Deset sjajnih razloga zašto ljetovati na Zanzibaru

Samo pominjanje imena Zanzibar do prije nekoliko godina izazivalo je čuđenje i nevjericu tipa – jel to neka šala? To mora da je neko izmišljeno mjesto na koje kažemo da ćemo da odemo kad nam je dosta svega.

A malo ostrvo na samo 5 stepeni južnije od ekvatora, samo 50 km udaljeno od istočne obale Tanzanije čiji je i samo automni dio, mirno i strpljivo je čekalo da dođe njegovih 5 minuta.

Zašto posjetiti magični Zanzibar?

1. Zato što je HAKUNA MATATA ozbiljna životna filozofija koju ćete najlakše shvatiti i vjerujemo usvojiti, kada tamo provedete bar 10-ak dana. "Nema problema" ili "sve je ok" i "sve može" je percepcija stvarnosti koju nasmijani stanovnici ove zemlje autentično žive. Iako izgleda lako i jednostavno, kada uletimo iz naše stresne svakodnevice u tu nepodnošljivu lakoću postojanja, resetovanje će se desiti brže ili sporije u zavisnosti od toga koliko smo u grču. A oslobađanje od tenzije i usporavnaje nam je neophodno da bi zasluženi odmor i ljetovanje imali svoj pravi efekat, zar ne?

2. Zato što su kada je kod nas ljeto, a na Zanzibaru zima, temperature i dalje visoke i tropske, ali značajno prijatnije i lakše ih podnosimo, pa su naši ljetni mjeseci provedeni na Zanzibaru pun pogodak. Ne postoji velika razlika tokom godine kada izlazi i zalazi sunce jer je Zanzibar blizu ekvatora, pa nema bojazni da će vam biti kraći dan, samo se treba prilagoditi da sviće prilično rano i pada mrak takođe relativno rano u odnosu na ono što smo navikli. Prilagođavanje tom prirodnom biološkom satu i vremenu, može da bude osvježavajuća promjena.

3. Zato što su vode Indijskog okeana najljepše i najprijatnije na svijetu. Plivanje u Indijskom okeanu je iskustvo koje se pamti i naročito za one koji vole topla mora i kojima ulazak u vodu kada je temperatura nešto niža predstavlja izuzetan stres, na Zanzibaru neće imati taj problem. Nestvarno čista, smaragdno zelena voda koja je vrlo bliska temperaturi tijela, stvara ugođaj kao da ste beba u majčinoj utrobi kada i ako se prepustite da plutate u njoj. To je sjajan opuštajući, regenerišući doživljaj, složit ćete se.

4. Zato što su plaže pješčane sa sitnim, bijelim, poput brašna pijeskom koji ćete dugo nakon povratka pronalaziti po džepovima i u torbama kao podsjetnik na jedno savršeno ljetovanje. Kilometrima dugim pješčanim plažama možete šetati bosi upijajući toplinu pijeska, masirajući svoja stopala i vratiti zalihe istrošene energije od stresnog života na poslu i kod kuće.

5. Zato što na Zanzibaru raste najslađi ananas na svijetu. Ako volite ovo i drugo egzotično voće poput manga, ličija, papaje, marakuje, banana, avokada pa i lubenice i dinje, svaki obrok će uključiti ili samo voće ili bar svježe cijeđene osvježavajuće sokove od jednog ili miksa ovih plodova. Neki obroci će vam biti i samo voće što i nije tako loše za dobru detoksikaciju organizma.

6. Zato što su svježa riba i morski plodovi svakodnevno dostupni na menijima zanzibarskih restorana i zato što su im cijene i više nego pristupačne. Ako ste ljubitelj ove vrste hrane, vaš stomak će uživati. Dobra strana je što se od ovakve hrane neće ugojiti, već naprotiv, dovesti svoju liniju u red ako vam je i to možda jedan od izazova, pa ćete se sa ljetovanja vratiti preplanuli, zategnuti i sa nekoliko kg manje.

7. Zato što ćete se oduševiti mirisima začina ovog ostrva koga po njima i zovu Ostrvo začina – klinčićima, cimetom, kardamonom, vanilom, kuminom, biberom i drugim, bogatim uljima za kožu i kosu sa ovim božanstvenim mirisima i dejstvom koje je često i vrlo ljekovito. Posjećujući farme začina, naučit ćete mnogo o začinima koje svakodnevno upotrebljavate, a niste nikada mogli ni da sanjate kako i gdje rastu i čemu sve mogu da posluže.

8. Zbog boja koje će vam razveseliti svaki dan. Boje koje su intenzivne, jake, kombinacje koje su smjele i na garderobi i u detaljima i suvenirima i koje ćete htjeli to ili ne, lako zavoljeti, uvidjevši da je život suviše dragocjen da bismo ga živjeli u razblaženoj formi, pa makar to bile i boje naše garderobe. Sigurni smo da ćete se sa Zanzibara vratiti sa bar jednom šarenom maramom kojom ćete se rado ogrnuti svaki put kada poželite da unesete malo živosti u svoj dan ili suvenirom koji će štrčati na polici nikako se neuklapajući u sklad pastelnih boja vašeg doma, ali će baš takav neprilagođen biti savršen. Baš kao i vi.

9. Zato što ćete naučiti važnu lekciju strpljenja. Koliko god vas POLE POLE (polako, polako) stav nervirao u početku jer ćete na svoju narudžbu u kafiću ili restoranu predugo čekati, prije ili kasnije ćete otpustiti taj nadmeni stav da vas za vaše pare neko mora što prije uslužiti. Jer na Zanzibaru se ništa ne vrti oko novca. Naprotiv, oni više cijene svoju slobodu i opuštenost bez tenzije koju nijednom valutom ne možete platiti. Možete se samo pomiriti sa tim i prihvatiti taj spori ritam, jer ipak ste na odmoru, zar ne? Poslije će biti mnogo lakše.

10. Zato što ćete se zaljubiti u ljude, naročito nasmijanu, razigranu, veselu dječicu. Zanzibar je mlada nacija i porodice često broje i po 10-oro djece. Družeći se sa njima, posjećujući ih u njihovim domovima, u školama donijet će vam jednu novu, zdravu energiju, ali i saosjećanje i želju da im pomognete i podržite ih. Probudit će uspavanu plemenitost, a na samom ljetovanju ćete imati mogućnost da učinite i neka dobra djela. Da uzvratite zemlji i ljudima koji će vas prihvatiti kao najrođenije, pa da pored svega divnog materijalnog i nematerijalnog što ćete ponijeti sa Zanzibara, ostavite i jedan dio sebe .

Zanzibar je više od jedne egzotične destinacije. Zanzibar ima dušu. I ne treba okretati glavu od siromaštva i bijede njihovih stanovnika i ne treba da to bude faktor odbijanja, već naprotiv jedna sjajna životna lekcija koliko je bitno ono što nosite u sebi, a ne na sebi ili sa sobom. Stanovnici Zanzibara nose široki osmijeh jer su se teškom borbom oslobodili ropstva i Sloboda im je vrhovna vrijednost. Ljetovanje na Zanzibaru je idealna prilika da se podsjetimo i preispitamo na kojem mjestu se među našim životnim vrijednostima nalazi Sloboda.

Jelena Jović