Ekvador putovanja

Nevjerovatni svijet Južne Amerike u Ekvadoru!  

Ekvador (Ecuador) na relativno maloj teritoriji smješteni Andi, obala Pacifika i Amazon tako da ćemo imati priliku da istražimo najviše aktivne vulkane na planeti,  bogate španske kolonijalne gradove, pijace Inka, kulturu Inka, tajne Anda, alpake i plemena iz džungle, tajne rijeke Amazon, odmorimo se na Pacifiku, učimo surfovanje... Odličan miks za upoznavanje sa cjelokupnom kulturom Latinske Amerike na jednom mjestu.  

Quito je glavni grad Ekvadora, i nalazi se na visini od 2800m nadmorske visine što ga čini najvišim glavnim gradom na svijetu. Nalazi se na istočnim padinama Pičinče, aktivnog stratovulkana na Andima. Historijski centar Quito-a ima jedan od najvećih i najbolje očuvanih historijskih centara u Americi sa sve ruševinama drevnih Inka.  

Otisnut ćemo se i ka Bañosu okruženom vodopadima koji se obrušavaju sa Anda i privlače avanturiste iz čitavog svijeta. Nazivaju ga i „kapijom Amazona“, a mi ćemo uživati u adrenalinskim aktivnostima – raftingu, vožnji kajacima, pješačenju, vožnji biciklima, jahanju konja, bandži skakanju, zip line-u. Nakon uzbudljivih aktivnosti odmaramo u toplim izvorima (hot springs) uz masaže. Pored veličanstvenog kolonijalnog naslijeđa u mjestu Cuenca nastavit ćemo i putem za Montañitu, mali grad koji se nalazi na obalama Pacifika u Ekvadoru poznat kao surferski grad, a u njemu se često organizuju i festivali pa ga nazivaju i latinoameričkom Ibicom.  

Neke od zanimljivosti koje krije ova mistična zemlja su da se u njoj nalazi i najviši aktivni stratovulkan na svijetu – Cotopaxi i prva dva mjesta stavljena na UNESCO listu svjetske baštine – ostrva Galapagos i Quito i da se ovdje govori čak 14 različitih jezika.

Na magično putovanje u Ekvador vodi vas Jungle tribe!

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Ekvador

Ekvador

1. OPŠTI PODACI

Republika Ekvador je država u Južnoj Americi. Glavni grad je Qito, dok je najveći grad Guayaquil . Ekvador ukupno ima malo više od 13,000,000 ljudi. Graniči se sa Kolumbijom i Peruom, izlazi na Pacifik.

Površina zemlje: 283560 km2

Broj stanovnika: 13 miliona

Glavni grad: Qito

Nacionalnost: većina Mestizosi

Zvanični jezik: Španski, Kečuanski

Veroispovest: Katolici

2. VIZA

Za državljane Bosne i Hercegovine viza nije neophodna za boravak u Ekvadoru do 90 dana.

3. VREMENSKA ZONA

Vremenska zona je UTC -5

4. KLIMA

U Ekvadoru ima više klimatskih područja i vrijeme je veoma promijenljivo. Temperatura je ljetnja (visoka) na obalama Pacifika tokom cijele godine dok u oblasti oko Qita i na planinama može da bude dosta hladno tokom noći i u prelaznom periodu. Kiše su česte i učestale u području Amazona i na planinama. Na velikim visinama je razuđen vazduh, i dosta teže se diše. Postoji opasnost od visinske bolesti i preporučuje se sporije kretanje.

5. HRANA

Hrana je vrlo raznovrsna i bogata. Ima puno kukuruza, pasulja, pirinča, ribe, piletine, voća i povrća. Postoji i dosta začinjene hrane, kao i dosta uticaja evropske kuhinje. U velikim gradovima i u turističkim mjestima ima dosta restorana sa internacionalnom kuhinjom. Vodite računa ako ne jedete ljuto da to naglasite konobaru. Ulične hrane ima ali ne tako puno, uglavnom se može naći na lokalnim marketima. Cijene su u restoranima na nivou cijena u Europi. Svježe voće i cijeđene voćne sokove ćete naći na svakom koraku, i to po vrlo povoljnim cijenama Bitno je napomenuti da vodu obavezno treba piti flaširanu!

6. VAKCINE I ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Vakcinacija nije obavezna osim za putnike koji idu u Amazon. Naši putnici individualno odlučuju da li žele da se vakcinišu ili ne. Najbolje je pozvati Institut za tropske bolesti i provjeriti. Poželjno je ponijeti lijekove za stomak (probiotike), ferveks ili neke lijekove za bolove i temperaturu, Autan ili slična sredstva protiv komaraca, za svaki slučaj.

7. OSIGURANJE

Osiguranje nije obavezno, ali je preporučljivo. Možete ga uzeti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas u agenciji do 5 dana pred put.

8. BEZBJEDNOST

Situacija u Ekvadoru je generalno stabilna, bezbjedna i mirna. Savetuje se oprez od sitnih krađa i džeparenja u velikim gradovima i turističkim mjestima. Šetanje ulicom je slobodno i bez problema čak i u večernjim časovima u svim turističkim mjestima, dok u kasnim večernjim časovima nije preporučljivo samo u vangradskim opštinama velikih gradova. Droga je ilegalna pojava, i kao takva kažnjiva zakonom, i zatvorom.

9. ODJEĆA

Spakujte se slojevito i ponesito što manje stvari! U većini mjesta može se oprati veš. S obzirom na visoke temperature, nosite laganu garderobu. Treba vam duks ili neka lagana jakna i neke duge nogavice jer se vrijeme često i brzo mijenja, uveče umije da bude hladnije. Ponesite neke udobne patike za treking. Kod obilaska kulturno - historijskih znamenitosti, konkretno katedrala, hramova, napominjemo da je obavezno pokrivanje nogu i ramena, tako da obratite pažnju i na to prilikom pakovanja. Ako bilo šta zaboravite, od garderobe, kozmetike, obuće, bez brige, sve tamo imate da kupite.

10. NOVAC

U Ekvadoru se koristi američki dolar.

Bankarski sistem je jako razvijen, tako da ćete brojne banke i bankomate naći na svakom koraku. Provizija korištenja bankomata treba da se provjeri sa bankom koja je izdala kartice. Naša preporuka je da ponesete gotovinu. Korištenje kreditnih kartica je moguće, ali to morate prethodno najaviti svojoj banci, kako ne biste imali problema sa blokiranjem kartice.

11. KOMUNIKACIJA

Naše mobilne mreže funkcionišu u Ekvadoru, a svakako možete kupiti i lokalnu SIM karticu. WiFi imate u svim smještajima i restoranima, tako da ćete na taj način moći kontaktirati sa porodicom i prijateljima.

12. TOPLA PREPORUKA

Ekvador je jedna od prirodno najbogatijih zemalja svijeta sa preko 80 aktivnih vulkana i mnogobrojnim hidrografskim mjestima. Postoji mnogo mogućnosti za sve vrste aktivnosti, kao destinacija zadovoljava sve vrste potreba od najrazličitijih turista, sve je dobro organizovano pa se može reći da ova zemlja ima jednu od najkompletnijih turističkih ponuda na svijetu (razvijeni gradovi, odlična infrastruktura, bogato kulturno historijsko nasljeđe, mnogobrojni muzeji, lijepo i čisto more, pješčane plaže, vrhunski noćni život, planine preko 6000 metara nadmorske visine sa mnogobrojnim stazama za treking, ukusna hrana, kanjoni i rijeke za ekstremni turizam...). Takođe, u Ekvadoru postoji mnogo jedinstvenih stvari, poput centra svijeta (linije Ekvatora), silaska u vulkanski krater ispunjen vodom, razgledanje kitova...