Nezaboravni rafting Tarom

Jedno od najuzbudljivijih i najljepših putovanja vezuje me za rafting na rijeci Tari. Rijeka Tara, neobična, divlja, prelijepa rijeka na sjeveru Crne Gore poznata širom svijeta upravo zbog svoje ljepote, nudi potpuno neobično iskutvo koje se pamti, rafting.
Tih nekoliko dana bili su potpuno neobični, veseli i zaista zanimljivi. Oduševio sam se čim smo stigli u kamp, gdje je Jungle Tribe organizovao druženje na otvorenom. Dosta mladih ljudi se okupilo oko logorske vatre, pravili roštilj, pjevali, igrali… savršen početak.
Sljedeće jutro smo krenuli i ubrzo smo stigli do odredišta odakle počinje spust po divljoj rijeci. Upali samo u čamac sa potpuno nepoznatim ljudima ali ubrzo smo se upoznali i krenuli!


Morali smo obući specijalna odijela jer je voda veoma hladna, što je bilo super jer smo odmah zavezali torbu sa pićem koji je polako plovio za nama.
Oduševila me ova čudesna rijeka. Voda je bila ledena i potpuno čista i zaista je super osjećaj kad možeš da se sagneš i piješ vodu direktno iz rijeke!
Priroda oko Tare je predivna, povremeno se pojavljuju male plažice na kojima smo stajali i pokušavai da se kupamo. Nekome je palo na pamet da hvatamo male rečne zmije, suludo, ali bilo je bas zanimljivo.
Jedna od posebnih atrakcija je kupanje u malom izvoru sa vodopadom gdje je temperatura vode svega 4°C!
Plovili smo dalje i stigli do kafića na obali rijeke gdje smo stali i uživali u svježem vazduhu, ljepoti guste šume i rijeke Tare.
Krenuli smo dalje, a onda je postalo veoma uzbudljivo jer smo nekako uspjeli da se nasučemo na stijenu u sredini rijeke. Pokušavali smo da se odvojimo i krenemo nekako ali nije išlo. Konačno su neki veseli momci sa Jungle Tribe majicama prišli i pomogli nam.


Plovili smo jos nekoliko sati i stigli do kraja puta, a onda smo skakali u vodu, izvlačili čamce i krenuli nazad u kamp. A tamo ponovo vatra, muzika, smijeh…..
Po završetku ovog putovanja ostale su mi lijepe uspomene…. Ledena rijeka prozirno plave boje, veseli ljudi, divna priroda, sve ono što nam se izdešavalo, su stvari koje ću pamtiti.
I zaista, ko jednom ode i iskusi rafting željet će ponovo i ponovo i uvijek će biti potpuno drugačije i nezaboravno!

Petar Sretenovic