Sanit Petersburg - Prozor carstva ka zapadu

Saint Petersburg je zasigurno jedan od najljepših gradova Europe koji je nastao u mašti ruskog Cara Petra Velikog, a koga je ruski narod izgradio mukotrpnim radom. On je u svojoj mladosti putovao kroz Europu, ali ne kao car, već kao običan čovjek, jedno vrijeme čak radivši i u amsterdamskim brodogradilištima. Tokom svojih putovanja stvorio je ideju o jednoj novoj Rusiji koja će biti okrenuta ka Europi. Saint Petersburg je upravo trebalo da predstavlja prozor carstva ka zapadu. Ovaj grad je mješavina Pariza, Amsterdama i Venecije sa nevjerovatnim ruskim duhom. Iako ga zbog estetike mnogi nazivaju gradom muzejom, on to nije, jer uz ljepotu nudi i neobičnu toplinu. Nijedan čovjek nikada neće odrediti koje su njegove najljepše ulice, mostovi, palate, ni zgrade, ali se može odrediti par stvari na kojima se ovaj grad temelji. 

Dvorski kompleksi

Za vrijeme Ruskog Carstva palate su se u petrogradu gradile gotovo na svakom koraku. Članovi Carske porodice su poklanjali dvorove svojim ljubavnicama i prijateljima, trgovci su zidali svoje dvorove kako bi se približili Caru. Zidani su brojni državni fakulteti. Ipak, nikada niko nije uspio da dostigne tri carske palate i jedno utvrđenje, a to su Peterhof, Ekatarinin dvorac, Petropavlovska tvrđava i Zimski dvorac, danas poznatiji kao Ermitaž, muzej sa najvećom kolekcijom umjetnina na svijetu.

Pisci

Saint Petersburg je grad pisaca. Nemoguće je nabrojati sve pisce koji su ovdje živjeli i stvarali. U ovom gradu su i Jesenjin i Majakovski oduzeli sebi živote. Najveći ruski pisac svih vremena – Puškin je primio svoj presudni hitac u šumi kraj Crne rijeke. Veliki Dovlatov je vjerovatno posjetio svaku birtiju u Lenjingradu prije svog bjega u Ameriku. Ipak, nijedno slavno ime ne govori tako snažno Saint Petersburg kao Dostojevski. On je simbol ovog grada i do danas je dio njegovog duha. Ako se šetate zabačenim ulicama, vrlo često će se vidjeti ploče po kućama na kojima piše ista stvar – da je u njima živio Dostojevski. Mogu se naći detalji svih njegovih romana, čak se može prošetati istim putem kojim je šetao Raskoljnikov prije famoznog ubojstva zelenašice.

Kanali i Neva

Petar Veliki je htio da njegov grad liči na Amsterdam i da nauči Ruse na vodu. Zbog njegove zamisli u Saint Petersburgu danas postoji preko 340 mostova koji se protežu preko predivnih kanala i rijeke Neve. Ti mostovi su još jedna od čari ovog grada. Njihovi božanstveni ukrasi i ograde inspirišu svakoga, kao i nekadašnje peterburške pisce. Na rijeci i kanalima se nalaze velelepne crkve kao što je čuvena crkva Spasenja na Krvi, jedna od najljepših u čitavoj Rusiji. Ipak, posebna stvar je i dizanje mostova na Nevi koje se dešava svake večeri od njihovog podizanja kako bi prošli teretni brodovi.

Nevski prospekt

Nevski prospekt je zasigurno najpoznatija ulica u čitavoj Rusiji. Možda bi najbolje poređenje za nju bila pariška Jelisejska polja. U njoj se nalazi sve počinje božanstvenom Lavrom Aleksandra Nevskog, a završava se Ermitažom i izlazom na Nevu, presjecaju je kanali, a sa obje strane se nalaze brojne palate i veličanstvene crkve, kao što je Kazanska katedrala. Uz nju su podignuta neka od najboljih ruskih pozorišta i baleta. Ako bi se tražio centar Saint Petersburga to je zasigurno Nevsk prospekt čitavom njegovom dužinom od 4,5 kilometara.

Parkovi

Neki od najuređenijih i najljepših parkova na svijetu su upravo u Saint Petersburgu, a parkova u Saint Petersburgu ima mnogo. Nemoguće je odrediti koji je najljepši. Neki od njih su uređeni u francuskom stilu, neki u engleskom, a neki opet u nizozemskom. Kada se uđe u park Nova Holandija ima se osjećaj kao da niste u Saint Petersburgu, već negdje u Amsterdamu ili Utrehtu. Šetnja nekom od mnogobrojnih zelenih površina u kulturnoj prijestolnici Rusije je neizbježna, tim prije što su upravo tim parkovima šetali ruski carevi nekad sa svojim ženama, a nekad sa ljubavnicama. 

Marko Jovanović