Laos putovanja

Putujte sa Nasmijanim plemenom u Laos, čije ime znači „Zemlja hiljadu slonova“. U Laosu ćemo doživjeti nepregledne planinske vijence, živopisna sela, umjetnost plemena i magiju rijeke Mekong. Netaknuta priroda Laosa, koju nećete naći ni na jednom drugom mjestu, sela u planinama i njihov narod, koji čini preko 100 etničkih grupa, nas odvajaju od užurbane svakodnevnice i uvlače u svoj opušteni svijet, osjećate se kao da ste se vratili kroz vrijeme u period kada nije bilo autoputeva, saobraćajnih gužvi i nebodera.  

U državi koja je najviše bombardovana za vrijeme II Svetskog rata, Luang Prabang hramovi, koji su pod zaštitom UNESCO-a, smiruju svačiju dušu, a Vijentijan, najmanja prijestolnica na svijetu, živi miran život u ritmu Mekonga, koji teče u blizini. Navikavamo se da prstima jedemo jela od „ljepljive riže“, koja umačemo u razne soseve, a poslije obroka uživamo u najboljoj kafi ovog dijela Azije, ili se osvježavamo čašom hladnog zanatskog piva.  

Pored nezaboravnih utisaka kući možete ponijeti i prelijepe proizvode od svilene i pamučne tkanine, svesku ili razglednicu od specijalnog „Saapapira ili ručno rađene poklone za vaše prijatelje.  

Ovo je putovanje poslije koga ćete ostati puni utisaka, sjećati se lica nasmijanih lokalaca, monaha obučenih u odore boje šafrana i pijaca na kojima ste uživali u ukusima najrazličitijeg svježeg voća i povrća.  

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Laos

Laos

Laos                                              

Opšti podaci: Laos, država je u Jugoistočnoj Aziji bez izlaza na more. Laos je okružen sa (od sjevera, u smijeru kazaljke): Kinom, Vijetnamom, Kambodžom, Tajlandom i Mjanmarom.

Glavni grad: Vijentijan                                                                     

Površina: 237.955 km2

Broj stanovnika: 6.580.800 stanovnika

Jezik:  laoski                                                                                           

Vjeroispovest: Teravada budizam 57.8%, tradicionalna verovanja 33.6%, ateizam 4.8% i ostalo 2.8%.

Nezavisnost: 09.11.1953.

Valuta: Kip (LAK) 1€= iznosi oko 9.798.33 LAK

                           1$= iznosi oko 8.653.49 LAK

Kreditne kartice i bankomati: Korištenje kreditnih kartica je moguće, ali to morate prethodno najaviti svojoj banci, kako ne biste imali problema sa blokiranjem kartice. Mjenjačnice su dostupne u svim većim gradovima.

Vremenska zona:  UTC + 07:00h

Viza: Viza se dobija na aerodromu u Luang Prabangu i cijena vize iznosi 40$ u $. Obavezno morate imati minimum dvije čiste prazne stranice u pasošu, i pasoš mora važiti najmanje 6 mjeseci od momenta povratka sa putovanja. Kod sebe imajte dvije fotografije sa bijelom pozadinom, dimenzija kao za pasoš i fotokopiju pasoša.

Klima: Laos ima tropsku monsunsku klimu, s kišnom sezonom od maja do oktobra i hladnom i suhom sezonom od novembra do februara te vrućom i suhom sezonom u martu i aprilu. Uopšteno, monsuni se pojavljuju u isto vrijeme u cijeloj zemlji, ali je količima kiše različita od regije do regije. Velike količine kiše ali i duge suše značajno utiču na proizvodnju riže.

Hrana i piće: Temelj kuhinje ove zemlje je lepljivi riža uz koji se služi salata od zelene papaje, meso s povrćem ili riječna riba sa žara. Uticaj tajlandske i vijetnamske kuhinje je očigledan, uz dodatke čilija, ribljeg sosa, limunskih trava i slično. Često ćete naići na jake supe sa rezancima i sitnim komadićima mesa i povrća. Uz puno začina i zanimljivih ukusa prepustite se probanju tradicionalnih jela Laosa. 

Zdravlje: U Laosu je veoma raširena malarija, i druge bolesti koje prenose komarci-denge groznica, zbog čega je potrebno obavezno ponijeti sredstva za zaštitu protiv komaraca. Obavezno se posavjetovati sa svojim ljekarom, o možda alternativnim tabletama protiv malarije. Voda nije za piće, ne smijete je koristiti ni za pranje zuba, ni voća. Dakle samo flaširana voda dolazi u obzir.

Osiguranje: Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje. Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje, koje možete uraditi u našoj agenciji.

Sigurnost, bezbjednost i pravila ponašanja: Nivo kriminala je nizak, iako nisu rijetke krađe (otimanje tašni).
Narkotici predstavljaju veliki problem. Domaći zakon pravi malu razliku između posjedovanja droge za ličnu upotrebu i trgovine drogom, a kazne su drastične.

Odjeća: Laos je tradicionalna zemlja stoga izbjegavajte odjeću koja previše otkriva. Odjeća bi trebala biti nešto komotnija i neprozirna. Tokom cijele godine u Laosu je toplo i vlažno stoga odaberite materijale od prirodnih vlakana poput pamuka, svile ili lana. Za hodanje preporučujemo udobne sandale ili patike.

Struja: Što se tiče električne energije, u Laosu je napon 230V. Postoje klasične utičnice kao kod nas, ali možete kupiti i utičnice sa dva pljosnata ulaza.