Kako provesti 24 sata u Amsterdamu?

Želite da za kratko vrijeme iskusite nešto autentično i da se pritom dobro zabavite u nekom od europskih gradova? Onda je Amsterdam odlična ideja za vaše proljetno putovanje! Sjeverna Venecija, kako ga još nazivaju zbog mnoštva kanala i mostova koji su isprepletali mrežu oko uskih i visokih amsterdamskih kuća, zavodljivo čeka da bude istražen. Grad slobode, poroka, srušenih tabua, ali i grad umjetnosti i bogate historije koji je već dugo visoko na listi najpopularnijih turističkih destinacija.

Dok se proljetno jutro pospano proteže ulicama i Amsterdamci polako započinju svoj dan, krenite u šetnju iz srca grada – sa glavnog trga Dam. Ovo je mjesto na kome su Holanđani u XII vijeku podigli branu na rijeci Amstel, po čemu je grad dobio ime (Amsteldam). Na trgu dominiraju Kraljevska palata, jedna od tri rezidencije sadašnjeg kralja Vilema-Aleksandra, Nova crkva u kojoj se održavaju ceremonije kraljevskih vjenčanja, spomenik podignut žrtvama Drugog svjetskog rata, kao i muzej voštanih figura Madam Tiso. Najstarijji gradski kanali Singel, Herengracht, Keizersgracht i Prinsengracht, koji se u polukružnom prstenu šire oko trga, nalaze se na UNESCO listi svjetske baštine. 

Na samo desetak minuta hoda od trga nalazi se najšarmantnija pijaca u gradu Bloemenmarkt -  Cvjetna pijaca, čije tezge praktično plutaju na kanalu, po čemu je jedinsvena u svijetu. Holandija je jedan od najvećih izvoznika cvijeća, a strast lokalaca prema cvijeću osjetićete upravo na ovom mjestu. Lale, jedan od simbola ove zemlje, donio  je u XVI vijeku kraljevski baštovan, nakon kratkog boravka u Beču. Lalama se ubrzo počelo trgovati. Što šarenija, to cjenjenija – ovaj ljupki cvijet stvorio je opsesiju među Holanđanima. Kažu da je jedna lukovica mogla promijeniti i po nekoliko vlasnika, prije nego što bi bila posađena, a prema jednoj legendi, neoprezni mladi mornar pojeo je lukovicu lale za doručak, misleći da je glavica crnog luka, što je kasnije platio glavom.  Vašu pažnju će takođe začas ukrasti prodavnice holandskog sira, koje se nalaze odmah pored pijace. Probajte sireve stare po nekoliko godina, sir sa čili papričicom, sir sa ruzmarinom, lavandom i mnoge druge ukuse. A da bar na jedan dan budete pravi Amsterdamac, svratite u najbližu Rent a bike radnju i iznajmite najpopularnije vozilo ovdje – bicikl. 

Ulica Reguliersbreestraat će vas od Plutajuće pijace za par minuta odvesti na Rembrantov trg – sigurno najzabavniji trg u gradu. Okružen kafićima, kofišopovima i klubovima, ovaj trg svoje pravo lice počinje da otkriva u kasnijim večernjim satima. Skulptura Rembranta i njegove noćne straže dominiraju centralnim dijelom trga, čiji postajete dio čim zakoračite između njih. Ukoliko želite da vidite i sliku, iskoristite popodne da posjetite Rijks, holandski nacionalni muzej, gdje ovo remek djelo ima status kao Monaliza u Luvru. Osim Remrantovih djela, u Rijksu ćete se upoznati i sa historijom Holandije od prahistorije do XX vijeka. Amsterdam je europski grad sa najvećim brojem muzeja po kvadratnom kilometru, pa ako ste veći ljubitelj umjetnosti nego historije tu je muzej Van Goga, koji osim njegovih čuvenih slika “Suncokreta”, “Žetve”, “Bademovo drvo u cvatu” I mnogih drugih, otkriva i priču o njegovom životu. Možda vas pak više privuče Muzej voštanih figura Madam Tiso? Ili Muzej nauke Nemo, Muzej pomorstva, Kuća Ane Frank, Muzej marihuane, Muzej dijamanata? Na vama je da izaberete.

Nakon posjete nekog od muzeja, odlično mjesto za mali predah je Vondel park, izgrađen sredinom XIX vijeka neposredno pored muzejske četvrti. Ova zelena oaza prošarana jezercima, omiljeno je mjesto za odmor Holanđana. Ukoliko ste u prilici, ne ustručavajte se da proćaskate sa njima. Veliki broj prijatnih i druželjubivih Holanđana su poliglote i gotovo svi govore engleski.

Ogladnjeli ste? U gradu postoji mnoštvo restorana internacionalnih kuhinja, ali ono što ne smijete propustiti da probate je lokalni specijalitet - sirova haringa sa crnim lukom. Naravno, uz čašu dobrog holandskog piva. 

Kako dan odmiče i Amsterdam poprima noćne boje, uputite se još jednom  ka centru. Proći ćete kroz shopping ulicu Kalverstraat, gdje se nalaze mnogobrojne radnje poznatih svjetskih brendova, ali kako su cijene slične kao kod nas, nemojte se tu zadržavati. Interesantniji krajevi grada vas zovu. Jedan od njih je Red light distict, odnosno Ulica crvenih fenjera (De Valen) nedaleko od trga Dam. Dame, koje su nekada zabavljale usamljene mornare po povratku sa dalekih putovanja, vremenom su svoj zanat razvile u posao, a gradske vlasti su ga legalizovale, što čitavom gradu daje posebnu notu. Ukoliko niste do sada, u ovom kraju posjetite neki od kofišopova, gdje je kanabis legalan, a ako ste sladokusac, tu su i čokoladni kolači sa marihuanom. 

Vrijeme brzo prolazi i nakon dana ispunjenog raznolikim iskustvima, jedno je sigurno – poželjet ćete da u Amsterdamu ostanete još ili da mu se vratite prvom prilikom.