Liban putovanja

Liban (Lebanon), mediteranska, planinska, nevjerovatna zemlja na Bliskom Istoku. Iako je okružuju pustinje, ova zemlja je oaza, što i drvo kedra na zastavi pokazuje, a i sam naziv, jer prevedeno sa aramejskog, liban znači bijelo, po snjegovima istoimene planine. Ove teritorije naseljavali su Feničani, o čemu svjedoči hiljadugodišnje postojanje gradova kao što su Bejrut, Tir, Sidon... Uprkos svojoj maloj veličini, Liban čuva raznovrsnost historijskih spomenika koje je vrijedno istražiti.  

Država je nekada bila poznata kao "Švicarska Istoka", dok je njen glavni grad Bejrut (Beirut), nosio titulu "Pariz sa Bliskog Istoka". Od rata 2006. godine država se naporno trudila da ponovo izgradi svoju reputaciju i broj posjetilaca se neprestano povećava te je posljednjih godina došlo do preporoda turizma i Liban se predstavio kao zemlja koja uživa u bogatim blagodatima drevne prošlosti i uzavreloj mediteranskoj budućnosti. Ograničeni Sirijom na sjeveru i istoku i Izraelom na jugu, uticaj arapskog, rimskog i francuskog uticaja jasno je vidljiv svuda gdje pogledate.  

Putovanje u Liban može da ponudi mnogo toga – od snježnih vrhova planine Liban do prelijepih plaža u Tiru (Tyre). Istražujemo arheološka nalazišta i dvorce, divimo se zelenim pejzažima,  ispijamo libansko vino u živopisnim kafićima i isprobavamo libansku kuhinju.

Nema boljeg načina da istražite ovu zemlju nego sa nasmijanim plemenom!

Putovanja

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Liban

OPŠTI PODACI O ZEMLJI
Liban je država u zapadnoj Aziji. Smještena je na istočnoj obali Sredozemnog mora. Graniči se na sjeveru i istoku sa Sirijom i na jugu sa Izraelom.
Površina zemlje: 10.452 km2
Broj stanovnika: oko 4 miliona stanovnika
Glavni grad: Bejrut (oko 2 miliona stanovnika)

VIZA
Viza za Liban je neophodna za nosioce BH pasoša. Agencija posreduje za izdavanje iste, a dokumentacija se predaje najkasnije 2 mjeseca prije polaska zbog jako komplikovane procedure odobrenja iste. 

VREMENSKA ZONA
Vremenska zona je UTC +2,a leti UTC +3.

KLIMA
Na području Libana preovladava topla mediteranska klima, koja se odlikuje toplim ljetima i blagim i umjereno kišovitim zimama. August je najtopliji mjesec u godini, sa prosječnom temperaturom od 32 °C, dok su januar i februar najhladniji mjeseci u godini, sa temperaturom koja je prosječno oko 12 °C. Količina padavina na nivou godine je mala, i uglavnom se ograniči na određeni broj dana u godini, kada se sliju veliki količine kiše na ovo područje. Snijeg je jako rijedak i karakterističan je mahom za vrhove planina sa ogromnom nadmorskom visinom, a za Liban je interesantno da, usljed relativne blizine i velikog kontrasta, imate priliku da se prije podne sunčate i kupate na plaži, a već popodne skijate u skijališnim i zimskim centrima na obližnjim planinama.

HRANA I PIĆE 
Libanska hrana je vrlo raznovrsna i jako ukusna. Za libansku kuhinju je jako karakteristično da se koristi mnogo povraća i začina u pripremanju lokalnih proizvoda, pa su tako lokalni začini praktično neizostavna stavka svakog jela koje se služi na libanskoj trpezi. Često se pri kuhanju koristi i nana i može se reći da Libanci izrazito vole da je upotrebljavaju. Pored toga, dosta je zastupljena i leblebija, pa su tako neka od najpoznatijih libanskih jela napravljena upravo od nje, kao što su Humus i Falafel. Takođe, nadaleko su poznate i raznovrsne libanske salate, kao što su Fatuš i Tabule, koje imaju jake i izuzetno pikantne ukuse, ali libanska kuhinja je ipak dosta poznata i po korištenju ogromnih količina mesa. Libanci na mnogo načina pripremaju meso, a najčešće upotrebljavaju govedinu i ovčetinu, dok su svinjetina i riba daleko manje zastupljeni. Ipak, postoje usko specijalizovani riblji restorani, gdje se svježa riba, koja svakog jutra stiže na štandove u Bejrut, priprema na najrazličitije načine. Generalno, libanska kuhinja je jako ukusna i odlikuje se vrlo raznovrsnim korištenjem začina i kombinovanjem povrća, mesa i začina, koji su svojstveni za ovo područje.

ZDRAVLJE
Zdravstvena zaštita je dobra. Pored državnih bolnica, prisutan je i veliki broj privatnih ordinacija i klinika. Cijene zdravstvenih usluga u privatnim ordinacijama su znatno skuplje nego kod nas. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode za piće, dok što se hrane tiče nema posebnih ograničenja. Voća i povrća ima u izobilju, ali je neophodno da bude dobro oprano.

OSIGURANJE 
Osiguranje nije obavezno ali ga svakako preporučujemo za daleke destinacije. Možete ga uplatiti u bilo kojoj osiguravajućoj kući i ponijeti na put, ili ga možete uplatiti kod nas u kancelariji do 5 dana pred put -  Sarajevo osiguranje.

SIGURNOST I BEZBJEDNOST
Svim posjetiocima se savjetuje da budu oprezni. Preporučuje se brižljivo čuvanje ličnih dokumenata i novca zbog rizika od pljačke i džeparenja. Šetanje ulicom u kasnim večernjim satima preporučljivo je jedino ako niste sami. Vojni punktovi se nalaze širom Bejruta i Libana, usljed trenutne vojne i političke situacije u zemlji, ali se generalno može reći da je zemlja mirna. Treba napomenuti da je slikanje vojnika i vojnih baza zabranjeno i da, u slučaju da vojnik vidi nekoga ko slika njega ili vojnu bazu, ima pravo da oduzme fotoaparat ili telefon.

ODJEĆA
Trebalo bi poštovati generalna pravila pristojnog ponašanja i oblačenja, posebno kada su u pitanju žene.

LOKALNA VALUTA
Liban – libanska lira (LBP), u oktobru 2017. godine
1 EUR = 1750 LBP, 1 USD = 1500 LBP 
Raspon cijena može da bude veoma širok u odnosu na kvalitet usluge koji želite. Ovo se odnosi kako na restorane i hotele, tako i na prevoz i posjete ljekaru. Tradicionalni restorani mogu da budu pristupačniji nego kod nas, dok su cijene u ekskluzivnim objektima izuzetno visoke. “Cjenkanje” pri kupovini (i to naročito u “sukovima” ili uličnim radnjama) dio je ovdašnje kulture.

KREDITNE KARTICE I BANKOMATI
Platne kartice je moguće koristiti u većini objekata u Libanu. Takođe, treba napomenuti da postoje marketi koji imaju minimum ispod koga ne primaju kreditne kartice i koji je uglavnom nekoliko eura, pa je zbog toga dobro uvijek kod sebe imati određen iznos u lokalnoj valuti. Takođe, u Libanu se američki dolar generalno jako dobro kotira i praktično sve možete platiti dolarima, što nije slučaj sa eurom.

KOMUNIKACIJA
Naše mreže funkcionišu i Libanu, a lokalne kartice su mahom oko 15 dolara (USD). Takođe, WI-FI je dostupan u smještaju i u jednom dijelu restorana i brzih hrana.