Mijanmar putovanja

Pakujte se! Vodimo Vas u nekadašnju Burmu, današnji Mijanmar. Ova zemlja privući će vas hramovima koji će Vam oduzeti dah već pri prvom pogledu, a uz to netaknuta priroda i  zalasci sunca u million boja dok posmatrate let šarenih balona, samo su neke od sitnica koje ćete zauvijek pamtiti. Dirnut će Vas srdačnost i dobrota lokalnog stanovništva, koji jedva čekaju da Vam približe život i kulturu ove nestvarne zemlje.  

Prva stanica na našem putovanju po Mijanmaru je bivša prijestolnica i najveći grad nekadašnje Burme  - Yangon. Obilazimo ,,krunu Burme’’ – Shwe Dagon pagodu (Shwe Dagon), čija je zlatna stupa ukrašena sa preko 7000 dijamanata, rubina, topaza, safira i vidljiva je iz svih dijelova grada.  

Ne možete reći da ste bili u Mijanmaru, a da niste posjetili Inle Lake. Dane provodimo u vožnji čamcem po jezeru, upoznajemo se sa lokalcima, probamo cigarete od banana, a lokalni ribari pokazat će nam posebnu tehniku pecanja, a kupit ćemo i suvenire na tradicionalnoj plutajućoj pijaci.  

Još jedna stanica nam je Bagan, antički grad koji je bio prijestolnica prvog kraljevstva od IX do XIII vijeka. Na prostoru ravnice oko samog grada nekada se nalazilo preko 10.000 hramova od kojih je do danas sačuvano nešto preko 2.000. Istražit ćemo najpoznatije među njima i stvoriti slike koju se urezuju u pamćenje…

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Mijanmar

Mijanmar 

Opšti podaci: Mijanmar, nekadašnja Burma, nalazi se u Jugoistočnoj Aziji. Graniči se sa Bangladešom i Indijom na zapadu, sa Kinom na sjeveru, sjeveroistoku i sa Laosom i Tajlandom na istoku. Ova ogromna zemlja velikim dijelom – obalom dužine 1.930 km - na svom jugu i jugozapadu izlazi na Bengalski zaliv i gleda na otvoreni Indijski okean.

Glavni grad: Nejpjido

Površina: 678.500km2

Broj stanovnika: 60.380.000 stanovnika                                                     

Jezik: Burmanski 

Vjeroispovest: Teravada budisti 88%, hrišćanstvo 6.2%, islam 4.3%, ostali 1.5%

Nezavisnost: 04.01.1948.

Valuta: Kyat (MMK) – 1€ iznosi oko 1.715.71 MMK

                               1$ iznosi oko 1.526.37 MMK

Novac, kreditne kartice i bankomati: Ne preporučuje se velika razmjena novca na aerodromu, jer kurs zna biti znatno lošiji. Preporučljivije je da nosite dolare, i obavezno vodite računa da kada nosite dolare, novčanice ne smiju biti starije od 2006. godine, takođe ne smiju biti ni izgužvane, ni pocjepane, niti imati bilo kakve fleke ili mrlje. Mnogi neće prihvatiti stare i izgužvane novčanice. Većina hotela i restorana prihvata plaćanje kreditnim karticama, samo morate provjeriti sa matičnom bankom o visinama provizije. Dakle, prije putovanja, posavjetujte se sa svojim bankarom. Imajte u vidu da čim odete iz većih gradova u manje, plaćanje karticom neće biti moguće. Trudite se da novac ne mijenjate na ulici.

Vremenska zona:  UTC/GMT +06:30

Viza: Za državljane BiH potrebna je viza. Cijena vize iznosi 120 KM u dolarima, i radi se mjesec dana prije samog putovanja. Obavezno morate imati minimum dvije  prazne stranice u pasošu, i pasoš mora važiti najmanje 6 mjeseci od momenta povratka sa putovanja.

Klima: Najveći dio zemlje leži u monsunskoj zoni. Sjeverni dijelovi su hladniji sa prosječnom temperaturom od 21 stepen C, dok je prosječna temperatura obalskog dijela 32 stepena C. U toku godine postoje tri perioda: topla sezona – od marta do maja, kišna sezona – od juna do oktobra i hladna sezona – od novembra do februara. U januaru noćna temperature može ići i do 13 stepeni, dok dnevna može biti i do 35 stepeni Celzijusa.

Hrana i piće: Mijanmarska kuhinja je spoj mnogih azijskih kuhinja budući da zemlja leži na raskrsnici azijskih puteva. Najveći uticaj na Mijanmarsku kuhinju imale su Indija, Kina i Tajland. Riža je osnovna namirnica. Mijanmarci su pravi majstori što se tiče pripreme različitih jela koja se služe uz rižu. Riba je vrlo često sastavni dio burmanske kuhinje, bilo svježa ili kao začin u obliku različitih ribljih pasta.  Hrana je često blago pikantna, a ljuti dodaci često dolaze na sto u posebnim posudicama. Mijanmarci vole i takozvane salate - hladna jela od mnogih sastojaka kojima se dodaju rezanci i koja predstavljaju brzi obrok, čak i na ulici. Na raspolaganju je naravno i mnogo sezonskog voća. Među pićima glavni je čaj. Zeleni čaj je za Mijanmarce voda, te je dostupan uvijek i svuda, a pije se bez ikakvih dodataka. Od alkoholnih pića najčešća su brojna burmanska piva, a moguće je dobiti i lokalno vino.

Zdravlje: Informacije iz ambasade Mijanmara: Za ulazak u Mijanmar nisu potrebne vakcine i lijekovi. Međutim ambasada Mijanmara savetuje da se uvijek možete konsultovati sa svojim ljekarom i na taj način odlučiti da li želite da se vakcinišete ili ne. Potrebno je naravno, držati se osnovnih načela higijene. Mreža državnih i privatnih zdravstvenih ustanova je razgranata u Mijanmaru. Obavezno konzumirajte samo flaširanu vodu.

Osiguranje: Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje, koje možete uraditi u našoj agenciji ili bilo kojoj drugoj osiguravajućoj kući.

Sigurnost, bezbjednost i pravila ponašanja: Mijanmar je sigurna zemlja. Poznata je po gostoljubivosti lokalnog stanovništva i odnos prema stranim turistima je prijateljski. Svakako uvijek treba voditi računa na većim mjestima gdje se kreće veliki broj ljudi, na svoje lične stvari, jer je moguće džeparanje.

Odeća: Zemlja je pretežno budistička, a izvan turističkih krajeva tradicionalna. U tradicionalnim  krajevima uvijek je preporučljivo poštovati domaćine barem minimalno prilagođenom odjećom - pokrivena ramena i dekolte, ali i koljena (duže suknje, pantalone). Takva je odeća i najbolja zaštita od sunca! Pri ulasku u budističke hramove moramo poštovati pravila, (izuti se, skinuti i čarape, dakle skroz bosi). Ponesite obavezno par komada tople odjeće jer u visinskim dijelovima Mijanmara neće biti naodmet (jezero Inle). Za veći dio putovanja preporučujemo udobne cipele. U određenim hramovima nosi se i longi - duga marama koja se vezuje oko struka, koja je ujedno i narodna nošnja i može se kupiti i iznajmiti svuda na lokalitetima.

Komunikacija: Velika je vjerovatnoća da Vam kartice neće funkcionisati u Mijanmaru, ali internet je lako dostupan i u hotelima i restoranima, tako da se lako možete čuti sa porodicom, ali imajte u vidu da nekad može biti loša konekcija. U svakom slučaju postoji opcija i da kupite lokalnu SIM karticu.

Struja: Što se tiče električne energije, u Mijanmaru je napon 230V. Postoje klasične utičnice kao i kod nas, za svaki slučaj možete ponijeti i britanske utičnice.

Dodatno:

  • Mijanmar je poznata po svom dragom kamenju rubinu i žadu. Ukoliko se odlučite da kupite neki dragulj, obavezno tražite sertifikat koji izdaju trgovci licencirani od strane vlade
  • Ne dodirujte nečiju glavu, to se smatra izuzetno uvredljivim
  • Nikada ne dajte novac djeci
  • Izbjegavajte korištenje lijeve ruke