Njemačka

Historijska sela i gradovi, palate, barokne crkve i moćni obronci Alpa, nevjerovatni pejzaži i priroda od koje zastaje dah, neobična arhitektura… 

U Njemačkoj ćete naći milionske gradove poput Berlina, Hamburga i Minhena, ušuškana sela koja su bili inspiracija za bajke, npr. Rothenburg ob der Tauera koji je bio inspiracija Dizniju za Pinokija

Gdje god zašli u Njemačkoj očekujte i dobar gutalj piva, a naročito kada je Oktober fest u Minhenu

Urbane ulice i neponovljiva energija vraćat će vas u Berlin nebrojano puta. A one romantične čekaju dvorci Bavarske, od kojih je svakako najljepši Neuschwanstein, bivša rezidencija Ludviga II.

Video

Pitanja, odgovori i iskustva

Njemačka je bezbijedna zemlja, ali treba voditi računa u većim gradovima poput Berlina, Hamburga, Minhena i Kelna o dragocjenostima koje nosite sa sobom. Ima džeparoša, naročito u metrou i mjestima gdje je velika koncentracija ljudi. 


U svakom gradu Njemačke možete jesti brzu hranu, od velikih svjetskih lanaca (Mc Donald`s, KFC, Burger King), preko pekara i mobilnih štandova sa viršlama (currywurst) do azijske hrane; možete sjesti u restorane sa menijem svjetskih kuhinja ili kupiti hranu u marketima poput Lidl-a, Kaufland-a, Edeka-e ili Penny-ja po jako pristupačnim cijenama. Ulična hrana košta u prosjeku oko 5-6 eura (currywurst od 2-3 eura pa naviše u zavisnosti od lokacije), dok je ručak u restoranu za dublji džep, gotovo nema ručka ispod 10 eura po osobi bez pića. Osim viršli (wurst), tradicionalna Njemačka hrana su svinjske koljenice schweinshaxe, juneće rolnice rinderroulade i bavarske bijele kobasice weiswurst. Njemci vole uz kobasice da piju pivo, naročito mutno – weissbier


U Njemačkoj možete kupiti standardne suvenire poput megneta, šolja, majica ili kačketa, do specifičnih – krigle piva, pečati sa nekadašnje granice Istočne i Zapadne Njemačke, skulpturice Ampelman-a u Berlinu, zidni sat sa kukavicom - cuckoo clocks ili Ritter sport čokoladice.  Najjeftnije  mjesto za kupovinu suvenira u Njemačkoj su kineske radnje, nešto skuplji su suvenir šopovi, ali uvijek treba izbjegavati  centralne lokacije.

U šoping možete ići u tržne centre koji su pretežno locirani na periferiji gradova ili  pojedinačne prodavnice svjetskih brendova. Najpoznatija robna kuća je Karstadt koja sada pripadaja KaDeWe grupi i nosi naziv Galeria Kaufhof.  Najpovoljniji šoping je u Primark radnjama. 


Mjesta su odlično spojena autobuskim i voznim linijama, dok se groz gradove možete kretati metroom, tramvajem ili autobusom. Najbolja opcija je iznajmiti bicikl i obići grad do detalja. Infrastruktura za ovaj vid saobraćaja je dobro razvijena. 

Start taksija je od 2,5 do 7 eura u zavisnosti od grada. Svaki dodatni kilometar košta do do 3,5 eura.  


Njemačka je članica Europske Unije i za državljane Bosne i Hercegovine nije potrebna viza za ulazak. 


U Njemačkoj možete izlaziti u pabove, underground klubove ili pak u čuvene pivnice . Berlin  i Hamburg su najbolji gradovi za noćni život. Najpoznatiji klubovi u Berlinu su Tresor, Watergate, Anomalie, Berghain, dok je u Hamburgu “srce” noćnog provoda u četvrti St. Pauli, gdje su čuveli Beatles svirali prije nego što su postali planetarno popularni. 


Njemačka se može posjetiti u bilo koje doba godine. Krajem septembra i početkom oktobra u Minhenu se održava najveći svjetski festival piva – Oktoberfest


Kao i druge zemlje Zapadne Europe, Njemačka ima visok standard. Prosječna dnevna potrošnja po osobi varira u zavisnosti od afiniteta, ali za hranu i piće (fast food ili market), jednu posjetu muzeju i prevoz, dnevno je potrebno oko 40-50 eura. Prema sajtu budgetyourtrip.com prosječna dnevna potrošnja turista u Njemačkoj  je 105 eura. 


Ne, potpuno se isto oblačite kao kod kuće. Obratite pažnju na zimske mjesece, tada može biti izrazito hladno i vjetrovito.


Njemačka je demokratska zemlja, nema potrebe ograničavati se nekim posebnim pravilima. Potrebno je samo da poštujete propise, jer slijede visoke novčane kazne za, na primjer, vožnju bez karte u gradskom prevozu, kršenje saobraćajnih pravila, prelazak ulice kada je crveno svjetlo, pušenje u zatvorenim prostorijama. 


U Njemačkoj nikako ne smijete propustiti gradove: Berlin, prijestolnicu dobre zabave i ostatke čuvenog zida, Minhen, prijestolnicu Bavarske sa dvorcima u okolini, Drezden, grad-muzej, Hamburg sa fascinantnom historijskom arhitekturom, Mosel dolinu između oblasti Trir i Koblenc punu vinograda sa bajkovitim dvorcem na vrhu brda. 


  1. Na vidikovcu ispred bajkovitog dvorca Neuschwanstein
  2. Ispred grafita Galerije istočne strane u Berlinu
  3. Kod mosta Hoencolern sa pogledom na katedralu u Kelnu
  4. Na mostu zamka Eltz u Viršemu
  5. U ulicama Hajdelberga, najromantičnijeg grada u Njemačkoj