Turkmenistan putovanja

Raskrsnica puteva, Istoka i Zapada, Sjevera i Juga, religija i kultura – jednom riječju Turkmenistan!

Neobična zemlja koja je za zvanično pismo nekad koristila arapski alfabet, zatim latinicu da bi danas to bila ćirilica. Veliki dio zemlje prekriva pustinja Karakum ili pustinja crnog pijeska a na nekoliko mjesta i sama zemljina kora je otvorena gdje se mogu vidjeti spektakularni prizori. Jedno od takvih mjesta je i gasni krater u Darvazi, mjesto koje se posjećuje ali i u čijoj blizini se spava u šatorima pod vedrim nebom!

Najsjajnija stvar lokalne kulture su i širom svijeta poznati ručno rađeni tepisi, ali i raznovrsna kuhinja sa velikim brojem specijaliteta, među kojima su i čuveni proizvodi od kamiljeg mlijeka. Zemlja ogromne površine ali malog broja stanovnika, koju naseljava negdje oko 5 miliona Turkmena a tu su i Uzbeci, Rusi i ostali. Glavni grad je Ašhabad i njega kao i čitavu zemlju uglavnom naseljava većinski islamsko stanovništvo ali i puno pravoslavaca.

Ovdje se živi malo drugačije, cjenkanje je dio svakodnevnog života, baš kao i bakšiš. Zelene zastave, neobična lepotažena, gasni krateri koje nazivaju još i ˝ustima ili vratima pakla˝, pustinja, zelena boja, ćilimi, duga historija, moderne građevine, marame, konji, kamile i šatori, još neke su od osobenosti ove zadivljujuće zemlje! 

Boje koje vas okružuju mamit će Vas da odavde ponesete što više ali neka to bude bar neki ćilim, svila, nakit ali ne sve, nešto ponesite u i sebi! Ponesite i želju da se opet vratite u ovu magičnu zemlju!

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Turkmenistan

Turkmenistan

Opšti podaci: Neobična zemlja koja je za zvanično pismo nekad koristila arapski alfabet, zatim latinicu da bi danas to bila ćirilica. Veliki dio zemlje prekriva pustinja Karakum ili pustinja crnog pijeska a na nekoliko mjesta i sama zemljina kora je otvorena gdje se mogu vidjeti spektakularni prizori. Najsjajnija stvar lokalne kulture su i širom svijeta poznati ručno rađeni tepisi.

Glavni grad: Așgabat

Površina: 488.100 km²

Broj stanovnika: 5.350.000 stanovnika

Stanovništvo: Turkmeni 85%, Uzbeci 5%, Rusi 4%, ostali 6%

Jezik: turkmenistanski, ruski, uzbekistanski

Vjeroispovijest: muslimani 89%, pravoslavci 9%, ostali 2%

Nezavisnost: 1991. godina

Valuta: Manat TMT – 1 EUR=4.2 TMT

Kreditne kartice i bankomati: Bankomati postoje ali se ne možete osloniti na njih. Kartice rijetko gdje možete koristiti. Preporuka je plaćanje gotovinom. O pojedinostima posavjetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.

Vremenska zona: GMT +5

Viza: Za nosioce BiH pasoša potrebna je viza za ulazak na teritoriju Turkmenistana.

Klima: Klima je suha kontinentalna sa velikim oscilacijama. Ljeti je obično vruće i suho, prosječna temperatura 28-32C. Zime su blage sa malo snijega ali moguće su i velike padavine kao i temperature do -20C. Najbolji period za putovanje u Turkmenistan je proljeće (mart-maj), kao i jesen (septembar-novembar).

Hrana i piće: Tradicionalana ishrana obuhvata jela kao što su razne vrste supa (sa brašnom ili paradajzom, ovčetinom, povrćem) koje sa turiste uglavnom količinski dovoljne za cijeli obrok, ovčetina sa krompirom, pilav, jela na bazi ribe (balyk-gavurdak), mliječni proizvodi od kamiljeg mlijeka.. Voće i povrće gulite i perite flaširanom vodom.

Zdravlje: Za ulazak na teritoriju Turkmenistana, zakonski nije potrebno da primate vakcine, ali se svakako konsultujte sa svojim ljekarom. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode kako za piće tako i za pranje zuba. Od lijekova sa sobom ponijeti lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje.

Osiguranje: Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje.

Sigurnost, bezbijednost i pravila ponašanja: Bezbijednosna situacija u Turkmenistanu je stabilna, uz tendenciju pojačane kontrole na graničnim prelazima. Moguća su sitna džeparenja i krađe. Vodite računa kad fotografišete, jer ukoliko želite da ulikate nekoga, morate obavezno pitati. Nije dozvoljeno fotografisati vojsku, policiju, banke, na aerodromima. Ispred hramova, džamija obavezno se izuvajte. Poželjno je ostavljati bakšiš. Nije poželjno da se razgovara o politici ili diskutovati o bivšem predsjedniku. Iznošenje ribe ili kavijara od jesetre je strogo zabranjeno!

Odjeća: Obavezno ponesite sa sobom nešto dugačkih rukava i nogavica prije svega zboga aviona ali i oblilaska grada i ulaska u džamije ili druga svetilišta. Ponesite i kišobran ili kabanicu ali i šešir, maramu ili kačket. Osim garderobe koju inače pakujete, za putovanja tokom proljeća i jeseni potrebno je ponijeti udobnu obuću, jaknu sa zaštitom od vjetra, duks ili džemper. U pustinjskim i planinskim područjima temperaturne razlike između dana i noći su velike. Tokom posjete vjerskih objekata, ženama se preporučuje da veći dio ruku i nogu bude pokriven kao i glava i kosa. Prilikom ulaska u vjerske objekte potrebno je da se izujete. Od obuće ponesite nešto udobnije i zatvoreno.

Komunikacija: Na mobilne mreže se nemojte oslanjati u Turkmenistanu, i postoji vjerovatnoća da neće raditi. Takođe, Wi-Fi može biti problem, imajući u vidu lošu telekomunikacionu infrastrukturu.

Struja: Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice.

Suveniri: Od suvenira preporučuju tradicionalnu odjeću i materijale, svilu, ćilime, nakit...