Gdje Dunav ljubi nebo u Budimpešti

Pitate se gdje da otputujete za manje novca, i da tamo stignete za samo nekoliko časova vožnje? Ukoliko mislite da ovakvo mjesto u Europi ne postoji, varate se. Mi vam preporučujemo najbližu veliku europsku prestonicu Beogradu, prestonicu naših sjevernih susjeda Mađara, prelijepi grad Budimpeštu!
 

U mjesto, na kome su prvo naselje osnovali još Rimljani u prvom vijeku nove ere, krajem 9. vijeka doselila su se mađarska plemena iz centralne Azije, a od tada pa do današnjih dana, narod koji ne pripada ni jednoj grupi velikih europskih naroda uspio je da se održi više od jedanaest vijekova na tlu Panonske nizije. Zbog toga ovaj narod zna da cijeni i čuva svoj jezik, kulturu, nošnju i tradiciju. Ono što će Vas oduševiti u ovoj trećoj po redu europskoj prestonici od izvora Dunava čije ime počinje na slovo B jeste njena arhitektura, spomenici, brojni mostovi i parkovi. Ukoliko krenete sa Trga Heroja, najpoznatijeg trga u gradu i državi napravljenog u čast 1000-godišnjice naseljavanja i postojanja Mađara u panonskoj niziji iza kog se nalaze muzej lijepih umjetnosti, veliki gradski park i zoo vrt, krenite Andrassy ulicom zaštićenom UNESCO-vim programom zbog velike ljepote i kulturne važnosti građevina u njoj. Put će Vas voditi preko trga Oktagon i grandiozne budimpeštanske opere, jedne od nekada najvažnijih kulturnih institucija Europe ka centru i bazilici Svetog Stefana koja može primiti nekoliko hiljada vjernika. Dok ste u centru obavezno prošetajte Vaci ulicom, oduvijek glavnoj šetačkoj i šoping ulici u gradu koja svoj novi stari sjaj obnavlja 90-tih godina prošlog vijeka. Pripremite se i za možda najukusnije slatkiše u Europi u jednoj od brojnih poslastičarnica u centru. Iskoristite blizinu rijeke pa prođite Beogradskim kejom i zapitajte se kako su to nekad beogradki trgovci postali slavni u ovom gradu.

Na brdoviti Budim ne smijete otići dok ne vidite izbliza najpoznatiji simbol Budimpešte, Parlament (Országház). Monumentalna zgrada visoka 96m i spolja ukrašena sa 88 skulptura najpoznatijih ličnosti mađarske historije, sa kamenim lavovima koji Vas dočekuju prije ulaska u mermerno zlatnu unutrašnjost, učiniće da ova impresivna zgrada na obali Dunava, koja je ujedno i treći najveći Parlament na svijetu i drugi u Europi odmah iza onog u Bukureštu ostavi u Vama zadivljujući utisak. Pređite najstariji most u gradu, Sečenijev most za koji se vezuju mnoge legende o ideji izgradnje, zatim otvaranju mosta, i vjernosti naših sjevernih susjetkinja. A onda penjanje na Ribarski bastion sa sedam kula koje predstavljaju po jedno pleme iz 9. vijeka od kojih je nastao mađarski narod, mjesto sa najboljim pogledom na grad, i sa crkvom Svetog Matijaša starom više od 7 vijekova koja je jedno vrijeme posle turskog osvajanja bila korišćena i kao džamija. Drugi sjajan panoramski pogled a grad imaćete kad dodjete do brda Gelert koje je naziv dobilo po svešteniku koji je mađarske pagane preobraćao u hrišćane. Na brdu se nalazi I spomenik slobode u znak sjećanja na žrtve poginule pri oslobađanju Mađarske 1945. godine Zbog velike konkurencije cijene suvenira na ovom mjestu su nesto niže nego u ostatku pa je ovo odlično mjesto za kupovinu suvenira.
Ukoliko ovaj kulturni obilazak upotpunite odlaskom u samo 20ak km udaljenu Sentandreju, gradić u kome su Srbi nekada činili apsolutnu većinu stanovništva, sa četiri pravoslavne crkve i muzejem iste, bićeti u centru Europe, a imaćete utisak da ste u nekom balkanskom mediteranskom mjestu zbog topline njenih ulica i pitomog Dunava. Poslije svega navedenog ostaje samo da izeđete uveče i osetite šarm mađarskih kafana i noćnih klubova koje se po mnogo čemu mogu staviti u rang sa srpskim. Jednom rečenicom imaćete utisak da nebo i zemlja ovde mogu da se susretnu i zagrle u vječnom poljupcu!


Zeljko Petrović