Oman putovanja

Oman je arapski dragulj smješten na samom početku Persijskog zaliva

Poznat je po svojoj bogatoj historiji, prirodnim bogatstvima,šarolikom reljefu i jedinstvenoj kulturi. Sve to je dodatno obogaćeno brojnim arheološkim i historijskim lokalitetima i festivalima koji se održavaju tokom godine. 

Omanska obala se prostire na preko 1300 km, a sama zemlja se graniči sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Armenijom i Saudijskom Arabijom. Turizam u Omanu gotovo da nije postojao sve do 1970, kada je na vlast došao novi sultan Qaboos bin Said. Novi vladar, iako autoritaran, zaslužan je za modernizaciju, koju lokalci masovno nazivaju renesansa. Oman je uspio da uspostavi mir u zemlji, sustigne svoje bogatije susjede, asfaltira puteve i stvori uslove za prihvat turista kojima će prezentovati svoje bogato naslijeđe.

Smješten na uzanom pojasu između planina i mora, glavni grad Omana, Muscat proteže se 50 kilometara duž Arapskog zaliva. Gradsku panoramu ukrašavaju predivni zlatni minareti džamija, utvrđenja i kule i lijepa linija Arapskog mora. Cijeli grad podsjeća na jedno veliko utvrđenje uklesano u stijene okolnih planinskih lanaca. Osim centra grada, tu je i Muttrah gdje se nalazi najveća i najljepša gradska promenada, kao i Ruwi, poznatiji kao ,,mala Indija’’, gdje su načičkane brojne prodavnice i trgovački centri.
Putovanje u Oman je tu, pridruži nam se u ovoj avanturi!

Putovanja

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Oman

1. OPŠTI PODACI O ZEMLJI

Oman (zvanično Sultanat Oman) je država koja se nalazi u jugozapadnoj Aziji, tačnije na južnoj obali Arabijskog poluostrva. Graniči se sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Saudijskom Arabijom i Jemenom. Administrativno je podeljen na jedanaest pokrajina. Omanu pripada i enklava Musandam, odvojena od ostatka zemlje teritorijom UAE, na južnoj obali Ormuskog prolaza na ulazu u Persijski zaliv. Oman izlazi na Arabijsko more na jugu i istoku. Veći deo teritorije ove države čini pustinja, a planinski vijenci protežu se duž obale sjevernim i južnim dijelom zemlje. U skladu sa reljefom, vegetacija je pretežno pustinjska i polupustinjska (pustinjsko rastinje, trave..), dok je vegetacija bujnija u onim delovima Omana koji su izloženi padavinama kao što je Dofar, te se sreću akacije, oleanderi, kokosove palme. Oman je poznat po naftnim rezervama, pa je u skladu sa tim privreda države zavisna od izvoza sirove nafte. Razvijena je i poljoprivreda.  

Površina zemlje: 309500 km2              
Broj stanovnika: oko 4 miliona      
Glavni grad: Maskat         
Vladavina: sultan Kabus ibn Said el Said     
Nacionalnost: veći dio stanovništva je omanske nacionalnosti, dok ostalo stanovništvo čine Azijati, stanovnici drugih arapskih zemlja, SAD i Evrope         
Zvanični jezik: arapski      
Vjeroispovijest: Islam (dominantna je vjerska struja ibadizam)                

2. VIZA

Za državljane BiH neophodna je viza za posjetu i boravak u Omanu. Dokumentacija koja je neophodna je sljedeća:

  • pasoš (koji važi 6 mjeseci nakon planiranog povratka iz Omana)
  • jedna fotografija na bijeloj pozadini u elektronskom obliku (veličine fotografije za pasoš – 4cm x 6cm)
  • sken prve strane pasoša u boji u elektronskom obliku

*Cijena vize za Oman sa jednim ulaskom je 250,00 KM (sa uslugom viziranja agencije) 

**Viza se radi mjesec dana pred put, kada dobijate sve informacije od strane agencije.

3. VREMENSKA ZONA

Vremenska zona je UTC +4, što znači da je 3 sata unaprijed u odnosu na Srbiju.

4. KLIMA

Klima je pustinjsko – tropska. U unutrašnjem pustinjskom dijelu je vrela i suva sa velikim dnevnim temperaturnim amplitudama, dok se u priobalnim krajevima vlažnost povećava, ali temperature ostaju visoke. Tokom proleća i leta duva topao i jak vjetar šamal. Maksimalnim dnevne temperature leti dostižu i 40 °C, dok su zime nešto hladnije. Proleće i jesen su najugodniji sa temperaturama između 25 -35 °C.

5. HRANA I PIĆE

Omanska kuhinja je pod uticajem arapske, persijske, indijske, azijske, mediteranske i afričke kuhinje, što odražava poziciju Omana kao ogromne trgovačke imperije na raskrsnici tradicionalnih trgovačkih puteva. Jela se često zasnivaju na piletini, ribi i jagnjetini, kao i na riži koja je najčešći prilog glavnom jelu. Većina omanskih jela sadrži bogatu mešavinu začina, bilja i marinada. Supe su takođe česte i obično se prave od piletine, jagnjetine i povrća (npr. dimljeni patlidžan). Glavni obrok se obično jede sredinom dana, a večera je lakša.

6. ZDRAVLJE Vakcinacija nije obavezna. Naši putnici individualno odlučuju da li žele da se vakcinišu ili ne. Najbolje je pozvati Institut za tropske bolesti i provijeriti. Poželjno je ponijeti lekove za stomak (probiotike), ferveks ili neke lekove za bolove i temperaturu, za svaki slučaj. Neki lekovi koji su dostupni u Srbiji mogu biti zabranjene supstance u Omanu. Ukoliko putujete u Oman sa lekovima, potrebno je posedovati kopiju recepta. Dodatne informacije u vezi unosa lekova mogu se naći na sajtu Ministarstva zdravlja Omana. Nije preporučljivo piti vodu iz česme. Mineralna voda se obično konzumira u hotelima i restoranima, a može se kupiti u većini trgovina, benzinskim pumpama i supermarketima. Neophodno je da sa sobom ponesete i kremu za sunčanje. Korisni broj telefona za hitne pozive: 9999 

7. SIGURNOST, BEZBJEDNOST I PRAVILA PONAŠANJA

Oman je izuzetno sigurna zemlja. I pored toga što je stopa kriminala relativno niska, savetujemo oprez u nekim delovima prijestolnice. Potrebno je izbjegavati korištenje kamera i dvogleda u blizini vojnih stanica, vladinih zgrada i aerodroma. Preporuka je da ne fotografišete ljude bez pitanja, jet time rizikujete da izazovete veliko uvredu, posebno ako fotografišete dame bez dozvole. Zbog psovanja, gestova nepoštovanja ili naklonosti na javnim mestima, moguća je reakcija lokalne policije. Kazne za trgovinu, krijumčarenje i posedovanje čak i vrlo male količine droge su izuzetno visoke (u nekim slučajevima kažnjivo smrću). U Omanu ne postoji razlika između tzv. lake i teške droge - kažnjavaju se istim kaznama. Alkohol prodaju ovlašćeni hoteli i restorani. Ispijanje alkoholnih pića u javnosti i pijanstvo na javnom mestu je nelegalno. Pušenje nije dozvoljeno u kafićima, restoranima, barovima, tržnim centrima, kancelarijama i drugim javnim prostorima - iako je to obično dozvoljeno na otvorenim terasama barova i restorana.              

8. ODJEĆA

Preporučuje se poštovanje lokalne tradicije, običaja, zakona i religije i dostojanstveno ponašanje u javnosti. Potrebno je da žene nose skromnu odjeću koja pokriva ruke i noge. Osim na turističkim plažama ili bazenima, nošenje kupaćih kostima u javnosti nije dozvoljeno. S obzirom na visoke temperature, preporučljiva je lagana pamučna ili lanena odeća.

9. LOKALNA VALUTA

Lokalna valuta je Omanski rijal. Novac se lako razmjenjuje u bankama, mjenjačnicama i većim hotelima.

1 €= 0.43 OMR ; 1 USD = 0.38 OMR8/

10. KREDITNE KARTICE I BANKOMATI

Kreditne kartica kao što su American Ekspress, Visa MasterCard i Diners club je moguće, ali to morate prethodno najaviti svojoj banci, kako ne biste imali problema sa blokiranjem kartice

11. KOMUNIKACIJA

Naše mreže rade na teritoriji Omana. WiFi imate u smještajima i restoranima, tako da ćete i na taj način moći da održavate kontakt sa porodicom i prijateljima.

Internet domen: .om
Pozivni broj:  +968

12. STRUJA

Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas (standardni napon 240 V, a frekvencija 50 Hz), ali je potreban strujni adapter za utičnice tipa G.

13. SUVENIRI

Od suvenira preporučujemo tradicionalnu odjeću i materijale, srebrni unikatni nakit, kafu, keramiku, omanski bodež, tamjan (frankincense)...