Liban putovanja

Liban, mediteranska, planinska, nevjerovatna zemlja na Bliskom Istoku. Iako je okružuju pustinje, ova zemlja je oaza, što i drvo kedra na zastavi pokazuje, a i sam naziv, jer prevedeno sa aramejskog, liban znači bijelo, po snjegovima istoimene planine. Ove teritorije naseljavali su Feničani, o čemu svjedoči hiljadugodišnje postojanje gradova kao što su Bejrut, Tir, Sidon.. Gradovi ljubičastog naroda danas se smatraju najstarijim gradovima na svijetu.

Polasci

Putovanja

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Liban

OPŠTI PODACI O ZEMLJI
Liban je država u zapadnoj Aziji. Smještena je na istočnoj obali Sredozemnog mora. Graniči se na sjeveru i istoku sa Sirijom i na jugu sa Izraelom.
Površina zemlje: 10.452 km2
Broj stanovnika: oko 4 miliona stanovnika
Glavni grad: Bejrut (oko 2 miliona stanovnika)

VIZA
Viza za Liban je neophodna za nosioce BH pasoša. Agencija posreduje za izdavanje iste, a dokumentacija se predaje najkasnije 2 mjeseca prije polaska zbog jako komplikovane procedure odobrenja iste. 

VREMENSKA ZONA
Vremenska zona je UTC +2,a leti UTC +3.

KLIMA
Na području Libana preovladava topla mediteranska klima, koja se odlikuje toplim ljetima i blagim i umjereno kišovitim zimama. August je najtopliji mjesec u godini, sa prosječnom temperaturom od 32 °C, dok su januar i februar najhladniji mjeseci u godini, sa temperaturom koja je prosječno oko 12 °C. Količina padavina na nivou godine je mala, i uglavnom se ograniči na određeni broj dana u godini, kada se sliju veliki količine kiše na ovo područje. Snijeg je jako rijedak i karakterističan je mahom za vrhove planina sa ogromnom nadmorskom visinom, a za Liban je interesantno da, usljed relativne blizine i velikog kontrasta, imate priliku da se prije podne sunčate i kupate na plaži, a već popodne skijate u skijališnim i zimskim centrima na obližnjim planinama.

HRANA I PIĆE 
Libanska hrana je vrlo raznovrsna i jako ukusna. Za libansku kuhinju je jako karakteristično da se koristi mnogo povraća i začina u pripremanju lokalnih proizvoda, pa su tako lokalni začini praktično neizostavna stavka svakog jela koje se služi na libanskoj trpezi. Često se pri kuhanju koristi i nana i može se reći da Libanci izrazito vole da je upotrebljavaju. Pored toga, dosta je zastupljena i leblebija, pa su tako neka od najpoznatijih libanskih jela napravljena upravo od nje, kao što su Humus i Falafel. Takođe, nadaleko su poznate i raznovrsne libanske salate, kao što su Fatuš i Tabule, koje imaju jake i izuzetno pikantne ukuse, ali libanska kuhinja je ipak dosta poznata i po korištenju ogromnih količina mesa. Libanci na mnogo načina pripremaju meso, a najčešće upotrebljavaju govedinu i ovčetinu, dok su svinjetina i riba daleko manje zastupljeni. Ipak, postoje usko specijalizovani riblji restorani, gdje se svježa riba, koja svakog jutra stiže na štandove u Bejrut, priprema na najrazličitije načine. Generalno, libanska kuhinja je jako ukusna i odlikuje se vrlo raznovrsnim korištenjem začina i kombinovanjem povrća, mesa i začina, koji su svojstveni za ovo područje.

ZDRAVLJE
Zdravstvena zaštita je dobra. Pored državnih bolnica, prisutan je i veliki broj privatnih ordinacija i klinika. Cijene zdravstvenih usluga u privatnim ordinacijama su znatno skuplje nego kod nas. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode za piće, dok što se hrane tiče nema posebnih ograničenja. Voća i povrća ima u izobilju, ali je neophodno da bude dobro oprano.

OSIGURANJE 
Osiguranje nije obavezno ali ga svakako preporučujemo za daleke destinacije. Možete ga uplatiti u bilo kojoj osiguravajućoj kući i ponijeti na put, ili ga možete uplatiti kod nas u kancelariji do 5 dana pred put -  Sarajevo osiguranje.

SIGURNOST I BEZBJEDNOST
Svim posjetiocima se savjetuje da budu oprezni. Preporučuje se brižljivo čuvanje ličnih dokumenata i novca zbog rizika od pljačke i džeparenja. Šetanje ulicom u kasnim večernjim satima preporučljivo je jedino ako niste sami. Vojni punktovi se nalaze širom Bejruta i Libana, usljed trenutne vojne i političke situacije u zemlji, ali se generalno može reći da je zemlja mirna. Treba napomenuti da je slikanje vojnika i vojnih baza zabranjeno i da, u slučaju da vojnik vidi nekoga ko slika njega ili vojnu bazu, ima pravo da oduzme fotoaparat ili telefon.

ODJEĆA
Trebalo bi poštovati generalna pravila pristojnog ponašanja i oblačenja, posebno kada su u pitanju žene.

LOKALNA VALUTA
Liban – libanska lira (LBP), u oktobru 2017. godine
1 EUR = 1750 LBP, 1 USD = 1500 LBP 
Raspon cijena može da bude veoma širok u odnosu na kvalitet usluge koji želite. Ovo se odnosi kako na restorane i hotele, tako i na prevoz i posjete ljekaru. Tradicionalni restorani mogu da budu pristupačniji nego kod nas, dok su cijene u ekskluzivnim objektima izuzetno visoke. “Cjenkanje” pri kupovini (i to naročito u “sukovima” ili uličnim radnjama) dio je ovdašnje kulture.

KREDITNE KARTICE I BANKOMATI
Platne kartice je moguće koristiti u većini objekata u Libanu. Takođe, treba napomenuti da postoje marketi koji imaju minimum ispod koga ne primaju kreditne kartice i koji je uglavnom nekoliko eura, pa je zbog toga dobro uvijek kod sebe imati određen iznos u lokalnoj valuti. Takođe, u Libanu se američki dolar generalno jako dobro kotira i praktično sve možete platiti dolarima, što nije slučaj sa eurom.

KOMUNIKACIJA
Naše mreže funkcionišu i Libanu, a lokalne kartice su mahom oko 15 dolara (USD). Takođe, WI-FI je dostupan u smještaju i u jednom dijelu restorana i brzih hrana.