Ukrajina

Ukrajina je država u istočnoj Europi, čija je teritorija u srednjem vijeku bila središte istočnoslovenske kulture. Sadašnje granice uspostavljene su 1954.godine (osim Krima), a nezavisnost od Sovjetskog Saveza je stekla 1991.godine. Glavni i najveći grad je Kijev, a ostali veći gradovi su Lavov, Donjeck, Dnjepar i Odesa.Zvanična valuta je ukrajinska hrivnja. Ukrajina je najveća europska država sa oko 603.000 kvadratnih kilometara. U Kijevu se nalazi najdublja svjetska linija metroa 105,5 metara.  Kroz historiju, Ukrajina je doživjela najveću nuklearnu katastrofu eksplozijom u elektrani Černobill 1986.godine. Danas je Pripjat grad duhova i može se obići samo organizovano sa lokalnim agencijama i pod striktnim pravilima. U Ukrajini se nalazi i čuveni "Tunel ljubavi" kod grada Kleven. Najpoznatije turističko mjesto na obali Crnog mora je Odesa. 

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Ukrajina

Ukrajina

1. OPŠTI PODACI O ZEMLJI

Ukrajina je država u istočnoj Europi. Graniči se sa Rusijom na sjeveroistoku i istoku, Bjelorusijom na sjeveru, Poljskom, Slovačkom i Mađarskom na zapadu, Rumunijom i Moldavijom na jugozapadu, a na jugu izlazi na Crno i Azovsko more. Teritorija današnje Ukrajine je bila središte istočnoslovenske kulture u srednjem vijeku, prije nego što su njenu teritoriju podijelile brojne sile. Izuzev Krima, sadađnje granice Ukrajine uspostavljene su 1954. godine, a nezavisnost je stekla nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991.

Površina zemlje: 603.700 km2

Broj stanovnika: 46 miliona stanovnika

Glavni grad: Kijev(2,8 miliona stanovnika) 

Zvanični jezik: Ukrajinski jezik 

2. VIZA 

Za državljane Bosne i Hercegovine nije potrbna viza za boravak do 30 dana, u periodu do 60 dana.

3. VREMENSKA ZONA 

Vremenska zona Ukrajine je UTC +2 do +3, u odnosu na BiH1 sat unaprijed. 

4. KLIMA

Klima u Ukrajini ima pretežno karakteristike kontinentalne klime, izuzev poluostrva Krim na kom je djelimično karakteristična i mediteranska klima. Ono što je karakteristično jeste da ljeta mogu biti izuzetno topla i do 30°C, što nije karakteristično za geografsko podneblje gdje se zemlja nalazi, a razlog tome je uticaj toplije klime sa Crnog mora. Sa druge strane zime su prilično hladne, čak hladnije nego u drugim sjevernim zemljama, temperatura može da se spusti i do -30°C. Razlog tome su snažni sjeverosistočni vjetrovi koji pušu iz Rusije. Ukrajina predstavlja ugodnu destinaciju za razvoj turizma. Za razliku od svojih sjevernih susjeda, Ukrajina broji puno veći broj sunčanih sati, skoro 2000 godišnje.

5. HRANA I PIĆE

Ukrajinska kuhinja ima veoma dugu tradiciju i uticala je na stvaranje kuhinja mnogih slovenskih zemalja. U osnovne sastojke tradicionalne hrane u Ukrajini spadaju: meso – svinjetina, zatim govedina i piletina, kao i riba. Osim mesa, najviše se jedu gljive, krompir, žitarice, svježe povrće i turšija. Neka od tradicionalnih jela spadaju: salo – usoljeno, dimljeno ili pečeno svinjsko salo sa bijelim lukom i začinima, i supa boršč sa cveklom kao osnovnim sastojkom, ali i kupusom, mesom. Ukrajinski boršč se služi sa pavlakom i lepinjama sa bijelim lukom i rastopljenim puterom. Što se pića tiče, jedno od najpoznatijih u čitavom regionu jeste Kvas, fermentisano staroslovensko piće od raži i pšenice. Kao dezert, preporučuje se Kijevski kolač. 

6. ZDRAVLJE

Na teritoriju Ukrajine trenutno ne postoje područja na kojima vladaju epidemije ili zarazne bolesti. Građanima Bosne i Hercegovine nije potrebna vakcinacija prije ili nakon putovanja. 

7. OSIGURANJE

Osiguranje prilikom putovanja u Ukrajinu je obavezno. Može se uzeti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas u agenciji neposredno pred put – Sarajevo osiguranje. Cijena zavisi od više faktora, zavisno od broja dana, destinacije, godišta putnika, vrste putovanja, da li je individualna ili porodična polica, kao i od visine osigurane sume i osiguravajuće kuće. 

8. SIGURNOST I BEZBIJEDNOST

Bezbijednosna situacija u Kijevu i gradovima u zapadnom dijelu Ukrajine je stabilna uz povremeno održavanje protesta. Svakako da se preporučuje da se na putovanju izbegavaju veći javni skupovi, demonstracije, i druga masovna okupljanja i manifestacije. Državljanima Bosne i Hercegovine se ne preporučuje putovanje u istočne dijelove Ukrajine (region Donbas), koji je zahvaćen oružanim sukobima.

9. ODJEĆA

Budući da se radi o zemljama vlažnijeg područja, preporučljivo je ponijeti udobnu i nešto topliju odjeću i obuću, što podrazumjeva što više majica, dukserica, udobne cipele ili patike, jaknu. Svakako je uvijek preporučljivo slojevito oblačenje. Neposredno pred put možete pogledati vremensku prognozu i procijeniti šta vam je potrebno. 

10. LOKALNA VALUTA

Lokalna valuta Ukrajine jeste grivnja (UAH). 1EUR = 29UAH. 

11. KREDITNE KARTICE I BANKOMATI 

Bankomate i platne kartice je moguće koristiti, ali svakako je preporučljivo ponijeti iznos u gotovini, zbog mogućih visokih provizija. 

12. KOMUNIKACIJA

Naše mobilne mreže je moguće koristiti, uz korištenje Postpejd Roming paketa ili uz pristup i mogućnost korištenja Wifi-a- Preporučljivo je uzeti na samoj destinaciji, ukoliko je putovanje nešto duže, SIM karticu ili bilo koju drugu, koja vam pruža mogućnost lakšeg, jeftinijeg i bržeg komuniciranja. 

13. STRUJA

Što se tiče električne energije, utičnice su slične našima. Utičnica Type F sa 2 pina, uzemljena i  sa naponom od 220 – 240 V.