Tibet putovanja

Idemo na krov svijeta! Nasmejano pleme Vas vodi na nezaboravno putovanje na Tibet, gdje ćemo shvatiti smisao duhovnosti i pokušati se približiti našem pravom Ja. Domovina je tibetanskog naroda i drugih manjih etničkih grupa, a ime se prema nekim tumačenjima može prevesti kao visina ili visoravan. Iako je klima vrlo suha i hladna, na visoravni izviru neke od najvećih svjetskih rijeka – Jangce, Mekong, Ind, Gang, Bramaputra…  

Tibet je autonomna pokrajina Narodne Republike Kine i nalazi se sjeverno od Himalaja, na Tibetanskoj visoravni koja je najviša na svijetu, zbog čega se i naziva ‘’krovom svijeta’’. Prema tibetanskom kalendaru postoji više od stotinu festivala svake godine koji su specifični za ovo područje i koji su mahom posvećeni brutalnosti prirode, poljoprivrednoj proizvodnji, uzgajanju stoke ali i organizovanju brojnih šarenih karnevala. Planine kriju vjerovanje da bogovi žive na visinama i stoga se većina manastira upravo nalazi na obroncima istih.  

Tradicionalni je centar tibetanskog budizma koji se proširio i van granica visoravni, nekadašnja je rezidencija Dalaj Lame koji je prognan u Indiju, ali i dalje ostaje sjedište brojnih manastira stacioniranih na više od 3500 metara nadmorske visine.  

Idemo na životno putovanje u duhovni Tibet kakvo ste oduvijek željeli!

Video

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Tibet

TIBET

  • Tibet je visoravan koja se nalazi u centralnoj Aziji, sjeveroistočno od Himalaja, koja predstavlja tradicionalnu postojbinu Tibetanaca i drugih etničkih grupacija, u kojoj takođe živi brojna zajednica Han Kineza i Huija. Tibet predstavlja najvišu oblast na svijetu, sa prosječnom nadmorskom visinom od 4900m i često se naziva Krovom svijeta. Najveći dio istorijske regije Tibet danas se nalazi u sastavu Narodne Republike Kine.
  • Vize: Za državljane BiH za boravak na Tibetu potrebna je posebna dozvola koju obezbeđuje agencija.
  • Zdravstvena situacija: Prilikom posjete Tibetu, zbog niskog pritiska i razređenog vazduha na nadmorskoj visini platoa, neophodna je posebna pažnja. Moguća je pojava poteškoća sa disanjem, vrtoglavice, nervoze, ubrzanog rada srca, krvarenja iz nosa, bolova u mišićima i slično. Inače se preporučuje, pored adekvatne ishrane i laganih vježbi, sporije kretanje sa manje prtljaga, a u slučaju reakcije organizma na nadmorsku visinu, treba se zaustaviti i uzeti kiseonik. U ozbiljnijoj situaciji pomoć treba potražiti u bolnicama koje se nalaze na nižoj nadmorskoj visini. Licima koja imaju srčana oboljenja, visok krvni pritisak ili astmu ne preporučuje se putovanje na plato.
  • Vremenska zona - Tibet se nalazi u UTC+08:00 vremenskoj zoni, odnosno + 6h u odnosu na BiH.
  • Klima – Na nadmorskoj visini od 3656 metara, Lasa ima više od 300 sunčanih sata godišnje. Poznatija i pod nazivom Gradom Svjetlosti u Tibetu, klima je poprilično blaga tokom cijele godine gdje ljeta i zime nisu previše naglašene usljed njene pozicije unutar doline koja je čuva od ekstremnih temperaturnih razlika i jakih vjetrova. Godišnje padne oko 500 milimetara kiše i uglavnom kiša pada noću dok su dani puni sunčeve svjetlosti. Ono što je karakteristično jesu drastične temperaturne razlike između dnevnih i noćnih temperatura, gdje razlika ide čak i do 20 stepeni.
  • Hrana i piće – Hrana predstavlja kulturni miks svojih zemalja susjeda, uključujući Indiju i Nepal. Najčešće se koriste nudle, jagnjetina, jak, ovčetina, knedle, sir (uglavnom od mleka jaka ili koze), puter, jogurt i supe.
  • Sigurnost - Tibet važi za državu visokog nivoa javnog reda i mira, i navodno je sigurnija od Kine, ali svakako treba biti na oprezu od sitnih kriminalaca i krađe.
  • Odjeća: Bilo da putujete na Tibet u proljeće ili jesen, preporučuje se slojevito oblačenje zbog razlike između jutarnjih i podnevnih temperatura. Svakako vam savjetujemo da ponesete udobnu obuću kao i deblju jaknu za večernje sate.
  • Lokalna valuta - Zvanična valuta na Tibetu je Juan (CNY) i to je jedino dozvoljeno sredstvo plaćanja. Plaćanje stranom valutom nije dozvoljeno. Prema posljednjem kursu 1e=7,5 juana, 1$ = 6,4 juana. Mjenjačnica na Tibetu nema mnogo i sav novac bi trebali zameniti u Kini prije polaska na put. Aparati za kreditne kartice su izuzetno rijetki.
  • Struja: Na Tibetu je standardna voltaža 220 volti i koriste se tri tipa adaptera za električnu energiju: sa dva pljosnata ulaska, sa tri pljosnata ulaska i standardni evropski koji se koristi u BiH.