Laos putovanja

Putujemo u Laos, čije ime znači „Zemlja hiljadu slonova“. U Laosu ćemo doživeti nepregledne planinske vence, živopisna sela, umetnost plemena i magiju reke Mekong. Netaknuta priroda Laosa, koju nećete naći ni na jednom drugom mestu, sela u planinama i njihov narod, koji čini preko 100 etničkih gurpa, nas odvajaju od užurbane svakodnevnice i uvlače u svoj opušteni svet, osećate se kao da ste se vratili kroz vreme u period kada nije bilo autoputeva, saobraćajnih gužvi i nebodera. U državi koja je najviše bombardovana za vreme II Svetskog rata, Luang Prabang hramovi, koji su pod zaštitom UNESCO-a, smiruju svačiju dušu, a Vijentijan, najmanja prestonica na svetu, živi miran život u ritmu Mekonga, koji teče u blizini. Navikavamo se da prstima jedemo jela od „lepljive riže“, koja umačemo u razne soseve a posle obroka uživamo u najboljoj kafi ovog dela Azije, ili se osvežavamo čašom hladnog zanatskog piva. Ovo je putovanje posle koga ćete ostati puni utisaka, sećati se lica nasmejanih lokalaca, monaha obučenih u odore boje šafrana i pijaca na kojima ste uživali u ukusima najrazličitijeg svežeg voća i povrća. Pored nezaboravnih utisaka kući možete poneti i prelepe proizvode od svilene i pamučne tkanine, svesku ili razglednicu od specijalnog „Saa“ papira ili ručno rađene poklone za vaše prijatelje.

Polasci

Putovanja

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Laos

Laos

Laos                                              

Opšti podaci: Laos, država je u Jugoistočnoj Aziji bez izlaza na more. Laos je okružen sa (od sjevera, u smijeru kazaljke): Kinom, Vijetnamom, Kambodžom, Tajlandom i Mjanmarom.

Glavni grad: Vijentijan                                                                     

Površina: 237.955 km2

Broj stanovnika: 6.580.800 stanovnika

Jezik:  laoski                                                                                           

Vjeroispovest: Teravada budizam 57.8%, tradicionalna verovanja 33.6%, ateizam 4.8% i ostalo 2.8%.

Nezavisnost: 09.11.1953.

Valuta: Kip (LAK) 1€= iznosi oko 9.798.33 LAK

                           1$= iznosi oko 8.653.49 LAK

Kreditne kartice i bankomati: Korištenje kreditnih kartica je moguće, ali to morate prethodno najaviti svojoj banci, kako ne biste imali problema sa blokiranjem kartice. Mjenjačnice su dostupne u svim većim gradovima.

Vremenska zona:  UTC + 07:00h

Viza: Viza se dobija na aerodromu u Luang Prabangu i cijena vize iznosi 40$ u $. Obavezno morate imati minimum dvije čiste prazne stranice u pasošu, i pasoš mora važiti najmanje 6 mjeseci od momenta povratka sa putovanja. Kod sebe imajte dvije fotografije sa bijelom pozadinom, dimenzija kao za pasoš i fotokopiju pasoša.

Klima: Laos ima tropsku monsunsku klimu, s kišnom sezonom od maja do oktobra i hladnom i suhom sezonom od novembra do februara te vrućom i suhom sezonom u martu i aprilu. Uopšteno, monsuni se pojavljuju u isto vrijeme u cijeloj zemlji, ali je količima kiše različita od regije do regije. Velike količine kiše ali i duge suše značajno utiču na proizvodnju riže.

Hrana i piće: Temelj kuhinje ove zemlje je lepljivi riža uz koji se služi salata od zelene papaje, meso s povrćem ili riječna riba sa žara. Uticaj tajlandske i vijetnamske kuhinje je očigledan, uz dodatke čilija, ribljeg sosa, limunskih trava i slično. Često ćete naići na jake supe sa rezancima i sitnim komadićima mesa i povrća. Uz puno začina i zanimljivih ukusa prepustite se probanju tradicionalnih jela Laosa. 

Zdravlje: U Laosu je veoma raširena malarija, i druge bolesti koje prenose komarci-denge groznica, zbog čega je potrebno obavezno ponijeti sredstva za zaštitu protiv komaraca. Obavezno se posavjetovati sa svojim ljekarom, o možda alternativnim tabletama protiv malarije. Voda nije za piće, ne smijete je koristiti ni za pranje zuba, ni voća. Dakle samo flaširana voda dolazi u obzir.

Osiguranje: Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje. Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje, koje možete uraditi u našoj agenciji.

Sigurnost, bezbjednost i pravila ponašanja: Nivo kriminala je nizak, iako nisu rijetke krađe (otimanje tašni).
Narkotici predstavljaju veliki problem. Domaći zakon pravi malu razliku između posjedovanja droge za ličnu upotrebu i trgovine drogom, a kazne su drastične.

Odjeća: Laos je tradicionalna zemlja stoga izbjegavajte odjeću koja previše otkriva. Odjeća bi trebala biti nešto komotnija i neprozirna. Tokom cijele godine u Laosu je toplo i vlažno stoga odaberite materijale od prirodnih vlakana poput pamuka, svile ili lana. Za hodanje preporučujemo udobne sandale ili patike.

Struja: Što se tiče električne energije, u Laosu je napon 230V. Postoje klasične utičnice kao kod nas, ali možete kupiti i utičnice sa dva pljosnata ulaza.