Patagonija putovanja

Na samom "špicu" kontinenta Južne Amerike, između Argentine i Čilea, nazire se prostrana ravnica zvana Patagonija (Patagonia).

Karatkerišu je šljunkovito zemljište, glečeri, planinski vijenac Anda sa prelijepim jezerima, fotogenični pejzaži, svjež vazduh, ispresjecani putevi sa ogromnim prostranstvom pašnjaka, vulkanski vrhovi prekriveni snijegom, od kojih, kako kažu prožme vas jeza. Planinski vijenac Anda predstavlja prirodnu granicu koja Patagoniju dijeli na čileanski i argentinski dio. Prilika da uživate u nestvarnim pejzažima planinskih vrhova koji se ogledaju u zelenim i plavim jezerima, kao i upoznavanje sa rijetkim vrstama koje su karakteristične samo za ovo područje – Andski kondor, Crnogrudi orao, Čileanski famingo.  

Naše putovanje obuhvatiće El Calafate gradić na obali jezera Argentino, gdje obilazimo Vaiču pećine i Redonda zaliv, čiji su zaštitni znak flamingosi i labudovi. Ipak, najveća atrakcija u ovoj oblasti je glečer Perito Moreno – jedan od tri glečera na svijetu koji raste, a ne smanjuje.  

Puerto Natales je čileanski grad u Patagoniji koji će biti naša baza za dvodnevni fakultativni izlet do nacionalnog parka Tores del Paine gdje se možete odlučiti za pješačenje, jahanje konja, obilazak parka biciklima. Obilazimo Punta Arenas odakle kreću istraživačke grupe za Južni pol, i kojem je glavna atrakcija kolonija pingvina. Tu je i Puerto Montt, kao ključna luka Jezerske oblasti, mjesto gdje dolazite lice u lice sa čarima čileanskih zanata.

Za kraj ostavljamo pravu metropolu - Santiago de Chile! Nezaobilazno bajkovito mjesto punog šarma! Glavni grad Čilea - uredan i čist, parkovi puni cvijeća praćeni velikim krošnjama drveća kao i dekorom žbunja. Oličenje i samo jezgro grada ustopce prati barokna i kolonijalna arhitektura, a oko njega je širi centar, koje prati davnine procvata trgovine i naglog porasta stanovništva. Neboderi, moderni bilbordi, bogati šoping-centri, skupi butici, jeftine robne kuće pijace sa izobiljem voća, povrća i plodova mora i vinarije koje ne zaobilazimo.

Polasci

Putovanja