Pet mjesta za najbolje fotke u Parizu

Grad svjetlosti, grad mode, grad ljubavi, najromantičniji grad Europe, samo su neke od fraza koje se vezuju za prijestolnicu Francuske, Pariz. Pariz je svakako jedna od najpopularnijih europskih destinacija, koju godišnje posjeti 30 miliona ljudi. Vječita inspiracija mnogobrojnih  umjetnika, koji su u njemu pronašli svoje muze krajem 19. i početkom 20. vijeka, kada je ovaj grad  postao  stečište umjetnika iz čitavog svijeta. Grad čijim su širokim avenijama, uivičenim svježe olistalim drvoredima, šetale najpoznatije ličnosti svjetskog džet seta, snimajući neke od najpopularnijih filmova svjetske kinomatografije. Grad koji je čuvenom Žak Preveru poslužio kao inspiracija pri pisanju mnogobrojnih pjesama. Grad koji ponosno nosi titulu najfotogeničnijeg i najharzmatičnijeg grada Europe.

San svakog svjetskog putnika je da svoj album upotpuni fotografijom najpoznatijeg tornja svijeta. Iako je bilo planirano da Ajfelov toranj bude izgrađen u Barseloni, iako su žitelji grada smatrali da će ova "nakazna gradjevina", kako su je zvali u periodu njegove gradnje, narušti izgled grada, sudbina je htjela da Ajfelov toranj danas postane zaštitni znak fransucke prijestolnice. Najbolju fotografiju sa najpoznatijim tornjem svijeta napravit ćete sa veličanstvenog Trokadera, odakle se pruža najbolji pogled na ovu čuvenu metalnu konstrukciju. Nakon slikanja sa ovom čuvenom konstrukcijom, naoružajte se strpljenjem, stanite u red, popnite se na najvišu tačku Pariza i uživajte u fascinantnom pogledu na grad svjetlosti.

Neke od najljepših fotografija napravit ćete u dvorištu čuvene Kraljevske palate (Palais Royal), izgradjene u 17. vijeku, u neposrednoj blizini najpoznatijeg svjetskog muzeja , čuvenog Luvra. Ono što čini ovu lokaciju privlačnom za pravljenje nestvarnih fotografija, jesu čuveni crno bijeli Burenovi stubovi, koji su naišli na veliku odbojnosti prilikom svoje gradnje i mnogi su smatrali da su zapravo oni uništili ljepotu ovog mjesta, da bi danas postali neizbježna dekoracija pri pravljenju nekih od najljepših fotografija.

Pariz je i grad mnogobrojnih mostova, ali onaj koji privlači svakako najviše pažnje, svojom bijelo-zlatnom konstrukcijom, vješto isklesanim zlatnim skuplturama i mnogobrojnim svjetiljkama, koje svijetle posebnim sjajem kada sunce zadje nad gradom svjetlosti, jeste čuveni most Aleksandra III, izgrađenog u znak rusko-francuskog prijateljstva. Pozirajući na ovom čuvenom mostu, napravit ćete neke od najljepših fotografija, dok će iza vas sijati u svom punom sjaju velika zlatna kupola Palate invalida, ispod koje se godinama čuva tijelo jednog od najpoznatijih svjetskih vojskovodja, koji je za svega nekoliko godina uspio da ovlada gotovo čitavom Europom, čuvenog Napoleona. 

Pored samog centra ovog veličanstvenog grada, u kojem ćete napraviti svakako neke od najljepših fotografija, Pariz je bogat i mnogobrojnim malim kvartovima, idealnim za pravljenje pravih umjetničkih fotografija, poput čuvene četvrti Monmartr, nekadašnjeg stečišta mnogobrojnih umjetnika, koji su svoje najljepše slike naslikali upravo na ulicama ove bajkovite četvrti. Nakon što napravite nekoliko umjetničkih fotografija šetajući uskim kaldrmisanim ulicama, uživajući u umjetničkim radovima mnogobrojnih uličnih umjetnika koji i dan danas oslikavaju ove predivne ulice na svojim platnima, stići ćete do veličanstvene ckrve Svetog srca (Basilique du Sacré-Cœur), koja će svojom bijelom mermernom fasadom učiniti da napravite neke od svakako najbajkovitijih fotografija, s obzirom da sama crkva, ako se bolje zagledate, liči na neki od mnogobrojnih dvoraca iz čuvenih Diznijevih crtaća. Nakon fotografisanja ispred ovog predivnog zdanja, popnite se na sam vrh ove bajkovite crkve i za samo 6 eura uživajte u zalasku sunca nad gradom svjetlosti.

Nakon uživanja u zalasku sunca nad ovim veličanstvenim gradom, napravite neke od najljepših noćnih fotografija ispred čuvene crvene vjetrenjače, simbola jednog od svjetskih najpoznatijih kabarea, čuvenog Moulin Rougea, kolijevke čuvenog kan-kan plesa, mjesta koje je poslužilo kao inspiracija mnogobrojnim umjetnicima i mnogobrojnim predstavama i filmovima koji nose naziv upravo po ovom čuvenom kabareu.

Miloš Jevtić