Jordan putovanje kao nijedno drugo: Otkrijte historijski biser Bliskog istoka

Ako tražite nezaboravnu avanturu u zemlji bogate historije, kulture i prirodnih ljepota, onda je Jordan prava destinacija za vas. Ova zemlja Bliskog istoka svojim posjetiteljima pruža jedinstvene doživljaje i zapanjujuće znamenitosti koje će vas ostaviti bez daha. Sada je vrijeme da otkrijemo zašto je Jordan postao toliko popularan među putnicima diljem svijeta.

 

Magična Petra u Jordanu / Unsplash.com

Petra: Skriveni dragulj Jordana

Jordan ima nevjerovatno bogatu historiju koja datira hiljadama godina unazad. Ova zemlja je bila dom raznim civilizacijama koje su ostavile svoj trag na njenom tlu. Jedna od najpoznatijih atrakcija je stari grad Petra, koji se često naziva i "rozi grad". Ovaj sveti grad izdubljen u stijenama oduvijek je bio mamac za arheologe, avanturiste i ljubitelje historije. Prizor koji se otvara pred vama dok ulazite u uski prolaz Siq i ugledate prostrani Al-Khazneh, što u prevodu sa arapskog znači "blago", zaista je spektakularan. Ovo arhitektonsko remek-djelo predstavlja samo vrh ledenog brijega jer Petra je mnogo više od toga. Uz pomoć naših lokalnih vodiča, možete istražiti skrivene prolaze, hramove i grobnice koje čuvaju tajne drevnih civilizacija.

kupanje u mrtvom moru
Opuštanje u Mrtvom moru / Unsplash.com

Otkrijte ljekovita svojstva Mrtvog Mora

Dok ste u Jordanu, nemojte propustiti posjetiti i Mrtvo more, jedno od najnevjerovatnijih prirodnih čuda na svijetu. Smješteno na najnižoj tački zemlje, Mrtvo more pruža jedinstveno iskustvo plutanja na slanoj vodi. Osim toga, blato Mrtvog mora poznato je po svojim ljekovitim svojstvima koja pomažu u liječenju kožnih bolesti i poboljšavaju opće zdravlje. Prepustite se raskoši spa tretmana i osjetite kako se vaše tijelo opušta i regeneriše.

Istražite netaknutu ljepotu Wadi Rum-a

Osim Petre i Mrtvog mora, Jordan nudi i druge zapanjujuće znamenitosti. Wadi Rum je oaza mira i tišine koja privlači ljubitelje prirode, avanturiste i zaljubljenike u spektakularne pejzaže. Ovaj pustinjski krajolik oduzima dah svojim crvenkastim pješčanim dinama, monumentalnim stijenama i nevjerojatnim formacijama koje su rezultat hiljadugodišnjeg erozijskog djelovanja. Vožnja kroz Wadi Rum je kao putovanje u drugi svijet - svaki trenutak pruža novo otkriće i nevjerovatnu ljepotu.

Istražite Wadi Rum na tradicionalan način jahanjem kamila i doživite čari pustinjskog karavana. Dok se njišete na leđima kamila, osjetit ćete duh drevnih nomada koji su nekad putovali kroz ove prostore. Uživajte u mirnom ritmu dok prolazite kroz spektakularne pejzaže, osluškujete pjesmu vjetra i promatrate kako sunce obasjava pješčane dine zlatnom svjetlošću.

Za one željne avanture, vožnja džipovima kroz Wadi Rum pruža nezaboravan doživljaj. Osjetite uzbuđenje dok se probijate kroz pustinjske staze, prelazite strmim usponima i spuštate se niz pješčane padine. Uživajte u adrenalinskim trenucima dok se džip kreće kroz netaknutu ljepotu Wadi Ruma, pružajući vam nezaboravne prizore i uzbuđenje koje će vas držati na rubu sjedala.

Jedan od najmagičnijih trenutaka u Wadi Rumu je zalazak sunca. Dok se sunce polako spušta iza horizonta, pijesak mijenja boje i stvara spektakularan prikaz crvenih, narančastih i zlatnih tonova. Svjetlost sunca preliva se preko pustinje, stvarajući čarobnu atmosferu koja će vas ostaviti bez daha. Uživajte u ovom spektaklu prirode, praveći nezaboravne fotografije i stvarajući uspomene koje će trajati zauvijek.

Jordanska tradicionalna hrana
Jordanska tradicionalna hrana / Unsplash.com

Kultura i okusi Jordana, putovanje kroz okuse i arome

Jordanska kultura je duboko ukorijenjena u arapskom nasljeđu, a ljudi su gostoljubivi i srdačni. Nemojte se iznenaditi ako vas domaćini pozovu na šoljicu čaja i prijateljski razgovor. Također još jedna stvar koju morate probati je, jordanska kuhinja, koja je prava rapsodija okusa koja će oduševiti vaše nepce. Ova bogata i raznolika kuhinja kombinuje različite začine, svježe sastojke i tradicionalne tehnike kuhanja. 

Jedno od najpoznatijih jela u Jordanu koje se mora probati je mansaf. Ovo je nacionalno jelo Jordanaca koje se sastoji od janjetine, riže i kiselog mlijeka poznatog kao Jameed. Pored ovoga tu su još neka od nezaobilaznih jela koje morate probati ukoliko putujete u Jordan, a to su: šawarma, humus, zarb, falafel, maqlubea, kebab, te neke od pića, kao što je čaj s metvicom, poznatom kao "nana" čaj ili probati arapsku kafu, poznatu kao "kahwa", koja se često poslužuje uz hurme ili tradicionalne slatkiše. Uz sve ove gastronomske poslastice, jordanska kuhinja pruža nevjerojatno iskustvo okusa i zasigurno će vam ostaviti trajne uspomene na vaše putovanje.

Kad je riječ o običajima, važno je biti svjestan nekih kulturnih normi. Jordanci su obično vrlo gostoljubivi, ali je također važno poštovati njihove običaje i tradiciju. Na primjer, prilikom posjete domu Jordanskog domaćina, običaj je skinuti cipele pri ulasku i biti pažljiv prema porodičnim vrijednostima. Ponekad se i preporučuje da žene pokriju ramena i koljena prilikom posjete vjerskim i sličnim mjestima. Uz malo poštovanja i prilagodbe, možete uživati u svim ljepotama koje Jordan nudi.

Top 5 lokacija za slikanje na putovanju u Jordan

  1. Svaka lokacija u pustinji Wadi Rum je magična i čini se da je svaka fotografija dobro kadrirana.
  2. Prolaz Siq ka Trezoru u Petri
  3. Ćilim na stijeni preko puta Trezora u Petri
  4. Tenk ispod vode u Aqapskom zalivu ili plutanje u Mrtvom moru.
  5. Kafić sa pogledom na Manastir u Petri

Savjeti i korisne informacije za putovanje u Jordan

Kada planirate putovanje u Jordan, važno je imati na umu nekoliko ključnih stvari kako biste maksimalno iskoristili svoje iskustvo. Putovanje u Jordan iz Bosne i Hercegovine može biti uzbudljivo iskustvo, s obzirom na bogatu kulturu, historiju i prirodne ljepote koje ovu zemlju čine posebnom. Evo nekoliko savjeta i korisnih informacija za vaše putovanje:

Vrijeme i klima

Prvo i najvažnije, provjerite najbolje vrijeme za posjetiti Jordan kako biste se mogli diviti ugodnim vremenskim uvjetima i izbjeći vrhunac turističke sezone. Proljeće (mart-maj) i jesen (septembar-oktobar) obično su idealna vremenska razdoblja za turiste, s ugodnim temperaturama i manjim gužvama. Ljeti je preporučljivo izbjegavati posjetu zbog vrlo visokih temperatura koje mogu biti izazovne za putnike.

Viza

Građani Bosne i Hercegovine trebaju vizu za ulazak u Jordan. Vizu možete dobiti na jordanskoj granici prilikom ulaska, ponesite obavezno i dvije fotografije, ne starije od 6 mjeseci, na bijeloj pozadini, dimenzija 3.5 x 4.5 cm.. Preporučljivo je da provjerite najnovije informacije o viznom režimu prije putovanja, a za sve detaljne informacije možete kontaktirati našu turističku agenciju Jungle Tribe na telefon broj +387 33 552 552 ili putem maila kontakt@jungletribe.ba.

Novac

Jedna od važnih informacija koju treba imati na umu je valuta Jordana. Službena valuta je jordanski dinar (JOD). Preporučuje se razmjena valute u ovlaštenim mjenjačnicama ili bankama kako biste osigurali najbolji kurs. Također, provjerite unaprijed prihvaćaju li mjesta koja planirate posjetiti kreditne kartice ili je li potrebno imati gotovinu. Ukoliko putujete sa našom agencijom, tu su naši vodiči koji će vam dati najbolje, provjerene i tačne informacije.

Sigurnost

Jordan je općenito sigurna zemlja za putovanje, ali ako putujete u sopstvenom aranžmanu uvijek je važno biti svjestan svoje okoline i pratiti upute lokalnih vlasti. Nemojte ići u sjeverne, te pogranične dijelove Jordana prema Siriji i Izraelu. U svakom slučaju izbjegavajte teme vezane za političku situaciju. Vodite računa kad fotografišete, jer ukoliko želite da uslikate nekoga, morate obavezno pitati. Ukoliko putujete sa turističkom agencijom, dobit ćete sve pravovremene informacije, a vama je ostalo samo da spakujete stvari i krenete.

Jezik i Komunikacija

Službeni jezik u Jordanu je arapski, ali engleski se općenito koristi u turističkim područjima. Osoblje u hotelima, restoranima i turističkim atrakcijama obično govori engleski jezik. Preporučljivo je naučiti nekoliko osnovnih fraza na arapskom jeziku, što će vam pomoći u komunikaciji s lokalnim stanovništvom.

Odjeća

Jordan je zemlja s izraženim kulturnim običajima, zato je preporučljivo odijevati se pristojno, osobito prilikom posjeta vjerskim ili ruralnim područjima. Pokrijte ramena, koljena i izbjegavajte previše usku ili izazovnu odjeću. Također, imajte na umu da je potrebno skinuti obuću pri ulasku u džamije ili neka sveta mjesta. 

Zdravstvena situacija i vakcinacija

Za ulazak na teritoriju Jordana, zakonski nije potrebno da primate vakcine, ali se svakako konsultujte sa svojim ljekarom. Zdravstvena zaštita je dobra. Pored državnih bolnica, prisutan je i veliki broj privatnih ordinacija i klinika. Cijene zdravstvenih usluga su skuplje nego kod nas, te stoga savjetujemo posjedovanje međunarodnog zdravstvenog osiguranja. Obavezno je konzumiranje flaširane vode za piće, dok što se hrane tiče nema posebnih ograničenja, sem da je voće i povrće neophodno dobro oprati flaširanom vodom. Od lijekova sa sobom ponijeti ljekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Neophodno je da sa sobom ponesete i kremu za sučanje.

Zaključak

Kako biste iskoristili svoje putovanje u Jordan na najbolji način, preporučuje se planiranje unaprijed ili angažovanje pouzdane turističke agencije koja će vam pomoći organizovati najbolje ture i aktivnosti prema vašim preferencijama. Agencije za putovanja imaju stručnost i lokalno znanje koje će vam omogućiti da maksimalno iskoristite svoje vrijeme i posjetite sve najvažnije turističke atrakcije u Jordanu. Zato ako planirate odlazak u Jordan slobodno nam se javite i mi ćemo vam obezbijediti sve savjete koji su vam potrebni.

Uživajte u nezaboravnoj avanturi koja vas čeka u Jordanu, zemlji koja će vas ostaviti bez daha. Iskusite čaroliju Petre, uronite u ljekovite vode Mrtvog mora i upoznajte srdačne Jordance koji će vam pokazati pravo značenje gostoljubivosti. Ponudu putovanja za Jordan pogledajte klikom na link.