Amman. Noćenje u Ammanu.

Smještaj

Amman Hotel 1 noć

Mjesto

 • Amman

Hrana

 • Doručak × 1

Fakultativni izleti

U jutarnjim satima napuštamo smještaj i polazimo za Petru. Usputno stajanje i obilazak Planine Nebo, mjesto odakle je prvi put Mojsije vidio Obećanu Zemlju. Nastavak putovanja i obilazak Mrtvog mora, najneobičnijeg na svijetu, jezera koje godinama privlači hiljade turista i cijelog sveta. Aristotel je pisao o izvanrednim svojstvima njegove vode, a egipatska kraljica Kleopatra ga je dobila na poklon od Marka Antonija. Dubinom od 416m ispod nivoa mora, predstavlja najnižu tačku na zemlji. Koncentracija soli u vodi je najviša na svijetu oko 30%, skoro osam puta više od saliniteta ostalih mora i okeana. Noćenje u Petri.

Smještaj

Wadi Musa Hotel 1 noć

Mjesto

 • Wadi Musa

Hrana

 • Doručak × 1

Fakultativni dvodnevni izlet u Petru. Obilazak grada u stijeni, kraljevskih grobnica i riznica u pećinama. Prolazak kroz kanjon Sik, brojna pećinska svetilišta, pozorište, slavne grobnice kraljevske porodice, isklesane u stijeni...  Danas je na listi Unesko kulturne baštine i privlači putnike iz svih dijelova svijeta. Noćenje u Petri.

Smještaj

Wadi Musa Hotel 1 noć

Mjesto

 • Wadi Musa

Hrana

 • Doručak × 1

Fakultativni izleti

Nastavak fakultativnog izleta - obilaska Petre i uživanje u čarima Bliskog Istoka. Transfer od Petre do Wadi Rum-a. Fakultativni izlet u Wadi Rum pustinju, skoro pa netaknutu od strane ljudske ruke. Uživamo u nestvarnim predjelima pješčane i kamene pustinje, pješačimo, jašemo kamile… Noćenje u Wadi Rum-u.

Smještaj

Wadi Rum Hotel 1 noć

Mjesto

 • Wadi Rum

Hrana

 • Doručak × 1

Fakultativni izleti

Nakon izlaska Sunca u pustinji ispijamo čaj i krećemo ka Aqabi. Fakultativni izlet Aqaba kruzing- dvosatno krstarenje zaljevom Crvenog mora između Jordana, Izraela, Egipta i Saudijske Arabije. Posjećujemo prvi podvodni vojni muzej, gdje se nalaze potpljeni brodovi, tenk i dvije letjelice. Ručamo na brodu. Slobodno vrijeme. Noćenje u Aqabi.

Smještaj

Aqaba Hotel 1 noć

Mjesto

 • Aqaba

Hrana

 • Doručak × 1

Fakultativni izleti

Doručak. Napuštanje hotela u Aqabi i transfer do Ammana. Slobodan dan u Ammanu za kupovinu suvenira i još ućivanja u ovom magičnom gradu. Noćenje u Ammanu.

Prevoz

 • Transfer autobusom od Aqabe do Ammana

Smještaj

Amman Hotel 1 noć

Mjesto

 • Aqaba
 • Amman

Hrana

 • Doručak × 1

Napuštanje smještaja u ranim jutarnjim satima. Polazak za Sarajevo u 08:35h sa presjedanjem u Abu Dhabiju. Dolazak u Sarajevo u 17:45h.

Prevoz

 • Transfer od smještaja do aerodroma
 • Avio karta sa svim taksama na relaciji Amman - Abu Dhabi - Sarajevo, u ekonomskoj klasi sa uključenim ručnim prtljagom - ruksak dimenzija 40x30x20cm

Mjesto

 • Abu Dhabi
 • Sarajevo

Polasci i cijene

Trenutno nema polazaka za ovo putovanje.

Šta je uključeno

Smještaj

Amman Hotel Primjer 3 noći
Wadi Musa Hotel Primjer 2 noći
Wadi Rum Hotel Primjer 1 noć
Aqaba Hotel Primjer 1 noć

Prevoz

 • Avio karta sa svim taksama na relaciji Sarajevo - Abu Dhabi - Amman, u ekonomskoj klasi uključujući ručni prtljag - ruksak dimenzija 40x30x20cm
 • Transfer od aerodroma do smještaja
 • Transfer autobusom od Aqabe do Ammana
 • Transfer od smještaja do aerodroma
 • Avio karta sa svim taksama na relaciji Amman - Abu Dhabi - Sarajevo, u ekonomskoj klasi sa uključenim ručnim prtljagom - ruksak dimenzija 40x30x20cm

Hrana

7 × Doručak

Ostalo

 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije na destinaciji
 • Obilasci u Jordanu: 1. Lokalni obilazak, 2. Obilazak Amana, 3. Obilazak džamije Kralja Abdulaha, 4. Obilazak Citadele, 5. Obilazak Rimskog teatra, 6. Obilazak planine Nebo, 7. Obilazak Mrtvog mora, 8. Obilazak Akabe, 9. Obilazak bazara u Akabi.

Nije uključeno u cijenu

 • Međunarodno zdravstveno osiguranje (može se uzeti u agenciji)
 • Individualne troškove nastale za vrijeme trajanja aranžmana
 • Fakultativne izlete i ulaznice za kulturno historijske spomenike
 • Viza za Jordan
 • Doplata za dodatni prtljag (10 kg. ili 20 kg.)

Video

Fakultativni izleti

Napomena! Termini i cijene fakultativnih izleta su informativni i promjenjivi i ovise o slobodnim terminima po lokalitetima, broju prijavljenih putnika i objektivnim okolnostima.

Jerash

Jerash
Cijena: 60,00 EUR

Jedan je od najposjećenijih lokaliteta u Jordanu, poslije Petre i Wadi Rum pustinje. Antički grad koji krije tragove naseljenosti od prije 6500 godina. Zlatno doba grada bilo je za vrijeme vladavine Rimljana pa je i danas jedno od najbolje očuvanih provincijskih gradova starog Rima. Ovo izuzetno vrijedno nasljeđe, kombinacija uticaja stare Grčke, Rima, Mediterana i Orijenta, otkriveno je prije 70 godina i mjesto je vjekovnog prožimanja istoka i zapada. Danas je moderan grad sa oko 50.000 stanovnika, većinom Arapa, Palestinaca, Kurda i Jermena. Kao i svi drugi gradovi u Jordanu, nevjerovatno je mjesto gdje možete uživati u skladu i mješavini kultura i naroda istoka. 

Fakultativni dvodnevni izlet u Petru

Fakultativni dvodnevni izlet u Petru
Cijena: 115,00 EUR

Smještena između Crvenog i Mrtvog mora i naseljena od prahistorijskih vremena sve do 7. vijeka; glavni grad Nabatejaca u izrezbaren u stijeni; u vrijeme helenističkog i rimskog doba, postao je glavni karavan centar za tamjan Arabije, svilu iz Kine i začine Indije; raskrsnice između Arabije, Egipta i Sirije. Petra je poluizgrađena, polu izrezbarena u kamenu, a okružena je planinama prožetim prolazima i klisurama. Genijalan sistem upravljanja vodama omogućio je ekstenzivno riješavanje suštinski sušnog područja tokom vladavine Nabatejaca, Rima i Vizantijskog perioda. To je jedna od najbogatijih i najvećih arheoloških nalazišta na svijetu postavljena u dominantnom pejzažu pješčara. Izvanredna univerzalna vrijednost Petre nalazi se u arhitekturi grobnica i hramova; ostatcima kanala, tunela i brana za preusmjeravanje vode koje su se kombinovale sa ogromnom mrežom cisterni i rezervoara koji su sakupljali sezonske kiše; kao i obimni arheološki ostaci - hramovi, crkve i druge javne zgrade. Mješavina helenističkih arhitektonskih fasada sa tradicionalnim izrezbarenim u kamenu hramovima/grobnicama Nabatejaca - uključujući Trezor, grobnicu Urn, grobnicu Korintan i Deir ("manastir") - predstavlja jedinstveno umjetničko dostignuće i izuzetnu arhitektonsku cjelinu prvih vijekova pnije. Raznovrsni arheološki ostaci i arhitektonski spomenici od prahistorije do srednjovijekovnog perioda nose izuzetno svjedočanstvo o sada izgubljenim civilizacijama koje su naslijeđivale jedna drugu na ovoj lokaciji.Trajanje izleta je 2 dana. Cijenu uljučuje: transferi, lokalni vodič i ulaznice prema planu i programu fakultativnog izleta.

Trajanje izleta: 2 dana

U cijenu su uljučeni: transferi, lokalni vodič i ulaznice

Fakultativni dvodnevni izlet u Wadi Rum pustinju

Fakultativni dvodnevni izlet u Wadi Rum pustinju
Cijena: 130,00 EUR

Wadi Rum se naziva I ,,Dolina Mjeseca“ baš zbog njenih nestvarnih pejzaža koji ne izgledaju baš ovozemaljski. Ova pustinja se nalazi nedaleko od granice sa Saudijskom Arabijom. U Wadi Rum-u se prožimaju i smjenjuju pejzaži poput uskih klanaca, prirodnih lukova pa sve do vrtoglavih litica, pustinjskog rastinja i pećina. Ponegdje je pijesak žut, negdje jarko narandžast a negdje je teren prekriven sitnim kamenjen. Sam naziv Wadi Rum u prevodu znači uzdiguta dolina, a najviša tačka u pustinji je planina Um Dami i visine je 1800 metara. 


Trajanje izleta je 2 dana 

U cijenu je uključeno: prevoz, lokalni vodič, ulaznice, prenoćište u kampu, večera i doručak.

U cijenu nisu uključeni individualni troškovi kao ni individualno iznajmljivanje džipa, kamile  ili balona 

Fakultativni izlet Akaba krstarenje

Fakultativni izlet Akaba krstarenje
Cijena: 60,00 EUR

Dvosatno krstarenje zaljevom Crvenog mora izmedju Jordana, Izraela, Egipta i Saudijske Arabije. Posjećujemo prvi svjetski podvodni vojni muzej, gdje se nalaze potopljeni brodovi, tenk i dvije letjelice. Ručamo na brodu. 

Cijena uključuje: prevoz, lokalnog vodiča, krstarenje, ručak na brodu uz bezalkoholno piće.  

Smještaj

Amman Hotel /

Amman Hotel
Ovo je primjer smještaja koji možete očekivati. Stvaran smještaj može biti drugačiji, ali sličan u onome što nudi.

Hotel 2*/3* je smještajni objekat koji raspolaže 1/2 sobama u Ammanu. Sve sobe posjeduju T/WC. Usluga je na bazi noćenja sa doručkom (kontinentalni doručak). Imena hotela biće potvrđena po formiranju grupe, a najkasnije dvije nedjelje pred put.   

Wadi Musa Hotel /

Wadi Musa Hotel
Ovo je primjer smještaja koji možete očekivati. Stvaran smještaj može biti drugačiji, ali sličan u onome što nudi.

Hotel 2*/3* je smještajni objekat koji raspolaže 1/2 sobama u Wadi Musi. Sve sobe posjeduju T/WC. Usluga je na bazi noćenja sa doručkom (kontinentalni doručak). Imena hotela biće potvrđena po formiranju grupe, a najkasnije dvije nedjelje pred put.   

Wadi Rum Hotel /

Wadi Rum Hotel
Ovo je primjer smještaja koji možete očekivati. Stvaran smještaj može biti drugačiji, ali sličan u onome što nudi.

Hotel 2*/3* je smještajni objekat koji raspolaže 1/2 sobama u Wadi Rumu. Sve sobe posjeduju T/WC. Usluga je na bazi noćenja sa doručkom (kontinentalni doručak). Imena hotela biće potvrđena po formiranju grupe, a najkasnije dvije nedjelje pred put.   

Aqaba Hotel /

Aqaba Hotel
Ovo je primjer smještaja koji možete očekivati. Stvaran smještaj može biti drugačiji, ali sličan u onome što nudi.

Hotel 2*/3* je smještajni objekat koji raspolaže 1/2 sobama u Aqabi. Sve sobe posjeduju T/WC. Usluga je na bazi noćenja sa doručkom (kontinentalni doručak). Imena hotela biće potvrđena po formiranju grupe, a najkasnije dvije nedjelje pred put.   

Pitanja, odgovori i iskustva

Dok mediji često prikazuju napetost na cijelom Bliskom Istoku, znajte da je Jordan veoma sigurna zemlja. Poznatiji je još i kao oaza mira na Bliskom Istoku. Prema izveštaju Svjetskog ekonomskog foruma, čak je sigurnije od Njemačke ili Velike Britanije. Možete primijetiti snažno sigurnosno prisustvo i detektore metala u hotelima i javnim zgradama, turističku policiju na većim lokacijama i vojne kontrolne punktove oko graničnih zona. Kao rezultat toga, putnici mogu pouzdano istraživati zemlju. Jedina stvar koja može zasmetati je nedostatak cijena u prodavnicama, pa kako vas trgovac procijeni, takvu cijenu ćete i dobiti. 


Državljanima Bosne i Hercegovine je potrebna viza za Jordan, a pribavlja se prilikom slijetanja na aerodrom u Amanu i košta 40 Jod (oko 56$). Ponesite obavezno i dvije fotografije, ne starije od 6 mjeseci, na bijeloj pozadini, dimenzija 3.5 cm  x 4.5 cm.


Zain je mobilni operater na Bliskom Istoku. SIM kartice možete kupiti u njihovoj radnji, ali ne postoji mogućnost kupovine na aerodromu, ili u prodavnici kao u nekim državama. Dok su cijene SIM kartica visoke, WiFi je lako dostupan. 


Najviše na garderobu, odnosno da obevezno budete pokriveni za vrijeme izleta, što se prije svega odnosi na duge nogavice.


Svedeno oblačenje žena je poželjno u Jordanu zbog poštovanja prema njihovoj kulturi i prilikom obilaska religijskih objekata na planini Nebo.


Alkohol je veoma skup zbog preovlađujućeg islama. Najjeftiniji je u Akabi kao posebnoj zoni. U Wadi Musi popularna je noćna posjeta Petri i Cave Bar koji se nalazi pored ulaza u sam lokalitet. 
U Ammanu klubovi i barovi su često u okviru hotela. 


Cijeli stari grad u Ammanu je veliki bazar idealan za kupovinu rukotvorina. 

Možete kupiti maramu jordanku. Kod nas je poznatija marama palestinka, britanski izum osmišljen da napravi razliku između ionako srodnih naroda Palestine i Jordana. Jordanska marama je crveno-bijela, dok je palestinska crno-bijela.

Magnete možete najpovoljnije kupiti u Petri, a damama se posebno preporučuje kozmetika za kožu sa Mrtvog mora.


Najbolje vrijeme za obilazak lokaliteta je od marta do maja. Snijeg u Ammanu može padati u januaru i februaru. Ako ste se odlučili za ronjenje u Akabi, najbolje vrijeme je od septembra do ranog novembra. Posjetu Jordanu generalno preporučujemo tokom cijele godine.


U Ammanu postoji gradski prevoz, ali nije baš najbolje uređen. Može se koristiti radi iskustva, ali grad generalno nije dobro povezan. Taksi je izuzetno povoljan i nema razloga da ga izbjegavate.

Akaba i Wadi Musa su dovoljno mala mjesta da se mogu obilaziti pješke.


Potrošnja je individualna i zavisi naravno od vaših potreba i planova za shoping. Prosječne cijene hrane u restoranima su u opsegu od 7 do 15 eura. Za putovanje od 10 dana u Jordan preporučujemo da ponesete 400 eura. 


Jordan izlazi na more samo kod Akabe. U centru grada je plaža koju možete posjetiti, ali najzanimljivija je duga plaža na putu ka granici sa Saudijskom Arabijom. Pod vodom su tenk, avion, olupine brodova i korali koji snorkeling čine posebno zanimljivim.


Arapska hrana je izuzetna. Od jela se izdvajaju:

Humus - najpoznatije jelo sa Levanta. Riječ je o namazu, umaku ili pasti koja se pravi od leblebija i tahinija. Obično se jede uz hljeb, a pored vrhunskog ukusa, ističe se po ogromnoj hranljivoj vrijednosti.

Šavarma - Pravi se od mesa isječenog na tanke kriške i ređanog u oblik kupe. Originalno se u njenom spremanju koristi jagnjeće ili ovčije meso, dok se danas sve više koriste piletina, ćuretina, govedina i teletina.

Manakiš - poznat i kao manakeš ili manaješ, takođe je popularno levantsko jelo. Prvenstveno se sastoji od tijesta nadevenog majčinom dušicom, sirom ili mljevenim mesom. Može se presavijati ili rezati poput italijanske pizze, i služiti za doručak ili ručak.

Falafel – Pržene loptice od leblebija, koje se mogu služiti u restoranima, ili kao brza hrana. Može biti i punjen, poput pite, pa se tada dodaju razne salate i humus. Pored toga, falafel se može poslužiti i uz salatu ili neki veći obrok.  

Mutabal - umak ili namaz od patlidžana sličan kao baba ganuš, ali po mnogima boljeg ukusa. Pored oguljenog, pečenog patlidžana stavlja se bijeli luk, jogurt, tahini i sok od limuna.

Mansaf - tradicionalno jelo pravljeno od jagnjetine. Jagnjetina se kuha u ferementisanom jogurtu, nakon čega se služi sa rižom ili žitaricama.

Zarb - predstavlja beduinski način spremanja mesa, riže i piletine. Jelo se sastoji od jagnjećeg ili pilećeg mesa, ponekad začina i povrća, a priprema se tako što se lonac sa jelom stavi na vreo ugalj, i potom zakopa u pijesak.

Knafe - tradicionalno istočnjačko jelo pravljeno od tijesta. Ovo tijesto se potapa u saldak sirup, koji se potom nadograđuje sa sirom i drugim sastojcima poput oraha. 


 1. Svaka lokacija u pustinji Wadi Rum je magična i čini se da je svaka fotografija dobro kadrirana.
 2. Prolaz Sik ka Trezoru u Petri
 3. Ćilim na stijeni preko puta Trezora u Petri
 4. Tenk ispod vode u Akapskom zalivu ili plutanje u Mrtvom moru.
 5. Kafić sa pogledom na Manastir u Petri

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Važne napomene

Molimo Vas pročitajte pažljivo ove napomene. Smatramo vrlo važnim da naši putnici budu dobro informirani, što omogućuje manje nesporazuma tijekom putovanja te ugodno iskustvo.

Opšte napomene:

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL d.o.o Sarajevo sa licencom 07-02-22-9594/19.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša/podatke pasoša sa kojim će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik provjeri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
 • Svi pasoši moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 mjeseci) od dana povratka u zemlju.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjena pojedinih sadržaja u programu uslijed vanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvidjeti, u vrijeme zaključenja ugovora.
 • Organizator putovanja nije ovlašten i ne cijeni valjanost putnih i drugih isprava.
 • Za sve informacije date usmenim putem agencija ne snosi odgovornost.
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je da sve putnike upozna sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i viziranja i OPĆIM USLOVIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a.
 • Putnici su dužni da dva dana pred put provjere tačno vrijeme i mjesto polaska grupe.
 • Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.
 • U prevoznim sredstvima je najstrožije zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mjestima, i ne smiju ih napuštati na mjestima koja nisu predviđena za pauze (granice, check point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posljedice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, bit će odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povrat novca.
 • Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo da putnika isključi sa putovanja.
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu sa planom i programom puta pauze se prave na 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta.
 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prevoza, putnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.
 • Aranžman je rađen na bazi od minumum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za evropska putovanja.
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za relizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obavještava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana prije datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana prije datuma polaska za evropska putovanja.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz avionom, nakon kupovine aviokarata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju važe uslovi avio kompanija.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i agencija ne može da utiče na okolnosti koje su van njenog dometa.
 • Cijene low cost aranžmana podložne su promjenama i po uplati avansa se provjeravaju tarife i putniku se potvrđuje cijena aranžmana.
 • Agencija ne snosi odgovornost usljed promjena aviokonekcija od strane aviokompanije.
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobijene od strane agencije podložne su promjeni i isključivo zavise od aviokompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ukoliko je to fizički moguće.
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smještajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči da promijeni dio plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku obezbijedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smještaj/drugačija noćenja u smještajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloljetni putnici prilikom putovanja moraju imati ovjerenu saglasnost roditelja.
 • Zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi ovjere računa i povrata poreza iz Evropske Unije (TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o ličnim dokumentima i novcu.
 • Za ovaj aranžman primjenjuju se OPŠTI USLOVI PUTOVANJA uskladjeni sa UTABIH standardom.

Napomene u vezi sa smještajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smještajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi da izađe u susret željama putnika (molimo Vas za razumijevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura).
 • U smještajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu sa pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera.
 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promjena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smještajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan da poštuje pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost usljed sankcionisanja od strane osoblja smještajnog objekta.
 • U nekim smještajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smještajni kapaciteti vrše smještaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u datom trenutku. Agencija nije u mogućnosti da klijentima potvrdi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski ležaj), kao ni spratnost u samom smještaju, osim ukoliko to nije posebno naznačeno Ugovorom. Klijent je uplatom aranžmana saglasan sa tom činjenicom i uslovima smještaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz doplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji sa nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi da plaća doplatu, prihvata da se spoji sa bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i pol saputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neprijatnosti ili neslaganja koje putnici mogu da imaju na putu.

Napomene u vezi sa fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obavezni dio putovanja.
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti da utiče na stvari Van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvata sve uslove lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može uticati na dužinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvata uslove lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uslovima obavijesti saputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguća, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju sa predviđenim itinerarom i uslovima fakultativnog izleta.

Napomene u vezi sa vizama:

 • Putnici su u obavezi da se upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju.
 • Pojedine ambasade zahtjevaju lično prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni da pravila ambasade ispoštuju.
 • Putnici su dužni da dokumenta za viziranje dostave najkasnije mjesec dana prije putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su da sami obezbijede vize za putovanje.
 • Putnici koji ne posjeduju nove biometrijske pasoše BiH dužni su da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju i da sami obezbijede vize za putovanje.
 • Agencija ne garantuje dobijanje vize i nije ovlaštena da utvrđuje validnost dokumenata.
 • U slučaju nedobijanja vize agencija ne snosi odgovornost.