Rumunija putovanja

Najveća država jugoistočne Europe je Rumunija, zemlja nepreglednih šuma, mističnih priča o vampirima, vlaške magije, šarmantnih gradova i krivudavih planinskih puteva. Ponuda za Rumuniju obuhvata već tradicionalna putovanja: Transilvanija Noć vejštica, Bukurešt Nova godina i Transfagarašan Čaušekuov put. Svake godine za Halloween hiljade ljudi dolazi u Brašov na maskenbal. 

Glavni grad Rumunije je Bukurešt, a pored njegatreba obići: Brašov, Temišvar, Kluž, Sibinj, Sigišoaru i Jaši, kao i Drakulin zamak Bran, raskošni kraljevski dvorac Peleš i Korvinski zamak – zamak Sibinjanin Janka. Zvanična valuta Rumunije je lej. Cijene u Rumuniji su među najnižim u Europi, naročito hrana, piće, izlasci, taksi. 

Znamenite ličnosti: Vlad Cepeš – vlaški vojvoda koji je bio inspiracija Bramu Stokeru za roman Drakula, Nikolaje Čaušesku – kontroverzni predsjednik koji je strijeljan u Trgovištu, Simona Halep – jedna od najboljih teniserki svijeta, Nađa Komaneči – prva gimnastičarka u historiji koja je dobila „zlatnu desetku“

Zanimljivosti činjenice koje se saznaju kroz putovanje u Rumuniju:

Najveća zgrada na svijetu, poslije Pentagona, nalazi se u Bukureštu i to je Palata Parlamenta

Najviša drvena crkva na svijetu nalazi se u mjestu Sapanta Peri

Najljepši put na svijetu – Transfagarašan koji je izgrađen po naredbi predsjednika Čaušeskua svojim krvinama do Balja jezera predstavlja pravu turističku atrakciju za putnike iz cijelog svijeta

Najveća zastava na svijetu napravljena je 2013.godine, teška je 5 tona i njene dimenzije su 349x227 metara

Najduža kobasica na svijetu (53km) je takođe napravljena u Rumuniji i ušla je u Ginisovu knjigu rekorda

Rumunija je prava destinacija za sve one koji ne vole dug put, a žele da vide spektakularne stvari. Putovanje u Rumuniju razbija sve predrasude.

Polasci

Putovanja