Kostarika putovanja

Dobro došli u Kostariku (Costa Rica) zemlja koja prožima niz uzbudljivih adrenalinskih avantura za istoimene zavisnike, gdje je i najpoznatiji hiking po čuvenim vulkanima. Srce Kostarike predstavlja njena Centralna dolina. I sama obiluje zelenilom koje doseže daleko pod oblake; čak 26% teritorije čine zaštićeni nacionalni parkovi. Aktivni vulkani, gusta džungla, bistre rijeke i kolonijalna mjesta; niz bajkovitih prostora uveliko čekaju nove posjetioce, kojima će, divan prizor, neumitno bježati od zaborava..

Tu je I San Joze kao glavni grad države dok je Alajuela ij drugi najveći grad u zemlji.  

Zemlja ispunjava opšte interesovanje i kroz koju zamiljivu tezu: najmiroljubivija zemlja na svetu, bez vojske, poznata je po dugovječnim ljudima gdje možete zapaziti tzv. plave zone, zastupljene ljudima čije starosno doba premašuje čitav vijek. Raznolikost stanovništva i dan danas se uviđa, pa uveliko možete naletjeti na potomke pretkolombovske populacije poput Bribri, Kabekar ili Ngobe indijanaca. Ovdje, engeski jezik zauzima vodeće mjesto u odnosu na španski.  

Predah od urbanog nalazimo u samoj srži džungle Monteverde, koja krije zanimljive priče o svojim osnivačima. Tu je i popularna “šuma oblaka“ ili “cloud forest” (na must see listi svakog putnika). Pruža se i jedinstvena prilika posjete jezera Arenal kao i istoimenog vulkana. Odmaramo u toplim izvorima, slikamo vodopade i životinje. Šetamo se putevima koje je ucrtavala lava.  

Da li ste se ikada usudili da priđete krateru vulkana? Arenal je mjesto gdje možete doživjeti tu i niz drugih avantura!

Polasci

Putovanja

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Kostarika

Kostarika

1. OPŠTI PODACI 

Kostarika je država u Centralnoj Americi. Poznata je kao demokratska I najstabilnija država Latinske Amerike. Jedna je od najrazvijenih zemalja na kontinentu. 

Površina zemlje: 51 100 km²

Broj stanovnika: 4,8 miliona

Glavni grad: San Jose

Nacionalnost: Najzastupljeniji su mestici i mulati.

Zvanični jezik: španski uz rasprostranjenu upotrebu engleskog jezika

Vjeroispovest: Više od dvije trećine stanovnika su katolici dok protestanata ima oko 13%. Interesantno je da ima oko 2% budista.

Nezavisnost: Od Španije 1821. Godine.

2. VIZA

Za državljanje Bosne i Hercegovine potrebna je viza za turistički boravak.

3.VREMENSKA ZONA

Vremenska zona je UTC -6.

4. KLIMA

U Kostarici je zastupljena tropska klima. Prosječna godišnja temperatura je oko 27°C uz visok stepen vlažnosti vazduha. Period od novembra do juna je sušni period godine, dok je period od juna do oktobra kišni. 

5. HRANA

Kuhinja Kostarike je miks domorodačke kuhinje sa karipskom. Obavezno je probati ukusni tamales kuhan u lišću od banane. Obavezni sastojci svakog jela su crni grah i riža. Preporučuje se konzumiranje hrane isključivo iz restorana osim voća i povrća kojeg ima na pijacama. Cijene su kao i u Evropi (okvirno obrok između 10-15eur). Bitno je napomenuti da se obavezno mora konzumirati flaširana voda!

6. VAKCINE I ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Vakcinacija nije neophodna za putnike koji putuju u Kostariku, ali se savjetuje da se putnici individualno informišu na Institutu za tropske bolesti. Poželjno je ponijeti lijekove za stomak (probiotike), ferveks ili neke lijekove za bolove i temperaturu, za svaki slučaj. 

7. OSIGURANJE

Međunarodno zdravstveno osiguranje možete uzeti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas u agenciji do 5 dana pred put.

8. BEZBJEDNOST

Situacija u Kostariki je bezbjedna U svakom slučaju savetuje se oprez od sitnih krađa i džeparenja u velikim gradovima i turističkim mjestima. 

9. ODJEĆA

S obzirom na visoke temperature tokom cijele godine na put je potrebno ponijeti ljetnju odjeću. Ponesite i šešire ili kačkete kao zaštitu od sunca.

10. NOVAC

Valuta u Kostarici je kolon (CRC). Jedan euro je 628 CRC dok je dolar oko 567 CRC. Država je u većoj mjeri amerikanizovana. Internacionalne kreditne kartice je moguće koristiti u većim gradovima dok se gotovina preporučuje za manja mjesta. Preporuka je da se nose dolari a ne euri.

11.KOMUNIKACIJA

Naše mobilne mreže funkcionišu u Kostarici. Postoji opcije kupovine lokalnih SIM kartica.

12.STRUJA

Potrebno je ponijeti adapter sa dva tanka ulaza (120 V).