Irska putovanja

Republika Irska (Ireland) je idealna destinacija za sve one koji vole zelenilo, prirodu, male gradove pune interesantnih legendi, bajkovite dvorce i pivo. Mala država na sjeveroistoku Europe, na istoimenom ostrvu, skoro u potunosti okružena morem, a jedinu kopnenu granicu ima sa Velikom Britanijom. 

Glavni grad Irske je Dublin, ujedno i najveći grad sa oko pola miliona stanovnika. Ime grada znači crna bara ili crno jezerce, a nalazi se na ušću rijeke Lifi u Irsko more. Najveća fabrika u gradu je Guinness pivara, pa nije ni čudno što se Irska se nalazi na 6 mjestu u svijetu po godišnjoj količini popijenog piva po glavi stanovnika Irska ima veoma zanimljivu kulturu i tradiciju. Praznik Noć veštica (Halloween) je nastao u Irskoj, a doseljenici u Ameriku su ga tamo prenijeli. Irci slave svog zaštitnika Svetog Patrika i to je dan kada je cijela zemlja obojena u zeleno. Irci još uvijek njeguju svoj jezik, pa ćete ovdje još uvijek čuti gejlski jezik, koji je najstariji keltski jezik.

Irska je poznata i po bogatstvu folklora, od priča o sićušnim vilenjacima (leprechauns) sa skrivenim ćupovima sa zlatom do Svetog Patrika, po kojem se naziva i najveći praznik koji Irci slave, kao i po svojoj bujnoj vegetaciji i izuzetnim prirodnim ljepotama.

Krenite sa nama u avanturu po Smaragdnom ostrvu – Irska te čeka!