Tibet putovanja

Idemo na krov Svijeta! Krećemo u nezaboravno putovanje na Tibet gdje ćemo shvatiti smisao duhovnosti i pokušati se približiti našem pravom Ja. Domovina je tibetanskog naroda i drugih manjih etničkih grupa, a ime se prema nekim tumačenjima može prevesti kao visina ili visoravan i iako je klima vrlo suha i hladna na visoravni izviru neke od najvećih svjetskih rijeka – Jangce, Mekong, Ind, Gang, Bramaputra… Tradicionalni je centar tibetanskog budizma koji se proširio i van granica visoravni, nekadašnja je rezidencija Dalaj Lame koji je prognan u Indiju ali i dalje ostaje sjedište brojnih manastira stacioniranih na više od 3500 metara nadmorske visine. Tibet je autonomna pokrajina Narodne Republike Kine i nalazi se sjeverno od Himalaja, na tibetanskoj visoravni koja je najviša na svijetu, zbog čega se i naziva ‘’krovom svijeta’’. Prema tibetanskom kalendaru postoji više od stotinu festivala svake godine koji su specifični za ovo područje i koji su mahom posvećeni brutalnosti prirode, poljoprivrednoj proizvodnji, uzgajanju stoke al ii organizovanju brojnih šarenih karnevala. Planine kriju vjerovanje da bogovi žive na visinama iz toga se većina manastira upravo nalazi na obroncima istih. Idemo na životno putovanje u duhovni Tibet gdje ćemo imati i prilike da upoznamo Jaka koji se može naći isključivo na nadmorskim visinama većim od 3500 metara i kojima uspon na planinu nije toliko stran koliko i silazak niz istu. Putovanje kakvo ste oduvijek željeli.

Polasci

Putovanja

Video

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Tibet

TIBET

  • Tibet je visoravan koja se nalazi u centralnoj Aziji, sjeveroistočno od Himalaja, koja predstavlja tradicionalnu postojbinu Tibetanaca i drugih etničkih grupacija, u kojoj takođe živi brojna zajednica Han Kineza i Huija. Tibet predstavlja najvišu oblast na svijetu, sa prosječnom nadmorskom visinom od 4900m i često se naziva Krovom svijeta. Najveći dio istorijske regije Tibet danas se nalazi u sastavu Narodne Republike Kine.
  • Vize: Za državljane BiH za boravak na Tibetu potrebna je posebna dozvola koju obezbeđuje agencija.
  • Zdravstvena situacija: Prilikom posjete Tibetu, zbog niskog pritiska i razređenog vazduha na nadmorskoj visini platoa, neophodna je posebna pažnja. Moguća je pojava poteškoća sa disanjem, vrtoglavice, nervoze, ubrzanog rada srca, krvarenja iz nosa, bolova u mišićima i slično. Inače se preporučuje, pored adekvatne ishrane i laganih vježbi, sporije kretanje sa manje prtljaga, a u slučaju reakcije organizma na nadmorsku visinu, treba se zaustaviti i uzeti kiseonik. U ozbiljnijoj situaciji pomoć treba potražiti u bolnicama koje se nalaze na nižoj nadmorskoj visini. Licima koja imaju srčana oboljenja, visok krvni pritisak ili astmu ne preporučuje se putovanje na plato.
  • Vremenska zona - Tibet se nalazi u UTC+08:00 vremenskoj zoni, odnosno + 6h u odnosu na BiH.
  • Klima – Na nadmorskoj visini od 3656 metara, Lasa ima više od 300 sunčanih sata godišnje. Poznatija i pod nazivom Gradom Svjetlosti u Tibetu, klima je poprilično blaga tokom cijele godine gdje ljeta i zime nisu previše naglašene usljed njene pozicije unutar doline koja je čuva od ekstremnih temperaturnih razlika i jakih vjetrova. Godišnje padne oko 500 milimetara kiše i uglavnom kiša pada noću dok su dani puni sunčeve svjetlosti. Ono što je karakteristično jesu drastične temperaturne razlike između dnevnih i noćnih temperatura, gdje razlika ide čak i do 20 stepeni.
  • Hrana i piće – Hrana predstavlja kulturni miks svojih zemalja susjeda, uključujući Indiju i Nepal. Najčešće se koriste nudle, jagnjetina, jak, ovčetina, knedle, sir (uglavnom od mleka jaka ili koze), puter, jogurt i supe.
  • Sigurnost - Tibet važi za državu visokog nivoa javnog reda i mira, i navodno je sigurnija od Kine, ali svakako treba biti na oprezu od sitnih kriminalaca i krađe.
  • Odjeća: Bilo da putujete na Tibet u proljeće ili jesen, preporučuje se slojevito oblačenje zbog razlike između jutarnjih i podnevnih temperatura. Svakako vam savjetujemo da ponesete udobnu obuću kao i deblju jaknu za večernje sate.
  • Lokalna valuta - Zvanična valuta na Tibetu je Juan (CNY) i to je jedino dozvoljeno sredstvo plaćanja. Plaćanje stranom valutom nije dozvoljeno. Prema posljednjem kursu 1e=7,5 juana, 1$ = 6,4 juana. Mjenjačnica na Tibetu nema mnogo i sav novac bi trebali zameniti u Kini prije polaska na put. Aparati za kreditne kartice su izuzetno rijetki.
  • Struja: Na Tibetu je standardna voltaža 220 volti i koriste se tri tipa adaptera za električnu energiju: sa dva pljosnata ulaska, sa tri pljosnata ulaska i standardni evropski koji se koristi u BiH.